Când fătul este in poziție transversală înainte de naștere - sfatul medicului

Cand fatul este in pozitie transversala inainte de nastere - sfatul medicului

Când fătul este in poziție transversală înainte de naștere - sfatul medicului

Inainte de nastere, fatul se afla in multe pozitii diferite. Vorbim si despre pozitia copilului intr-o varietate de moduri; despre unde anume se afla capul bebelusului - cu capul inainte sau cu piciorusele. Vorbim despre pozitia fetei bebelusului - cu fata inspre burtica voastra sau catre spate.

→ Pozitia numita prezentatie craniana, este pozitia optima, care faciliteaza nasterea naturala. Astfel, bebelusul este asezat paralel cu coloana vertebrala a mamicii, cu capul in jos si barbia in piept. Ce se intampla daca bebelusul este pozitionat transversal? - sfatul medicului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum stiu medicii in ce pozitie se afla fatul?
Ce puteti face daca bebelusul este pozitionat transversal?
Cand bebelusul nu se intoarce
Sarcina: semnale de alarma

Cand bebe sta in pozitie transversala in burtica

Din multele intrebari de la sectiunea de Panica de la Desprecopii - am remarcat una care se refera la pozitia transversala a bebelusului - in burtica mamei, inainte de nastere. Deci ce sfaturi se pot da acestor gravidute?

Pozitia transversala este cea in care copilul adopta o pozitie oblica fata de uter - o pozitie anormala. Insa foarte putini bebelusi se afla in aceasta pozitie la termen.

Cum stiu medicii in ce pozitie se afla fatul?

Medicul sau moasa isi vor da seama de pozitia bebelusului prin plasarea mainilor pe abdomenul mamicii, intr-o serie de miscari cunoscute sub numele de Manevrele lui Leopold. De asemenea, pot solicita efectuarea unei ecografii pentru a confirma pozitia copilului. In mod obisnuit, pozitia fatului nu este o problema pana in ultimul trimestru de sarcina. In acest moment, medicul sau moasa pot verifica pozitia acestuia la fiecare vizita.

Manevrele lui Leopold - in imaginea urmatoare

Manevrele lui Leopold

Marea majoritate a bebelusilor vor fi cu capul inainte la nastere. Aproximativ 3-4% dintre copiii la termen nu sunt intr-o pozitie normala, ca de exemplu cu picioarele, genunchi sau fesele inainte. Un bebelus care este transversal nu se va pozitiona corect in pelvis, facand astfel imposibila nasterea vaginala.

Ce puteti face daca bebelusul este pozitionat transversal?

Cel mai important factor in a determina daca bebelusul se va intoarce sau va alege o alta pozitie, este motivul pentru care fatul este transversal in primul rand. Este copilul dumneavoastra in aceasta pozitie datorita dimensiunii sau formei uterului? Uneori, daca aveti un uter bicornuat (uter cu forma de inima), poate insemna ca bebelusul sta mai bine in pozitia transversala. Alteori, pozitia se datoreaza unei probleme cum ar fi nivelul scazut de lichid amniotic, care nu ofera copilului spatiu pentru a se intoarce cu capul in jos.

Asta nu inseamna ca nu puteti face nimic pentru a va ajuta copilul sa se roteasca intr-o pozitie mai favorabila in unele cazuri. Exista exercitii, pozitii si chiar ajutor de la profesionisti care pot fi de folos in a va face bebelusul sa se intoarca intr-o pozitie normala. Unii bebelusi sunt mai usor de pozitionat decat altii. De asemenea, poate depinde de cazul in care ati mai avut un copil sau cum este localizata placenta. Uneori medicul va poate sugera o versiunea cefalica externa (VCE) - o procedura prin care medicul (ajutat de ecograf) intoarce bebelusul in burtica mamei apasand abdomenul. Manevra nu afecteaza mama sau copilul.

Chiar daca VCE sau alte metode functioneaza, unii bebelusi se vor intoarce inapoi, in pozitia initiala. Pot exista modalitati de a preveni acest lucru, insa depind de multi factori.

Cand bebelusul nu se intoarce

Daca bebelusul se afla intr-o situatie transversala la termen, va poate fi recomandata nasterea prin cezariana. Este mai probabil ca bebelusul sa fie asezat intr-o pozitie transversala daca aveti aveti sarcina gemelara/multipla, daca ati avut multe sarcini, daca ati avut o anomalie in uter, un chist, blocand colul uterin.

Sarcina: semnale de alarma

Desi in general cele 40 de saptamani de sarcina decurg lin, desigur, cu toate micile neplacereri care pot deveni chiar suparatoare ... acestea nu sunt in general periculoase pentru sarcina. In final, cand iti vei tine bebelusul in brate pentru prima data ... cine isi va mai aminti de hemoroizi, glezne ulflate, infectii urinare sau arsurile ....

Dar neplacerile de sarcina sunt una iar semnalele alarmente sunt cu totul altceva, de mare gravitate si trebuiesc tratate cu multa atentie citeste aceste semnale aici.

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2022)

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic invitat la Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cristina Lungu
    Cristina Lungutrimis la 7/6/2020

    Am 38 de saptamini

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII