Anemia: 4 secrete despre absorbtia fierului pe care trebuie sa le stii
Anemia feriprivă este cea mai frecventă cauză a anemiei. Simptomele sunt legate de scăderea generală a numărului de celule roşii şi/sau a nivelului de hemoglobină.
Chiar si oamenii care sunt constienti de corpul lor si care fac alegeri sanatoase cu mancarea si bauturile, se pot afla intr-o stare anemica din cauza deficitului de fier. Din cand in cand, simpla cunoastere a alimentelor bogate in fier s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a preveni aparitia anemiei. Prin intelegerea obiceiurilor care sprijina si a celor care ar putea inhiba aparitia anemiei, absorbtia de fier este necesara pentru a echilibra starea anemica datorata deficitului de fier.
in acest articol veti citi despre:
De ce sa evitam alimentele cu un nivel ridicat de acid oxalic
Produse care interfereaza cu absorbtia de fier
Zincul si manganul pot interfera cu absorbtia de fier
Vitamina C si Yoga
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
5 informatii esentiale despre fier si sanatate
Deficitul de fier este foarte frecvent la femei
Chiar si oamenii care sunt constienti de corpul lor si care fac alegeri sanatoase cu mancarea si bauturile, se pot afla intr-o stare anemica din cauza deficitului de fier. Din cand in cand, simpla cunoastere a alimentelor bogate in fier s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a preveni aparitia anemiei. Prin intelegerea obiceiurilor care sprijina si a celor care ar putea inhiba aparitia anemiei, absorbtia de fier este necesara pentru a echilibra starea anemica datorata deficitului de fier.
Anemia datorată deficitului de fier (anemie feriprivă)
Anemia feriprivă este cea mai frecventă cauză a anemiei. Simptomele sunt legate de scăderea generală a numărului de celule roşii şi/sau a nivelului de hemoglobină. Cele mai frecvente semne si simptome includ:
- senzaţie de oboseală, epuizare
- lipsa de energie
Simptomele care pot apărea deoarece depozitele de fier din organism sunt din ce în ce mai reduse, pot include: unghii casante sau in forma de lingură, umflarea limbii sau, fisuri sau ulceraţii la colţurile gurii, sau o pofta de a mânca substanţe alimentare neobişnuite, cum ar fi gheaţa sau pământ (cunoscut şi sub numele de "pica").
Fierul este un element esenţial, necesar pentru producerea de globule roşii sănătoase (hematii). Acesta este o componentă a hemului, o parte a hemoglobinei, proteina din eritrocite care se leagă de oxigen şi care permite eritrocitei să transporte oxigen în întreg organismul. În cazul în care nu există suficient aport de fier, în comparaţie cu necesarul organismului, atunci fierul care este stocată în organism începe să fie folosit. În cazul în care depozitele de fier din organism sunt epuizate, vor fi produse mai puţine celule roşii, iar acestea vor avea un conţinut redus de hemoglobină, ceea ce va duce la instalarea anemiei.
Unele dintre cauzele deficienţei de fier sunt:
Sângerarea –dacă există sângerări excesive sau sângerarea continuă o perioadă mai îndelungată de timp (este cronică), este posibil ca organismul să nu poată primi suficient fier sau organismul să nu aibă rezerve suficiente de fier pentru a produce suficientă hemoglobină şi/sau pentru a înlocui ceea ce se pierde.
La femei, deficienta de fier se poate datora perioadelor menstruale abundente, dar la femeile în vârstă şi la bărbaţi, sângerare se datorează, de obicei, unor boli ale intestinelor, cum ar fi ulcerele şi cancerul.
Deficienţe dietare– deficitul de fier se poate datora, pur şi simplu, faptului că indivizii nu mănâncă suficiente alimente care conţin fier. La copii, dar mai ales la femeile însărcinate, organismul are nevoie de mai mult fier. Femeile însărcinate şi cele care alăptează face adesea anemie, deoarece copilul necesită cantităţi mari de fier pentru creştere. Lipsa de fier poate duce la naşterea de copii cu greutate mică la naştere şi naştere prematură.
Femeile însărcinate şi cele aflate înainte de sarcină iau, de regulă, suplimente de fier pentru a preveni apariţia acestor complicaţii. Nou-născuţii care sug la sân mamelor cu deficit de fier tind sa aibă, la rândul lor, anemie feriprivă.
Probleme de absorbţie – anumite afecţiuni dereglează procesul de absorbţie a fierului din alimente în tractul gastro-intestinal (GI) şi, în timp, aceasta poate duce la instalarea anemiei. Dintre aceste boli, dăm ca exemple boala celiacă şi boala Crohn.
Cele patru secrete despre absorbia fierului in organism
Acidul oxalic - dusmanul fierului
Atunci cand incercam sa depasim anemia, cel mai bine este sa evitam consumul de alimente cu un nivel ridicat de acid oxalic - rubarbara, rosiile, spanacul si ciocolata – deoarece acidul oxalic poate interfera cu absorbtia de fier de la sursele non-vegetale. Cu toate acestea, spanacul poate fi fiert timp de un minut, in scopul de a reduce nivelul acidului oxalic.
Produse care interfereaza cu absorbtia de fier
Produsele alimentare si bauturile care contin tanina (biomolecule care se leaga de proteine), de asemenea, trebuie sa fie evitate sau consumate cu moderatie, deoarece acestea pot interfera cu absorbtia de fier. Vinul rosu, strugurii, cafeaua, ceaiul negru si ceaiul verde sunt cateva alimente care contin tanina. Cafeaua, sifonul, ceaiul negru, produsele lactate, taratele, antiacidele, suplimentele de calciu si magneziul, precum si anumite medicamente, mai pot inhiba absorbtia de fier.
Antiacidele nu sunt recomandate pentru ca fierul este absorbit in duoden intr-un mediu acid. Cel mai bine este sa fie evitate produsele lactate pasteurizate, deoarece pasteurizarea lactatelor poate provoca sangerari nedetectate care se produc in tractul gastro-intestinal. Cand apare anemia este de la sine inteles ca sangerarea trebuie evitata. Fosfatul de calciu din suplimente, fosfatii gasiti in lapte si fitatii din leguminoase si cereale, de asemenea, blocheaza absorbtia de fier. Retineti ca cerealele rafinate scad capacitatea fitatilor de a bloca fierul, dar, din nefericire, scade fierul din legume sau cereale in sine.
Zincul si manganul pot interfera cu absorbtia de fier
In conformitate cu “Jurnalul american al clinicii de nutritie”, cercetatorii au raportat ca “Zincul si manganul pot interfera cu absorbtia de fier din cauza proprietatilor fizico-chimice similare si a cailor de absorbtie comuna.” Acest lucru este de retinut daca luati multivitamine si aveti probleme cu absorbtia de fier. Despre subiectul cu alimentele care sunt bogate in minerale de mangan, Alexander Schauss, director senior de cercetare a produselor si a medicamentelor naturale de la AIBMR Life Sciences din Washington, scrie, “Cerealele integrale nerafinate si produsele din cereale sunt cele mai bogate surse de mangan.” Cu toate acestea, Schauss observa ca in organism exista prea mult mangan care inhiba absorbtia de fier. Fiecare persoana poate observa cum consumul de mangan ii afecteaza analizele generale ale sangelui si starea generala.
Vitamina C si Yoga
Cand luam suplimente de fier sau mancam produse cu un continut crescut de fier, trebuie sa consumam cel putin 500 mg de vitamina C sau alimente care sunt bogate in vitamina C, pentru a ajuta absorbtia. De asemenea, yoga poate ajuta starea anemica prin exercitii de respiratie si diferite posturi efectuate. A fost demonstrat ca respiratia profunda imbunatateste numarul de celule rosii din sange, creste circulatia sangelui si imbunatateste digestia.
Pozitiile de yoga lucreaza diverse organe speciale, stimulandu-le sa functioneze cat de bine pot. Yoga poate spori nivelul de energie prin deblocarea qi, un rezultat potrivit pentru persoanele anemice, slabite si extenuate.
Cand suferim de anemie, in drumul inapoi spre sanatate nu este necesar sa ne concentram doar pe alimentele bogate in fier. Este logic sa oprim blocarea absorbtiei de fier si sa incepem sa sustinem absorbtia fierului pentru a echilibra starea anemica provocata de deficitul de fier.
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
O alimentatie saraca in fier poate duce la anemie feripriva in randul copiilor. Specialistii avertizeaza ca unul din patru scolari sufera de anemie, ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze si sa ne determine sa fim mai atenti la nevoile nutritionale ale copiilor. Un copil de varsta scolara (7-14 ani) are nevoie de 8-10 mg de fier in fiecare zi.
Primele semne ca cel mic sufera de carenta de fier sunt oboseala, scaderea performantelor scolare si a activitatii zilnice, scaderea imunitatii, devenind sensibil la infectii. De aceea este esential sa ii asiguri necesarul zilnic de fier, care impreuna cu celelalte elemente nutritionale: carbohidrati, proteine, vitamine, fibre, va contribui la o dezvoltare fizica si cognitiva armonioasa si la cresterea capacitii de concentrare citeste in continuare aici.
5 informatii esentiale despre fier si sanatate
Anemia in sarcina: simptome si ce e de facut
Suplimentele de fier in timpul sarcinii: cand sunt necesare, cat si de ce
Anemia feripriva la copil
Trebuie sa consum vitamine prenatale pe durata alaptarii?
20 de beneficii ale semintelor de susan
Forum despre sanatate: intrebari si raspunsuri
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII