Gandeste optimist si vei fi mai fericita

Gandeste optimist si vei fi mai fericita

Gandeste optimist si vei fi mai fericita

  • Schimbandu-va gandurile puteti schimba modul in care va simtiti, asa incat va prezentam in continuare sapte metode simple catre o atitudine pozitiva.

Cand sunteti cu moralul la pamant, vi se poate parea ca nimic nu mai are culoare pe lumea asta.
Si oricat de tentanta ar fi ideea de a lua repede o pastila de fericire, antidepresivele ca Prozacul nu sunt solutia rapida ca sa redevenim la fel de fericiti cum eram candva. Antidepresivele nu sunt mai eficiente decat placebo, conform unui studiu recent.

Insa schimbarea modului in care ganditi va poate ajuta sa va simtiti mult mai bine  iar asta este o solutie permanenta.
Expertii in programare neuro-lingvistica si terapie comportamental-cognitiva au sustinut puterea gandirii pozitive timp de decenii.

Dar ceea ce face ca acest subiect sa fie de maxim interes in prezent, gratie multor studii dintr-o ramura noua de cercetare numita psihologie pozitiva, este dovada ca este posibil sa va schimbati complet modul de gandire.
Exersand, va puteti schimba obiceiurile de gandire negativa destul de usor, spun specialistii.

Iata cum puteti face acest lucru  incepand chiar de azi.

Faceti muschi & mentali

Asa cum gimnastica va poate imbunatati forma fizica, exercitiile mentale va pot ajuta sa ganditi pozitiv.
Partea prefrontala stanga a cortexului este responsabila de emotiile pozitive ca optimismul, si stimularea regulata a neuronilor acestei zone prin meditatie pot antrena un creier intunecat sa devina mai fericit, conform studiilor efectuate de medicul neurologul Richard Davidson de la University of Wisconsin-Madison, SUA.

Stimulente ale fericirii

Pentru cei mai multi dintre noi, meditatia este ca folosirea atei dentare  ceva care trebuie facut, dar nu ajunge vreodata sa se concretizeze.

Insa numai cateva minute pe zi va pot aduce creierul intr-o dispozitie fericita, deci incercati aceasta tehnica simpla.

  • Alegeti un cuvant cu conotatii pasnice, precum  calm, relaxare sau iubire .
  • Asezati-va intr-un loc linistit, inchideti ochii si respirati lent.
  • De fiecare data cand expirati, repetati incet cuvantul ales.
  • Cand va vin alte ganduri in minte, alungati-le cu blandete si continuati sa repetati cuvantul respectiv.
  • Straduiti-va sa faceti acest lucru cate zece minute de fiecare data.

Pregatiti-va sa aveti zilnic o  ora a fericirii

Oamenii nu dedica destul timp sa se gandeasca la viata lor si la cat de mult se bucura de ea, crede medicul psiholog David Schkade de la University Of California, San Diego.
El a rugat 900 de femei sa scrie ceea ce au facut cu o zi inainte si cum s-au simtit in timpul fiecarei activitati.
Femeile au fost uimite sa constate cat timp petreceau facand lucruri care le fac nefericite.

Stimulente ale fericirii

Scrieti pe hartie cum va petreceti timpul pe parcursul unei saptamani.
Ganditi-va cum ati putea sa furati o ora pe zi dintr-o activitate care va este indiferenta (zaparea pe canalele TV, curatenie in casa) in favoarea unei activitati care va face placere (mergeti la o plimbare, petreceti timp cu partenerul).
Veti fi uimita sa constatati cat de mult va imbunatateste acest lucru starea generala de fericire.

Ganditi dincolo de limite (outside the box)

Inlocuirea gandirii negative cu gandirea pozitiva nu se va produce peste noapte, deci urmati sfaturile specialistilor si faceti-va obiceiul  gandirii alternative .

Acest lucru va poate ajuta sa infruntati gandurile automate negative (negative automatic thoughts  NATs), de tipul  nu pot face fata acestei situatii , sau  ma simt groaznic , care par sa vina de nicaieri.

Stimulente ale fericirii

Cand va mai vine un gand negativ, ca  sunt o persoana plictisitoare , incercati sa va puneti niste intrebari.

  • Chiar este adevarat?
  • Exista si alt mod de a privi lucrurile?
  • Cand nu ma simt astfel, am alta parere?

Atentie la limbajul pe care il folositi

Aveti obiceiul de a face glume privind starea dezastruoasa a vietii dumneavoastra personale sau a carierei? Aveti grija!
Ceea ce spuneti este ceea ce aude subconstientul, crede Mo Shapiro, autorul cartii Shift Your Thinking, Change Your Life.
Asemenea glume fac parte din umorul tipic britanic, plin de autoironie, insa trebuie aveti grija la faptul ca atunci cand vorbiti in termeni negativi despre propria persoana, va construiti o atitudine negativa fata de propria persoana. Deci, chiar daca exagerati atunci cand spuneti ca noul post pe care l-ati obtinut este un cosmar, daca spuneti asta prea des veti incepe sa o credeti.

Stimulente ale fericirii

Filtrati-va limbajul toxic. Atunci cand vi se pune aceeasi intrebare in mod frecvent ( Ce mai faci? ,  Cum a fost in concediu? ), incercati sa dati un raspuns pozitiv.

Profitati de puterea lui noua

Puteti fixa partea insorita a creierului petrecand un timp in zona sau in starea numita flux.
Atunci cand sunteti atat de concentrata asupra unei activitati placute, uitati de orice altceva, conform studiilor efectuate de psihologul Mihály Csíkszentmihályi.

Stimulente ale fericirii

Ganditi-va la lucrurile care va pasionau cand aveati noua ani si incercati sa va faceti un hobby din ele.
Se spune ca suntem cu adevarat noi insine si cel mai putin influentati de ceilalti atunci cand avem cam 9 ani, sustine specialistul in psihologie clinica Linda Blair, autorul cartii Straight Talking.

Deci incercati sa luati lectii de balet sau de dans, sa mergeti la cluburi de broderie sau de pictura.

Ziua faptelor bune

Este usor sa credeti ca sunteti o persoana buna atata timp cat va purtati ca atare, spune profesorul de psihologie Sonja Lyubomirsky, autorul cartii How Of Happiness. Conform studiilor ei, daca faceti mai multe mici fapte bune intr-o singura zi va stimuleaza mai mult buna dispozitie decat incercarea de a fi o persoana buna in general.

Stimulente

O zi pe saptamana, cautati ocazii de a face fapte bune  insa variati ceea ce faceti.
Cand oamenii fac mereu si mereu aceeasi fapta buna, nivelul fericirii lor scade, spune profesorul Lyubomirsky. Varietatea si spontaneitatea faptelor bune par sa fie cheia.

Inramati fotografiile

Mediul pe care ni-l construim este critic pentru starea noastra de bine, spune dr. John Zeisel, conferentiar la University Of Salford.

Interioarele decorate minimalist pot face creierul sa tanjeasca dupa stimuli. Obiectele si imaginile personale nu sunt numai un decor, ci sunt factori de sustinere psihologica, intensificand sentimentul propriei identitati si reducand productia de neurotransmitatori care creeaza starea de anxietate.

Stimulenti

Inramati fotografiile cu familia si prietenii, impreuna cu amintirile vizuale ale succeselor pe care le-ati repurtat (ca imaginea cu dumneavoastra la finalul unei competitii sportive) si certificatele dumneavoastra academice sau vocationale.
In zilele rele, va vor aminti instantaneu de succesele dumneavoastra, spune dr. Zeisel.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. gabriela
    gabrielatrimis la 6/8/2012

    minunat articolul,sunt o persosna pesimista sper sa fie un inceput bun ptr mine,citirea acestui articol si sadevin si euo persoana optimista ca multe altele care le-am cunoscut.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII