Cand bebelușul este agitat și nervos: 5 modalități de a-l CALMA

Cand bebelusul este agitat si nervos: 5 modalitati de a-l calma

Cand bebelușul este agitat și nervos: 5 modalități de a-l CALMA

Bebelușul tău este agitat, nervos și pare că nimic nu-l mulțumește? Probabil că ai da orice să afli secretul care îți va calma copilul. 🤔
E posibil ca bebelușul să fie prea obosit, speriat de prea multe fețe și lumini, să simtă stresul și oboseala mamicii sau să își dorească să petreacă mai mult timp în brațele ei... ei bine, bebelușul are nevoie de toată atenția și căldura pentru a se acomoda în lumea galagioasă din afară burticii... 💕

Iată câteva scenarii care îl pot irita și agita pe bebe, dar și soluțiile pentru a-l calma: 🍼👶💤

in articolul Bebelusul meu este agitat si nervos. Cum il calmez?, veti citi:
Bebelusul se streseaza - de asta este bebe agitat
Cu bebelusul la cumparaturi
Bebelusul cere toata atentia parintelui
Bebelusul este foarte oboist
Bebelusul este lasat cu bona
Bebelusul simte stresul parintilor

Bebelusul se streseaza - de asta este bebe agitat

Sigur, micutul nu e ingrijorat ca seful il preseaza cu un nou proiect sau ca are o lista prea lunga de treburi casnice de rezolvat, dar chinurile vietii de zi cu zi pot avea acelasi efect fiziologic asupra lui ca si stresul pentru tine, inundandu-l cu hormoni, cum ar fi cortizol si accelerarea ritmului cardiac. Toate astea il pot transforma intr-un plangacios capricios care da din maini si picioare si se incrunta.

"Copiii trebuie sa invete cum sa faca fata stresului", spune Cathi Propper, Ph.D., om de stiinta de cercetare de la University of North Carolina's Center for Developmental Science, din Statele Unite. Cu sprijinul parintilor, bebelusul va invata strategii de calmare de-a lungul primului anisor de viata.

Pana atunci, iata cinci scenarii prin intermediul carora bebelusul se poate linisti.

Cu bebelusul la cumparaturi

Lumini! Zgomot! Niste straini maimutarindu-se la el! Toate aceste senzatii noi il pot obosi, enerva si agita.

Solutie: Opreste-te pentru o clipa si ia-l in brate, asa cum a facut Alina, o mamica de la Desprecopii atunci cand George, bebelusul ei in varsta de numai 6 luni a inceput sa planga in mall. "Am inceput sa ma intorc la masina, dar el a fost atat de suparat incat am cautat un colt linistit in care sa il alaptez. Singurul lucru care-l calma era contactul piele pe piele si sunetul batailor inimii mele." Nu se opreste din plans nici cu o imbratisare? Ia de acasa una din paturicile lui preferate sau o jucarie care o iubeste.

Este un lucru stiut ca mirosurile mamei ajuta bebelusul sa se calmeze mai repede.

bebe plange

Bebelusul cere toată atenția mămicii

De ce bebelusul tau face mare tam-tam imediat ce vorbesti la telefon? Pentru ca este obisnuit sa ii raspunzi chiar si cu o privire la fiecare zambet, strigat sau lacrima care o varsa - si putine situatii il streseaza la fel de mult ca sentimentul de a fi ignorat (chiar si temporar).

Solutie: Las-l sa stie ca il auzi. Intr-un studiu, copiii care au fost predispusi genetic in imposibilitatea de a-si reglementa rata inima sub stres, au invatat sa se calmeze la fel de eficient ca si alti copii in varsta de 12 luni.

Solutia? Persoane care ii ingrijesc atent, sensibile, care au raspuns rapid la strigatele lor si le-au acordat atentie atunci cand au nevoie. Unii copii au o forma de gena care a fost legata de excitabilitate, dar manifestarile pozitive ale parintilor il pot ajuta sa treaca peste efectul negativ. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la a vorbi la telefon, dar in cazul in care copilul pare suparat, zambeste-i sau mangaie-l, pentru a-l lasa sa stie ca nu l-ai uitat. E un mic gelos :)

Bebelușul este foarte obosit

La fel ca si tine, micutul tau este mai susceptibil in a se simti tensionat (urmand sa aiba o mica criza), atunci cand este epuizat.

Cand bebelusul nostru in varsta de 5 luni sare peste o repriza de somn, devine foarte capricios, spune Andra, o mamica de la Desprecopii.

Solutia ei: un balansoar - miscarea ritmica poate amagi un copil frenetic. In cazul in care copilul vostru devine agitat din cauza lipsei de somn, dar este prea nervos sa adoarma, purtati-l intr-un wrap / sling / marsupriu. Atunci cand nu este prea frig, plecati la o plimbare in carucior; zgomotul alb al naturii poate fi foarte linistitor, la fel ca si miscarea. AIci vei gasi o multime de balansoare pentru bebelusi la cele mai bune preturi.

Bebelusul este lasat cu bona

Intre 6 si 8 luni, copilul poate face tam-tam cand pleci si il lasi cu o persoana necunoscuta, din cauza anxietatii de separare, un stadiu normal, care transforma fetele sau situatiile noi in inductori de stres.

Solutia: Nu te grabi si acorda atentie personalitatii copilului. De exemplu, inainte de a-l lasa pentru prima data singur cu o persoana noua, ofera-i timp pentru a o cunoaste, cateva intalniri inainte de marea zi. Ofera-i o jucarie noua; noutatea ii va distrage atentia de la stres, astfel incat sa iti faci evadarea mai usoara.

Bebelusul simte stresul parintilor

In cazul in care esti stresata, sa nu fi surprinsa daca bebelusul incepe sa fie agitat. "Bebelusii isi prives doarte atenti parintii, cautand indicii despre viata", spune Elizabeth Pantley, autorul No-Cry Nap Solution. "Cand prezinti semne de stres, atunci copilul observa ca trebuie sa isi faca griji in legatura cu ceva. Chiar daca nu esti foarte nervoasa sau agitata, este suficient pentru bebelus.

Solutie: Nu trebuie sa iti ascunzi emotiile de copilul tau. In schimb, arata-i ca esti capabila sa te linistesti (de preferinta, nu cu o jumatate de litru de vin). Ofera-ti minut pentru a va calma amandoi jucandu-te cu bebelusul, gadilindu-l sau suflandu-i aer pe burtica. Senzatia de gadilituri va rupe tensiunea micutului, in timp ce respiratia pe burtica o va usura pe a ta.

10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat

Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 

Esti o mamică care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Referinte: The Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Leo
    Leotrimis la 17/9/2022

    aceiasi problema si la noi, dar am gasit rezolvarea cu adaugarea de lapte praf, nu se satura de laptele matern , numai era satios. Poate ajuta

    Raspunde la acest comentariu
  2. Mada
    Madatrimis la 27/8/2022

    Buna ziua am si eu un bebeluş de 3 luni si 3 saptamani si nu doarme deloc ziua, este foarte agitat, plânge toata ziua si isi baga pumni in gura . Uneori nici la san nu se linişteşte. Nu stiu ce sa-i fac, vrea toata ziua in brate si sa stea la san.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII