Lectiile pe care ni le da budismul

Lectiile pe care ni le da budismul

Lectiile pe care ni le da budismul

  • Cand unii oameni se gandesc la meditatie, primul cuvant care le vine in minte este „budism”. Insa cei mai multi oameni stiu despre budism la fel de multe ca si despre nucleosinteza supernovelor. Scopul meditatiei budiste nu este suprimarea emotiilor daunatoare, ci invatarea modului in care apar, cum ne fac sa ne simtim si a influentei pe care o au asupra noastra pe termen lung.

Cand unii oameni se gandesc la meditatie, primul cuvant care le vine in minte este „budism”. Insa cei mai multi oameni stiu despre budism la fel de multe ca si despre nucleosinteza supernovelor. Scopul meditatiei budiste nu este suprimarea emotiilor daunatoare, ci invatarea modului in care apar, cum ne fac sa ne simtim si a influentei pe care o au asupra noastra pe termen lung.

Pentru budisti, viata buna nu este obtinuta prin transcederea unei emotii – nici macar a urii – ci prin gestionarea eficienta a emotiei. Iata in continuare cele trei procese mentale care sunt cele mai nocive mintii (si duc la tot felul de suferinte mentale):

Pofta: pentru mine, sa-mi apartina, mmmm.. Poftele apar atunci cand o persoana supreaevalueaza calitatile unui lucru (inghetata, de exemplu!) ignorandu-i defectele (caloriile!). De aceea poftele pot perturba echilibrul mintii, ducand usor la anxietate, nefericire, teama si furie.

Ura: Reversul poftei, ura exagereaza insusirile negative si le minimalizeaza pe cele pozitive. Este bazata pe dorinta de a face rau sau de a distruge orice va sta in cale. Impresia pe care o aveti este ca obiectul urii cauzeaza numai nesatisfactie, cand de fapt sursa acestei nesatisfactii se afla in propria minte.

Deziluzia: Conform conceptelor budiste, sinele este intr-o stare constanta de flux dinamic si este profund interdependent cu alti oameni si cu mediul. Totusi, oamenii de obicei ajung la deziluzii din cauza naturii sinelui, suprapunand interpretarile cu propria lor realitate.

Sfat
Iata ce puteti incerca pentru a va canaliza emotiile negative : purtati bratari simple, chiar din cele de cauciuc si ori de cate ori faceti ceva pozitiv (cum ar fi sa rezistati poftelor sau sa simtiti empatie in loc de ura), mutati bratara pe mana cealalta. Acest ritual ajuta la sustinierea atitudinii pozitive si a bunelor purtari – si joaca rolul de avertisment impotriva purtarilor rele.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Violeta
    Violetatrimis la 6/2/2012

    Foarte ingenios sfatul cu bratarile! Cred ca il voi urma. Felicitari pentru articol si la mai multe pe aceeasi tema (budism)!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII