Toate femeile cred: la prima palmă voi pleca insă in realitate situatia e alta - despre relațiile abuzive

Toate femeile cred -  la prima palma voi pleca insa in realitate situatia e alta - despre relatiile abuzive

Toate femeile cred: la prima palmă voi pleca insă in realitate situatia e alta - despre relațiile abuzive

Din păcate, în România există foarte multe cazuri de violență domestică - în familie. Există chiar și multe femei care au prostul obicei de a-și ierta soțul de violență, cu veșnica afirmație: "Dacă bărbatul nu-i dă o palmă soției, nu se poate numi bărbat". Cu asemenea mentalități, vrem noi ca fiicele noastre să nu fie lovite pe viitor de soții lor? Sau să aibă copii care să cadă victime ale neputinței de-a se apăra și de-a rămâne în ghearele unor abuzatori?

La începutul relației - multe femei se gândesc - la prima palmă voi pleca - dar în practică este diferit... Să analizăm DE CE.

veti citi
Violența domestică - o realitate în spatele ușilor inchise
De ce nu pleacă femeile abuzate?
Iată doar câteva dintre motivele care împiedică o femeie să plece:
In loc de concluzie
 

Violența domestică - o realitate în spatele ușilor inchise

Din pacate in Romania exista foarte multe cazuri de violenta domestica  - in familie. Exista chiar si multe femei care au prostul obicei de a-si ierta sotul de violenta cu vesnica afirmatie : " Daca barbatul nu-i da o palma peste ochii sotiei, nu se poate numi barbat".Cu asemenea mentalitati vrem noi ca fiicele noastre sa nu fie lovite pe viitor de sotii lor sau sa nu procreeze si sa nu aiba copii care sa cada victime ale neputintei copilului de-a se apara?

La inceputul relatiei - multe femei se gandesc - la prima palma voi pleca - dar în practică este diferit... Sa analizam DE CE.

De ce nu pleacă femeile abuzate?

Una dintre întrebările pe care le auzim în repetate rânduri este „De ce nu pleacă femeile abuzate?”

Trebuie să încetăm să dăm vina pe cele care nu pleaca si sa începem să le sprijinim si mai mult - pentru a le permite să plece. Înțelegând numeroasele bariere care stau în calea unei femei care părăsește o relație abuzivă – fie că este vorba de amenințări psihologice, emoționale, financiare sau fizice – putem începe să sprijinim și să dăm puterea femeilor să ia cea mai bună decizie pentru ele, în timp ce tragem agresorii la răspundere exclusiv pentru comportamentul lor.

HELPLINE cu număr unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice - Linie telefonică gratuită pentru ajutor specializat 0800 500 333

violenta domestica

Iată doar câteva dintre motivele care împiedică o femeie să plece:

Pericol și frică

Unul dintre cele mai importante motive pentru care femeile nu pleacă este că poate fi incredibil de periculos sa plece. Frica pe care o simt femeile este foarte reală – există o creștere uriașă a probabilității de violență după separare. 41% (37 din 91) dintre femeile ucise de un partener/fost partener de sex masculin în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord în 2018 s-au separat sau au luat măsuri pentru a se separa de ele. Unsprezece dintre aceste 37 de femei au fost ucise în prima lună de la separare, iar 24 au fost ucise în primul an (Recensământul Fememicid, 2021).

Izolare

Abuzul în familie se bazează adesea pe izolarea victimei: făptuitorul lucrează pentru a-i slăbi legăturile cu familia și prietenii, ceea ce face extrem de dificil să caute sprijin. Făptuitorii vor încerca adesea să reducă contactul unei femei cu lumea exterioară pentru a o împiedica să recunoască faptul că comportamentul lui este abuziv și greșit. Izolarea le face pe femei să devină extrem de dependente de partenerul lor abuziv.

Rușine, jenă sau negare

Abuzatorii sunt adesea bine respectați sau apreciați în comunitățile lor, deoarece in afara relatiei pot fi fermecatori și manipulatori. Acest lucru împiedică oamenii să recunoască abuzul și izolează și mai mult femeia. Adesea, făptuitorul minimizează, neagă sau dă vina asupra victimei abuzului. Victimelor le pot fi rușine sau își pot găsi scuze pentru ei înșiși și pentru alții pentru a acoperi abuzul.

Traumă și încredere scăzută in sine

Imaginați-vă că vi se spune în fiecare zi că nu aveți valoare și impactul pe care acest lucru îl are asupra stimei de sine. Victimele au libertate foarte limitată de a lua decizii într-o relație abuzivă, sunt adesea traumatizate, li se spune în mod regulat „nu te-ai descurca singur, ai nevoie de mine”. Frica este constantă și trăiesc într-o lume a terorii cotidiene.

Motive practice

Agresorii controlează adesea fiecare aspect al vieții victimei lor, ceea ce face imposibil să aibă un loc de muncă sau independență financiară. Prin controlul accesului la bani, femeile sunt lăsate în imposibilitatea de a se întreține pe sine sau pe copiii lor. S-ar putea să se teamă că le vor lua copiii.

Sprijinul nu există atunci când au nevoie de el

A cere ajutor nu este ușor. Neînțelegerile despre abuzul domestic îi împiedică adesea pe profesioniști să știe ce să facă, cum să vorbească despre asta sau unde să le îndrume femeile care dezvăluie abuzul.

♦ CIteste si Violența domestica in timpul sarcinii. TREBUIE să discutam despre aceste abuzuri si TREBUIE să știi cum să procedezi

In loc de concluzie

Am putea spune ca vinovati pentru violenta domestica

- suntem toti ca societate care tolereaza mentalitati gresite si chiar le incurajeaza
- el sau ea ca agresor, ca abuzator de pozitia pe care o ocupa in viata victimei
- victima ca tolereaza si ca nu stie sa isi protejeze integritatea si demnitatea
- iar societatea prin faptul ca mecanismele coercitive sunt prost organizate sau dau prea putina importanta unei activitati ilegale

Pana la urma ceea ce trebuie sa intelegem este ca indiferent daca ne convine sau nu, violenta este parte din manifestarile prin care se ia atitudine. Este modalitatea prin care cel violent isi foloseste violenta ca arma in a-si apara ceea ce considera ca fiind de drept al sau.

Violenta este modalitate de rezolvare a conflictelor, de capatare gresita a controlului asupra vietii.

Trebuie sa fim invatati de mici ca viata nu se reduce la vise cu Elene Cosanzene si printi pe cai albi si castele pe taramuri fermecate. In loc de cai verzi pe pereti si de materiile despre ce ne inconjoara ar trebui puse in prim plan si stiinte despre viata cotidiana, rezolvarea problemelor si administrarea vietii, ca degeaba ai scoala daca nu te descurci in viata. De aici vin frustrarile, din ignoranta, din slabiciuni si frici justificate sau nu.

Profilul abuzatorului nu este niciodata un om inteligent si supradotat intelectual, ci un mediocru care are complexe de inferioritate, care nu este capabil sa gaseasca solutii rezonabile la problemele care il framanta, nu se pricepe sa se tempereze si mai mult pierde echilibrul chimic. Abuzatorul domestic NU este capabil sa rationeze corect in administrarea problemelor, ci se foloseste de singurul avantaj pe care il are sa se simta puternic. Forta asupra celorlalti. Cu totii ne intrecem intre noi, in competitivitate descoperindu-ni-se valorile. Cei care nu poseda intelect, folosesc forta fizica, iar cei care nu sunt autosuficienti intelectual abuzeaza psihic pentru anularea competitorului.

Pareri de pe  Forumul Desprecopii

Urmariti topicul Ce parere aveti despre violenta domestica?

Nu toate femeile sunt atat de puternice pentru a pleca cand sunt avuzate. E foarte greu sa fii pe picioarele tale. O spun eu care am iesit greu si m-am tavalit pana am iesit la liman si eu sunt printre norocoase. M-am agatat de niste avantaje si un pic de ajutor ca altfel si acum eram in aceeasi situatie. Mai e un pic si se face un an de cand am plecat si departe in timp fata de ce s-a intamplat nu imi expllic ce mi s-a parut asa greu, dar a fost crunt. Dupa lupte multi viteji se arata. Dar schimbarea mentalitatii este ca un travaliu. Nimeni nu vrea sa-l parcurga si e pretul pe care il platesti ca sa te eliberezi, sa renasti. Nici nu contientizezi cat de important este sa ai ceea ce ti-ai dorit. Nu intelegi, ca femeie abuzata ce diferenta este intre un nou inceput de la 0 si universul in care te-ai obisnuit, chiar fiind el de abuz.
Esenta este, in principiu, ca daca esti destul de motivat, poti iesi din abuz. Poti sa mergi mai departe si poti gasi inauntrul tau forta necesara sa razbesti. tre sa treci peste rusine, peste toate cuvintele celor care te trag in jos, peste toata mentalitatea, peste toate cele motive care te tin inca in abuz sis a ai o vointa de fier, sa-ti urmezi drumul si sa fi de neclintit in deciziile radicale pe care esti nevoit sa le iei.

Daca familia nu te aproba o indepartezi. Daca prietenii te vorbesc de rau si te dezproba ii indepartezi, daca oamenii din jur te dezaproba ii indepartezi si mergi pe drumul tau, chiar daca asta insemna sa nu mai ai pe nimeni,s a fi dezamagit si sa te simti al nimanui, impotriva tuturor. Dupa ce vei fi reusit sa ajungi tinta descatusarii de abuz le vei recapata pe toate inapoi.

Iti vei recapata locul in familia ta, intre prietenii tai, in societate in general. Vei invata sa te descurci fara altii si vei fi mandru si demn in fata tuturor. Vei invata ca suntem cu totii singuri si ca tot ceea ce faci tu tu tragi nu altii si nu ai de ce sa te explici si sa cauti aprobarea celorlalti atat timp cat tu esti multumit de alegerea facuta. Vei descoperi cata forta ai tu de fapt in interiorul tau si cat de importanta este aceasta forta. Nu tre sa te iubeasca nimeni, nu tre sa te aprobe nimeni. tre sa te iubesti tu pe tine mai mult decat orice si daca ai copii pentru care esti responsabil reusesti sa te mobilizezi sis a te echilibrezi si mai bine.

Dar e greu. Nimeni nu trebuie sa bagatelizeze asta, sau sa minimalizeze asta. Si nici sa blameze pe cel care nu poate. Daca am trai intr-o societate in care toti facem CE TREBUIE, poate Isus nu mai murea pe cruce, dar realitatea e ca suntem slabi si gresim de cele mai multe ori in fata sortii.

  nu inteleg ce este in capul multor oameni, numiti "adulti" care se lovesc intre ei, chit ca sunt barbati sau femei. Cu ce suntem mai evoluati decat animalele?
Vroiam sa va intreb cum vedeti voi situatia asta in care atunci cand nu-ti convine ceva, tii sa te napustesti asupra sotiei( sotului) sau asupra copiilor si sa-i lovesti. Cine iti da tie, ca persoana, dreptul de a abuza pe cel de langa tine?
Ce om fara minte se bazeaza inca pe principiul" Bataia-i rupta din rai"?
Traim in secolul XXI, dar multi au ramas inca in Antichitate tinand cont de gandire.
Si la fel cum zicea si noideea, unii parinti isi tin ,in principal fetele, sub replica " Barbatu-i capul familiei, el sparge, el strica".
Daca barbatul vine nervos de la birt, si isi ia nevasta la bataie, e cel mai viril barbat posibil in mintea multora.
Am un vecin care vine si-mi zice intr-o zi, legat de subiectul asta, ca femeie, cat e ea de femeie, trebuie sa m-ai primeasca cate una de la barbat. Si incepuse, marele credincios, ca in Biblie apare femeia necredincioasa.
I-am zis, enervata,bre daca tot esti credincios ( eu nu ma laud ca ma dau cu capul de icoane in fiecare zi) si te lauzi cu Biblia ar trebui sa stii ca Iisus a zis ca cel care nu are nici un pacat sa arunce primul piatra.
Si traiesc in continuare cu concluzia :Frate ai un cap pe umeri ca si mine? Da .2 picioare , 2 maini? Ok . Deci ce ne diferentiaza?
Si spre final un citat din Talmud: " Fii foarte atent sa nu faci o femie sa planga. Pentru ca Dumnezeu ii numara lacrimile !
Femeia provine din coasta barbatului
Nu din picioare ca sa atinga pamantul
Nu din cap pentru ai fi superioara
Ci din tine...pentru a-ti fi egala
Din brate, ca sa fie protejata
Si din inima sa fie iubita !'
PACAT CA ACEST CITAT NU SE APLICA SI IN VIATA DE ZI CU ZI. PROBABIL CA VISEZ ,INCA FRUMOS.

Ce om fara minte se bazeaza inca pe principiul" Bataia-i rupta din rai"?
Traim in secolul XXI, dar multi au ramas inca in Antichitate tinand cont de gandire.
Si la fel cum zicea si noideea, unii parinti isi tin ,in principal fetele, sub replica " Barbatu-i capul familiei, el sparge, el strica".
Daca barbatul vine nervos de la birt, si isi ia nevasta la bataie, e cel mai viril barbat posibil in mintea multora.
Am un vecin care vine si-mi zice intr-o zi, legat de subiectul asta, ca femeie, cat e ea de femeie, trebuie sa m-ai primeasca cate una de la barbat. Si incepuse, marele credincios, ca in Biblie apare femeia necredincioasa.
I-am zis, enervata,[bang]bre daca tot esti credincios ( eu nu ma laud ca ma dau cu capul de icoane in fiecare zi) si te lauzi cu Biblia ar trebui sa stii ca Iisus a zis ca cel care nu are nici un pacat sa arunce primul piatra.
Si traiesc in continuare cu concluzia :Frate ai un cap pe umeri ca si mine? Da .2 picioare , 2 maini? Ok . Deci ce ne diferentiaza?
Si spre final un citat din Talmud: " Fii foarte atent sa nu faci o femie sa planga. Pentru ca Dumnezeu ii numara lacrimile !
Femeia provine din coasta barbatului
Nu din picioare ca sa atinga pamantul
Nu din cap pentru ai fi superioara
Ci din tine...pentru a-ti fi egala
Din brate, ca sa fie protejata
Si din inima sa fie iubita !

Urmariti topicul Ce parere aveti despre violenta domestica?

CITESTE SI:

Despre abuz: viata ca o alegere

Ranile care nu sangereaza sau despre abuzul emotional in cuplu

15 semne ca ești victima abuzului EMOȚIONAL într-o relație

Forum de discutie sincera despre viata in 2

 In sectiunea In unul sau in doi, mergem mai departe se discuta cu sinceritate despre viata in voi.  Te asteptam si pe tine sa ne povestesti - sub anonimat - despre problemele de cuplu pe care le ai. Pe acest forum special vei gasi intotdeauna intelegere.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Casnicie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII