Cicalirea nu duce la responsabilizarea copilului

Cicalirea nu duce la responsabilizarea copilului

Cicalirea nu duce la responsabilizarea copilului

Pana ajung la varsta scolara, copiii traiesc mare parte a timpului intr-o lume plina de imaginatie, cu figuri ale binelului si ale raului, cu super-eroi. Pana la aceasta varsta, copiii au invatat din jocuri si desene animate ca, daca te calca o masina, mai ai totusi 80% viata, poti continua cumparandu-ti o viata sau cel mult pierzi o viata, dar mai ai alte patru.

in articolul Cicalirea nu duce la responsabilizarea copilului, veti citi:
Trecerea de la lumea imaginară la cea reală
O nouă etapă a dezvoltării

Trecerea de la lumea imaginară la cea reală

În acest punct al dezvoltării psihice și cognitive, copilul are nevoie de persoane reale (educatori, polițiști etc.) care să-i ghideze trecerea de la lumea imaginară la cea reală. Acest lucru nu se întâmplă de la sine, doar pentru că au împlinit 7 sau 8 ani. Copiii au nevoie de informații prezentate pe înțelesul lor, însușite și exersate prin joc - metoda lor principală de învățare. Operând cu informațiile primite, punându-le în practică în mod experimental, receptează sensul lor și îl pot transpune apoi în drumurile lor – ne-a explicat Anda Păcurar, psihoterapeut

Pentru că un element important în ghidarea trecerii la "nivelul" următor, cel al realității, este înlocuirea super-eroilor cu oameni din realitate, Tedi a invitat toți elevii claselor I să frecventeze Școala siguranței.

Aici, copiii află de la învățători și polițiști că pot fi în continuare protejați, dar nu de super-eroi, ci de persoane adevărate cu puteri reale. Și, mai ales, că se pot proteja singuri însușindu-și toate informațiile care țin de siguranța lor.

O nouă etapă a dezvoltării

Odată ce împlinesc 7 ani, în mod obișnuit, sunt pregătiți să înceapă o nouă etapă a dezvoltării lor. Pot înțelege și respecta mai bine jocurile cu reguli, pot fi mai independenți și pot avea responsabilități crescute. Este perioada de viață când au foarte mare nevoie să fie stimulați, iar activitățile să fie diverse - a adăugat psihoterapeutul Anda Păcurar

Mulți dintre părinți sau dintre cei care îi îngrijesc continuă să rămână hiperprotectori

Îndrumătorii din afara familiei (învățătorii, polițiștii etc.) sunt modele ușor de urmărit de către cei mici. Pe lângă autoritatea pe care le-o prezintă prin funcție, faptul că nu fac parte din familie și că nu interacționează permanent cu ei, îi ajută pe cei mici.

În plus, părinții au tendința de a proceda într-un fel care, în loc să câștige atenția copiilor, uneori o pierd. Motivul ne este explicat tot de către Anda Păcurar:

Mulți dintre părinți sau dintre cei care îi îngrijesc continuă să rămână hiperprotectori și după ce copiii împlinesc 6 sau 7 ani, vârstă de la care pot să-și câștige ușor, ușor independența. Uneori devin și mai cicălitori, amintind copilului constant să aibă grijă, că trebuie să fie atent pe drum și în clasă etc. Cicălirea, însă, nu duce la responsabilizarea copilului ci, în mod frecvent, la o detașare a lui de realitate. El ajunge să perceapă cuvintele adultului ca pe un zgomot de fond fără a mai recepta mesajul transmis

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII