Bebeluși cu smartphone sau tableta in mână? Părinți, iată ce înseamnă tehnologia pentru ei

Bebelusi cu smartphone sau tableta in mana? Parinti, iata ce inseamna tehnologia pentru ei

Bebeluși cu smartphone sau tableta in mână? Părinți, iată ce înseamnă tehnologia pentru ei

Bebeluși cu smartphone sau tabletă în mână? Dezavantajul alimentării copilului cu distracție pe telefon sau calculator este major. Acest gen de distracție, oferită de aplicații sau joculețe pe calculator nu stimulează capacitatea mentală a copilului. Este doar un consum facil de distracție, fără folosirea niciunui neuron.

Studiile arată că folosirea exagerată a jocurilor și aplicațiilor pe calculator poate duce la blocarea abilităților creative și sociale și întârzierea abilităților verbale, la probleme oftalmologice, suprastimulare și evident mai puțină mișcare.

• Părinți, iată ce înseamnă tehnologia pentru bebeluși și ce reguli putem urma când le oferim accesul la tehnologie...

veti citi
Bebeluși cu smartphone in mană? Ce inseamnă tehnologia pentru ei de fapt?
Oare un bebeluș trebuie să isi petreaca timp in fata ecranului unui smartphone sau tablete?
Bebelușii si copilașii mici invată cel mai bine exploranând mediul, nu jucându-se pe un ecran
Cum introducem insă tehnologia bebelușului cu masura și cu reguli
8 activități care stimulează dezvoltarea creierului bebelușului

Bebeluși cu smartphone in mană? Ce inseamnă tehnologia pentru ei de fapt?

Am vazut de curand o bebelușa de 6 luni care era obsedată de telefonul smart al mamei sale. Mama ii punea desene animate si bebelusa parea ca intra in lumea ei... Daca i-l lua din mana, plangea isteric si era imporisbil sa avem cea mai mica conversatie posibila. Cumva smartfonul devenise suzeta ei. E normal asa ceva? - se intreaba o mamica pe forumul Desprecopii

Oare un bebeluș trebuie să isi petreaca timp in fata ecranului unui smartphone sau tablete? 

Desi fara nici o indoiala, tehnologia va fi prezenta in viata copilului tau, specialistii sunt de parere ca nu trebuie sa inceapa atat de devreme.  De fapt, majoritatea expertilor sustin ca timpul petrecut in fata ecranului (TV, calculator sau telefon) trebuie sa fie extrem de limitat la copiii de 2 ani - in vreme ce bebelusi nu ar trebui sa aiba deloc acces la nici un astfel de ecran.

Ce se intamplă cand oferim ecrane suprastimulatoare prea devreme copilului

Dezavantajul alimentarii copilului cu distractie pe telefon sau calculator este major. Acest gen de distractie, oferita de aplicatii sau joculete pe calculator nu stimuleaza capacitatea mentala a copilului. Este doar un consum de distractie, fara folosirea nici unui neuron. Citeste si Suprastimularea bebelusului: cum o recunoastem si cum procedam

Insa, atunci cand copilul rezolva pe covor un puzzle, trebuie sa vizualizeze ce piesa merge unde, apoi invarte piesa in pozitia care se potriveste, apoi o fixeaza la locul ei.  Atunci cand rezolva un puzzle pe calculator, poate pur si simpu sa apese la intamplare diverse butoane de pe  tastatura  sau alunecand cu degetelul, la nimereala pe ecran.  Nici creativitatea nu este stimulata de calculator sau teledon.

In plus, prea mult timp petrecut pe calcular sau pe aplicatii de telefon, limiteaza ocaziile pe care le au bebelusii si copiii de a dobandi abilitati sociale valoroase din viata reala care nu provin din experiente cibernetice - precum autocontrolul, impartitul lucrurilor sau cooperarea.

Bebelușii si copilașii mici invată cel mai bine exploranând mediul, nu jucându-se pe un ecran.

Dea ceea, bebelusul tau ar trebui sa isi petrecea cea mai mare a timpului sau jucandu-se in mod clasic - jucandu-se cu jucarii reale - pecum cuburi, papusi, camioane si forme, privind in carti, observand cu zboara pasarile in copaci, invatand sa incarce nisip in galetusa, mirosind florile, mazgalind cu creioanele colorate, leganand ursuletul sa adoarma sau stropindu-se cu apa afara...

Eu bine - asta nu iseamna ca nu trebue sa mentii bebelusul complet rupt de realitatea tehnologica dar ai toate motivele sa nu ii oferi acces complet la tehnologie deocamdata.

Studiile arata ca folosirea exagerata a jocurulor a plicatiilor pe calculator  - poate duce la blocarea abilitatilor creative si sociale si intarzierea abilitatilor verbale, la probleme oftalmologice, suprastimulare si evident mai putina miscare.

In plus, la aceasta varsta foarte frageda, universul din jur, (de la doamna casiera de la supermarket pana la veverita de pe alee sau masina de ambulanta care trece cu sirena, la fetita care merge pe bicicleta) este cel  mai bun si calm univers pentru ca este locul unde se intersecteaza viata cu invatarea - si are cel mai puternic impact asupra creierului copilului. Citeste si Suprastimularea bebelusului: cum o recunoastem si cum procedam

Cum introducem insă tehnologia bebelușului cu masura și cu reguli

Insa cum ii putem introduce tehnologia bebelusului, fara a-l suprastimula sau a-i incarca circuitele? Iata cateva indicatii

Nu oferi bebelusului mai mult decat este util.

Limita utilizarea la 10-15 minute pe zi. Prea mult timp petrecut la ecranele smarfonului sau computerului, poate insemna prea putin timp pentru dezvoltarea abilitatilor sociale, emotionale, fizice si intelectuale. Bebe nu trebuie sa fie intr-o stare permanenta de suprastimulare. Copiii mici care devin depedenti de atata stimulare se pot confrunta mai tarziu cu probleme la scoala - cand vor trebui sa se concentreze pe activitati mai linistite.

Foloseste tehnologia in mod corect

Aplicatiile si jocirile (chiar si cele care se autointituleaze educative) snt distractive, oarecum stimulatoare. Cu certitudine ca il distreaza pe un copil - care de altfel ar fi prea nelinistiti la o masa la restaurant sau in asteptare la cabinetul medical,  Dar acestea l-ar putea transforma intr0ul copil tehno - nu ii vor creste nivelul inteligentei si nici nu ii vir oferi un avantaj la scoala. Daca te bazezi perea mult pe distractii electronice - copilul nu va avea sansa sa isi folseasca propria imaginatie si inventivitate.

Apasati si glisati impreuna

In loc sa pui in mana copilului smarfonul sau sa ii dai tableta, interactioaeaza impreuna cu el in timp ce se joaca. Pune-i intrebari despre ce vede pe ecran si explica-l lucruri pe care poate nu le stie. (uite floarea asta rosie se numeste trandafir.)

Alege intelept

Cauta aplicatii si jocuri cu imagini si cantece simple. Citeste recenziile aplicatiilor si cauta recomandari pentru varsta copilului. Verifica singura ca jocul sa fie prietenos pentru varsta lui, sa nu aiba imagini inspaimantatoare sau prea multe zgomete sau flash-uri.

Nu insista

Daca tu decizi sa nu foloesti deloc tehnologia pentru bebelusul tau si sa iti rezervi timp pentru a petrece timp impreuna, e chiar mai bine si mai educativ.  Are suficient timp sa se conecteze la tehnologie, in anii care vin...

8 activități care stimulează dezvoltarea creierului bebelușului

Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc.

Iata 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului - activitati importante pe care le pot face parintii pentru a stimula dezvoltarea intelectuala a copilasului lor.

Despre stimularea bebelusului, mai cititi:

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII