Recoltarea celulelor stem: Despre sangele cordonului ombilical si tesutul de cordon ombilical

Recoltarea celulelor stem -  Despre sangele cordonului ombilical si tesutul de cordon ombilical

Recoltarea celulelor stem: Despre sangele cordonului ombilical si tesutul de cordon ombilical

Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi si de a forma celule specializate pentru o anumita functie, in organismul nostru. Permanent in corpul uman se formeaza celule noi din celule stem. In plus, celulele stem produc si molecule benefice pentru buna functionare a celulelor specializate.

 

Avand aceste proprietati, ele pot fi utilizate in tratarea unor afectiuni care in trecut erau incurabile sau afectau major calitatea vietii.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand pot fi recoltate aceste celule stem si cum se stocheaza?
Utilitatea celulelor stem din cordon ombilical
Sangele de cordon are urmatoarele aplicatii...
Tesutul de cordon ombilical s-a dovedit promitator in...

Alaturi de maduva osoasa si sangele periferic, cordonul ombilical al nou-nascutului reprezinta o sursa importanta de celule stem. Din el se pot preleva atat sange de cordon ombilical (contine mai multe tipuri de celule stem, preponderente fiind cele hematopoietice) cat si tesut de cordon ombilical (bogat in celule stem mezenchimale).

Celulele stem hematopoietice sunt cele care in mod normal, in organism, au rol in producerea celulelor componente ale sangelui, iar daca sunt transplantate refac sistemul imun si reconstituie sistemul hematopoietic.

Celulele stem mezenchimale au rol in regenerare, reparare, inlocuire a celulelor lezate, distruse, imbatranite din tesuturi si organe afectate.

Daca celulele stem din sangele periferic (ele trec din maduva osoasa in sange dupa mobilizare cu factori de crestere) raman inca cele mai utilizate, celulele stem din cordonul ombilical sunt cele care fac obiectul multor tratamente, de asemenea, fiind preferate pentru:

- Recoltare foarte usoara, neinvaziva pentru mama si copil
- Necontaminate cu virusuri latente si neinfluentate inca de factorii de mediu
- Sunt celule imature, care produc mai multi factori de crestere si au capacitate imunomodulatorie mai mare decat acelasi tip de celule provenite din maduva osoasa.

Iata mai jos un interviu extrem de interesant cu Dr. Turdor Panu, care povesteste despre recoltarea si stocarea celulelor stem din cordonul ombilical, dar mai ales despre ceea ce ar trebui sa urmareasca parintii atunci cand vor sa ia o decizie cu privire la recoltare.

Interviu realizat de Ruxandra Luca cu Dl. Dr. Tudor Panu, director Regina Maria - Banca Centrala de Celule Stem

Cand pot fi recoltate aceste celule stem si cum se stocheaza?

La nastere se pot recolta sange de cordon ombilical si tesut de cordon ombilical, dupa ce cordonul ombilical a fost taiat, iar copilul a fost predat echipei de neonatologi. Mai intai este recoltat sangele de cordon ombilical si apoi tesutul, pentru ambele probe biologice sunt necesare doar cateva minute. Odata etichetate/ codificate si ambalate, probele sunt trimise in kituri speciale catre banca de celule stem.

In banca de celule stem aceste probe biologice pretioase trec printr-un flux complex de prelucrare, iar produsele finale obtinute sunt criogenate si apoi stocate in tancuri cu azot lichid, astfel incat pot rezista asa timp de zeci de ani. Tehnicile de procesare, de testare si de criogenare nu sunt simple si necesita echipamente moderne si consumabile scumpe.

laborator

Utilitatea celulelor stem din cordon ombilical

Sangele de cordon ombilical a fost folosit in peste 40.000 transplanturi efectuate la nivel global pentru tratarea a peste 80 de boli, fiind utilizat in marile clinici ca tratament standard.

Tesutul de cordon ombilical a inceput sa fie studiat in utlimii zece ani si potentialul sau pentru medicina regenerativa este urias.

In prezent sunt inregistrate 114 studii clinice cu sange din cordonul ombilical, care inscriu pacienti, iar alte 49 de studii clinice inscriu pacienti pentru tratamente efectuate cu celule mezenchimale din tesutul de cordon ombilical.

Astfel, sangele de cordon are urmatoarele aplicatii:

1. Transplant (refacere hematopoieza si reconstituire sistem imunitar): Cancere ale maduvei osoase (leucemia, limfom etc.); Anemii (anemia falciforma, talasemia, anemia Fanconi, anemia aplastica); Sindroame de imunodeficienta; Maladii metabolice ereditare.

2. Terapii celulare - medicina regenerativa: Paralizie cerebrala; Autism; Accident vascular cerebral; Alte afectiuni neurologice; Boli autoimune; Pierderea dobandita a auzului.

De retinut este faptul ca in unele boli se recomanda ca proba de celule stem sa provina chiar de la copilul de la care a fost recoltata, iar in cazul in care boala are o determinare genetica se recomanda ca celulele stem sa provina de la un frate sanatos.

Tesutul de cordon ombilical s-a dovedit promitator in:

1. Terapii celulare (prin diferentiere celulara, rol trofic, efect paracrin - stimuleaza celulele stem rezidente din tesutul lezat): Boli cardiace si vasculare, Boli gastrointestinale, Leziuni osoase, Afectiuni articulare, Afectiuni oftalmologice, Afectiuni neurologice, Leziuni ale maduvei spinarii, Refacere leziuni, arsuri, ulcere tegumentare.

2. Terapii imunologice: Contransplant celule si organe; Preventie si tratare GVHD (boala grefa contra gazda) post-transplant; Boli autoimune.

Parintii care aleg, la nasterea copilului, atat sange din cordonul ombilical cat si tesut din cordonul ombilical, aleg practic sa stocheze doua tipuri de celule stem care sunt 100% compatibile cu bebelusul de la care au fost recoltate - un tip de produs biologic cu potential demonstrat in tratarea a peste 80 de boli si celalalt tip de produs biologic cu potential in plina testare pentru o paleta larga de afectiuni. Facand aceasta alegere, ei ofera copilului si altor membri ai familiei o varianta in plus in cazul unei nedorite afectiuni, care ar putea ameninta viata sau calitatea ei..

Banca de Celule Stem Regina Maria, prima banca din Romania care a devenit membra a prestigioasei Cord Blood Association, se remarca prin testarea riguroasa a unitatilor de celule stem stocate si prin masurile de siguranta menite sa asigure pastrarea celulelor stem in conditii optime de termen de zeci de ani. In plus, Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria este singura banca din Romania care stocheaza tesutul de cordon ombilical in plasma autologa (proprie), evitand astfel interferenta cu medii de stocare sintetice sau de origine animala.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII