Tulburarile de limbaj ale copiilor: ce trebuie sa stie parintii

Tulburarile de limbaj ale copiilor: ce trebuie sa stie parintii

Tulburarile de limbaj ale copiilor: ce trebuie sa stie parintii

Ce sunt tulburarile de limbaj?


Afectiunile motorii de vorbire sunt tulburari de limbaj neurologice care afecteaza planificarea, programarea, controlul sau executarea vorbirii. Pentru a vorbi, fiecare persoana trebuie sa-si coordoneze o serie de muschi si grupuri musculare, inclusiv cele care controleaza corzile vocale, buzele, limba, maxilarul si sistemul respirator. Miscarile trebuie planificate si ordonate de catre creier si apoi efectuate cu exactitate pentru a crea limbajul!

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este apraxia discursului?
Ce este disartria?
Balbaiala copilului: cauze, comportament si tratament

Tulburarile de vorbire (de limbaj) la copil

Un copil cu tulburari de vorbire (de limbaj) poate invata sa inteleaga si sa foloseasca limbajul, dar este constrans de capacitatea de a planifica, secventa si / sau controla miscarile grupurilor musculare care sunt folosite pentru a genera discursul, din cauza tulburarilor neurologice si / sau neuromusculare. Afectiunile motorii de vorbire includ apraxia discursului si dizartria.

Ce este apraxia discursului?

Apraxia de vorbire (AOS) este o tulburare neurologica a discursului in care un individ isi misca greu buzele sau limba pentru a spune sunetele corect, in ciuda lipsei de slabiciune si/sau paralizie musculara.

Exista tipuri principale de apraxie a vorbirii: cea dobandita si cea mostenita. Apraxia de vorbire dobandita (AoS) este cauzata de deteriorarea partilor creierului implicate in productia de vorbire si implica pierderea sau afectarea abilitatilor de vorbire existente, si poate debuta la orice varsta. Cauzele AoS includ un accident vascular cerebral, leziuni ale capului, tumori sau boli care afecteaza creierul.

Dezvoltarea apraxiei de vorbire sau apraxia mostenita, este prezenta de la nastere si apare in absenta slabiciunii musculare sau a paraliziei. Nu exista nicio cauza cunoscuta pentru CAS, cu toate acestea, unii cercetatori sugereaza ca este legata de dezvoltarea limbajului general, unii spun ca este bazata pe neurologie, iar altii fac referire la o componenta genetica.

Copiii cu apraxie dezvoltata de vorbire, in general, pot intelege limba mult mai bine decat sunt capabili sa utilizeze un limbaj de a se exprima. Unii copii cu tulburari pot avea, de asemenea, alte probleme – probleme de vorbire, cum ar fi dizartrie; probleme de limba, cum ar fi de vocabular sarac, gramatica incorecta, si dificultati in organizarea in mod clar a informatiilor vorbite; probleme cu cititul, scrisul, ortografia, matematica sau, de coordonare, mestecat si dificultati de inghitire.

Severitatea atat cea a apraxiei dobandite cat si dezvoltate a vorbirii variaza de la persoana la persoana. Apraxia poate fi atat de usoara intrucat o persoana are probleme cu sunete de vorbire foarte putine sau are doar probleme ocazionale pronuntand cuvintele cu silabe multe. In cazurile cele mai grave, o persoana nu poate fi in masura sa comunice eficient, si ar putea avea nevoie de metode de comunicare alternative sau suplimentare pentru ajutorare.

Ce este disartria?

Disartria este o tulburare de vorbire motorica bazata pe neurologie, provocata de deteriorarea sistemului nervos central sau periferic, care are ca rezultat afectarea controlul muscular al mecanismului de vorbire. Aceste tulburari de control si de executie se datoreaza anomaliilor din muschii utilizati pentru vorbire, care pot include slabiciune, spasticitate, necoordonare, miscari involuntare sau tonus muscular excesiv, redus sau variabil. Dysarthria afecteaza in mod specific muschii fetei, calitatea vocala si controlul respiratiei.

Cauzele disartriei includ un accident vascular cerebral, leziuni cerebrale, tumori cerebrale, conditii care cauzeaza paralizie faciala, precum si slabiciune a limbii sau gatului.

Copilul disartric are o vorbire destul de confuza, disfonica, si disritmica, vorbirea sa fiind monotona si cu o pronuntie incorecta.

Copiii cu tulburari motrice de vorbire demonstreaza neuroplasticitatea pentru invatarea vorbirii. Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a forma si de a reorganiza conexiunile sinaptice, in special ca raspuns la invatare, experienta sau dupa ranire. Prin urmare, interventia timpurie pentru tratamentul tulburarilor de vorbire motorie la copii este critica. Frecventa consistenta a tratamentului si oportunitatile de repetare sunt foarte importante.

Daca credeti ca copilul dvs. prezinta semne de tulburari de vorbire motorie, nu ezitati sa consultati un specialist.

balbaiala

Balbaiala copilului: cauze, comportament si tratament

Balbaiala este un fenomen despre care toata lumea a auzit si cu care foarte multe persoane s-au confruntat. Fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana cu aceasta dificultate.

Este insa balbaiala copilul un motiv de ingrijorare? Citeste mai departe aici...

 Comunitate, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII