Vitamina A si sarcina: rol si dozare

Vitamina A si sarcina: rol si dozare

Vitamina A si sarcina: rol si dozare

Vitamina A, o vitamina solubila in grasimi care este depozitata in ficat, este importanta pentru dezvoltarea embrionica a bebelusului: cresterea celulelor, dezvoltarea ochilor, a inimii, a membrelor si a urechilor, sanatatea pielii si a membranelor mucoaselor, rezistenta la infectii, cresterea oaselor si metabolismul grasimilor.

Vitamina A este in particular esentiala pentru femeile insarcinate deoarece ajuta la repararea postpartum a tesuturilor, precum si pentru mentinerea unei vederi normale si lupta impotriva infectiilor. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

- veti citi:
Ce este vitamina A si de este necesara unei sarcini sanatoase?
De ce este necesara vitamina A in timpul sarcinii?
De cata vitamina A are nevoie o femeie insarcinata?
Alimente bogate in vitamina A - infografic
O doza prea mare de vitamina A in sarcina nu este sanatoasa
Este necesar sa luati suplimente de vitamina A?
Care sunt alimentele care contin vitamina A?
Care sunt consecintele deficitului de vitamina A?
Vitaminele in timpul sarcinii - ghid complet

Ce este vitamina A si de este necesara unei sarcini sanatoase?

Vitamina A, o vitamina solubila in grasimi care este depozitata in ficat, este importanta pentru dezvoltarea embrionica a bebelusului: cresterea celulelor, dezvoltarea ochilor, a inimii, a membrelor si a urechilor, sanatatea pielii si a membranelor mucoaselor, rezistenta la infectii, cresterea oaselor si metabolismul grasimilor.

De ce este necesara vitamina A in timpul sarcinii?

Vitamina A este in particular esentiala pentru femeile insarcinate deoarece ajuta la repararea postpartum a tesuturilor, precum si pentru mentinerea unei vederi normale si lupta impotriva infectiilor. 

De cata vitamina A are nevoie o femeie insarcinata?

Conform specialistilor, o femeie insarcinata are nevoie de aproximativ 770 micrograme RAE de vitamina A in fiecare zi in timpul sarcinii. (Asta inseamna circa 2565 UI.) In timpul alaptarii, nevoia organismului creste la 1300 mcg RAE (4330 UI) pe zi.

Tineti cont ca specialistii au schimbat de curand unitatile pe care le folosesc la masurarea vitaminei A, inlocuind echivalent in retinol (RE) cu o unitate mai precisa, numita echivalent in activitatea retinolului (exprimata ca mcg RAE).

Ei continua sa exprime cantitatile de vitamina A in unitati internationale (UI), deoarece acestea sunt unitatile folosite pe etichetele vitaminelor. Asa incat le vom folosi pe ambele.

In prezent, este usor sa oferiti organismului o cantitate suficienta de vitamina A din dieta obisnuita, deoarece vitamina A se gaseste in carne, lactate, peste, oua si in cereale (sub forma vitaminei A preformate), ca si in majoritatea fructelor si legumelor (sub forma betacarotenului, un nutrient care este transformat de organism in vitamina A).  - vezi infograficul de mai jos.

Alimente bogate in vitamina A - infografic

O doza prea mare de vitamina A in sarcina nu este sanatoasa pentru sanatatea bebelusului

Secretul in timpul sarcinii este sa nu consumati prea multa vitamina A preformata, care in doze ridicate poate cauza defecte congenitale si toxicitatea ficatului. Cititi Consumul de ficat in timpul sarcinii: ce e prea mult e toxic pentru fat

Specialistii considera ca doza maxima admisa de vitamina A preformata este 3000 mcg RAE (10000 UI), pe care o puteti lua zilnic din suplimente, surse animale si alimente cu suplimente de vitamine. (NOTA: Puteti lua oricat de mult betacaroten din fructe si legume.)  

Acesta este un motiv important pentru care nu trebuie sa dublati doza de vitamine prenatale sau sa luati suplimente fara recomandarea medicului. Cele mai multe vitamine prenatale contin cel putin o parte din vitamina A sub forma betacarotenului, insa unele marci de multi-vitamine vandute fara reteta si alte tipuri de multi-vitamine contin cantitati excesive de vitamina A preformata, deci este bine sa verificati etichetele sau sa le aratati medicului inainte de a le lua.

Inca un lucru: riscul defectelor congenitale cauzate de cantitatea prea mare de vitamina A este si motivul pentru care femeile insarcinate si cele care incearca sa conceapa un copil trebuie sa evite medicamentele impotriva acneii pe baza de izotretinoina (ca Accutane, de exemplu) si alte medicamente avand legatura cu retinolul (un compus al vitaminei A), cum este tretinoina topicala (Retin-A), o crema folosita in tratarea afectiunilor pielii.

Este necesar sa luati suplimente de vitamina A?

In general nu exista motive sa o faceti, deoarece cei mai multi oameni primesc get o cantitate suficienta de vitamina A din dieta lor obisnuita. Cele mai multe vitamine prenatale contin oricum vitamina A. Verificati etichetele alimentelor pe care le consumati pentru a va asigura ca nu contin o cantitate mai mare decat cea recomandata. (Cereti sfatul medicului daca nu sunteti sigura in legatura cu acest aspect.)

De asemenea, este mai sigur daca suplimentul dumneavoastra de vitamine contine vitamina A cel putin partial, sub forma betacarotenului decat sub forma vitaminei A preformate, despre care se stie ca ar cauza defecte congenitale atunci cand este luata in doze prea mari chiar inainte de conceptie sau in timpul sarcinii.

Care sunt alimentele care contin vitamina A?

Fructele si legumele sunt cele mai bune surse de vitamina A deoarece sunt bogate in betacaroten, mai ales portocalele, fructele galbene si legumele cu frunze verzi. De asemenea este foarte probabil sa obtineti o cantitate acceptabila de vitamina A preformata din laptele si cerealele cu suplimente de vitamine.

Ficatul (din carne de vita, vitel, sau pui, de exemplu) contine cele mai mari cantitati de vitamina A preformata – atat de multa de fapt incat poate ar trebui sa il evitati in timpul sarcinii ca sa va asigurati ca nu luati o cantitate prea mare dintr-o data. O portie de 85 de grame de ficat de vita poate contine de opt ori mai mult decat doza recomandata zilnica de vitamina A (de doua ori mai mult decat doza considerata sigura intr-o zi!).

Iata cateva surse de vitamina A:

Un cartof dulce copt: 1403 mcg RAE (28058 UI)

1 ceasca de morcovi fierti: 1342 mcg RAE (26835 UI)

O ceasca de spanac fiert: 1146 mcg RAE (22916 UI)

O felie de placinta de dovleac: 660 mcg RAE (12431 UI)

1 morcov crud: 433 mcg RAE (8666 UI)

1 pachet de terci de ovaz instant: 285 mcg RAE (947 UI)

1 ceasca de lapte slab fara adaosuri de vitamine: 145 mcg RAE (500 UI)

Nota: Vitamina A se degradeaza in contact cu aerul, asa incat este bine sa pastrati alimentele in recipiente sau ambalaje vidate.

Care sunt consecintele deficitului de vitamina A?

Deficitul de vitamina A este rar in tarile dezvoltate. Intrucat este atat de simplu sa obtineti din belsug acest nutrient din carne, oua, lactate, fructe, legume si alimente cu adaosuri de vitamine. Consecintele sunt scaderea vederii de noapte si slabirea sistemului imunitar. Oamenii care au deficit de vitamina A pot face si o boala numita xeroftalmie, care duce la uscarea si ingrosarea corneei. 

Vitaminele sunt esentiale pentru functionarea normala a organismului uman - fiind necesare pentru crestere, vitaliate, si stare generala de sanatare. Iata mai jos un dictionar al vitaminelor naturale ce va sunt la indemana. Citeste Dictionarul vitaminelor: ghid complet

Despre vitamine si o sarcina sanatoasa citeste si

Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului
Sarcina si suplimentele de vitamine prenatale
Suplimentele de fier in timpul sarcinii: cand sunt necesare, cat si de ce
Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
10 semne ca ai lipsa de Magneziu si ce produce lipsa de Magneziu
Sarcina si Suplimentele de vitamine prenatale: ce trebuie sa stie orice graviduta

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2018   
Referinte: Journal of Reproductive Medicine - Israel -
Toate drepturile rezervate (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII