Copilul meu ma loveste! Ce sa fac?

Copilul meu ma loveste! Ce sa fac?

Copilul meu ma loveste! Ce sa fac?

  • Copiii au dreptul de a-si folosi corpurile pentru a-si exprima sentimentele, dar nu au dreptul de a rani pe cineva. Parintii trebuie sa traga o linie si sa nu permita violenta cand acestia sunt furiosi sau nervosa.

Copilul meu ma loveste! Ce sa fac?

Copiii au dreptul de a-si folosi corpurile pentru a-si exprima sentimentele, dar nu au dreptul de a rani pe cineva. Parintii trebuie sa traga o linie si sa nu permita violenta cand acestia sunt furiosi sau nervosi.

Nu raspundem cu aceeasi moneda

Desigur, acest lucru nu inseamna ca, atunci cand copilul tau te loveste este in regula sa-l ranesti inapoi. In cazul in care copilul te loveste si tu-l plesnesti sau il disciplinezi prin forta, el va invata ca prin agresiune isi poate exprima sentimentele sau obtine ce isi doreste. In schimb, ia mainile copilului si spune: "Nu lovi. Stiu ca esti suparat, dar nu lovi pentru ca doare." In cazul in care copilul este pe cale sa te loveasca, opreste-l in prealabil si spune-i ferm "Nu" dar fara a ridica vocea sau tipa. Ca parinti, trebuie sa aratam auto-control si sa folosim cuvinte blande, daca vrem ca copiii nostri sa faca acelasi lucru. Este usor sa raspundem cu tipete sau furie, dar aminteste-ti, copilul cauta in parinti indicii cu privire la modul in care isi pot controla impulsurile si cum sa aiba un comortament adecvat.

Lovitul in perna - NU

Unii experti sugereaza ca parintii sa le ofere copiilor o perna speciala in care sa loveasca. Acest lucru, in opinia mea, este o greseala. Furia este un sentiment, iar sentimentele nu se "consuma". De fapt, este clar din cercetarile recente ca "violenta inofensiva" este o contradictie in termeni. Un copil care e incurajat sa loveasca intr-o perna la furie este mai mult - nu mai putin - probabil sa vada o persoana ca o alternativa acceptabila.

Atunci cand copilul se comporta agresiv

Atunci cand copilul se comporta agresiv, asigurat-te ca intelege, ca nu ii dezaprobi mania, ci expresia violenta a acesteia. Nu-i spune sa nu se supere sau sa nu arate ca este suparat. Pur si simplu recunoaste-i si intelege-i sentimentele, dar apoi reaminteste-i ca este mult mai constructiv sa isi foloseasca cuvintele pentru a-ti spune de ce este suparat. Ajuta-l sa practice exprimarea furiei verbal. Arata-i ca, odata ce poate vorbi despre mania lui, voi doi puteti incerca sa veniti cu o solutie la orice il tulbura si rezolva problema intr-un mod mult mai rapid si fara violenta.

Cauza comportamentelor agresive se poate datora urmatoarelor:

  Auto-aparare
  O situatie stresanta
  Lipsa rutinei
  Frustrare sau furie extrema
  Dezvoltarea inadecvat a vorbirii
  Supra-stimulare
  Epuizare
  Lipsa de supraveghere a unui adult
  Oglindirea comportamentelor agresive din jur

Incurajeaza joaca blanda

Copilul tau arunca cu jucarii, loveste papusile si izbeste plusuri de perete... In timp ce o parte din acest comportament este normal, poate fi totusi un semnal de alarma care arata ca este nervos sau frustrat. Poate fi la un pas de a lovi si alti copii sau pe tine. Pe langa faptul ca trebuie sa afli radacinile problemei, încurajeaza jocul mai bland: "Imbratiseaza ursuletul", "Mangaie pisica", "Piaptana papusa" etc..
 

Interesant de citit:
37 de lucruri care se schimba atunci cand aveti un copil

Ce se schimba cand ai un copil? Sau ... CE nu se schimba? Iata comentariile unor parinti cu privire la modul in care copiii lor le-au schimbat viata. ... citeste

Cum arata meseria de parinte!?

Meseria de parinte poate fi obositoare. Fotografa Danielle Guenther a surprins in cateva fotografii acest lucru :) Iata cateva din preferatele noastre!   ... citeste

Cum iți păstrezi calmul când copilul tau are un acces de furie? - sfatul psihologului

Cum ne păstrăm calmul când copilul are un acces de furie și toată lumea se uită la noi? 🧘‍♀️👶 Retine că e nevoie de calm și… ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII