Este copilul tău pregătit pentru școală?

Este copilul tau pregatit pentru scoala?

Este copilul tau pregatit pentru scoala?

  • Crezi ca al tau copil este sau nu este pregatit de scoala? Prin lege, copiii trebuie sa fie la scoala sau la o alta institutie aprobata de lege la o 6 ani. In cele mai multe parti ale tarii, copiii trebuie sa aiba 5 ani pentru a putea merge la gradinita si 6 ani pentru a se inscrie in clasa intai.

    Unii parinti intarzie in mod intentionat intrarea copilului lor la gradinita. Desi exista unele dovezi care arata ca poti avea unele probleme academice daca esti cel mai mic din clasa, majoritatea acestor dovezi par sa dispara in clasa a treia sau a patra. Pe de alta parte, exista dovezi ca acei copii care sunt prea mari pentru clasa lor prezinta un risc semnificativ de dezvoltare a problemelor de comportament cand vor ajunge la adolescenta.


in acest articol veti citi mai multe despre:
Scoala trebuie sa fie pregatita pentru copii
Aduna informatii
Teste de pregatire
Parintii pot incuraja dezvoltarea copillului
Exista mari beneficii ale lecturii
Unii parinti intarzie in mod intentionat intrarea copilului lor la gradinita
Copilul de 6 ani: dezvoltare intelectuală și socială

Desi are 6 ani crezi ca al tau copil nu este inca pregatit de scoala?

Ideea conform careia data nasterii este cea care hotaraste daca un copil este sau nu “pregatit pentru scoala” a devenit controversata. Asa cum copiii incep sa lucreze si sa vorbeasca la varste diferite, tot la fel si  aptitudinile psihologice si sociale necesare scolii si le dezvolta la varste diferite.

Scoala trebuie sa fie pregatita pentru copii

In plus, multi parinti si educatori considera ca scoala trebuie sa fie pregatita pentru copii. Aceast noua abordare subliniaza modul in care programele scolare pot fi proiectate astfel incat toti copiii de varsta cronologica care intra la scoala sa poata beneficia de programa. Bineinteles, realitatea indica faptul ca o potrivire intre dezvoltarea copilului tau si adaptabilitatea si resursele scolii este posibil sa nu existe.

Aduna informatii

Cand decizi momentul in care copilul tau ar trebui sa inceapa sa mearga la scoala, ia in considerare abilitatile unice ale copilului tau si circumstantele locale. Aduna informatii exacte despre dezvoltarea copilului tau, in mod special in ceea ce priveste abilitatile de comunicare, inclusiv dezvoltarea limbajului si capacitatea de a asculta; abilitatile sociale si abilitatea de a fi alaturi de alti copii si adulti; nu uita nici de abilitatile fizice, de la alergat si jucat pana la utilizarea cretei si a creionului. Conversarea cu medicul pediatru al copilului tau, cu educatorul si/sau cu cel ce are grija de copil iti poate oferi unele informatii si observatii folositoare si obiective.

Teste de pregatire

Este posibil ca unele scoli sa efectueze propriile lor teste pentru a evalua abilitatile copilului tau. Asa numitele “teste de pregatire” tind sa se concentreze pe abilitatile academice, insa, de cele mai multe ori, evalueaza alte aspecte ale dezvoltarii. Aceste teste sunt departe de a fi infailibile; unii copii care nu s-au descurcat deloc bine la ele se pot descurca foarte bine la scoala. Chiar si in acest caz, le poti folosi ca pe un punct de reper in determinarea gradului de dezvoltare al copilului tau comparativ cu alti copii de aceeasi varsta. Adeseori, propria ta intuitie parinteasca despre capabilitatile copilului tau este o masura precisa ce determina cat de bine pregatita este ea pentru a incepe scoala, in mod special daca ai un copil mai mare cu care ai acumulat deja experienta in acest sens.

Cand tu sau scoala identificati unele zone de dezvoltare ale copilului care par sa ramana in urma, folositi aceasta informatie pentru a te ajuta pe tine ca parinte si planul scolar astfel incat copilul tau sa obtina atentia speciala de care poate avea nevoie. Prin impartasirea informatiilor cu profesorul copilului tau si alt personal al scolii, poti ajuta scoala sa fie pregatita penttru copilul tau. In acelasi timp, stabilesti un parteneriat pentru educatia educatia copilului tau, care poate si ar trebui sa continue pe tot parcursul copilariei sale.

Parintii pot incuraja dezvoltarea copillului

Parintii pot incuraja dezvoltarea cognitiva, fizica si emotionala a copilului lor inainte ca acesta sa inceapa scoala. Profesorii de la gradinta apreciaza sa aiba copii care se arata a fi entuziasti si curiosi cu privire la abordarea de noi activitati, care pot urma instructiunile, care sunt sensibili la sentimentele celorlalti copii si care impart ceea ce au. Printre aptitudinile specifice care vor face ca primul an de scoala al copilului tau sa decurga fara probleme se includ:

 Jocul frumos impreuna cu alti copii, incluzand cat se poate de putina lupta si plans.
 Pastrarea atentiei si a linistii atunci cand li se citeste o poveste.
 Folosirea toaletei de unul singur.
 Utilizarea cu succes a fermoarelor si a nasturilor de la haine.
 Sa stie sa isi spuna numele, adresa si numarul de telefon.

copil pregatit de scoala

Exista mari beneficii ale lecturii pentru copii inca de la inceputul copilariei

Ajuta-ti copilul sa-si insuseasca anumite aptitudini de baza, precum recunoasterea si amintirea literelor, numerelor si culorilor. Expune-ti copilul la imbogatirea si invatarea experientelor precum sunt excursiile la muzeu, sau inscrie-l in comunitatea de arta sau la programe de stiinta. Pentru a promova dezvoltarea abilitatilor sociale, incurajeaz-o sa se joace cu alti copii, de ambele sexe, din vecinatate si sa participe la activitati sponsorizate ale comunitatilor organizate.

Unii parinti intarzie in mod intentionat intrarea copilului lor la gradinita

Ei considera ca al lor copil ar putea avea avantaj si mai multe sanse de succes in mediul academic, sportiv si social daca va depasi media de varsta a clasei lui. Intarzierea intrarii la scoala pentru obtinerea anumitor avantaje nu este in mod necesar o strategie castigatoare.

Desi exista unele dovezi care arata ca poti avea unele probleme academice daca esti cel mai mic din clasa, majoritatea acestor dovezi par sa dispara in clasa a treia sau a patra. Pe de alta parte, exista dovezi ca acei copii care sunt prea mari pentru clasa lor prezinta un risc semnificativ de dezvoltare a problemelor de comportament cand vor ajunge la adolescenta.

Copilul de 6 ani: dezvoltare intelectuală și socială

Copilul de 6 ani este în plină dezvoltare intelectuală si socială. Are nevoie de indrumare si absoarbe cu sete informatiile din jurul său. Este o varstă minunată de care depinde intregul sau drum educational si social, de mai departe...

Dezvoltarea fiecarui copil este unica si complexa. Desi copiii se dezvolta printr-un tipar general de pasi si etape principale previzibile, este posibil ca ei sa nu treaca prin acesti pasi in acelasi mod sau in acelasi timp. Dezvoltarea unui copil este, de asemenea, puternic influentata de factorii din mediul sau si de experientele pe care le are. Informatiile din acest ghid explica ce cred expertii in dezvoltarea copilului a fi "asteptari pe scara larga" pentru ceea ce ar putea obtine un copil mediu intr-un anumit an. Luati in considerare ceea ce cititi in contextul dezvoltarii unice a copilului dumneavoastra - iata la ce nivel de dezvoltare se afla un copil de 6 ani.

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special  - sau dar (har) -  care este sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent - adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copilt alentat - este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina! citeste in continuare care sunt primele semne care anunta ca ai un copil talentat sau cu un dar special.

Despre parinti si copii inteligenti, cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII