NU lăsa telefonul sau tableta să fie babysitterul copilului: 6 riscuri ale hiperstimulării la bebeluși
Petrecerea prea mult timp cu o tabletă sau un telefon poate avea efecte negative asupra bebelușilor, cum ar fi întârzierea dezvoltării vorbirii, probleme de atenție și concentrare și probleme de somn. Lumina albastră emisă de ecran poate afecta ciclul natural de somn al bebelușilor și folosirea excesivă a ecranului poate reduce oportunitățile de comunicare față în față și limita experiențele practice prin care bebelușii învață să vorbească. Interacțiunea limitată cu cei din jur poate afecta abilitățile sociale ale bebelușilor. De aceea, este important să se limiteze folosirea dispozitivelor electronice de către bebeluși și să se incurajeze alte forme de stimulare, cum ar fi jocurile fizice și socializarea cu alte persoane.
🔴 NU lasa telefonul sau tableta să vă fie babysitterul copilului. Riscurile ecranelor asupra copiilor si sfaturile Academiei Americane de Pediatrie.
NU lăsați telefonul sau tableta să vă fie babysitter pentru copii
Știm bineinteles ca telefoanele și tabletele sunt instrumente de care copilasii sunt curiosi insa... adevarul are doua parti. Stim ca stii ca aceste instrumente digitale ii fac pe copil sa te deranajeze mai putin....
Fara ecrane sub varsta de 2 ani
In 2015 Academia Americana de Pediatrie a publicat acest sfat pentru parinti: „Fără ecrane sub varsta de 2 ani”
In 2019 AAP afacut unele actualizări cu privire la regula „Fără ecrane sub varsta de 2”.
Astfel, pentru bebelușii mai mici de 18 luni, AAP încă spune că bebelusii nu au nevoie de ecrane - cu o excepție notabilă: chatul video live. Se face precizarea ca este admis ca bebe sa fie expus conversatiilor live video cu bunicii.
AAP nu are dovezi stiintifice că bebelușii obțin de fapt ceva din acest tip de „conversație” așa cum fac în mod clar din interacțiunea socială în direct. Dar există unele cercetări observaționale conform cărora bebelușii de până la 6 luni sunt implicați emoțional jucându-se peekabuo live cu bunica pe whatsup sau Skype.
Pentru sugari și copii mici, cu vârsta cuprinsă între 15 luni și 2 ani, există dovezi limitate din câteva studii foarte mici că aceștia pot învăța cuvinte noi din mediile educaționale, dacă și numai dacă părinții se uită alături de ei, repetând ceea ce spune videoclipul și/ sau atrage atenția asupra a ceea ce este pe ecran. Cu alte cuvinte, tratarea unui videoclip sau a unei aplicații ca pe o carte cu imagini este cel mai bun pariu.
Reversul este că multe studii, inclusiv acesta, au arătat de fapt competențe lingvistice mai slabe corelate cu vizionarea anterioară a videoclipurilor „educative”. Există, de asemenea, cercetări care arată întârzieri de limbaj la copiii care se uită mai mult la televizor și încep să se uite mai devreme. În ambele cazuri, problema pare să fie media care înlocuiește interacțiunea cu oamenii.
Din acest motiv, noul ghid AAP s-a schimbat de la „evitați toate ecranele sub vârsta de 2 ani” la „evitați utilizarea ecranelor fara a avea un parinte care sa ghideze si supravegheze copilul în această grupă de vârstă”.
Pentru preșcolarii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani, există mai multe dovezi că aceștia au capacitatea de a transfera cunoștințe de pe ecrane în lumea reală, inclusiv alfabetizare și matematică timpurie, precum și abilități și comportamente sociale și emoționale pozitive.
Pentru această grupă de vârstă, AAP recomandă nu mai mult de o oră pe zi de utilizare a ecranului. Și, la fel ca și în cazul copiilor mai mici, dorește ca îngrijitorii să ia parte la timpul petrecut pe ecran:
„Vizualizați împreună cu copiii tăi, ajută-i pe copii să înțeleagă ceea ce văd și ajută-i să aplice ceea ce învață în lumea din jurul lor.”
Ce se întâmplă când bebelușii au prea mult timp de ecran?
Expunerea la ecrane reduce capacitatea bebelușilor de a citi emoțiile umane și de a-și controla frustrarea. De asemenea, diminuează activitățile care ajută la creșterea puterii creierului lor, cum ar fi jocul și interacțiunea cu alți copii.
Efectele negative ale utilizării dispozitivelor electronice de către bebeluși:
Întârzierea dezvoltării vorbirii: Folosirea excesivă a ecranelor poate reduce oportunitățile de comunicare față în față și limita experiențele practice prin care bebelușii învață să vorbească.
Probleme de atenție și concentrare: Interacțiunea limitată cu cei din jur și expunerea prelungită la ecrane pot afecta abilitățile cognitive ale bebelușilor.
Probleme de somn: Lumina albastră emisă de ecran poate afecta ciclul natural de somn al bebelușilor, ducând la dificultăți în a adormi și a menține un somn odihnitor.
Afectarea abilităților sociale: Limitarea interacțiunii cu cei din jur prin intermediul ecranelor poate afecta dezvoltarea abilităților sociale ale bebelușilor, precum și capacitatea lor de a se conecta emoțional cu ceilalți.
Reducerea oportunităților de învățare prin experiențe practice: Concentrarea prea mare pe ecrane poate limita interacțiunile fizice și experiențele practice prin care bebelușii învață despre lumea din jurul lor.
Citeste in continuare Smartphone-urile și tabletele provoacă probleme de sănătate mintală copiilor mici
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII