NU lăsa telefonul sau tableta să vă fie babysitterul copilului - riscurile hiperstimulării

NU lasa telefonul sau tableta să vă fie babysitterul copilului - riscurile hiperstimularii

NU lăsa telefonul sau tableta să vă fie babysitterul copilului - riscurile hiperstimulării

NU lasa telefonul sau tableta să vă fie babysitterul copilului. Riscurile ecranelor asupra copiilor si sfaturile Academiei Americane de Pediatrie.

NU lăsați telefonul sau tableta să vă fie babysitter pentru copii

Știm bineinteles ca telefoanele și tabletele sunt instrumente de care copilasii sunt curiosi insa... adevarul are doua parti. Stim ca stii ca aceste instrumente digitale ii fac pe copil sa te deranajeze mai putin....

Fara ecrane sub varsta de 2 ani

In 2015 Academia Americana de Pediatrie a publicat acest sfat pentru parinti:  „Fără ecrane sub varsta de 2 ani”

In 2019 AAP afacut unele actualizări cu privire la regula „Fără ecrane sub varsta de 2”.

Astfel, pentru bebelușii mai mici de 18 luni, AAP încă spune că bebelusii nu au nevoie de ecrane - cu o excepție notabilă: chatul video live. Se face precizarea ca este admis ca bebe sa fie expus conversatiilor live video cu bunicii.

AAP nu are dovezi stiintifice că bebelușii obțin de fapt ceva din acest tip de „conversație” așa cum fac în mod clar din interacțiunea socială în direct. Dar există unele cercetări observaționale conform cărora bebelușii de până la 6 luni sunt implicați emoțional jucându-se peekabuo live cu bunica pe whatsup sau Skype.

Pentru sugari și copii mici, cu vârsta cuprinsă între 15 luni și 2 ani, există dovezi limitate din câteva studii foarte mici că aceștia pot învăța cuvinte noi din mediile educaționale, dacă și numai dacă părinții se uită alături de ei, repetând ceea ce spune videoclipul și/ sau atrage atenția asupra a ceea ce este pe ecran. Cu alte cuvinte, tratarea unui videoclip sau a unei aplicații ca pe o carte cu imagini este cel mai bun pariu.

Reversul este că multe studii, inclusiv acesta, au arătat de fapt competențe lingvistice mai slabe corelate cu vizionarea anterioară a videoclipurilor „educative”. Există, de asemenea, cercetări care arată întârzieri de limbaj la copiii care se uită mai mult la televizor și încep să se uite mai devreme. În ambele cazuri, problema pare să fie media care înlocuiește interacțiunea cu oamenii.

Din acest motiv, noul ghid AAP s-a schimbat de la „evitați toate ecranele sub vârsta de 2 ani” la „evitați utilizarea ecranelor fara a avea un parinte care sa ghideze si supravegheze copilul în această grupă de vârstă”.

Pentru preșcolarii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani, există mai multe dovezi că aceștia au capacitatea de a transfera cunoștințe de pe ecrane în lumea reală, inclusiv alfabetizare și matematică timpurie, precum și abilități și comportamente sociale și emoționale pozitive.

Pentru această grupă de vârstă, AAP recomandă nu mai mult de o oră pe zi de utilizare a ecranului. Și, la fel ca și în cazul copiilor mai mici, dorește ca îngrijitorii să ia parte la timpul petrecut pe ecran:

„Vizualizați împreună cu copiii tăi, ajută-i pe copii să înțeleagă ceea ce văd și ajută-i să aplice ceea ce învață în lumea din jurul lor.”

Ce se întâmplă când bebelușii au prea mult timp de ecran?

Expunerea la ecrane reduce capacitatea bebelușilor de a citi emoțiile umane și de a-și controla frustrarea. De asemenea, diminuează activitățile care ajută la creșterea puterii creierului lor, cum ar fi jocul și interacțiunea cu alți copii.

Citeste in continuare Smartphone-urile și tabletele provoacă probleme de sănătate mintală copiilor mici

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII