Poate fi un bebeluș prea GRAS? Aceasta este părerea medicului pediatru.

Poate fi un bebelus prea gras? Parerea medicului pediatru.

Poate fi un bebeluș prea GRAS? Aceasta este părerea medicului pediatru.

Poate fi un bebelus prea gras? Studiile arata ca un copil supraponderal la varsta de 2 ani are un risc ridicat de obezitate in adolescenta. Iata cum se tine sub observatie greutatea bebelusului cu ajutorul graficelor de crestere iar dupa varsta de 2 anisori - cum monitorizam greutatea copilului cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC sau BMI).

⇒ Iata parerea medicilor: diversificarea prea devreme si adormitul cu biberonul - cauze ale obezitatii bebelusului.

- veti citi:
Poate fi un bebelus prea gras?
Bebelusul cam grasut, o problema in dezbatere
Diversificarea prea devreme si adormitul cu biberonul - cauze ale obezitatii bebelusului
Un copil prea gras?
Monitorizeaza greutatea copilului cu ajutorul Indicelui de Masa Corporala
Graficele de crestere ale bebelusului
Cum se calculeaza BMI (Indice de masa corporala)
Bebelusul gras: cand trebuie sa ne ingrijoram

Poate fi un bebelus prea gras?

Iata ce citim pe forumul Desprecopii:

În primele șase luni de când s-a născut fiul meu, toți au comentat de greutatea lui. Am auzit de multe ori "Uită-te la acele picioruşe grasute", și "Ai un mic luptător Sumo!" Între timp, nu am fost deloc deranjată de cântarul de la consultațiile periodice sau de cât de mult mânca micuțul meu. Până la urmă, era un bebeluş, și bebelușii ar trebui să aibă acele mânuțe dolofane - nu-I așa? Nu m-am gândit niciodată că un copil ar putea fi considerat supraponderal sau că trebuie să iau în considerare riscul pentru obezitate înainte de prima sa zi de naștere.

Bebelusul cam grasut, o problema in dezbatere

Se pare, totuși, că problema unui copil care este "mai grăsuț” este în dezbatere. Iar cercetările noi sugerează că felul în care hrănim nou-născuții ar putea avea mai mult de-a face cu obezitatea copilului decât au crezut experții.

Ştim ca avem copii cu obezitate la varsta de doi ani, ceea ce face mai probabil sa fii supraponderal în adolescență și la vârsta adultă,” spune Ben Gibbs, profesor de sociologie la Universitatea Bristol - Marea Britanie. Gibbs este co-autorul unui studiu recent din jurnalul "Obezitatea pediatrică", care a constatat că obezitatea clinică la 24 de luni a fost puternic corelată cu alimentarea bebelusului cu lapte formula pentru bebelusi.

Diversificarea prea devreme si adormitul cu biberonul - cauze ale obezitatii bebelusului

Echipa a studiat 8000 de mame cu copii în vârstă de nouă luni, întrebându-le dacă,  au alăptat în principal, sau au hrănit bebeluşii cu lapte praf sau ambele, și apoi au evaluat greutatea copilului la vârsta de 2 ani. Copiii care adormeau cu biberonul erau cu 30% mai predispuși să fie obezi la vârsta de 2 ani. Bebelusii hrăniți cu alimente solide înainte de patru luni aveau 40% mai multe șanse de a deveni obezi.

Gibbs spune că studiile sale sugerează că bebelușii care sunt în cea mai mare parte hrăniți cu biberonul nu învață întotdeauna cum să-și regleze apetitul în același mod ca și bebelușii alăptați și că părinții ar putea tinde să îi îmbuibe atunci când îi hrănesc cu biberonul, căci ei măsoară hrana copilului în grame (ceva ce mama nu  face când alăptează).

"Tocmai acesta este secretul ," spune Gibbs, " obiceiurile pe care le adoptăm  devreme pentru bebelușii noștri contează mai târziu în viață."

Studiul nu înseamnă că bebelușul dumneavoastră va fi supraponderal dacă este hrănit noaptea cu biberonul, spune Gibbs spre asigurarea noilor părinţilor. Dar, in timp ce obezitatea are multe de-a face cu genetica și biologia, Gibbs spune că cercetarile sale spun parinților să aibă grijă de modul de hrănire al bebelușului în primele luni de viață.

Aveti de asemeni posibilitatea sa folositi graficele de crestere pentru a compara cresterea copilului dvs. cu cea a altor copii de acelasi sex si varsta.  

Un copil prea gras?

Etichetarea unui copil drept "gras" a inceput sa fie tot mai des in discutia mamicilor de pe forumul Despecopii existând câteva mame - în special cele de fetite – care se întreabă  când exact ar trebui să înceapă să se îngrijoreze de indicele de masă corporală al copilului lor.

Alina B.  îşi aminteşte nedumerirea ei cand un o alta mamica i-a spus să nu-și facă griji, căci bebelușul său în vârstă de cinci luni sigur îşi va depăşi perioada de copil gras. Comentariul a determinat-o pe mamica in cauza să se întrebe dacă ar putea fi un model bun pentru fiica ei atunci când va veni vorba de probleme legate de imaginea corporală și de așteptările sociale de la fetelor tinere.

"Nu sunt deloc îngrijorată de faptul că fiica mea ia în greutate,” a scris ea. "Știu că acea femeie nu a spus-o ca o insultă. Probabil a presupus că mă preocupă greutatea fiicei mele, pentru că eu am folosit cuvântul "dolofan", iar fobia “obezității” este setarea noastră culturală  implicită.

În același timp, Alina s-a simțit obligată să-și apere greutatea copilului, spunând că fiica ei a fost mare la naștere și că a rămas pe aceeași traiectorie de creștere "robustă".

Monitorizeaza greutatea copilului cu ajutorul Indicelui de Masa Corporala

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Academia Americană de Pediatrie recomandă utilizarea indicelui de masă corporală (IMC) pentru a examina supraponderabilitatea și obezitatea la copii începând cu vârsta de 2 ani.

Dar, pe site-ul său, CDC avertizează medicii că numai IMC-ul  nu este un instrument de diagnosticare și că, în timp ce un copil poate avea un IMC ridicat pentru vârsta și sexul său, un medic trebuie să efectueze o evaluare medicală completă – evaluarea alimentatiei, activitatea fizică, istoricul familiei și examenul de sănătate - înainte ca un copil să poată fi diagnosticat cu o problemă de greutate.

Pentru copiii sub 2 ani, CDC recomandă  medicilor pediatru  graficele de creștere ale Organizației Mondiale a Sănătății, care oferă orientări privind lungimea și greutatea atât pentru băieți, cât și pentru fete, care au vârsta de la 0 la 24 de luni.

Graficele de crestere ale bebelusului

Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Cum creste capului bebelusului

Dar dr. Cynthia Mann, pediatru in Londra - Marea Britanie, spune ca în mai mult de 30 de ani de practică, ea poate număra doar pe o mână numărul de copii pe care i-a văzut și credea că erau supraponderali. "Bebelușii se nasc cu grăsimi suplimentare care îi ajută să le mențină căldura", spune Mann. "Pe măsură ce cresc bebelușii, unii sunt mai grasuni. Ca regulă bună, dacă procentul greutății este paralel cu cel de lungime, aceasta este o creștere normală. "

Când părinții întreabă despre suprahrănirea nou-născuților, le spune: "Singura modalitate de a suprahrăni un copil este de a folosi hrănirea ca singura soluție pentru a-l mângâia". În timp ce unii copii vor avea nevoie de puțin ajutor pentru a se calma, oferirea biberonului  ar putea duce la potențiale calorii inutile pe termen lung.

Cum se calculeaza BMI (Indice de masa corporala)

(BMI) IMC  =
( kg/m² )
greutatea in kilograme
-----------------------
(inaltimea in metri) ²

 

tabel masa corporala

Tabelul indexului de masa corporala la copil si adolescent

 

Bebelusul gras: cand trebuie sa ne ingrijoram

Daca esti o mamica ingrijorata de greutatea bebelusului,  tine o evidenta clara a graficelui de crestere si consulta pediatrul in mod regulat. Excesul de grasime si calorii poate fi un motiv de ingrijorare. Citeste ce trebuie sa stii cand bebelusul este prea gras: cand trebuie sa te  ingrijorezi.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2021
Pediatric Obesity  - Journal of Pediatry - Bristol Unversity 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII