Indemnizatia de maternitate: cat si cum o poti obtine

Indemnizatia de maternitate -  cat si cum o poti obtine

Indemnizatia de maternitate: cat si cum o poti obtine

Eşti salariată şi astepti un bebelusi? E bine, poţi intra, conform legii, în concediul de maternitate și poţi primi o indemnizaţie lunară suportată din bugetul de stat. Concediul are o perioadă fixă și se împarte în concediul pentru sarcină şi concediul pentru lăuzie.

Iata ce trebuie să ştii despre indemnizatia de maternitate.

- veti citi:
Indemnizatia de maternitate
Conditii pentru a beneficia de concediu de maternitate
8 intrebari frecvente despre CIC si indemnizatie
drepturile legale a tinerei mamici

Indemnizatia de maternitate

Eşti salariată şi astepti un bebelusi? E bine, poţi intra, conform legii, în concediul de maternitate și poţi primi o indemnizaţie lunară suportată din bugetul de stat. Concediul are o perioadă fixă și se împarte în concediul pentru sarcină şi concediul pentru lăuzie. Uite tot ce trebuie să ştii despre concediul de maternitate.

Indemnizația depinde de stagiul de cotizare

Așa cum am spus mai sus, pe toată perioada concediului de maternitate, mamele au dreptul la o indemnizație din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Valoarea brută a indemnizației reprezintă 85% din media veniturilor din ultimele şase luni, potrivit sursei citate mai sus.

Conditii pentru a beneficia de concediu de maternitate

Principalele condiții impuse de actul normativ, pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate, sunt :

să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre;
*să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea);
*să fi cotizat cel puţin o lună în ultimul an pentru contribuția de concedii și indemnizații.

Chiar dacă nu mai îndeplinesc condițiile, femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asigurat au dreptul la acest concediu de maternitate. Totuși, pentru a primi concediul și indemnizația, mama trebuie să dovedească prin acte oficiale eliberate de angajatori că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei, scrie avocatnet.ro.

Durata concediului de maternitate: 126 zile calendaristice
Durata concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele e de 126 de zile calendaristice. Aceasta este și perioada în care primesc indemnizația de maternitate. Cele 126 de zile de concediu de maternitate se împart în mod egal: 63 pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și 63 pentru lăuzie, acordate după naștere.

Totuși, există posibilitatea compensării între ele, dacă mama își dorește acest lucru, iar medicul îi permite. Împărțirea zilelor de concediu înainte și după naștere trebuie să se facă în așa fel încât durata minimă a concediului de lăuzie să fie obligatoriu de 42 de zile calendaristice.

Mai multe detalii despre concediul de maternitate şi indemnizaţie citiţi aici.

Ai intrebari despre cum poti obtine aceasta indemnizatie? Pune intrebarile pe forumul nostru de consultatii legale.

8 intrebari frecvente despre CIC si indemnizatie

Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns. Ai o alta intrebare? Indrazneste si intreaba, ne vom stradui sa iti raspundem - click aici pentru intrebari si raspunsuri despre condediul de ingrijre al copilului si indemnizatie.

Despre drepturile legale a tinerei mamici, mai citeste

Legislatia gravidelor si a proaspetelor mamici
Documente necesare gravidutelor si proaspetelor mamici aflate in CIC
Tipuri de concedii pentru cresterea copilului

 Forumuri de discutii - cu multe sfaturi si multa sustinere

 Probleme legislative - forum de intrebari si raspunsuri.
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.

autor: Desprecopii.com 2017.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII