Ce iși va aminti mai tarziu copilul din primii ani de viață: despre cum se formează sentimentele și cum se clădește baza celor mai frumoase amintiri

Ce isi va aminti mai tarziu copilul din primii ani de viata

Ce isi va aminti mai tarziu copilul din primii ani de viata

  • Ce amintiri va avea copilul din primii ani de viata? Dar acum, oare îsi aminteste de ursuletul cu care s-a jucat ieri? Când zambeste bunicului o face pentru cã îl recunoaste, sau… doar asa, de „manierat” ce este?

    Copilul tau are o memorie nemaipomenitã, cu un potential incredibil. Ajuta-l sã si-o dezvolte! În primii doi ani de viatã, copilul îsi foloseste memoria într-o mãsurã mult mai mare decât la alte vârste. Însã ceea ce îsi aminteste e un conglomerat de lectii elementare de comportament si dezvoltare - pasii necesari pe care corpul sãu trebuie sã îi facã pentru a se ridica în picioare, pentru a zâmbi, pentru a gânguri, pentru a merge sau a vorbi.

despre ce amintiri va avea copilul despre primii ani de viata, veti citi:
Ce isi va aminti mai tarziu bebelusul
Primii doi ani din viata - etapa lectiilor despre sentimente
Diferenta dintre memoria unui adult si cea a unui bebelus
Memoria e legata de procesul de invatare
Petrece cat mai mult timp cu bebelusul tau pentru a intra in amintirile lui dragi
Ce îsi aminteste bebelusul
Ajutati bebelusul sa isi imbunatateasca memoria
Dezvoltarea intelectuala a bebelusului

Ce isi va aminti mai tarziu copilasul meu?

Incearca sa faci tu mai intai acest exercitiu al memoriei? Care sunt primele amintiri pe care ti le poti aduce aminte? ... Eu imi amintesc o fetita intr-o rochie rosie cu carouri maro pe aleea unui bloc. Acea fetita eram eu. Fugeam catre mama care ma prindea in brate. Alături imi zambea, cu acel gen de zambet cald pe care numai tații pot sa il aibă, tata ...Aveam 2 ani.

Acum e randul meu sa ma intreb: ce amintiri din frageda pruncie va pastra copilul meu?

Se spune ca un copil nu isi poate aminti nimic din primii doi ani de viata? Chiar asa sa fie?

Primii doi ani din viata - etapa lectiilor despre sentimente

Adevãrul este întotdeauna undeva la mijloc, sunt mii de articole care descriu miraculosul proces ce se desfãsoarã în mintea unui copil în primii lui ani de viatã. Psihologii sunt de parere ca majoritatea oamenilor considerã memoria sugarilor ca fiind mai putin dezvoltatã decât cea a adultilor. Este o mare eroare.

În primii doi ani de viatã, copilul îsi foloseste memoria într-o mãsurã mult mai mare decât la alte vârste. Însã ceea ce îsi aminteste e un conglomerat de lectii elementare de comportament si dezvoltare - pasii necesari pe care corpul sãu trebuie sã îi facã pentru a se ridica în picioare, pentru a zâmbi, pentru a gânguri, pentru a merge sau a vorbi.

Diferenta dintre memoria unui adult si cea a unui bebelus

Diferenta dintre memoria unui adult si cea a unui bebelus nu constã în capacitãti diferite de înmagazinare, ci în tipul de experiente pe care le stocheazã. Înaintea vârstei de sase luni copiii folosesc ceea ce specialistii denumesc „memoria pre-explicitã“ iar între sase luni si un an memoria lor se apropie din ce în ce mai mult de cea a adultului. Cu alte cuvinte, pânã la sase luni, copilasii îsi amintesc lucruri fãrã sã le gândeascã, pentru ca apoi, pe mãsurã ce memoria li se dezvoltã, sã-si aminteascã evenimente asociate cu diferite emotii.

 

Memoria e legata de procesul de invatare

La copii, memoria e pusã în legãturã cu procesul de învãtare. Ei trebuie sã îsi aminteascã pentru a putea învãta ceva nou. Când avea aproape un anisor si se strãduia sã facã primii pasi, Ionut îsi fãcea de lucru pe lângã caloriferul încins; s-a atins o datã si nu i-a plãcut, s-a mai atins si a doua oarã, apoi a învãtat sã-l evite. Copiii se folosesc de memorie pentru a percepe si întelege lumea.

„Pe mãsurã ce crestem“, afirmã psihologul Virgil Râcu, „memoria nu se schimbã foarte mult, ci asociatiile pe care le realizãm între diferitele evenimente memorate sunt cele care se modificã“. Asta înseamnã cã, pe mãsurã ce ne maturizãm, memorãm într-o manierã personalã, iar evenimentele pe care le retinem capãtã o anumitã semnificatie, lucru pe care bebelusul nu îl poate face.

„Toti pãrintii stiu cã în jurul vârstei de un an copilasul lor îsi aminteste cu claritate diferite lucruri. Cu toate acestea, el îsi va aminti doar acele lucruri care îi trezesc interesul. De exemplu, el poate sta zi de zi alãturi de bunica, urmãrind un serial. Tot ce îsi va aminti el peste ani este numele câinelui sau al pisicutei jucãuse, dar nu va avea nici o idee despre personajele serialului respectiv.“

Petrece cat mai mult timp cu bebelusul tau pentru a intra in amintirile lui dragi

Cu cât îti petreci mai mult timp alãturi de copilul tãu, cu cât îl atragi mai mult în jocuri care îi stimuleazã interesul, cu atât mai mult are sã-si aminteascã de toate acestea. Cred, dragã cititoare, cã deja ai remarcat acest lucru, mai ales dacã îti faci în mod regulat un anumit program împreunã cu copilul tãu (cum ar fi, spre exemplu, plimbarea în parc). Începând  de la sase luni, îsi va aminti locurile familiare, cum ar fi toboganul sau leagãnul. Dupã vârsta de un an, el îsi va arãta bucuria si nerãbdarea imediat ce intrati pe aleile parcului, trãgåndu-te de månã spre locurile lui favorite.

La adolescentã probabil cã nu-si va mai aminti toate detaliile, dar dacã va vizita acelasi parc, sufletul îi va fi invadat de acelasi sentiment de bucurie pe care îl avea la un an. În mod similar, nu va putea sã retrãiascã decât bucuria momentelor în care vã jucati de-a v-ati ascunselea, când cântai pentru el sau îi citeai seara povesti cu zâne si cu feti-frumosi. Dacã cineva îl va întreba, peste ani, cum a fost copilãria lui, va rãspunde, cu sigurantã, cã a fost una fericitã.

Asa cã, orice ar spune scepticii, efortul extraordinar pe care îl faci în primii ani de viatã ai micutului tãu nu va fi în van, îi va asigura amintiri fericite pentru tot restul vietii! 

Ce îsi aminteste bebelusul ?

La nastere: tine minte maximum 15 minute si probabil cã tu esti singura persoanã pe care este în stare sã o recunoascã.
La douã luni: îsi va aminti fata ta pe parcursul unei zile. Dacã altcineva va petrece tot atât de mult timp cu el, va fi recunoscut. Cu toate acestea, cercetãrile efectuate la Universitatea din Sheffield aratã cã un bebelus de douã luni nu este capabil sã îsi recunoascã imediat mama dacã aceasta poartã o pãlãrie. La douã luni, bebelusul memoreazã si este în stare sã recunoascã doar conturul fetei, spre deosebire de un copil mai „mare” care poate memora detalii cum ar fi ochii, gura, nasul.
La trei luni: experimentele efectuate în Statele Unite ale Americii aratã cã micutii de aceastã vârstã sunt în stare sã retinã, timp de o sãptãmânã, detalii cu privire la figura cuiva sau obiecte.
La sase luni: începe sã se formeze memoria bazatã pe cauzã-efect. Bebelusii pot sã înteleagã cum functioneazã memoria si se folosesc de ea pentru a efectua activitãti simple, cum ar fi lovirea unei mingi sau recunoasterea unei figuri. Copilul tãu va începe sã te imite: dacã tu duci mâna la nas, la fel va face si el!
La douãsprezece luni: Uluitor, la aceastã vârstã copilul poate memora pe o duratã de pânã la un an, chiar dacã acest lucru nu este foarte evident pentru cei din jur. Acum poate face clar diferenta între obiecte si chiar între întrebuintãrile lor.
 La optsprezece luni: copilul tãu are o memorie care, nu o datã, îi uluieste pe cei din jur. Îsi aminteste adesea lucruri si persoane de care tu uitasesi cu desãvârsire. Totusi, memoreazã doar  ceea ce îl intereseazã. De citit si Bebelusii isi amintesc doar momentele fericite

Ajutati bebelusul sa isi imbunatateasca memoria

Bebelusii par niste pãpusele care nu fac altceva decât sã doarmã si sã mãnânce. Aceste fetisoare adorabile nu lasã sã se vadã nimic din ce se petrece în mintea lor. În realitate însã, evenimente uluitor de complexe se produc în fiecare moment în creierul copilului tãu. Structura lui geneticã oferã baza pentru dezvoltarea ulterioarã a intelectului si personalitãtii.

La nastere, creierul uman este într-o mare mãsurã “nefinisat”. Copilul se naste cu o mie de miliarde de celule neuronale care trimit prelungiri specializate pentru conexiuni cu alti 10 pânã la 10.000 de neuroni. Se vor realiza astfel circa 100.000 de miliarde de conexiuni, cadrul fiind prestabilit la nastere. Însã tipul de legãturi se realizeazã în functie de experienta copilului. Spre exemplu, un copil care s-a nãscut cu cataractã (o boalã ce determinã opacifierea cristalinului), si care nu a fost operat în primii ani de viatã, îsi pierde vederea, chiar dacã ulterior defectul se reparã. Si asta pentru cã acele conexiuni (cãi) nefolosite degenereazã.

Cât priveste memoria, ea poate fi îmbunãtãtitã la orice vârstã. Pentru lucrurile pe care vrei ca el sã si le aminteascã, conditia e sã fie cât mai simple. Cel mai bun mijloc sã-ti realizezi acest scop este jocul. Initiazã-l în jocuri simple, cu caracter repetitiv, pe care el le va îndrãgi.

Iatã câteva idei:


La 3 luni, atinge-i o parte a fetei (nasul, bãrbia, obrazul) sau scoate limba si încurajeazã-l si pe el sã facã la fel.
    La 6-9 luni, citeste-i aceleasi povestioare în mod repetat; ascunde obiecte care-l intereseazã, sau ascunde-te tu.
    La 12-18 luni, pune-i în pãtut jucãrioare care se asambleazã simplu si aratã-i cum sã facã; numiti împreunã pãrti ale corpului, uitati-vã la fotografii. Ascunde o jucãrioarã sub o esarfã si îndeamnã-l sã o caute. Numãrati împreunã obiecte.

Citeste in continuare Despre copii si amintiri care raman fixate in memorie: importanta amintirilor din primii ani de viata

Despre amintiri si emotie, merita citit si:

Obsesia parintilor pentru postarea pozelor cu copiii lor pe retele sociale
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
4 generatii: fotografie care trebuie facuta, daca ai sansa
Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau mamico pentru ca fericirea unei mame vine din lucrurile simple 
Cand se formeaza memoria copiilor?
Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus 

Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?

La nastere, creierul bebelusului tau contine deja 100 miliarde de neuroni - aproape toti neuronii pe care creierul sau ii va avea desi desi in primul an de viata creierul sau se dubleaza ca volum. 

Incepand cu momentul nasterii, si odata cu procesul educational al copilului, evolutia creierului sau e continua. La nastere, numarul de sinapse per neuron sunt in jur de 2500 pentru ca in jurul varstei de 3 anisori, numarul sinapselor per neuron sa fie in jur de 15.000

Va fi bebelusul tau talentat? Care sunt primele semne ca bebelusul tau e special ? De ce sunt unii bebelusi mai inteligenti decat altii? Afla in continuare.

Dezvoltarea intelectuala a bebelusului, merita citit:

Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea
Cum citim bebelusului: tehnici pentru succes 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
 

redactor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com 2016
autor: Bogdan Grigorescu

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ina
    Ina trimis la 8/11/2016

    Ce frumos ...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII