10 lucruri de știut despre somnul copilului tău pentru o dezvoltare sănătoasă și rolul esențial pentru dezvoltarea creierului

10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau pentru o dezvoltare sanatoasa si rolul esential pentru dezvoltarea creierului

10 lucruri de știut despre somnul copilului tău pentru o dezvoltare sănătoasă și rolul esențial pentru dezvoltarea creierului

Somnul este unul dintre aspectele esentiale pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului tau. Cu toate acestea, somnul copiilor, de la bebelusi la adolescenti, este de multe ori o adevarata problema ce da batai de cap parintilor. Si daca uneori suntem tentati sa nu ii mai dam chiar atat de multa importanta, iata cateva lucruri care ar trebui sa ne convinga sa nu renuntam sa avem grija constant de somnul copiilor nostri.

Somnul este un proces esențial pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor. În timpul somnului, corpul copilului își restabilește energia și se pregătește pentru o nouă zi.

Iata 10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau.

10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau:
De ce au nevoie copiii de mai mult somn?
Somnul stimuleaza creierul
De cat somn au nevoie copiii?
Au nevoie copiii de somn in timpul zilei?
Cum iti convingi copilul sa mearga la culcare?
Cum sa ii faci pe adolescenti sa se culce la timp?
Ar trebui sa inceapa orele la scoala mai tarziu?
Cum stii daca copilul tau doarme suficient?
Cum stim ca este vorba despre o dereglare mai grava?
Este ADHD sau somn insuficient?
Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare
De ce este atat de importanta ora de culcare a copiilor

De ce au nevoie copiii de mai mult somn?

Somnul este foarte important pentru copii. Si nu doar pentru a nu fi agitati sau mofturosi. Corpurile lor au nevoie de odihna pentru a creste si pentru a-si mentine sanatatea. Muschii, inclusiv inima, se refac in timpul somnului. Somnul contribuie, de asemenea, la reglarea metabolismului, ajutand la mentinerea unei greutati normale. Si lista de motive pentru care somnul copilului tau este cu adevarat important poate continua.

Somnul stimuleaza creierul

In timp ce copilul tau se afla pe taramul viselor, creierul sau stocheaza informatiile si amintirile de peste zi, astfel incat ele sa poata fi reactualizate ulterior. Aceasta este, de altfel, chia invatarii si de aceea copiii au nevoie de mai mult somn in timpul anului scolar. Somnul este esential si pentru dezvoltarea atentiei. Un somn regulat si suficient iti va ajuta copilul sa isi faca lectiile mai repede si mai usor.

Pe lângă acest beneficiu, somnul îndeplinește și alte roluri importante, cum ar fi consolidarea memoriei, creșterea și dezvoltarea sistemului nervos central și al altor organe și sisteme din corp. De asemenea, somnul are un impact pozitiv asupra stării de spirit și a funcționării cognitive și ajută la reglarea greutății corporale și a sistemului imunitar. Prin urmare, copiii au nevoie de o cantitate adecvată de somn pentru a crește și a se dezvolta sănătos și pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală.

De cat somn au nevoie copiii?

In functie de varsta, nevoia de somn vriaza. Un lucru este insa cert – copiii au nevoie de mai mult somn decat adultii. In medie, copiii au nevoie de o anumita perioada de somn, in functie de etapa de varsta in care se afla:

0 - 3 ani - intre 11 si 14 ore de somn
3 - 5 ani - intre 11 si 13 ore de somn
6 - 13 ani - intre 9 si 11 ore de somn
14 - 18 ani - intre 8 si 10 ore de somn

Este bine de stiut ca numarul de ore de somn necesar reprezinta totalul orelor de somn dintr-o zi si nu doar somnul de noapte. Iar uneori un somn scurt si bun dupa-amiza poate sa aiba un efect uimitor asupra oranismului.

Au nevoie copiii de somn in timpul zilei?

Asa cum spuneam si mai sus, uneori somnul din timpul zilei poate sa faca minuni. Somnul din timpul zilei depinde insa si de cel din timpul noptii, iar prgramul de somn al copiilor variaza. Un copil mic poate avea nevoie de toate cele 13 ore de somn in timpul noptii, in timp ce altul poate sa doarma doar 8 ore noaptea si restul sa le doarma in timpul zilei. Majoritatea copiilor renunta la somnul de zi in jurul varstei de 5 ani. Daca copilul tau a depasit aceasta varsta si inca dorme la pranz este posibil sa aiba nevoie de mai mult somn noaptea, asa ca nu ar strica sa ii modifici rutina si sa il culci seara mai devreme.

Cum iti convingi copilul sa mearga la culcare?

Mersul la somn nu trebuie sa fie un chin, nci pentru copil, nici pentru tine. Incearca sa instaurezi o rutina pe care sa o mentii si in weekend, pentru ca totul sa fie mai usor. Fie ca e vorba de un dus reconfortant ori de spalatul pe dinti si de mersul la baie, finalul trebuie sa fie acelasi - patul. Cititi o poveste in pat sau povestiti ceva din ziua respectiva. Asigura-te ca in dormitor e liniste si toate display-urile sunt inchise.

Cum sa ii faci pe adolescenti sa se culce la timp?

Ei bine, nu e chiar o misiune imposibila, desi asa pare. E drept ca nu e usor, pentru ca majoritatea adolescentilor adora sa stea tarziu noaptea si sa doarma a doua zi de dimineata mai mult. Reteta? Hmm, nu e tocmai placuta, dar functioneaza. Pastreaza o temperatura scazuta in dormitor, dimineata, indiferent ca vrea sau nu copilul sa se trezeasca, trage perdelele si dechide larg fereastra si, desi suna riscant, la ora de culcare se inchid obligatoriu TV-ul, computerul si telefonul mobil. In weekend acorda-i putina intelegere, dar care sa nu depaseasca cu mai mult de doua ore limita obisnuita a orei de somn.

Ar trebui sa inceapa orele la scoala mai tarziu?

Majoritatea scolilor isi incep cursurile la ora 8:00, dar exista si multe scoli care incep orele mai devreme de aceasta ora si aceasta este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru copii, mai ales pentru adolecenti, pe care cu greu ii faci sa adoarma inainte de ora 23:00. Inceperea cursurilor mai tarziu ar putea avea un efect benefic asupra rezultatelor scolare ale elevilor, sustin specialistii. Studiile arata ca elevii au rezultate mai bune la scoala atunci cand dorm suficient.

Cum stii daca copilul tau doarme suficient?

Atunci cand copilul tau se odihneste suficient, are nevoie seara de 15 - 30 de minute ca sa adoarma, iar dimineata se trezeste la prima strigare, fara sa fie nevoie sa tragi de ele in mod repetat. De asemenea, un copil odihnit este activ, nu simte nevoia sa doarma in timpul zilei.

Cum stim ca este vorba despre o dereglare mai grava?

Majoritatea tulburarilor de somn apar pe fondul cresterii, insa uneori in spatelel lor se poate ascunde o problema medicala. Urmareste daca copilul tau sforaie in timpul somnului, daca face pauze mari cand respira in somn sau daca are orice alte probleme de respiratie. Este posibil sa fie vorba despre o apnee in timpul somnului si in acest caz sfatul medicului este cel mai potrivit. Atunci cand copilul are frecvent cosmaruri, este somnambul sau face pipi in pat in mod repetat poate fi, de asemenea, vorba despre o tulburare de somn mai grava si de aceea este recomandat sa te adresezi medicului pediatru.

Este ADHD sau somn insuficient?

Lipsa somnului se manifesta diferit la copii fata de adulti. Daca adultii se simt obositi atunci cand nu dorm suficient si au un ritm mai lent de activitate, copiii pot avea un comportament total opus, manifestand o agitatie neobisnuita care seamana cu simptomele ADHD. Medicul pediatru te poate lamuri in aceasta privinta. Daca ai un copil care a fost diagnosticat cu ADHD este bine sa stii ca studiile confirma faptul ca somnul il poate ajuta sa se concentreze mai bine si sa fie mai putin hiperactiv.

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare

Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului.
O diagrama lipita pe frigider ce spune cu exactitate care sunt orele de somn este benefica pentru copii deoarece isi vor cunoaste singuri programul ce il au de urmat.

Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez. 

De ce este atat de importanta ora de culcare a copiilor

Noi studii dezvaluie ca privarea de somn dauneaza creierului copiilor mult mai mult decat s-a crezut. Oamenii de stiinta avertizeaza de mult timp ca fiecare dintre noi avem nevoie de cel putin opt ore de somn – chiar si adultii – pentru a preveni leziunile partii frontale a creierului, responsabila pentru memorie. Iata de ce este atat de importanta ora de culcare a copilului...


 

  Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Forum dedicat psihologiei copilului

Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

- autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Somn

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII