Putem da ceai sugarilor? Iată cum poate afecta ceaiul sănătatea bebelușului - sfatul medicului pediatru

Putem da ceai sugarilor? Iata cum poate afecta ceaiul sanatatea bebelusului - sfatul medicului pediatru

Putem da ceai sugarilor? Iată cum poate afecta ceaiul sănătatea bebelușului - sfatul medicului pediatru

Putem da ceai sugarilor? Multe mamici din Romania se grabesc sa ofere ceai bebelusului, la sfatul rudelor sau vecinelor care stiu totul.
In mod normal - un bebelus alaptat nu are nevoie de alte lichide pana la varsta de 6 luni. 

• Iată cum poate afecta ceaiul sănătatea bebelușului si de ce nu trebuie sa te grabesti sa oferi ceai bebelusului tau - draga mami si tati.

- veti citi:
Mamele trebuie sa informeze medicii correct
Ceaiuri pentru sugari - ce este bine sa evitam?
Fiti precauti cu menta
Musetelul poate fi o optiune in tratarea colicilor?
Ceaiul afecteaza negativ absorbtia nutrientilor

Pot da ceai bebelusului?

Din discutiile de pe forumul Desprecopii - poti trage usor concluzia că multe mamici oferă bebelusului ceai. Ba chiar li se pare ca un bebelus nu poate trăi fără ceai. Ei bine, e timpul sa explicam o serie de detalii despre cum poate afecta ceaiul sănătatea bebelusului.

Sfatul medicilor de la WEBmd este urmatorul:

Putem oferi ceai bebelusului dupa varsta de 6 luni. Pana la 5-6 luni, bebelusul are nevoie doar de laptele mamei sau de laptele formula cu care este hranit. Pana la varsta de 5-6 luni, sistemul digestiv al bebelusului este inca in formare si este pregatit sa accepte doar lapte si nimic altceva.

Efectul ceaiului asupra bebelusilor

Agentia Americana a Medicamentelor (FDA) a facut de curand o serie de precizari despre efectul pe care il pot avea unele ceaiuri asupra sanatatii bebelusilor.

FDA facut acest studiu tinand cont de numarul substantial de mame care ofera nou-nascutilor ceaiuri si / sau diverse suplimente. FDA a concluzionat ca in SUA - pana la 19% dintre sugari primesc suplimente botanice si bauturi pe baza de plante inca din primele saptamani de viata. Si in Romania, exista prea multe mamici care ofera ceai bebelusului - fara sa stie ca acest lucru nu este sanatos pentru bebelus.

Motive pentru care se ofera (gresit) ceai bebelusilor

Studiul a analizat peste 12.600 de femei la scurt timp dupa nastere. Dintre aceste femei, 9,7% le-au oferit bebelusilor ceai sau suplimente, cel putin o data pe parcursul unei perioade de doua saptamani si 6,6% le-au oferit ceai sau suplimente de cel putin doua ori mai mult in acelasi interval de timp.

Au existat si motive pentru care mamele au luat aceasta decizie, inclusiv urmatoarele: pentru a le imbunatati calitatea somnului, calmarea durerilor provocate de colici sau pentru a promova o digestie sanatoasa. In aceste scopuri, bebelusii au primit apa contra colicilor, asta in plus fata de musetel, menta si alte ceaiuri.

Mamele trebuie sa informeze medicii corect

FDA a emis un avertisment pentru medicii care trateaza sugarii, si anume sa caute interactiuni posibile cu orice substanta oferita unui bebelus de catre mama sa. Este important ca mamele sa furnizeze medicilor aceste informatii.

Orice tip de ceai sau supliment administrat copilului trebuie sa fie facut cunoscut profesionistilor din domeniul medical. Nerespectarea acestui lucru poate periclita din neatentie sanatatea copilului.

ceai bebelusi

Ceaiuri pentru sugari - ce este bine sa evitam?

Evitati ceaiurile care contin anason. Desi in mod traditional se foloseste pentru tratamentul colicilor, o stire de pe WebMD din 2014 citeaza posibila contaminare a plantei medicinale. Amestecurile de anason chinezesc cu versiunea japoneza inrudita, au dus la complicatii neurologice bebelusilor, deoarece acesta din urma este extrem de toxic.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 luni, care prezinta semne de toxicitate la anason, au primit intre una si sase stele de anason, o data sau de maxim patru ori pe zi.

Din pacate, toxicitatea poate rezulta, de asemenea, din nivelurile ridicate ale versiunii chinezesti a plantei. In septembrie 2013, FDA a avertizat consumatorii sa evite ceaiurile ce contin anason, in general, citand dovezi ca 15 bebelusi si alti 25 au suferit in urma consumului.

Fiti precauti cu menta

Potrivit FDA, bauturile din menta care contin niveluri ridicate de metanol pot determina sugarii sa reactioneze puternic si sa se sufoce.

Musetelul poate fi o optiune in tratarea colicilor?

Intr-un studiu clinic, ceaiul de musetel a fost gasit util in tratarea colicilor. Insa pentru a fi eficient sunt necesare cantitati mari de ceai. Autorii studiului, in loc de a recomanda administrarea repetata si frecventa de fluide infuzate de musetel la sugari, a considerat ca este mult mai sigur pentru parinti sa lase problema sa se rezolve in mod natural, care, in mod normal va dura pana la varsta de 6 luni.

Desi rar, sunt posibile reactii alergice la musetel si alte plante medicinale, cum ar fi margaretele, calendula sau ambrozia.

In plus, ceaiurile de musetel pot fi contaminate, de fapt, exista dovezi ale unor amestecuri de musetel care contin metale toxice si alte medicamente. Din acest motiv, trebuie sa ne asiguram intotdeauna ca achizitionam ceaiuri de la marci de incredere si de renume.

Nu se recomanda consumul ceaiului de musetel in timpul alaptarii din cauza unei potentiale efecte nocive asupra sugarului. In concluzie, ceaiul de musetel nu este o optiune de tratament recomandata pentru colici, deoarece efectele sale sunt in mare parte necunoscute.

Ceaiul afecteaza negativ absorbtia nutrientilor

Un studiu efectuat in Statele Unite pe 1122 sugari cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni, a aratat ca, cei care au consumat ceai aveau mult mai multe sanse de a dezvolta anemie microcitara sau anemie insotita de celule sanguine mici. Deoarece ceaiul interfereaza cu absorbtia fierului, 32,6% dintre bautorii de ceai au dezvoltat aceasta conditie, fata de numai 3,5% din cei care nu consuma ceai.

Recomandare: daca se administreaza ceai sugarilor, acest lucru se face cu cateve ore inainte si dupa masa, pentru a nu afecta negativ absorbtia nutrientilor.

Un studiu comparativ a constatat ca, desi inhibarea absorbtiei fierului a fost cea mai ridicata la ceaiul negru (79-94%), ceaiul de menta vine din urma rapid cu 84%, urmat de ceaiul de musetel cu 47%. 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platfxorma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII