Lăsăm bebelușul să plangă sau il alinăm? Dileme, solutii si analize - despre plânsul controlat

Lasam bebelusul sa planga sau il alinam? Dileme, solutii si analize - despre plansul controlat

Lăsăm bebelușul să plangă sau il alinăm? Dileme, solutii si analize - despre plânsul controlat

Bebelușul plânge des și nu poate adormi. Oboseala dă târcoale mămicii. Are bebelușul o problemă cu somnul sau a învățat că mami îl ia în brațe la prima secundă de plâns? ....

Nicio mămică și, cu siguranță, niciun tată, nu este fericit când își aude bebelușul plângând. Să recunoaștem, după ce bebelușul vine acasă, nopțile nu mai sunt la fel de liniștite ca cele când încă era în burtica mamei. Și iată-ne deja în mijlocul primei dileme. Îl luăm în brațe de fiecare dată când plânge sau mai așteptăm? Există alternative? Există metode de alinare? Să-l lăsăm să plângă sau să-l alinăm? O dilemă care stârnește multe opinii contradictorii pe forumul Desprecopii. Iată mai multe opinii și sfaturi de la specialiștii în psihologia bebelușului.
Citește așadar: Lăsăm copilul să plângă sau îl alinăm? Întrebări, dileme, soluții și analize...

►in articolul Lasam copilul sa planga sau il alinam?, veti citi mai multe despre:
TNO te sfatuieste: Lasati copilul sa planga
Ce trebuie sa faci acum?
Plansul controlat
Metoda cea mai fericita pentru copii
Test de interpretare a plansului bebelusului

Cand plange bebelusul - ce facem?

Nicio mamă și, cu siguranță, niciun tată, nu este fericit când își aude bebelușul plângând. Și bebelușul știe să plângă :) Să recunoaștem, după ce bebelușul vine acasă..., nopțile nu mai sunt la fel de liniștite ca cele când încă era în burtica mamei.

Iată-ne deja în mijlocul primei dileme: îl luăm în brațe de fiecare dată când plânge sau mai așteptăm? Există alternative? Să-l lăsăm să plângă sau să-l alinăm? O dilemă care stârnește multe opinii contradictorii pe forumul Desprecopii.

Deci, ce și cum facem?

Ce spun toti expertii in parenting

Standardul actual: Asigurați-vă că bebelușul are un scutec curat, a mâncat suficient, nu are febră sau pare bolnav. În cazul în care aceste lucruri sunt în ordine, atunci este bine să lăsați copilul să plângă puțin. Puțin.

După trei nopți, strategia ar trebui să dea roade, iar atunci când copilul nu plânge din cauza scutecului, a foamei sau a febrei... ar trebui să plângă mai puțin. Dar dacă tot nu se oprește? Incertitudinea în rândul părinților crește. Sau o fi pentru că sunteți prea indulgentă?

Lasa copilul sa planga versus Nu lasa copilul sa planga

TNO (Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată) susține procedura "Să lăsăm copilul să plângă." Ei sfătuiesc profesioniștii în îngrijirea copilului, cum ar fi asistentele medicale, medicii, educatoarele și asistenții medicali, să instruiască părinții care au copii cu probleme de somn/plâns să-i lase să plângă treptat o perioadă mai mare de timp. TNO ne asigură că plânsul nu cauzează stres copiilor.

Dar... această idee este în prezent considerată învechită, spune Institutul Olandez al Psihologilor (NIP), care nu susține această abordare.

"Un copil lăsat singur este stresat." Cercetătorii olandezi cred că stresul poate fi dăunător dezvoltării bebelușului și poate avea o influență negativă. Nivelul de cortizol rămâne ridicat (un indicator de stres) mult timp după ce bebelușul încetează să plângă.

Și pentru a complica și mai mult lucrurile, recent, canalul canadian CBC a venit cu un mesaj diametral opus, bazat pe un nou studiu australian. Concluzia a fost: "Plânsul nu este dăunător pentru bebeluși."

Ce trebuie sa faci acum?

Toate aceste studii si opinii contradictorii ii deruteaza pe parintii care adesea se confrunta cu o lipsa cronica de somn. Cum este mai intelept: sa lase copiii sa planga sau sa-i aline? Ortopedagogii olandezi, Rodenburg Roos si Eline Möller cauta raspunsul salvator. Ambii lucreaza la Universitatea din Amsterdam si investigheaza copii cu probleme de somn/plans.

bebelusul vrea in brate

Bebelusi sau copilasi mici?

Potrivit lui Rodenburg si Möller, ultimele studii recente facute in Australia nu au fost bine interpretate de media. In primul rand, este important sa se faca distinctia intre sugarii de pana la 6 luni, si copiii mici de la 6 luni in sus. Nou-nascutii nu pot invata inca sa se impace cu situatia, spun cei doi orthopedagogi. Acesti copii nu pot invata sa-si amâne nevoile. "Sa-i lasi sa planga", are ca scop sa-i invete pe copii sa-si dezvolte aceasta putere. Copiii in studiul australian au fost toti mai mari de 6 luni.

Mai departe, Rodenburg si Moller au facut in studiul lor distinctia intre "lasat controlat sa planga" si "lasat sa planga". Copiii din studiu australian mentionat mai sus, a fost "lasati controlat sa planga". Acest lucru inseamna ca parintii sunt instruiti sa-si lase copilul sa planga timp de cateva minute in fiecare zi. Cu aceasta metoda, copiii primesc mesajul ca ei nu sunt lasati sa se descurce singuri, oferindu-le un atasament sigur.

Plansul controlat: ce este?

Rodenburg efectuează în prezent un studiu pe scară largă pentru a vedea dacă există o altă soluție pentru "plânsul controlat". Acest lucru înseamnă că bebelușul învață să aștepte un pic mai mult până îi sunt îndeplinite nevoile. Ideea este că, în cazul în care bebelușul învață acest lucru în timpul zilei, va fi mai ușor să se obișnuiască seara cu absența temporară a părinților.

Și un copil mic poate învăța acest lucru: lăsați copilul să vadă ceva ce îi place și spuneți: "Stai puțin." Așteptați o secundă înainte să îi oferiți acel lucru. Apoi răsplătiți-l cu o îmbrățișare și lăudați-l! Timpul de așteptare pentru a obține ceva se prelungește treptat.

Un exercițiu similar îl puteți face și noaptea pentru a-l adormi. Mai întâi, puneți copilul în pat și cântați-i un cântecel. Întrerupeți cântecul și așteptați puțin. Continuați mai apoi, apoi reveniți, îl lăudați și continuați cântecul. Repetați exercițiul, dar așteptați un pic mai mult. Acest lucru se poate face, de asemenea, în timpul nopții, atunci când el este treaz și plânge.

Rezultatele investigației asupra acestei metode nu au fost încă analizate, dar experiența ortopedagogului Rodenburg și a colegilor ei cercetători arată că mulți copii adorm de la sine în timp ce așteaptă.

Nota: Această metodă este deosebit de potrivită pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 luni.

Metoda cea mai fericita pentru bebelusi

Pentru bebelusii mai mici de 6 luni, aceasta metoda nu va functiona, deoarece ei nu pot inca sa isi amane nevoile. Potrivit lui Rodenburg si Moller, bebelusii reactioneaza mult mai bine la metoda "Cel mai fericit copil". Acesta a fost dezvoltata de catre medicul pediatru american Harvey Karp si acreditata de catre Asociatia Americana a Pediatrilor.

Cei doi orthopedagogi investigheaza aceasta metoda si sunt optimisti cu privire la rezultatele ei. "Acestea sunt actiuni care se aplica in mod intuitiv de catre multi parinti. Dar ceea ce conteaza este ca parintii sa le aplice. Si, ma ales, in ordinea corecta. "Nu aplicati aceasta metoda pe cont propriu."

Test de interpretare a plansului bebelusului

Afla si tu daca stii sa interpretezi corect plansul bebelusului tau facand acest test minunat, cu 10 intrebari. La final vei afla cat de bine stii sa interpretezi ce vrea si simte bebele tau :)

SUCCES si apasa pe butonul rosu ce urmeaza  

Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...

Ajutor bebelusul plange, e inconsolabil, am nervii pe bigudiuri si sunt asaltata de sfaturi din care nu mai inteleg nimic. Ce facem cand bebe plange si iar plange? 

Bine ai venit in clubul mamicilor inteligente ... si iata niste sfaturi de bun simt pe care le poti citi in liniste.

Iata un material care spune lucrurilor pe nume - atunci ajungi la situatia ca nu mai stii ce e facut cu plansul bebelusului dar ofera si niste solutii. Citeste aici.

 

Plansul bebelusului si modul sau de comunicare

Inainte de nastere, bebelusul era stapanul unui mic paradis, unde totul il invaluia in pace si in cea mai deplina siguranta. Iesirea din acest paradis, adica venirea lui pe lume, inseamna contactul cu o multime de necunoscute carora trebuie sa le faca fata.

Simturile lui sunt stimulate de sunete, de lumini, de mirosuri, totul este nou, este un proces de invatare si de adaptare treptata, pe masura ce „se obisnuieste“, „se acomodeaza“ cu acest univers atat de vast.

De asta, plansul este parte a comunicarii sale citeste mai departe aici cum comunica bebelusul prin plans ...

Lectura obligatorie despre educatia bebelusului din dotare:

 Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Este personalitatea copilului stabilita la nastere?
Ce e în mintea copilasului tãu
Ai incredere in propriul instinct!
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Despre rasfat...

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII