Boala mainii, piciorului si gurii: simptome si tratament - sfatul medicului pediatru
Boala mâinii, piciorului și gurii este o boală virală care debutează brusc, fiind cauzată de virusurile din grupul enterovirusilor, mai ales de virusul Coxsackie A16. Perioada de dezvoltare (incubație) de la infectie la simptome este scurtă, de 3-6 zile. Boala este foarte contagioasă și se transmite adesea de la un copil la altul și apoi de la copii la adulți.
Transmiterea bolii se produce prin intermediul contactului direct cu secrețiile nazal și/sau orale și prin contactul cu fecalele. Epidemiile apar de obicei din iunie până în octombrie. Iată sfatul de la medicului - de la Desprecopii.
- veti citi:
Ce este boala mainii, piciorului si gurii
Cine risca imbolnavirea
Semne si simptome ale bolii
Recomandari de ingrijire
Cand trebuie sa contactati medicul
Tratament
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Ce este boala mainii, piciorului si gurii
Boala mâinii, piciorului și gurii este o infecție virală care afectează principal copiii sub vârsta de 10 ani. Este cauzată de diferite tipuri de virusuri Coxsackie, care pot fi transmise prin contact direct cu nasul și gura unei persoane infectate sau prin contactul cu obiecte contaminate.
Simptomele includ:
Umflarea și durerea în gură și gât
Vezicule (mici bule) pe palmele mâinilor, tălpile picioarelor și, uneori, pe alte zone ale corpului
Febra și oboseală
Dureri de cap
Perioada de dezvoltare (incubatie) de la infectie la simptome este scurta, de 3-6 zile. Boala este foarte contagioasa si se transmite adesea de la un copil la altul si apoi de la copii la adulti.
Transmiterea bolii se produce prin intermediul contactului direct cu secretiile nazal si/sau orale si prin contactul cu fecalele. Epidemiile apar de obicei din iunie pana in octombrie.
< eruptie pe corp in cazul bolii mainii, piciorului si gurii
Complicatiile bolii mainii, piciorului si gurii sunt rare, insa includ pneumonia, inflamarea inimii sau a creierului, eventual pierderea sarcinii la femeile insarcinate care s-au infectat.
Boala mainii, piciorului si gurii nu are legatura cu boala avand acelasi nume care este observata la animale.
Cine risca imbolnavirea
Boala mainii, piciorului si gurii apare cel mai frecvent la copiii sub 10 ani, insa adolescentii si adultii se pot imbolnavi si ei.
Boala este foarte contagioasa si se transmite adesea de la un copil la altul si apoi de la copii la adulti. Transmiterea bolii se produce prin intermediul contactului direct cu secretiile nazal si/sau orale si prin contactul cu fecalele.
Dupa ce copilul s-a infectat, organismul sau devine de obicei imun la o infectie repetata cu acelasi virus care a cauzat prima infectie, insa nu la infectii cu virusi asemanatori.
Semne si simptome ale bolii
Boala mainii, piciorului si gurii incepe cu febra de pana la 38,3 °C, dureri de gat, dureri in gura, tuse, dureri de cap, oboseala, pierderea poftei de mancare si, uneori, dureri ale incheieturilor.
Dupa 1-2 zile, apare eruptia. Pe mucoasa bucala, limba, gingii, sau gat apar mici zone rosii care se transforma in blistere si formeaza rapid rani cu ulceratii.
Leziunile au o zona adancita, cu baza galben-gri si o zona inconjuratoare rosie.
Leziunile de pe maini si picioare (extremitati) apar sub forma unor pete rosii si plate ce produc blistere ovale sau rotunde, inconjurate de mici zone colorate in rosu. Leziunile de pe maini si picioare sunt prezente de obicei pe lateralele si in spatele degetelor de la maini si de la picioare. Palmele si talpile pot fi si ele afectate.
Leziunile de pe piele asociate cu boala mainii, piciorului si gurii pot fi dureroase.
In aproximativ o saptamana, eruptia va disparea, iar copiii se vor simti mai bine.
Cat este contagioasa boala
Boala este contagioasă înainte și după apariția veziculelor și poate fi transmisă prin contact direct cu secrețiile nasului și gurii, precum și prin contactul cu obiecte contaminate (de exemplu, jucării, uși de mașină). Nu există un tratament specific pentru aceasta, simptomele se pot ameliora prin administrarea paracetamol pentru a reduce durerea si febra.
Este important să se țină copiii infectați acasă până când veziculele se usucă pentru a evita răspândirea infecției. De asemenea, se recomanda igiena corespunzatoare, spalatul pe maini si curatarea regulată a obiectelor și suprafețelor contaminate.
Recomandari de ingrijire
Boala mainii, piciorului si gurii este o boala virala cu actiune limitata, deci tratamentul vizeaza numai atenuarea simptomelor deranjante. Pentru a reduce transmiterea virusului, bubele nu trebuie rupte (prin scarpinare, de exemplu). Virusul poate fi prezent in fecalele persoanei infectate timp de o luna.
Aveti grija deci sa evitati transmiterea infectiei la alte persoane respectand regulile de igiena. Spalati-va mainile si spalati mainile copilului (sau daca este destul de mare, rugati-l sa nu uite sa o faca) frecvent, mai ales dupa folosirea toaletei sau dupa ce ii schimbati scutecul si inainte de masa.
Desi cele mai multe femei insarcinate care s-au infectat cu boala mainii, piciorului si gurii nu au simptome sau fac numai o forma usoara a bolii, o femeie infectata la scurt timp dupa nastere poate transmite infectia bebelusului ei, care se poate imbolnavi foarte rau. De aceea, orice femeie insarcinata trebuie sa evite contactul cu un copil infectat, mai ales la finalul sarcinii.
Chiar daca decideti sa nu mai duceti o vreme copilul la scoala sau la gradinita, nu este deloc sigur ca acest lucru va impiedica infectarea altora, deoarece se pare ca boala este deja contagioasa inainte de aparitia simptomelor.
Paracetamolul sau ibuprofenul pot fi utilizate pentru febra si dureri. (Nu folositi aspirina pentru copiii sub 12 ani.)
Aveti grija ca micutul bolnav sa bea destule lichide pentru a se hidrata. Uneori, copilul tolereaza mai bine lactatele reci decat sucurile de fructe.
Cand trebuie sa contactati medicul
Contactati medicul de familie sau medicul pediatru daca febra este prezenta si nu revine la normal prin medicatie, ori in cazul in care copilul are cefalee severa, gatul intepenit, este iritabil, letargic, sau daca pare foarte bolnav.
Tratament
De obicei, medicul nu recomanda teste de sange si nici nu sunt executate proceduri specifice (culturi) pentru a identifica sursa infectiei. Daca medicul este ingrijorat de o eventuala infectie streptococica, este posibil sa-i faca o antibiograma cu secretie prelevata din gat.
Antibioticele nu ajuta la vindecarea bolii mainii, piciorului si gurii. Medicul va recomanda probabil sa-i dati copilului lichide si medicamente care sa-i aline durerile.
Cititi: Virozele respiratorii la copii
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Toate bolile copilului aici >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 9 comentarii
am 12 ani . eu le simt dar nu ma mananca ci ma ustura si am asta de 3 zile o zi chiar am plans(noaptea de usturime si nu puteam sa ma abtin sa ma scarpin) eu le am in palmele mainii si in talpile piciorului si se extind deja am si pe langa zona gurii.dar incerc sa ma lupt cu ea. multumesc ptr sfat.
buna..am 22 de ani si ma lupt cu aceasta boala de 6 ani.am consultat numerosi doctori din Italia si Romania.si eu am aceleasi simtome numai ca mie prima data imi apare herpes si dupa aceste bube.am facut test pentru alergii acum patru ani si sunt alergica la multe alimente,caini,pisici,faina etc..boala,in cazul meu,se manifesta de 3 sau 4 ori pe an si am invatat sa ma tratez singura acasa.multe lichide si odihna multa.singurul tratament care il fac este cu Aerius pentru alergii care se ia o data pe zi seara si o crema cu cortizon Aureomicina(sau oricare alta crema cu cortizon) care se aplica pe maini si picioare si se freaca bine pana la intra in piele,daca este mai grav iau.crema elimina mancarimile si senzatia de scarpinare.cea mai importanta e alimentatia,eu cat am stat in italia internata aveam o dieta stricta care o folosesc si acum si imi este foarte bine:dimineata ceai cu paine uscata sau cu biscuiti simpli inmuiati in ceai,dupa amiaza si seara cartofi fiert su orez cu piept de pui sau de curcan la gratar sau fiert si ca desert un mar cu morcov dat prin razatoare..sunt usor de mancat si si de inghitit..sfatul meu..faceti un test de alergii cel mai bine..
am un baietel de 2 ani jumate si are aceste bubite de 2 zile. azi nu a mancat nimic si lichide aproximativ 150-200 ml.nu poate sa ingita deloc. vrea za manance dar scuipa tot ce baga in gurita
am si eu un baietel de 2 anisori si acum cateva zile a iesit pe el o eruptie pe tot corpul k,si cum ii era frig asa se facuse pielea seara am fost la spital cu el si mi sa spus k are scarlatina mi sa dat un antibiotic am facut analizele exudatul a iesit negativ .a doua zi a iesit pe el niste pete rosi pe maini si picioare am fos cu el la spital iar ma vazut o alta doctora si a spus k nu are scarlatina k are boala gura maini si picioare a venit dr care ia dat diacnosticul k are scarlatina si a spus k are scarlatina nu alceva eu tot am citit despre boala gura maini si picioare si a avut acelasi simtome ce sa cred k are a mai facut si alergie la antibiotic
am si eu un baietel de 2 ani si ia aparut pe corp ceva asemanator cu o erupti pe tot corpul era pielea k,si cum ii era frig seara am fost cu el la spital si mi,sa spus k are scarlatina a doua zi ia iesi si in gurita pe maini si picioare niste pete rosi cu licid dar doar in palme si pe talpi am fost iar cu el la spital si mi sa spus k este boala gura maini si picioare am facut si exudatul care a iesit negativ la scarlatina dar aceasi doctora care a spus k are scarlatina a spus k nu este gura maini picioare si k este scarlatin ce sa fac a facut si alergie la antibiotic ce are pana la urma eu tot am citi despre boala cap mini picioare are acelasi simpome pana la urma ce are
Si noi avem acum doar o forma usoara, in special pe palme. A fost insotita si de o raceala pe cinste plus otita. Se pare ca e o boala foarte intalnita printre copii (asa spun medicii). Am folosit Cytelium si Exomega (creme) de la farmacie pentru eruptie. Acum suntem mult mai bine, se scarpina mult mai rar. Sanatate multa!
Buna ziua, la mine nepotul a fost bolnav, tot asa, medicul a spus ca nu e infectios, a primit antibiotice si pastile de alergie o saptamina si i-a trecut, peste citeva zile dupa ce s-a lecuit, a fost in contact cu copii mei, baiatul 4 ani, fetita aproape 2 anisori.Peste 3 zile baiatul avea bubusoare in gurita, iar pe palme si alpi avea numai pete rosii, medicul mi-a spus ca e stomatita iar pe miini si picioare alergie. Peste inca 2 zile s-au umplut cu apa, au aparut si pe coate, genunchi, fund, citeva pe urechi, a facut febra 3 zile seara mai mare 38.2, apoi si fetita s-a molipsit, medicul mi-a spus sa le dau antibiotice si contra alergiei, insa eu nu vad sensul sa le dau antibiotice, ajutati-ma va rog, cine s-a mai intilni cu asa boala?
De 2 zile fiul meu in varsta de 3 ani s-a plans de dureri de picioare.Ieri mi-a facut febra 38.6 si i-au aparut in gurita afte.Azi noapte s-a umplut pe fese si in talpi,iar azi i-au aparut in palmute.La urgenta mi-au spus ca e o boala de piele si doar cu prednison o pot trata.Sunt disperata, imi urla de durere , nu mananca nu stiu ce sa-i fac.Ma poate ajuta cineva?????????Va multumesc.
Pe 26.06.09 s-a trezit si fetita noastra cu basicute pe maini si picioruse (dovada aici: http://family.webshots.com/photo/2629893550105279989nbVqvF ). Nu a facut febra, insa a avut cu 2 zile inainte o eruptie pe tot corpul, cu mici bubite, cam ca cele care apar de la transpiratie. S-a jucat cu foarte multi copii, insa nici unul nu s-a molipsit. Din cate am inteles boala este mai contagioasa inaintea eruptiei, atunci cand nu ai de fapt idee ca
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII