Câte cuvinte știe un copil la diverse vârste - sfatul logopedului

Cate cuvinte stie un copil la diverse varste - sfatul logopedului

Câte cuvinte știe un copil la diverse vârste - sfatul logopedului

Câte cuvinte știe un copil la diverse vârste? Multi părinti iși fac griji atunci cand copilul lor pare sa aiba intârzieri de vorbire.  Doamna Elvira Diaconu - Logoped din Bucuresti, ne oferă sfaturi importante despre câte cuvinte ar fi trebuit să înțeleagă copiii înainte de a începe școala.

Dimensiunea vocabularului chiar contează pentru ca studiile au arătat că micuții care intră la școală cu mai multe cuvinte pur și simplu se descurcă mai bine si iau note mai mari.

veti citi
Importanta vocabularului pentru procesul de invatare al copilului
Cate cuvinte stie un copil la varsta de 1 an
Cate cuvinte stie un copil la varsta de 18 luni.
Cate cuvinte stie un copil la varsta de 2 ani
Cate cuvinte stie un copil la varsta de 3 ani
Cate cuvinte stie un copil la varsta de 4 ani
Cate cuvinte stie un copil la varsta de 5 ani
Cate cuvinte stie un copil la varsta de 6 ani
Despre dezvoltarea vorbirii la copii, citeste si
 

Importanta vocabularului pentru procesul de invatare al copilului 

Multi parinti isi fac griji atunci cand copilul lor pare sa aiba intarzieri de vorbire.  Doamna Elvira Diaconu - Logoped din Bucuresti, ne ofera sfaturi importante despre câte cuvinte ar fi trebuit să înțeleagă copiii înainte de a începe școala.

Dimensiunea vocabularului chiar contează pentru ca studiile au arătat că micutii care intră la școală cu mai multe cuvinte pur și simplu se descurcă mai bine si iau note mai mari.  Beneficiile includ faptul că sunt mai bine echipați pentru probleme sociale, emoționale și comportamentale, deoarece au o gamă largă de cuvinte cu care să se exprime și, de asemenea, întâmpină mai puține dificultăți de învățare.

Elvira spune ca există cercetări care demonstrează că băieții au șanse de două până la trei ori mai mari de a avea limbaj întârziat decât fetele, iar părinții ar trebui să solicite sfaturi profesionale de la un logoped dacă nu îndeplinesc criteriile de referință.

Referinte de logopedie la copii:

Cate cuvinte stie un copil la varsta de 1 an 

Dna Diaconu spune ca la varsta de 1 ani, un copil ar trebui stie in jur de 4-6 cuvinte si sa stie foarte bine rolul lor.

Cate cuvinte stie un copil la varsta de 18 luni.

La 18 luni, in general  - copilul ar trebui sa aiba un vocabular de 20 de cuvinte. Nu trebuie să fie pronunțate foarte clar dar trebuie să fie consecvente si sa cunoasca foarte bine rolul lor.

Daca copilul tău stalceste anumite cuvinte si are probleme cu ș sau ț - acesta nu este un motiv real de îngrijorare.

Cate cuvinte stie un copil la varsta de 2 ani

cuvinte copil 2 ani

Doi ani este o varsta importanta pentru dezvoltarea vorbirii unui copil. Pana la această vârstă, copilul ar trebui să poata construi propozitii scurte - de genul - Ma cheama Ana, Vreau mingea, Mi-e foame, Vreau suc.

Specialistii logopezi apreciaca ca la 2 ani un copil ar trebui să aibă cel puțin 50 de cuvinte în vocabularul sau uzual desi unii copiii au aproape de 100 de cuvinte.

Cate cuvinte stie un copil la varsta de 3 ani

Elvira spune:  „În ziua în care un copil împlinește trei ani, ar putea avea o mie de cuvinte în vocabular.”

În plus, ar trebui să folosească propoziții care constau din cel puțin cinci până la șapte cuvinte, iar dialogul lor ar trebui să fie coerent pentru persoanele din afara familiei.

Cate cuvinte stie un copil la varsta de 4 ani

In jur de 4 ani - copilul poate folosi propozitii de 4-5 cuvinte si in plus -  poate pune intrebari precum De ce? Unde? Cum? Unde e mami?

La 4 ani, un copil ar trebui sa aiba un vocabular de aprox 900 de cuvinte.

Cate cuvinte stie un copil la varsta de 5 ani

Intre 4 si 5 ani, copilul incepe sa invete cuvinte noi intr-un ritm de 5-6 copii noi pe zi. Un rol foarte important il au povestile pe care le asculta de la parinti.

Poate purta mici conversatii cu mai mult de 3 propozitii. Vocabularul sau ajunge la 1500 de cuvinte si poate intelege pana la 2000 de cuvinte.

Cate cuvinte stie un copil la varsta de 6 ani

Intre 5 si 6 ani, propozitiile copilului devin mai complexe - au in jur de 5-6 cuvinte. Vocabularul activ: 2000 cuvinte.

Vocabularul copicului ajunge la  aproximativ 6000 cuvinte. Bineinteles, copilul va invata cuvinte noi intr-un ritm rapid, mai ales o data cu inceperea scolii.

Daca iti faci griji in legatura cu acest aspect, poti oricand sa apelezi la un logoped care te poate sfatui.

Despre dezvoltarea vorbirii la copii, citeste si

Întârzierea de vorbire: simptome, cauze și cum ne ajutăm copilul

Cititul ACELEIAȘI cărti îl face pe copil mai deștept - chiar dacă pe tine te înnebunește: 6 beneficii ale lecturii repetitive 

De ce copilul știe atat de puține cuvinte?

autor: Desprecopii.com

Material realizat in colaborare cu dna Elvira Diaconu, Logoped specialist  - Bucuresti

Toate drepturile rezervate © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII