Uleiul de lavanda si sarcina: precautii si multe beneficii

Uleiul de lavanda si sarcina: precautii si multe beneficii

Uleiul de lavanda si sarcina: precautii si multe beneficii

Dintre toate uleiurile esențiale folosite în aromaterapie, uleiul de lavandă este considerat a fi unul dintre cele mai sigure și mai versatile. Cu toate acestea, chiar și uleiurile esențiale considerate sigure trebuie utilizate cu precauție, mai ales în timpul sarcinii.

Uleiul de lavandă este apreciat pentru proprietățile sale relaxante, calmante și antistres, care îl fac util în gestionarea tensiunii și anxietății. De asemenea, poate avea beneficii pentru a ameliora durerile de cap, insomniile și stările de neliniște.

Citeste pe larg despre cat de prietenos este uleiul esential de lavanda pentru sarcina si gravidute.

- veti citi:
Uleiul de Lavanda prietenos pentru gravidute si fat
Masuri de precautie in primele 20 de saptamani de sarcina
Uleiul de levantica, remediu pentru vergeturi
Lavanda impotriva stresului si Insomniei
Lavanda amelioreaza durerile nasterii
Dupa Nastere
Uleiuri esentiale de evitat in timpul sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Suport si grupuri de burtici

Uleiul de Lavanda prietenos pentru gravidute si fat

Uleiul esential de lavanda este extras din florile si din varfurile plantei de lavanda (Lavandula angustifolia)  prin metoda distilarii cu abur. Dintre toate uleiurile esentiale folosite in aromaterapie, acesta este considerat a fi cel mai sigur. Lavanda poate fi de mare ajutor pentru o femeie insarcinata, dar este un ulei puternic si ar trebui luate masuri de precautie la folosirea acestuia in timpul sarcinii. Nu ar trebui sa fie folosit niciodata ca un substitut pentru ingrijirile medicale, sau fara consultarea cu medicul dvs.

Masuri de precautie in primele 20 de saptamani de sarcina

Desi uleiul de lavanda este clasificat ca fiind unul dintre cele mai sigure uleiuri, utilizarea sa nu este recomandata in primele 20 de saptamani de sarcina. Evita folosirea oricaror uleiuri in primele 3 luni de sarcina, cu exceptia cazului in care acestea sunt recomandate de catre un expert.Nu presupune ca, doar fiindca sunt naturale, sunt automat si sigure.

Lavanda poate stimula sangerarea in zona pelviana si poate mari putin riscul aparitiei unui avort spontan.  Insa in etapele ulterioare ale sarcinii, lavanda poate fi folosita cu efecte minunate.

Uleiul de levantica, remediu pentru vergeturi

Vergeturile pot aparea in ultimle etape ale sarcinii pe partea superioara a coapselor si in zona abdominala. Pentru a ajuta la prevenirea lor, dar si pentru a le reduce, combina patru picaturi de lavanda cu cate trei picaturi de ulei de neroli si mandarine in 50ml de ulei de jojoba si zi de zi maseaza usor pielea.

Lavanda impotriva stresului si Insomniei

Lavanda este unul dintre cele mai bune uleiuri pe care le poti utiliza pentru a combate stresul zilnic si tensiunile de la sfarsitul sarcinii. Conform Uleiurilor Ezoterice: “Uleiul de lavanda are un efect linistitor si calmant asupra nervilor, ameliorand tensiunea, depresia, panica, isteria si epuizarea nervoasa, in general, si este eficient pentru durerile de cap, migrene si insomnie.” Pentru a ajuta somnul, pune alaturi de perna ta un material pe care ai adaugat doua picaturi de ulei de lavanda, sau pune cateva picaturi intr-un arzator pe care il pui in dormitor timp de 15 minute inainte de a merge la culcare.

ulei de lavanda sarcina

Lavanda amelioreaza durerile nasterii

Lavanda poate fi un mare ajutor in timpul travaliului, atat ca ulei calmant, cat si ca ameliator de durere. Pentru a combate durerile de spate, combina patru picaturi de ulei de lavanda cu cate trei picaturi de ulei de musetel si mandarin in 50ml ulei de jojoba. Maseaza-l usor pe spate pentru a ajuta la ameliorarea contractiilor. Avertisment: Lavanda nu ar trebui utilizata in timpul travaliului in acelasi timp cu Peditina sau anestezia epidurala, sau cu infuziile de Oxitocina/Pitocin, deoarece poate interfera cu functiile lor.

O atentionare de precautie

În ceea ce privește utilizarea uleiului de lavandă în timpul sarcinii, este important să se țină cont de câteva măsuri de precauție:

Diluare: Uleiurile esențiale trebuie întotdeauna diluate într-un ulei purtător (cum ar fi uleiul de nucă de cocos sau uleiul de migdale) înainte de a fi aplicate pe piele. Pentru femeile însărcinate, diluția ar trebui să fie mai mare decât în mod obișnuit, pentru a reduce riscul de reacții adverse.

Cantitate redusă: Utilizați cantități mici de ulei de lavandă și evitați supraexpunerea prelungită. O picătură sau două diluate într-o bază de ulei purtător sunt de obicei suficiente.

Evitați inhalarea directă: Evitați inhalarea directă a aburilor de ulei esențial, mai ales în cantități mari. Acest lucru se aplică în special în spații mici sau în cazul vaporizatoarelor.

Alergii sau sensibilități: În ciuda faptului că uleiul de lavandă este în general considerat sigur, fiecare persoană poate avea diferite sensibilități sau alergii. Efectuați un test de patch pe o mică porțiune a pielii înainte de utilizare extinsă.

Consultare medicală: Înainte de a utiliza orice ulei esențial în timpul sarcinii, este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul sau cu un specialist în aromaterapie, pentru a vă asigura că este potrivit pentru situația dumneavoastră specifică.

Dupa Nastere

Potrivit Federatiei Internationale de Aromaterapeuti, “o practica obisnuita in unele unitati de maternitate este ca, dupa nasterea copilului, mamei sa i se ofere o baie cu lavanda (6-8 picaturi de lavanda combinate intr-un ulei purtator si adaugate intr-o baie calda).”

Aceasta practica se datoreaza proprietatilor antiseptice, analgezice, de calmare si relaxare ale uleiului, care ajuta la relaxarea mamei dupa nastere, calmand durerea si prevenind infectia.

Baia va facilita, de asemenea, alte conditii, precum hemoroizii, sfarcurile dureroase sau crapate.

Citeste si: Ceaiul de lavanda, secret pentru mamicile stresate

Uleiuri esentiale de evitat in timpul sarcinii

Aromaterapia poate fie foarte benefica in timpul sarcinii si ajuta la reducerea unora dintre neplaceri si suferinte.

Insa exista compusi din anumite uleiuri esentiale care au comportamente similare hormonilor datorita structurii lor moleculare; insa desi nu exista dovezi solide ale efectelor uleiurilor estrogene, este prudent sa evitati in timpul sarcinii uleiurile bogate in anetol, precum cel de fenicul si anason.

Iata lista de uleiuri esentiale pe care trebuie sa le evitati in timpul sarcinii.


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 14 comentarii

  1. DONOSA PAUL EUGEN
    DONOSA PAUL EUGENtrimis la 23/8/2013

    as dori sa stiu daca mai exista SURFACTANT in SPITALUL POLIZU . Am un nepot internat in spital un bebelus de trei zile in stare grava pe nume PIRVU . As vrea sa stiu daca iar fi de folos stiind ca are probleme respirarorii. Va multumesc .

    Raspunde la acest comentariu
  2. dragomir anca
    dragomir ancatrimis la 10/1/2012

    buna baietelul meu in varsta de 8 ani este diagnosticat cu enceefalopatie spastica cu parapareza partea stanga membrul inferior as dori sa aflu cat mai multe lucruri despre aceasta boala si cum se poate vindeca .va multumesc si astept raspunsurile dum.

    Raspunde la acest comentariu
  3. vinca andra
    vinca andratrimis la 16/12/2011

    as dori sa aflu informati despre tratarea acestei boli daca se poate trata si unde am pute merge pt a trata .

    Raspunde la acest comentariu
  4. toma ecaterina
    toma ecaterinatrimis la 16/12/2011

    as dori sa aflu informatii despre encefalopatie cronica infantila.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  5. mariana
    marianatrimis la 2/4/2009

    As dori sa aflu mai mule detali despre ENCEFALOPATIA CRONICA INFANTILA tratament ori ce.deoarece fiul meu are acest diagnostic de vreo 19ani cine ma poate ajuta datimi un mail VA ROG

    Raspunde la acest comentariu
  6. roxy
    roxytrimis la 19/8/2005

    As dori sa aflu mai multe informatii despre tetrapareza spastica cu elemente extrapiramidale. Sufar de mai bine de 25 de ani de aceasta boala. M-ar interesa originea acestei boli, daca exista o vindecare completa, daca este generica si daca se poate un scurt istoric. VA MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu
  7. nicoleta
    nicoletatrimis la 15/12/2004

    vreau sa aflu si eu informatitii despre hemiplegie si hemipareza.

    Raspunde la acest comentariu
  8. BETA MARIOARA
    BETA MARIOARAtrimis la 4/11/2004

    va rog trimiteti-mi un tratament,orecomandare,orice ptr dg:encefalopatie infantila cu hemipareza stg(persoana sex m 38 ani)MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu
  9. gio
    giotrimis la 24/10/2004

    Am citit cu mai mult timp in urma acest articol, si m-am bucurat f tare, pt ca aveam o sarcina cu probleme si urma sa nasc la Polizu. Dupa 24 de sapt si 500 gr (avea fatul la eco) am rasufla usurata (deh, ma uitasem prea mult la Discovery). ma gandeam ca gata, are sanse sa supravietuiasca.Norocul nostru? Fetita s-a nascut la termen si n-a mai fost nevoie. Mi-am incurajat apoi si o buna prietena sa mearga la aceiasi maternitate, avand ceva probleme...ii spuneam ca are cele mai mari sanse acolo daca bb e sa fie prematur. Si uite ca s-a intamplat, la fix 24 de sapt.De cand a intrat in spital i s-a spus CLAR ca bb nu are nici o sansa..ea trebuie sa scape...i s-a declansat nasterea unui bb care incepuse deja sa respire (in burtica, dupa ce se rupsese apa, la eco), si cand a nascut, bb a fost pus pe o tavita si lasat sa moara acolo...Nici macar un medic nu a venit..a nascut intr-un salon, cu o asistenta..ce sa mai spun de pediatrii..si bb a vrut cu toata forta lui sa traiasca, a rezistat singurel cateva minute. E trist, pt ca nu ma asteptam sa intervin ca in Canada, Anglia, si stiu ca nu au aparatura necesara, dar macar sa incerce, sa-l ajute pe Dumnezeu sa faca o minune.Dar nu, chiar daca copilul avea peste 500gr ...respira un pic, inimioara ii batea inca, a murit pe o tavita in spital...Si asistentele o incurajau: tu ai nevoie de un copil, nu de un handicapat..mare pacat..Sunt extrem de dezamagita, pt ca pe fisa de externarein Canada ar fi scris nastere prematura si la Polizu scria avort spontan.Si totusi eu cred cu tarie ca a murit un copil!!!!Pana nu se schimba mentalitatea, pot fi milioane de fiole cu surfactant, ca oricum un copil inRo e numit avorton pana la 28 de sapt..mare pacat!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  10. Marin Gabriela
    Marin Gabrielatrimis la 5/4/2004

    AS dori informatii despre boala numita ENCEFALOPATIE CRONICA INFANTILA ,despre tetrapareza spastica (tretamente, medicamentatii,spitale din tara si strainatate).Asteptam un e-mail Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  11. BB
    BBtrimis la 20/1/2004

    As avea mare nevoie de cat mai multe informatii privind nasterea prematura. Sora mea a avut sarcina gemelara si a nascut la 32 de saptamani. Din pacate una dintre fetite nu a supravietuit dar cealalta, de numai 640 g are deja 7 zile si se pare ca merge bine. Accepta chiar si laptele matern. Daca aveti informatii la acest subiect va rog sa imi trimiteti la adresa Carmen_iancu@hotmail.com Multumesc din suflet.

    Raspunde la acest comentariu
  12. dp
    dptrimis la 21/12/2003

    doresc enorm sa traiasca copilul meu nascut prematur la 6 luni fara 2 zile si de 845g.Ce sfaturi imi dati? Aveti materiale on line? Mii de multumiri daca le trimiteti la adresa topingnp@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  13. irina dumea
    irina dumeatrimis la 16/3/2002

    Vreau sa va spun c-am fost mai mult decit impresionata sa gasesc in site-ul dv.acest subiect,despre care in Romania,din nefericire,se stie prea putin. Nu vreau sa intru in prea mlte amanute,dar pot sa va spun c-am trait propria experienta pe aceasta tema:in februarie 2001,intr-o sectie de prematuri din Portland,Maine(usa),am dat nastere,prin cezariana,la numai 26 saptamini de sarcina,unei fetite de 765g,pe nume Agnes-Iris-Maria,care nu demult tocmai a implinit un anisor,este un copilas foarte normal si sanatos,doar un pic mai micut,care de curind a inceput sa faca primii pasi.Nu trebuie sa va spun ca e o minune medicala,dar vreau sa va spun ca in sectia unde am stat 3 luni cu copilasul dupa nastere acest fel de minuni se intimpla de citeva ori pe zi si acestor bebelusi nevinovati care isi fac aparitia pe lume mult prea devreme li se da sansa la viata fara a se pune problema banilor,a originii sau a cetateniei parintilor!

    Raspunde la acest comentariu
  14. Alina
    Alinatrimis la 16/3/2002

    Draga Irina, f emotionanta povestea ta.M-a impresionat asa de tare pt ca si eu am o fina(i-am gasit parinti si am botezat-o)gasita in niste tufe cu placenta dupa ea,avind doar 800g,aruncata de o criminala(nu se poate numii mama).Cu un efort f mare,cu multa sansa data de Dumnezeu a supravietuit celor 4 luni de incubator si greutatilor de dupa,si acum are 10 ani,e normal dezvoltata,e inteligenta deci un copil absolut normal.Astea s-au intiimplat intr-un orasel mic din tara noastra. Sanatate micutei tale si o viata frumoasa!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII