13 nutrienti care ajută la prevenirea bolilor de inimă

13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima

13 nutrienti care ajută la prevenirea bolilor de inimă

Bolile cardiovasculare sunt intre principalele cauze de deces in intreaga lume. Dar, fiecare dintre noi putem face mai mult pentru a preveni bolile de inima. Consumul unei alimentatii sanatoase bogate in nutrienti este cheia protejarii inimii. Inceteaza sa numeri caloriile alimentelor nesanatoase si revino la consmul celor cu adevarat sanatoase.

• Iata 13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima.

Cei 13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima:

Cu totii am auzit zicala ca “suntem ceea ce mancam”, cu credinta ca o dieta buna ne poate ajuta sa ne protejam sanatatea. Dr. Carl Pfeiffer, un pionier in medicina nutritionala crede ca “cu un aport adecvat de micronutrienti, majoritatea bolilor cronice nu ar exista.”

Traim intr-o lume in care mancarea noastra este puternic procesata, incarcata cu zahar si substante chimice artificiale. Facem mai putin sport, suntem mai stresati si petrecem mai putin timp la lumina solara.

Bolile de inima sunt una dintre prinicipalele cauze de deces in Marea Britanie si SUA, desi, fiecare dintre noi putem face mai multe pentru a le preveni.

Consider ca alimentarea cu o dieta sanatoasa, alimente preparate in casa, bogata in nutrienti este cheia nu numai pentru protejarea inimii noastre, dar si pentru fortificarea organismelor noastre impotriva unei varietati de boli.

Arunca alimentele procesate, macarea fast-food, opreste-te din numaratul caloriilor si incepe sa consumi alimente sanatoase.

Am pus impreuna o lista de alimente care pot ajuta la protejarea inimii tale, in general, vei observa un model: fructe proaspete si legume, ulei de peste, carne de pasare crescuta natural, nuci si seminte ce reprezinta reale alimente sanatoase.

Iata 13 nutrienti pe care ii poti amesteca in mesele tale pentru a obtine o dieta sanatoasa, benefica inimii:

Acizi grasi esentiali Omega-3

Gandeste-te la dieta mediteraneana, bogata in uleiuri si peste proaspat. Din uleiul de masline, despre care s-a demonstrat ca reduce LDL, colesterolul rau si trigliceridele, poti obtine lantul scurt de acizi grasi monosaturati.

Lantul lung de acizi grasi polinesaturati precum EPA si DHA poate ajuta la prevenirea inflamatiilor de-a lungul corpului, dar si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.

Gasiti in: ulei de peste, nuci si seminte, uleiuri din seminte

Magneziu

Magneziul joaca un rol vital in producerea unui tip de energie numit ATP.  Muschii au nevoie de aceasta energie pentru a se relaxa; inima este un muschi iar studiile au aratat ca nivelurile bune de magneziu pot ajuta la prevenirea accidentelor vascular-cerebrale si a atacurilor de cord.

Magneziul este vital pentru o sanatate buna, fiind, oarecum, neglijat in lumea occidentala. Femeile tind sa fie mai deficitare decat barbatii. De asemena, stresul epuizeaza rezervele de meagneziu, deci, este vital sa tinem fruntea sus.

Gasit in: nuci, seminte, legume cu frunze verzi, linte rosie.

Daca te ingrijoreaza nivelul tau de magneziu, poti lua un supliment zilnic, dar asigura-te ca este citrat de magneziu, deaorece acesta este cea mai buna forma a magneziului. De asemenea, poti adauga in baile tale sare Epsom, caci tu vei absorbi prin intermediul pielii magneziul din sare.

Co-Enzima Q10

Cunoscuta pentru ajutorul ei dat la producerea energiei alaturi de magneziu, Co-Enzima Q10 este si un puternic antioxidant ce poate lucra bine impreuna cu seleniu, vitaminele C si E si zinc la protejarea arterelor de daune. De asemenea, este demn de remarcat faptul ca oricine ia statine va avea niveluri mai scazute de Co-Q10, deci, poate fi necesar sa se ia un supliment zilnic.

Gasita in: carne, oua si peste

Vitamina D

Incepem sa recunoastem beneficiile vitaminei D, ce provin de la expunerea la soare, care ne ajuta sa ne protejam de o varietate de boli, insa in mod special, ne protejeaza de boli ale inimii, hipertensiune si accidente vascular-cerebrale.

De fapt, cercetatorii au aratat o crestere cu 40% a riscului aparitiei bolilor de inima cand exista deficit de vitamina D si o marire a sanselor de deces provocat de boli ale inimii cu 81%.

Gasita in: Cea mai buna sursa de vitamina D este soarele, insa se poate obtine un pic si din peste, unele ciuperci si oua.

Zinc

Intocmai ca uleiurile Omega 3, zincul poate ajuta la prevenirea inflamatiilor datorita crearii de anti-citokine inflamatorii. S-a mai aratat ca zincul are proprietati protectoare, in special pentru boala coronariana si poate ajuta la imbunatatirea functiei cardiace.

Gasit in: seminte de dovleac, nuci si seminte, crustacee

Vitamina C

Un puternic antioxidant, vitamina C, impreuna cu vitamin E, zinc si Co-Q10 lucreaza impreuna pentru a ajuta la protejarea ta de bolile cardiovasculare si leziuni celulare.

S-a aratat, de asemenea, ca vitamina C ajuta la scaderea colesterolului LDL, in timp ce ajuta semnificativ la imbunatatirea nivelurilor HDL, cei care au niveluri mari de vitamina C in dieta lor prezinta riscuri mai mici de producere a atacurilor de cord si a accidentelor vascular cerebrale.

Gasita in: fructe proaspete, in special fructe de padure, patrunjel, ceapa rosie.

Vitamina E

Cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si de protectie, vitamina E poate ajuta si la reducerea colesterolului LDL si la marirea nivelurilor HDL. De asemenea, poate ajuta la imbunatatirea functiei celulelor endoteliate.

Totusi, pentru a obtine beneficii optime de vitamina E, trebuie sa ai, de asemenea, o buna sursa de vitamina C, seleniu si Co-Q10 in dieta ta.

Gasita in: avocado, nuci si seminte

Seleniu

Exista documentari asupra faptului ca cei care au un nivel scazut de seleniu prezinta un risc mai mare a aparitiei bolilor de inima. Seleniul trebuie sa actioneze impreuna cu vitamina E, vitamina C si Co-Q10, deci, inainte de a obtine un supliment bogat in seleniu, este posibil sa doresti sa iei in considerare mai multi antioxidanti generali, precum si cresterea cantitatii alimentelor bogate in antioxidanti.

Gasit in: nuci de Brazilia, alge marine

Probiotice

Nu ar trebui sa prezinti in mod obligatoriu probleme de sanatate, bacterii intestinale si probleme ale inimii, totusi, studiile au aratat ca o saraca sanatate intestinala (in special sindromul instestinului permeabil de care multi dintre noi suferim din cauza supraexpunerii la grau) poate crea o inflamatie sistemica.

Sanatatea slabita a intestinului poate, de asemenea, conduce la absorbtia slaba de nutrienti, care, la randul sau, poate afecta santatea inimii precum si reduce activitatea sistemului imunitar.

Gasite in: alimente fermentate- precum iaurtul, varza, tempeh, chefir

Fiti atenti ca iaurturile probiotice de baut din supermarket pot contine o cantitate uriasa de zahar, iar cercetatorii au aratat ca probioticele active ar putea sa nu ajunga in intestinul subtire.

Alicina

Aceasta este compusul care se gaseste in usturoi, cel responsabil pentru mirosul de usturoi. Totusi, are un impact puternic asupra sanatatii inimii si a tensiunii tale arteriale, deoarece poate ajuta la relaxarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei sangelui.

Consuma zilnic usturoi in mancare, striveste-l usor si lasa-l timp de 15 minute inainte de a-l consuma pentru a-si spori efectele.

Gasita in: Usturoi. Eu prefer sa consum usturoi in alimentatia mea, insa tu poti lua un supliment zilnic, desi eu nu as recomanda o varietate inodora de suplimente, deoarece aceasta poate reduce continutul de alicina.

Licopen

Licopenul este un carotenoid, despre care s-a demonstrat ca ajuta la protejarea unei serii de tipuri de cancer, precum si la protejarea bolilor de inima. Exista dovezi puternice care arata ca grosimea peretelui intim si riscul aparitiei infarctului miocardic sunt reduse de o mai mare concentratie de licopen a tesutului adipos.

Licopenul are multe beneficii, printre care se includ ajutorul dat la cresterea flexibilitatii arterelor noastre si imbunatatirea functiei tesutului endotelial, protejarea impotriva arterosclerozei (rigidizarea arterelor).

Gasit in: rosii gatite, rosii conservate, ardei, papaya, pepene verde, varza rosie si sparanghel.

Pentru beneficii reale, eu as recomanda un supliment zilnic de cel putin 15 mg. O capsula de supliment ofera echivalentul a 6lbs de rosii. Preferata mea este cardiomata, deoarece contine grasimile esentiale in forma de vitamina E, ce ajuta impreuna cu fitosterolii si beta-carotenul la absorbtie, este recomandata o capsula de mare putere pe zi.

L-Arginina

Studiile au aratat ca L-Arginina poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, ajuta la protejarea noastra impotriva bolilor de inima.

Se gaseste in abundenta in nuci, iar cercetatorii au aratat ca acei care mananca mai mult de 140 de grame de nuci pe saptamana au o rata semnificativ mai mica a bolilor de inima.

Gasita in: fasole, nuci (migdale), ovaz si pesti de apa rece, cum sunt somonul, tonul si macroul.

L-Taurina

Taurina joaca un rol vital in sanatatea arterelor noastre si a sanatatii generale a inimii. Studiile au aratat ca acele persoane cu niveluri scazute de L-Taurina sunt mult mai susceptibile de boli de inima.

Gasita in: carne rosie, oua, fructe de mare. 

7 Alimente pe care inima ta le uraste

Atacul de cord reprezinta un blocaj al fluxului de sange catre inima care cauzeaza distrugerea celulelor inimii.

Cauzele sunt multiple: fumatul, inactivitatea, o dieta bogata in calorii, sodiu si grasimi saturate. Atacurile de cord pot cauza decesul atat la barbati, cat si femei in Statele Unite, iar modalitatile de a accelera aparitia lui sunt diverse.  Pentru a reduce riscul unui atac de cord, evitati alimentele de pe aceasta lista ... citeste mai departe


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII