Alcoolul și sarcina - o combinație care pune in pericol sănătatea și viața bebelușului

Alcoolul si sarcina - o combinatie care pune in pericol sanatatea si viata bebelusului

Alcoolul și sarcina - o combinație care pune in pericol sănătatea și viața bebelușului

Efectele alcoolului asupra unui bebeluș nenăscut sunt cunoscute din timpuri străvechi. În Vechiul Testament, îngerul o mustra pe mama lui Samson: "Iată, vei concepe și vei naște un băiat; să nu bei nici vin și nici o altă băutură..." 📜 Grecii și romanii sugerează de asemenea că consumul de alcool poate genera probleme grave în dezvoltarea fătului. 🏛️ Vă avertizăm că alcoolul și sarcina sunt incompatibile. 🚫

• Iată care sunt consecințele Sindromului Alcoolismului Fetal și cum afectează viața bebelușului. 🤰🍷

- veti citi:
Alcoolul și sarcina - cauza multor anomalii fetale
Sindromul Alcoolismului Fetal
Trasaturile sindromului Alcoolismului Fetal
Consecinta gravă: Retardul mintal
Care este cantitatea de alcool dăunatoare?
Prevenirea Sindromului Alcoolismului Fetal
Tragedia acestei probleme grave - este că ea poate fi prevenită in totalitate
Alte cauze ale malformațiilor fetale

Alcoolul și sarcina - cauza multor anomalii fetale

In 1973, medicul pediatru francez Paul Lemoine a semnalat pentru prima data legatura intre malformatiile faciale ale noilor nascuti si faptul ca acestia sunt nascuti din mame alcoolice. Curand dupa aceasta descoperire, alti cercetatori au confirmat faptul ca expunerea fatului la alcoolismul mamei poate determina un numar mare de anomalii fetale. In plus, consumarea alcolului in timpul sarcinii, creste semnificativ riscul de avort spontan.

Sindromul Alcoolismului Fetal

Afecţiunile din spectrul alcoolismului fetal  afectează 1% din populaţia generală, la nivel global. Este principala cauză de retard mintal la nou-născuţi. Şi chiar dacă nu se ajunge la retard, problemele psihice îl vor urmări pe copil toată viaţa.

Grav este că şi o cantitate mică de alcool poate afecta fătul. "Nu se cunoaşte exact cantitatea de alcool care poate determina apariţia acestui sindrom, fiind descrise cazuri cu consum ocazional, până la consumul cronic de alcool. Este aşadar destul de greu de cuantificat cantitatea de alcool potenţial nocivă. Restricţia trebuie aplicată până şi în cazul băuturilor care aparent nu sunt foarte tari, cum ar fi berea sau vinurile slabe. Copiii ale căror mame au consumat chiar şi cantităţi moderate de alcool pe parcursul sarcinii pot avea multe dizabilităţi, inclusiv probleme de comportament sau deficienţe în învăţare.

Cu ajutorul informatiei, Sindromul Alcoolismului Fetal poate fi prevenit si in Romania. Desigur, este o chestiune de informatie, dar mediul internet este tot mai popular deci sunt sperante ca tinerele mamici vor citi aceste randuri.

Trasaturile sindromului Alcoolismului Fetal

Atunci cand se stabileste Sindromul Alcoolismului Fetal ca diagnostic,  medicii se bazeaza pe istoricul utilizarii alcoolului de catre mama in timpul sarcinii. De asemenea, medicii pot constata una sau toate din urmatoarele trasaturi:

  • anomalii caracteristice ale fetei
  • deficiente de crestere 
  • disfunctii ale sistemului nervos central

Boala este uneori greu de depistat deoarece unii bebelusi nu prezinta aceste trasaturi inca de la nastere. Termenul de Efectele Alcoolismului Fetal (FAE) ii descrie pe copiii si adolescentii supusi mai mult sau mai putin Sindromului Alcoolismului Fetal (FAS).

Majoritatea bebelusilor suferind de Sindromul Alcoolismului Fetal au o greutate si o dimensiune mica la nastere. De obicei au capul mic (microcefali) iar multi dintre ei au caracteristici faciale tipice: frunte bombata, ochii afundati in orbite, nasul scurt si "carn", buza de sus uscata si rosie, barbia inauntru, gura incomplet dezvoltata, deschidere in bolta palatina si/sau urechi deformate.

In plus, copiii cu Sindromul Alcoolismului Fetal  pot prezenta anomalii ale incheieturilor, curbura a coloanei vertebrale, probleme cu inima si defecte genitale.

Consecință gravă: Retardul mintal

Cea mai severa exprimare a Sindromul Alcoolismului Fetal este retardul mintal -  IQ - ul mediu fiind 65. Copii cotati ca avand o inteligenta normala dar care sufera de FAS, nu au aratat inca faptul ca au fost expusi la alcoolismul mamei. Asta pana cand vor merge la scoala; probleme ca dificultati de invatare, memorare, lipsa de concentrare, impulsivitate, stari de confuzie vor fi frecvente. Au tendinta de a fi lenesi, indolenti, greu de disciplinat si indaratnici cu profesorii si parintii.

Multi dintre acesti copii nefericiti vor creste si vor deveni adolescenti si adulti care nu pot trai independent datorita problemelor de acomodare, dificultatii in luarea deciziilor si imposibilitatii de a invata din propria experienta.

In functie de obiceiul mamei de a bea, bebelusii afectati pot prezenta simptomele de Sindromul Alcoolismului Fetal chiar in primele 24 de ore de la nastere. Acestea pot fi sub forma de : tremuraturi si/sau convulsii, iritabilitate, muschi "tepeni", spasme la nivelul intregului corp, o frecventa mare a respiratiilor, distensie abdominala si/sau voma.

Sindromul alcoolismului fetal – simptome - ghid complet

De ordin fizic
– buze foarte subțiri, nas turtit, pielea subțire între buza superioară și nas
– membre, încheieturi și degete deformate
– circumferința capului și a creierului redusă
– defecte la nivelul oaselor, rinichilor și inimii
– probleme cu auzul și văzul
– dezvoltare lentă a bebelușului înainte și după naștere.

Probleme la nivelul creierului
– memorie slabă, coordonare și echilibru slăbite
– dificultăți în rezolvarea problemelor, a alegerilor
– dezvoltarea întârziată, dizabilitate intelectuală, probleme cu învățarea
– reducerea atenției, dificultăți în procesarea informațiilor
– dificultăți în a lua decizii, schimbări de stare, hiperactivitate.
Consecinta grava: Retardul mintal

Simptome la nivel social și de comportament

– învățare lentă, adaptare îngreunată în societate, la școală
– probleme legate de comportament, impulsivitate
– dificultăți în a executa o sarcină
– lipsa conceptului de timp
– greutate în atingerea scopurilor

Care este cantitatea de alcool dăunatoare?

Medicii nu pot spune precis ce cantitate de alcool supune feotus-ul la risc sau in ce stadiu al sarcinii feotusu-l este mai mult afectat. De aceea, toate gravidele, mamele care alapteaza sau care femeile intentioneaza sa aiba un copil, trebuie sa tina cont de aceste avertizari si sa renunte complet la consumul de alcool. In plus, sotul trebuie sa fie alaturi de sotia lui si sa renunte si el la consumul de alcool pe perioada sarcinii.

Prevenirea Sindromului Alcoolismului Fetal

Parintii care banuiesc ca copilul ar putea suferi de FAS, trebuie sa ceara sfatul unui pediatru. Un medic genetician sau un pediatru neurolog va poate consulta copilul si poate stabili in mod clar situatia copilului. Insa, tratamentul cel mai bun pentru Sindromul Alcoolismului Fetal este PREVENIREA!

Informatiile obtinute in urma consultului sunt utile pentru a ajuta parintii sa-si creasca copilul, sa-I acorde o educatie speciala care sa-l faca capabil in a-si mari potentialul.

Efectele alcoolului asupra unui bebelus nenascut sunt cunoscute din timpuri stravechi. In Vechiul Testament ingerul o mustra pe mama lui Samson : "Iata, vei concepe si vei naste un baiat; sa nu bei nici vin si nici o alta bautura.." Grecii si romanii sugereaza de asemenea ca consumul de alcool poate genera probleme grave in dezvoltarea feotus-ului. Inca nu sunt luate in serios avertizarile obstreticienilor si pediatrilor, astfel ca incidenta FAS a ramas aceeasi.

In mod sigur, expunerea fatului la alcool poate determina tot felul de malformatii congenitale pana la probleme care nu se vad pana la varsta scolara.

Tragedia acestei probleme grave - este că ea poate fi prevenită in totalitate

O femeie care se abtine de la consumul de alcool inainte de conceperea copilului si de-a lungul intregii perioade a sarcinii nu va avea un copil cu Sindromul Alcoolismului Fetal , indiferent de obiceiurile ei din trecut in ceea ce priveste alcoolul.

Din pacate, daca Sindromul Alcoolismului Fetal  exista, aceasta maladie nu poate fi vindecata complet. O femeie insarcinata care consuma alcool va lasa copilului sau ca mostenire pe viata o infirmitate mentala si probleme de comportament.

Citeste si Alcoolul in timpul sarcinii dauneaza placentei

Alte cauze ale malformațiilor fetale

Malformatiile fetale sunt produse de anumite substante chimice, infectii, stari alterate ale sanatatii materne, si care actionand asupra fatului pot afecta dezvoltarea normala intrauterina a acestuia. Inducerea malformatiilor fetale de catre acesti agenti depinde de predispozitia genetica materna si fetala, de stadiul dezvoltarii fatului la momentul expunerii, de calea de actiune si durata in timp a expunerii la respectivul agent teratogen. Desprecopii.com va prezinta cauzele malformatiilor fetale - pe larg.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. Anca Maran
    Anca Marantrimis la 23/6/2016

    Buna seara, am o curiozitate, pt ca in acest articol se pune mare accent pe riscurile la care ar putea fi supus un fat daca mama consuma alcool, as merge mai departe si as intrebat, daca partenerul (el) consuma alcool nu este riscant pt fat? din cate am aflat, are si el un impact negativ aspura fatului. Nu vreau sa arunc vina in carca lor sau ceva de genul, ci doar vreau sa aflu mai multe parerei sau chiar cazuri concrete. Multumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  2. Paduraruanca
    Paduraruancatrimis la 26/5/2014

    E foarte periculos alcoolul in timpul sarcinii...in stadiu de practica pe pediatrie..am vazut mamici care avea acest viciu..copilasii pareau relativ normali...dar nu se stie niciodata.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Anonim
    Anonimtrimis la 28/12/2012

    Sunt de acord cu claudia! Eu nu beam nici inainte mai mult de o jumatate de pahar de vin la cateva luni! Dar tot consider ca o cantitate f mica poate fi bauta! Asta nu inseamna sa va aruncati pe un pahar de tuica sau ceva asemanator! Valeria, cu tot respectul: sa nu exageram! In plus, atat medicul meu din Bruxelles, cat si altii ndin Milano mi-au confirmat ca se poate bea f putin in timpul mesei, cateodata!

    Raspunde la acest comentariu
  4. Claudia
    Claudiatrimis la 15/5/2011

    Eu nu cred ca alcoolul in cantitati moderate si ocazional afecteaza sarcina. De abia ce am aflat ca sunt insarcinata si am intrebat doctorul ginecolog despre acest aspect. Mi-a spus ca nu e nimic rau cate un pahar din cand in cand, insa nu in cantitati mari. Acele malformatii apar cand e vorba de mame alcoolice, nu cred ca ar trebui sa mergem in extrema cealalta la NU alcool. Si, in articol, se mentioneaza si despre tata - sa nu mai bea nici el pe perioada sarcinii sotiei. Nu vad legatura, de ce sa fie privat tatal de alcool?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Valeria
    Valeriatrimis la 15/2/2007

    Bineinteles,nu se pune problema daca e bine sau nu sa consume o femeie gravida alcool.E clar-NU!!!Ar trebuie insa sa se aiba in vedere si consumul de alcool de pina la conceperea copilului.Stim cu totii ca alcoolul este un foarte bun solvent al grasimii,iar membranele celulelor corpului uman sint pur de natura lipidica.In momentul in care o femeie matura consuma alcool,acesta poate distruge cu usurinta membrana unei celule sexuale(ovul),care insa continua sa traiasca.Daca a fost ghinionul de a fi fecundata exact acea celula afectata,copilul clar se va naste bolnav,malformat,fara un deget,sau cu mai multe.....etc.De fapr aceasta este chiar cauza nasterii gemenilor siamezi de care raminem de fiecare data cu gura cascata.So....fetelor...chiar si cel mai mic pahar consumat ar trebui sa va puna pe ginduri privitor la viitorii copii....Think About!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  6. alina
    alinatrimis la 14/12/2005

    foarte interesant acest site cuprinde multe informatii utile

    Raspunde la acest comentariu
  7. cristina
    cristinatrimis la 28/3/2005

    din cand in cand mai beau cate un pahar de vin sau altceva dar nu tot timpul.foarte rar.are cum acest fapt sa-mi afecteze sarcina?sunt in 10 saptamani

    Raspunde la acest comentariu
  8. Crina
    Crinatrimis la 13/9/2002

    Ce efect ar putea avea alcoolul asupra unui copil conceput eventul cu cateva zile inaintea unei betii? Sau: are efect alcoolul ingerat azi cu conceperea unui copil in timpul zilei urmatoare? Am aflat ca sunt insarcinata, imi doream acest lucru, dar cu ocazia unui eveniment am consumat cateva pahare de tequila. Am un ciclu neregulat si nu-mi pot da seama din calcule daca conceptia s-a produs cu cateva zile ininte sau dupa de inconstienta mea. Va rog sa-mi raspundeti. Multumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  9. vilma
    vilmatrimis la 16/4/2002

    Fumatul creste riscurile de avort spontan. Fumatul nu produce malformatii fetale, in schimb determina o greutate scazuta a fautului la nastere.Despre cafea iti copii ce am gasit pe un site, sper sa te ajute: Siteul este: http://www.babycenter.com/refcap/pregnancy/pregnancynutrition/3955.htmlSanatate si sarcina usoara.

    Raspunde la acest comentariu
  10. ciurdia dana
    ciurdia danatrimis la 15/4/2002

    As dori sa intreb ce efecte poate avea asupra unui copil atunci cand in timpul sarcinii mama bea cafea si fumeaza? (4-5 tigari/zi) Si in plus mai este si stresata de preblemele cotidiene. Ce riscuri isi asuma mama in legatura cu copilul? In legatura cu alcoolul stiu sigur ca este cel mai rau lucru care poate face viata de calvar al micutului nevinovat. Astept un raspuns. Dana

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII