10 mituri și realități despre aparatele dentare pentru copii, adolescenți și adulți - sfaturi de la specialiști

10 mituri si realitati despre aparatele dentare pentru copii, adolescenti si adulti - sfaturi de la specialisti

10 mituri și realități despre aparatele dentare pentru copii, adolescenți și adulți - sfaturi de la specialiști

Este adevărat că aparatele dentare sunt doar pentru copii? Să porţi bracketuri înseamnă că nu mai poţi mânca tot ce îţi place? Dinţii mei vor rămâne frumos aliniaţi pentru totdeauna?

Atât de multe întrebări, însă oare informaţiile sunt adevărate, sau sunt numai simple mituri?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Mitul 1: Aparatele dentare sunt doar pentru copii
Mitul 2: Pot beneficia de consultaţia ortodontică numai cu recomandare
Mitul 3: Bracketurile îmi vor afecta vorbirea
Mitul 4: Dinţii mei vor rămâne aliniaţi pentru totdeauna
Mitul 5: Purtarea aparatului dentar doare
Mitul 6: Atunci când porţi aparat dentar nu mai poţi consuma alimentele preferate
Mitul 7: Prima vizită a copilului la medicul ortodont trebuie să aibă loc după ce toţi dinţii permanenţi au erupt
Mitul 8: Să porţi aparat dentar este o modă, pentru cei care vor să aibă dinţii frumoşi
Mitul 9: Tratamentul cu aparat dentar durează mai mult în cazul adulţilor
Mitul 10: Tratamentul cu aparat dentar este costisitor

Mitul 1: Aparatele dentare sunt doar pentru copii

Adevăr: Conform Asociaţiei Americane de Stomatologie, în lume, peste 35% dintre purtătorii de aparat dentar sunt adulţi, în creştere cu 50% faţă de finalul anilor 2000. Chiar dacă tratamentul cu aparat dentar în perioada copilăriei sau adolescenţei aduce rezultate mult mai rapide şi mai durabile în timp, tratamentul ortodontic pentru adulţi oferă acelaşi avantaje pentru sănătatea şi frumuseţea zâmbetului.

Mitul 2: Pot beneficia de consultaţia ortodontică numai cu recomandare

Adevăr: Dacă ai un medic dentist care îţi cunoaşte statusul dentar, acesta îţi poate recomanda un specialist, în funcţie de nevoile tale de tratament. Dacă nu, încearcă să găseşti un medic supra-specializat în Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială, care foloseşte cele mai performante tipuri de aparate dentare, ce este certificat internaţional şi care îţi poate prezenta câteva dintre cazurile sale.

Mitul 3: Bracketurile îmi vor afecta vorbirea

Adevăr: Dacă vorbim despre aparatele invizibile, poate fi adevărat. Deoarece bracketurile linguale sunt poziţionate în vecinătatea limbii, la începutul tratamentului este necesară o perioadă de acomodare, timp în care vorbirea poate fi uşor afectată. Dacă ne referim la aparatele dentare clasice, situate pe faţa exterioară a dinţilor, nu este cazul să îţi faci griji!

Mitul 4: Dinţii mei vor rămâne aliniaţi pentru totdeauna

✅ Adevăr

După purtarea unui aparat dentar, dinții vor rămâne aliniați doar dacă este urmată recomandarea ortodontului de a purta un reținer (o gutieră de menținere) pentru o perioadă specificată de timp după îndepărtarea aparatului dentar. Deși tratamentul ortodontic poate corecta alinierea dinților și mușcătura, există riscul ca dinții să se deplaseze treptat înapoi spre pozițiile inițiale dacă nu se utilizează reținere. Așadar, menținerea rezultatelor pe termen lung depinde de respectarea indicațiilor ortodontului și de purtarea consecventă a reținerului după finalizarea tratamentului ortodontic.

Mitul 5: Purtarea aparatului dentar doare

Adevăr: La începutul tratamentului, atunci când acesta este montat şi ajustat, aparatul poate crea un anume grad de disconfort. Altfel, cei mai mulţi dintre pacienţi consideră că purtarea aparatului dentar nu creează un disconfort în plus. Bracketurile realizate acum cu ajutorul tehnologiilor avansate acţionează mult mai eficient, aplicând o presiune uşoară, în mod constant.

Mitul 6: Atunci când porţi aparat dentar nu mai poţi consuma alimentele preferate

Adevăr: Anumite alimente trebuie tăiate în bucăţi mici, iar altele trebuie curăţate de coajă. Specialistul îţi vor recomanda să renunţi la cele dure (popcorn) sau lipicioase (jeleuri, gumă de mestecat), însă te poţi bucura în continuare de mare parte dintre alimentele preferate.

Mitul 7: Prima vizită a copilului la medicul ortodont trebuie să aibă loc după ce toţi dinţii permanenţi au erupt

Adevăr: Conform Asociației Internaționale a Ortodonților, prima consultaţie ortodontică ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani. Deşi numai o parte dintre copii vor necesita începerea unui tratament, în urma acestei consultaţii medicul specialist poate observa modul în care dinţii şi arcadele se dezvoltă şi poate propune părinţilor un plan pe termen lung.

Cu cât aparatul dentar este purtat mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai scurt, rezultatele mai rapide şi mult mai stabile în timp. Atât timp cât osul maxilar este în dezvoltare şi creşterea încă nu s-a încheiat, aceste dispozitive, purtate la momentul potrivit, pot ajuta ca pe viitor să nu mai fie nevoie de extracţii ale dinţilor sănătoşi (în scop ortodontic), de intervenţii chirurgicale sau de tratamente îndelungate şi care implică purtarea mai multor tipuri de aparate. 

Mitul 8: Să porţi aparat dentar este o modă, pentru cei care vor să aibă dinţii frumoşi

Adevăr: Atât părinţii, cât şi adolescenţii au înţeles ca aparatul dentar nu rezolvă numai problemele de estetică dentară, ci şi pe cele funcţionale. Dinţii înghesuiţi sunt mult mai dificil de igienizat, creează spaţii retentive pentru placa bacteriană, iar în timp sunt predispuşi la apariţia cariei dentare şi a afecţiunilor gingivale, ce conduc până la mobilitate şi pierderea acestora.

Mitul 9: Tratamentul cu aparat dentar durează mai mult în cazul adulţilor

Adevăr: În funcţie de dificultatea cazului există situaţii în care tratamentul poate dura câteva luni, sau mai mult, dacă este necesară o abordare multidisciplinară, atunci când se impune intervenţia chirurgului pentru extracţii, a specialistului endodont sau a proteticianului pentru rezolvarea anumitor probleme imediate.

Mitul 10: Tratamentul cu aparat dentar este costisitor

Adevăr: Aparatele dentare sunt realizate în mare parte personalizat, în afara ţării, din materiale biocompatibile, subţiri, fizionomice. Tratamentul ortodontic nu este ieftin, însă tot acest efort trebuie privit ca o investiţie în sănătatea fizică şi psihologică a fiecărui purtător de aparat. Alegând această soluţie, alegi de fapt să arăţi bine, să te simţi încrezător, să te alimentezi corect, să scazi riscul apariţiei cariilor, să previi apariţia afecţiunilor parodontale ce, în timp, pot duce la pierderea dinţilor sau la tratamente mult mai complexe.

Atunci când vine vorba despre demontarea miturilor, numai un specialist îţi poate oferi informaţiile adevărate. Acesta este pregătit să răspundă oricăror întrebări, dar şi oricăror provocări medicale..

Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!

Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte

Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.

Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.

Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:

De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte

Devino membru Desprecopii și descarcă cuponul de 10% reducere la De4kids! - AICI

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ortodontie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII