In ce consta educatia nordica si de ce este atat de mult apreciata

In ce consta educatia nordica si de ce este atat de mult apreciata

In ce consta educatia nordica si de ce este atat de mult apreciata

Succesului educației nordice implica investiția majoră în primii ani de viață ai copilului.

Iata o trecere in revista a principiilor sistemului nordic de educatie care te vor convinge ca merita sa investesti in educatia prescolara a copilului tau - pentru un copil fericit.

Investeste în educația preșcolară pentru un copil fericit

De peste 40 de ani, țările nordice se află în topul clasamentului privind cei mai fericiți oameni din lume conform indexului OECD pentru o viață mai bună. Nivelul de fericire și satisfacție a vieții se raportează la sistemul de protecție socială, nivelul de venit, sănătate, dar mai ales la cel mai bun sistem de educație. Este dovedit ca Sistemul Nordic de Educație dezvoltă și formează copilul pentru a deveni un adult independent, responsabil, integrat social și echilibrat emoțional. 

Succesului educației nordice implica investiția majoră în primii ani de viață ai copilului. Fondurile alocate pentru educație preșcolară depășesc 1.5% din PIB față de 0.7% media țărilor OECD2.  În 2000, economistul James Hackman a obținut premiul Nobel pentru demonstrarea impactului investiției în educație în diferite etape ale vieții (figura 1). Pentru fiecare dolar investit în educația preșcolară există pe termen lung un câștig de 7 ori mai mare pentru copil, familie, societate.

Cu toții ne dorim un copil care să reușească, mai întâi la școală, apoi în viață

Dar, dacă despre sistemul nordic de educație s-a mai vorbit în România, iată un element asupra căruia se insistă mai puțin: investiția în educația copilului mic. Într-adevăr, mulți părinți consideră că investesc în copilul lor, atunci când, în școala generală sau la liceu fiind, le asigură meditații și pregătire suplimentară.

Principiile sistemului nordic de educatie

Invatare prin joacă

Sistemul Nordic de educație preșcolară facilitează învățarea prin joacă, astfel încât copilul să aibă plăcerea explorării, descoperirii, dobândirii de noi abilități și cunoștințe. Bucuria de a învăța determină curiozitate, creativitate și implicare activă a copilului în dezvoltarea proprie. 
 
Toți copiii sunt curioși si învață jucându-se

Independență și responsabilitate

Sistemul Nordic de educație preșcolară stimulează participarea copiilor în luarea deciziilor, acordând copilului libertatea de a acționa. Se dezvoltă astfel spiritul de inițiativă, gândirea critică și responsabilitatea față de propriile decizii. Relația cu adultul devine o legatură de încredere și respect reciproc.
 
Toți copiii au libertatea de a-și exprima opinia și de a se implica cu responsabilitate în activități

Incluziune și diversitate

Sistemul Nordic de educatie preșcolară asigură oportunități egale tuturor copiilor de a invăța și a se dezvolta. Fiecare copil este diferit și este stimulat să învețe în ritmul propriu cu suport adecvat din partea educatorului. Se incurajează diversitatea și lucrul în echipă ca experiențe de învatare și relaționare, pentru cultivarea toleranței si pentru dezvoltarea inteligenței sociale.
 
Fiecare copil este diferit și apreciat

Colaborare și parteneriat

Colaborarea se dezvoltă atât la nivel părinte-educator, adult-copil și copil-copil pe bază de dialog, implicare și asumare de responsabilități comune. Părinții, educatorii și copiii devin parteneri într-un proces de educație democratic, eficient. 
 
Suntem o echipa cu toții: părinți, copii, educatori 

Mediu educațional indoor&outdoor

Spațiul de învățare este extins dincolo de sala de clasă, natura devenind context de explorare, dobândire a experiențelor directe, stimulare a simțurilor, relaționare. Spațiul In & Out facilitează atât observarea, cunoașterea, înțelegerea naturii cât și dobândirea de cunoștințe și abilități cognitive, motrice, sociale.
 
Toți copiii au parte de experiențe directe de învățare. 

Fericire și excelență

Sistemul Nordic de educație preșcolară pune accent pe bucuria de a fi copil, de a-și face prieteni și de a învăța împreună. O copilărie fericită contribuie la o dezvoltare optimă în plan cognitiv, social, emoțional, fizic, valorificând potențialul fiecărui copil în mod individualizat. Excelența vizează perfecționarea continuă a educatorilor, a cadrului metodologic, materialelor  și a spațiilor de învățare – premize pentru progresul continuu al copiilor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII