Gripa porcina: simptome, protectie si tratament

Gripa porcina: simptome, protectie si tratament

Gripa porcina: simptome, protectie si tratament

 • Gripa porcina este numele unui tip de gripa provocat de virusul A/H1N1pdm09. este o boala respiratorie a porcilor cauzata de virusul gripal de tip A care de obicei provoaca gripa la porci. Virusii gripei porcine duc la niveluri ridicate de imbolnavire, insa la rate reduse de mortalitate la porci. Virusii gripei porcine pot circula de la un porc la altul tot timpul anului, dar cele mai multe imbolnaviri se produc la sfarsitul verii si in lunile de iarna, la fel cu varfurile de imbolnaviri gripale la oameni. Iata informatii despre gripa porcina si sfaturi de la Desprecopii.com:

despre Gripa Porcina, veti citi:

Ce este gripa porcina?
Gripa porcina in Romania
Cate tipuri de virusi ai gripei porcine exista?
Se pot imbolnavi oamenii de gripa porcina?
Cat de frecventa este gripa porcina la oameni?
Care sunt simptomele gripei porcine la oameni?
Se pot imbolnavi oamenii de gripa porcina mancand carne de porc?
Cum se transmite gripa porcina?
Transmiterea gripei porcine de la o persoana la alta

Diagnosticarea infectiilor umane cu gripa porcina?
Ce medicamente pot trata infectiile cu gripa porcina la oameni?
Alte exemple de epidemii ale gripei porcine
Este virusul gripei porcine H1N1 identic cu virusii umani H1N1?
Gripa porcina la porci:  Cum se transmite gripa porcina la porci?
Semnele gripei porcine la porci
Frecventa gripei porcine la porci
Exista un vaccin pentru gripa porcina?
Despre gripa

Ce este gripa porcina?

Gripa porcina este o boala respiratorie a porcilor cauzata de virusul gripal de tip A care de obicei provoaca gripa la porci. Virusii gripei porcine duc la niveluri ridicate de imbolnavire, insa la rate reduse de mortalitate la porci.

 

Virusii gripei porcine pot circula de la un porc la altul tot timpul anului, dar cele mai multe imbolnaviri se produc la sfarsitul verii si in lunile de iarna, la fel cu varfurile de imbolnaviri gripale la oameni. Virusul clasic al gripei porcine (un virus gripal de tipul A H1N1) a fost izolat prima data la un porc in anul 1930.

 

Gripa porcina in Romania

Un număr de 20 cazuri de gripă, majoritatea cu virus AH1N1, au fost diagnosticate la nivel național, a declarat marți, 2 februarie 2016, Institutul "Matei Balș", conform scrie Agerpres.

 

Cate tipuri de virusi ai gripei porcine exista?

Ca toti virusii gripali, virusii gripei porcine sufera mereu mutatii. Porcii se pot infecta cu virusii gripei aviare si cu virusii gripei umane, la fel ca si cu virusii gripei porcine. Cand virusii gripali ai diferitelor specii infecteaza porcii, virusii se pot incrucisa (facand schimb de gene), rezultand noi virusi care sunt o combinatie de virus porcin, uman si/sau aviar. De-a lungul anilor, au aparut diferite variatii ale virusului gripei porcine.

In acest moment, exista patru mari subtipuri ale virusului gripal A, care au fost izolate la porci: H1N1, H1N2, H3N2 si H3N1. Totusi, virusii gripali izolati cel mai recent la porci au fost virusii H1N1.

 Se pot imbolnavi oamenii de gripa porcina?

Virusii gripei porcine nu infecteaza in mod normal oamenii. Totusi, au fost raportate infectari sporadice ale oamenilor cu gripa porcina. Cel mai des, aceste cazuri apar la persoanele care au fost expuse contactului direct cu porcii (de exemplu, copiii care s-au aflat in apropierea porcilor la diverse targuri rurale sau lucratorii din industria de profil). In plus, sunt documentate cazuri in care o persoana infectata a transmis gripa porcina altor persoane. 

De exemplu, se pare ca o epidemie de gripa porcina din Wisconsin in anul 1988 a dus la mai multe infectii ale oamenilor si, desi nu a izbucnit o epidemie in comunitatea respectiva, anticorpii dovedesc transmiterea virusului de la pacientii la personalul sanitar care au fost in contact apropiat cu ei.  

Cat de frecventa este gripa porcina la oameni?

In trecut, CDC (Center of Desease Control, USA) a primit rapoarte din care reiese ca aproximativ o data la doi ani un om din Statele Unite se infecteaza cu virusul gripei porcine, insa din decembrie 2005 pana in februarie 2009, au fost raportate 12 cazuri de infectii umane cu gripa porcina.

 Care sunt simptomele gripei porcine la oameni?

Simptomele gripei porcine la oameni sunt similare cu simptomele unei gripe umane sezoniere si includ febra, letargie, lipsa poftei de mancare si tuse. Unii oameni care au gripa porcina au raportat si ca le curge nasul, au dureri de gat, greata, voma si diaree.


Se pot imbolnavi oamenii de gripa porcina mancand carne de porc?

NU. Virusii gripei porcine nu se transmit prin alimente. Nu va puteti imbolnavi de gripa porcina mancand carene de porc sau preparate din porc. Este sigur sa mancati carne de porc preparata si gatita corect. Gatirea carnii de porc la o temperatura interna de 71 °C ucide virusul gripei porcine, precum si ceilalti virusi si bacterii.


Cum se transmite gripa porcina?

Virusii gripei se pot transmite direct de la porci la oameni si de la oameni la porci. Infectiile umane cu virusii gripei porcine sunt mai probabile atunci cand oamenii sunt in apropierea porcilor infectati, cum ar fi in adaposturile pentru porci si expozitiile agricole.

 

Este posibila transmiterea gripei porcine si de la o persoana la alta. Se crede ca transmiterea de la o persoana la alta se produce in acelasi mod ca si transmiterea gripei sezoniere, care este in principal o transmitere de la o persoana la alta prin tuse sau stranut de la oamenii infectati cu virusul gripal. Oamenii se pot infecta prin atingerea unui obiect contaminat cu virusii gripali si apoi atingandu-si gura sau nasul.


Transmiterea gripei porcine de la o persoana la alta

In septembrie 1988, o femeie insarcinata de 32 de ani care altfel era sanatoasa, a fost internata in spital cu pneumonie si a murit dupa 8 zile. In corpul ei a fost detectat virusul gripal H1N1. Cu patru zile inainte sa se imbolnaveasca, pacienta a vizitat un targ rural ce includea o expozitie de porci, de unde a contractat boala asemanatoare gripei.


Rezultatele studiilor care au urmat au aratat ca 76% dintre oamenii care au adus porci la targ aveau anticorpi ai gripei porcine, insa fara a fi bolnavi. Studiile suplimentare sugereaza ca unul din trei angajati care au avut contact cu pacienta au facut forme usoare de boala asemanatoare gripei, organismul lor producand anticorpi asemanatori infectiei cu gripa porcina.


Diagnosticarea infectiilor umane cu gripa porcina?

Pentru a diagnostica infectia cu gripa porcina de tip A, trebuie colectata o mostra de secretie din caile respiratorii in primele 4-5 zile de boala (cand o persoana infectata are cele mai mari sanse de a transmite virusul). Totusi, unele persoane, mai ales copiii, pot transmite virusul inca alte 10 zile. Identificarea virusului A al gripei porcine necesita trimiterea mostrei la un laborator specializat pentru testare.


Ce medicamente pot trata infectiile cu gripa porcina la oameni?

Exista patru tipuri diferite de medicamente antivirale care sunt folosite in Statele Unite la tratamentul gripei: amantadine, rimantadine, oseltamivir si zanamivir. Desi cei mai multi virusi ai gripei porcine au cedat la aceste patru medicamente, virusii gripei porcine izolati mai recent de la oameni sunt rezistenti la amantadine si rimantadine.

 

In acest moment, se recomanda folosirea oseltamivirului sau a zanamivirului in tratarea si/sau prevenirea infectiei cu virusul gripei porcine.


Alte exemple de epidemii ale gripei porcine

Probabil cea mai cunoscuta epidemie de gripa porcina este cea izbucnita printre soldatii din Fort Dix, New Jersey USA, in anul 1976. Virusul a dus la imbolnaviri de pneumonie diagnosticate cu ajutorul radiografiilor la cel putin 4 soldati si un deces; toti acesti pacienti erau considerati sanatosi inainte de a se imbolnavi. Virusul a fost transmis contactelor apropiate intr-un mediu de antrenament, cu transmitere limitata in afara grupului de antrenament.

 

Se crede ca virusul a circulat timp de o luna, apoi a disparut. Sursa virusului, momentul exact al patrunderii sale in Fort Dix si factorii care i-au limitat raspandirea si durata sunt necunoscuti. Epidemia de la Fort Dix poate a fost cauzata de introducerea unui virus animal intr-o populatie umana aflata sub stres, ai carei membri sunt in contact apropiat unii cu altii, traind intr-un mediu aglomerat in timpul iernii. Virul A al gripei porcine prelevat de la un soldat din Fort Dix a fost numit A/New Jersey/76 (Hsw1N1).


Este virusul gripei porcine H1N1 identic cu virusii umani H1N1?

NU. Virusul gripei porcine H1N1 este diferit din punct de vedere genetic de virusii H1N1 umani si, de aceea, vaccinurile impotriva gripei sezoniere umane nu ofera protectie impotriva virusilor H1N1 ai gripei porcine.


Gripa porcina la porci:  Cum se transmite gripa porcina la porci?

Se crede ca virusii gripei porcine se raspandesc cel mai mult la porcii care se afla in contact apropiat unii cu altii si posibil prin obiectele contaminate care sunt folosite intai la porcii infectati, apoi la cei neinfectati. Porcii din turmele care au infectii continue ale gripei porcine si cei vaccinati impotriva gripei porcine au boala numai sporadic, sau fac doar simptome usoare ori nu fac deloc simptome ale infectiei.


Semnele gripei porcine la porci

Semnele gripei porcine la porci sunt cresterea brusca a temperaturii, depresie, tuse (asemanatoare latratului), scurgeri nazale sau oculare, stranut, dificultati de respiratie, inrosirea sau inflamarea ochilor si faptul ca nu se mai hranesc.


Frecventa gripei porcine la porci

Virusii gripei porcine H1N1 si H3N2 sunt endemici la populatiile de porci din Statele Unite, fiind ceva cu care industria de profil se intalneste in mod obisnuit. Epidemiile printre porci apar in mod normal in lunile mai reci (la sfarsitul toamnei si iarna), iar uneori la introducerea unor noi purcei in turmele susceptibile. Studiile au aratat ca virusul gripei porcine H1N1 este comun la populatiile de porci din intreaga lume, cu 25 la suta dintre animale avand deja in organism anticorpii, ceea ce arata existenta unei infectii anterioare.

 

Studiile din Statele Unite au aratat ca 30 de procente din populatia de porci are astfel de anticorpi H1N1. Mai precis, 51 la suta din porcii din zona de centru-nord a SUA aveau anticorpii H1N1. Infectiile umane cu virusii gripei porcine H1N1 sunt rare. Nu exista o metoda de a diferentia anticorpii produsi ca reactie la vaccinul antigripal la porci de cei produsi ca reactie a infectiilor porcilor cu virusul gripal H1N1.   Cititi: Vaccinurile sau Imunizarile copilului


Desi se stie ca virusii H1N1 ai porcilor circula in populatiile de porci cel putin din anul 1930, virusii gripali H3N2 au inceput sa circule printre porcii din SUA abia in anul 1998. Virusii H3N2 au fost introdusi initial in populatia de porci de la oameni. Virusii actuali H3N2 ai gripei porcine sunt foarte inruditi cu virusii H3N2 umani.


Exista un vaccin pentru gripa porcina?

Exista vaccinuri care sunt administrate porcilor pentru a preveni gripa porcina.

In 2009, a fost creat si un vaccin impotriva gripei porcine. Insa acest vaccin nu a fost produs la nivel mondial. Insa, in acest moment, unele vaccinuri antigripale contin si o radacina anti H1N1.

 

Ministerul Sanatatii de la Bucuresti a anuntat recent ca a suplimentat numarul dozelor de vaccin gripal. Pentru sezonul 2015-2016, s-au cumparat initial un numar jumatate de milion de doze de vaccin care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local. Ulterior, s-a suplimentat cu inca 143.000 de doze. Peste 461 000 de persoane au fost vaccinate de la demararea campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon, campanie care a inceput anul trecut, la jumatatea lunii noiembrie.

 

 Cititi: Vaccinarea, mituri si ne-adevaruri 

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Despre gripa mai cititi:

Cum invatam copilul sa scape de gripa

Cum invatam copilul sa scape de gripa

Suntem in plin sezon de gripa. Putem invata copilul sa se protejeze de gripa cu aceste sfaturi de mai jos. Paza buna trece primejdia rea ... citeste si aplica sfaturile cu care copilul se poate…

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Potrivit medicilor americani,  vaccinul antigripal reduce sansele de a face gripa cu 70% pana la 90%.Poate va intrebati de ce diferenta intre procente este atat de mare; si de fapt e mai mare…

6 motive pentru care ne îmbolnăvim iarna și ce trebuie să facem

6 motive pentru care ne îmbolnăvim iarna și ce trebuie să facem

Multe mamici care stau acasa - cu copilasi mici,  trec prin cateva etape de imbolnavire temporara de cateva ori pe an. Si in general orice mamica stie ca iarna are portia anuala de raceala si…

 

autor: Redactor D. S. Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2016 -referinte: WebMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

 1. andreea
  andreeatrimis la 10/11/2009

  eu cred ca ce spune netu e adevarat

  Raspunde la acest comentariu
 2. MURARIU TIMINA
  MURARIU TIMINAtrimis la 21/5/2009

  Citind articolul acesta, mi se pare ca virusul gripei porcine nu este foarte periculos, in schimb informatiile de la televizor spun altceva, au murit oameni bolnavi de gripa A.Care este adevarul?

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII