Top 10 obiective turistice in Roma (Lazio, Italia)

Top 10 obiective turistice in Roma (Lazio, Italia)

Top 10 obiective turistice in Roma (Lazio, Italia)

  • In 509 Inainte de Hristos a fost declarata o republica in Roma, iar toate drumurile duceau spre ea. Un oras aglomerat cu cetateni tacticosi, Roma este un oras mare dar cu caldura unui mic oras provincial.

Basilica Sfintei Maria Maggiore - a fost construita in secolul al 5-lea si apoi restaurata si extinsa in secolul al 12-lea si al 18-lea. Mozaicul sau impunator al secolului al 5-lea se afla printre primele cele mai vechi si frumoase din oras, iar plafonul, se spune ca a fost poleit cu primul aur adus din Lumea Noua, un cadou din partea monarhiei Spaniole.
Aceasta se afla in Piazza di Santa Maria Maggiore.

Galeria Burgheza - inceputa de Cardinalul Scipione Burghese (1576-1633, nepotul papei Paul al V-lea)  in secolul al 17-lea, include “Iubire Sacra si Profana”-Titian, “Deposition”-Raphael, “Apollo si Daphne”-Bernini, “David cu Capul luo Goliat”-Caravaggio, dar si alte capodopere minunate.
Galeria se afla in Piazzale Scipione Borghese. Contact: www.galleriaborghese.it. Rezervarea este obligatorie.

Coloseumul - putea sa gazduiasca aproximativ 50.000 de oameni; acesta a fost inceput in anul 72 Inainte de Hristos de Vespasian si inaugurat de fiul sau Titus in anul 80 Inainte de Hristos. Luptele intre barbati, animale si vase (deoarce locul putea fi inundat) era ceva normal. Restaurarile si modificarile au continuat pana la inceputul secolului al 6-lea, insa in secolele urmatoare Coloseumul a avut de suferit din cauza neglijentei, iar desavarsitii talharii l-au lasat fara scaune si fara podele. Proiectele de renovare continua.
Coloseumul se afla in Piazzale dei Fori Imperiali.

Muzeul Etruscan de la Villa Giulia - aceasta vila eleganta a secolului al 16-lea, a fost construita pentru Papa Iulius al III-lea si detine 35 de camere cu cea mai mare si mai buna colectie de sculptura antica Etruscana a Italiei, vase din teracota, sarcofage si bijuterii.
Muzeul se afla in Piazzale di Villa Giulia.

Piazza Campidoglio si Muzeul Capitoline - proiectat de Michelangelo in anii 1550, Piazza Campidoglio este una din cele mai elegante piete din Roma si casa unuia din cele mai mari muzee, inaugurat de Papa Clement in anul 1734. Colectia sa include sculpturi antice Romane si picturi renascentiste, cu numeroase lucrari ale lui Tintoretto si Reni. Aici se afla si faimoasa statuie a lupoaicei unde Romulus si Remus sugeau.
Contact: www.museicapitolini.org.

Panteonul - construit in anul 27 Inainte de Hristos de Marcus Agrippa si reconstruit de Hadrian la inceputul celui de-al doilea secol, Panteonul este cea mai completa cladire antica Romana si una din minunile sale arhitecturale: domul sau este la fel de lat ca si inalt, sustinut de pilarii ascunsi in pereti. Aici se afla si mormantul lui Raphael.
Panteonul se afla in Piazza della Rotonda.

Forumul Roman si Imperial - centrul vietii Romane in timpul Republicii , Forumul Roman a fost o cariera de piatra si pasune pentru vite, inainte ca excavatia sa inceapa in secolul al 19-lea. Pentru a intelege ruinele veti avea nevoie de un ghid si de o harta; ruinele includ numeroase temple: Umbilicus Urbus-considerat centrul Romei, Curia-resedinta Senatului Romei, si Casa Virginelor Vestale-casa femeilor tinere care o slujeau pe zeita romana Vesta, pazeau si intretineau focul din Templul Vestei. Forumul Imperial a fost inceput de Julius Caesar pentru a demonstra puterea imparatilor. Forumul lui Augustus - construit pentru a comemora infrangerea ucigasilor lui Caesar; faimoasa Columna a lui Traian sculptata in marmura de Carrara de catre Appolodor din Damasc pentru a celebra victoriile romanilor in Dacia; dar si multe altele.
Forumurile se ala in Via dei Fori Imperiali. Contact: www.capitolium.org.

Scarile Spaniole – au proiectate de Francesco de Sanctis si construite intre anii 1723 si 1725. La baza scarilor se afla Piazza di Spagna, denumita astfel dupa Ambasada Spaniei, care a ocupat un palat din apropiere in secolul al 19-lea, si Fontana della Barcaccia. Fantana din piata a fost proiectata de Bernini sau de tatal sau, la sfarsitul secolului al 16-lea. Langa scari se afla casa in care a trait si murit John Keats.
Scarile Spaniole se afla in Piazza di Spagna.

Fantana Trevi – a fost proiectata de Nicolo Salvi si terminata in anul 1762; fantana in stil Baroc are trasaturile lui Neptun asezat intr-o sareta trasa de armasari inaripati.
Fantana Trevi se afla in Piazza di Trevi.

Orasul Vatican - cel mai mic stat independent din lume, este accesibil prin Piata Sf. Petru, inconjurata de o colonada eliptica cu 140 de sfinti in varf. Tot inainte se afla fatada Basilicii Sf. Petru, centrul lumii Catolice. Aici a fost si Circul lui Nero, unde Sf. Petru a fost crucificat, iar in 324 imparatul Constantin a construit o basilica in onoarea Sfantului, fiind finalizata in 349. Constructia prezenta dateaza din secolul 16-17. In nordul pietei se afla Muzeul Vaticanului (www.vaticam.va) care contine una din cele mai mari colectii de arta din antichitate si Renascentism, din lume; bijuteria colectiei este insa Capela Sixtina, cu tavanul pictat de Michelangelo intre anii 1508 si 1512.

Locuri care nu trebuie ratate

Bocca della Verita - reconstituirea scenei “Vacanta la Roma” cu Audrey Hipburn din anii ’50: intrati in atriumul din biserica Santa Maria in Cosmedin si bagati mana in Gura Adevarului. Legenda spune ca cel care minte si introduce mana in Boca della Verita (Gura Adevarului) va ramane fara ea. Aveti grija ce spuneti!
Bocca della Verita se afla in Piazza della Bocca della Verita.

Piata Campo dei Fiori - una din cele mai mari piete zilnice din Italia, dar si cele mai bune teatre. Aici filozoful Giordano Bruno a fost ars pe rug de Inchizitia Catolica, fiind acuzat de erezie pe data de 17 Februarie 1600. Astazi, statuia sa construta in anul 1889 la initiativa poetului  Pietro Cossa si sculptata de  Pietro Cossa, aminteste ziua executiei. “Campo dei Fiori”, departe de faimoasele itinerare turistice, reprezinta locul in care Roma isi arata adevaratul caracter autentic, incepand de dimineata devreme cand piata este plina de flori, pana seara tarziu cand viata de noapte este reprezentata de baruri si restaurante.

Ostia Antica - evocator ca Pompei si prezervat de doua ori mai bine, cel mai mare secret al Romei poate fi accesat cu metroul. Excavatiile portului antic din Roma dezvaluie mare parte din istoria Imperiului Roman. In limba Latina “ostia” inseamana”gura”. La gura raului Tiber , Ostia a fost portul Romei.
Ostia Antica se afla in Viale dei Romagnoli, Ostia Antica (25.7 km departare de Roma).

Piata Navona - este o piata a orasului, in Roma. Aici, Romanii veneau sa priveasca  agones sau “jocurile”, fiind cunoscut ca 'Circus Agonalis' (arena competitiei). Se spune ca de-a lugul timpului, numele s-a schimbat din “in agone” in “navone”, si eventual “navona”. Piata a fost definita ca spatiu public in ultimii ani ai secolului al 15-lea.
Pe timp de vara puteti lua loc la cafeneaua Tre Scalini si sa gustati specialitatea tartufo- o scorneala din ciocolata bogata, numita astfel dupa asemanarea sa cu trufele.

Via Condotti - oficial Via dei Condotti, este o strada din Roma; aceasta incepe la scarile Spaniole si este numita dupa canalele sau conductele care purtau apa spre Baths in Agrippa. Caffé Greco sau Antico Caffé Greco, poate cea mai populara cafenea din Roma, a fost stabilita la Via dei Condotti 84 in anul 1760, si ii atrage la o cafea chiar si pe Stendhal, Goethe, Byron, Liszt si Keats.

Hoteluri in Roma (Lazio)

Grand Hotel - a fost construit in anul 1894 si a fost primul hotel din lume cu lumina electrica. Interiorul din secolul al 19-lea este ornat probabil asa cum va asteptati, avand camere  mobilate intr-o combinatie de stiluri: Regence, Imperial si Louis al XV-lea. Chiar daca nu ramaneti, nu ezitati sa treceti pe la bar si sa gustati un aperitiv sau un ceai.
Hotelul se afla in Via Vittorio Emanuele Orlando (aproape de statia de tren, de Scarile Spaniole si de Fantana Trevi). Contact: www.starwooditaly.com.

Inghilterra - cel mai bun hotel boutique din Roma, mic dar situat central, hotelul va ofera farmec si rafinament (pentru cei care aleg o camera la ultimul etaj) dar si un mic dejun de neuitat cu o priveliste de pe propria terasa cu flori.
Hotelul se afla in Via Bocca di Leone (langa Scarile Spaniole). Contact: www.charminghotels.it/inghilterra.

Hotel Fontana – a fost numit dupa Fantana Trevi (Fanana Trevi a fost proiectata de Nicola Salvi si inaugurata in anul 1762 de Papa Clementiu al XIII-lea si se afla in curtea Palatului Poli, cea mai celebra scena din filmul "La Dolce Vita" al lui Federico Fellini o infatiseaza pe actrita Anita Ekberg inotand in apele fantanii). Privelistea din hotel este fermecatoare, in special dupa lasarea intunericului.
Hotelul se afla in Piazza di Trevi. Contact: www.fontanahotel.com/.

Mancare si bautura

Cafeneaua Sant’Eustachio - este mereu plina de localnici care se inghesuie sa guste din cel mai bun espresso-are legatura cu apa, spun ei. Sau este vorba doar de prajirea boabelor de cafea? Gazda celui mai delicios cappuccino din oras, niciodata comandat dupa ora 11.00, cu exceptia strainilor inocenti.
Cafeneaua se afla in Piazza Sant’Eustachio.

Da Checco er Carrettiere - este unul din ultimele locaruri clasice din Roma; a fost deschis in anul 1935 si se afla printre cele mai iubite locaruri din cartier, in ciuda renumelui. Mancarea este gatita cu mare pasiune si este la fel de delicioasa. Lista de vinuri nu se afla mai prejos desigur.
Localul se afla in Via Beedetta.

Da Fortuna al Pantheon - timp de decenii, este inca favoritul localnicilor. Mancarea Romana este simpla insa foarte bine preparata.
Se afla in Via del Pantheon.

Der Pallaro - tipic, autentic, fara podoabe inutile si zorzoane, si situat in cartierul Campo dei Fiori-cine nu adora acest loc? Aici nu veti gasi un meniu, orice gateste Signora Paola in bucatarie in ziua respectiva va sosi si la masa dumneavoastra.
Der Pallaro se afla in Largo del Pallaro.

Giolitti - cea mai veche gelaterie (raiul inghetatei) din oras, deci nu va inchipuiti ca veti fi singurul care doreste sa guste cele peste 50 de arome proprii. Unde veti mai putea gasi inghetata cu aroma de sampanie?
Gelateria se afla in Via Uffici del Vicaro.

La Rosetta - mic si elegant; aici fructele de mare sunt in fiecare zi proaspete, desi sunt scumpe, sa stiti ca merita. La Rosetta este cunoscut ca fiind cel mai bun restaurant de peste din Roma, dar si de pretutindeni.
Restaurantul se afla in Via della Rosetta.

Barul Trimani - cu panouri din lemn si condus de membrii unei familii, barul se afla in vecinatatea unei statii de tren. Mancarea simpla dar in acelasi timp sofisticata, este completarea perfecta a duzinele de vinuri excelente, majoritatea italiene. Selectia de vinuri este insa si mai uimitoare la Trimani enoteca familiei, imediat dupa colt.
Barul se afla in Via Cernaia. Contact: www.trimani.com.

Mai multe detalii despre Italia veti gasi aici www.italiantourism.com/

SuperEva va recomanda si urmatoarele hoteluri:

https://suitedreams.it/
www.hotelpaba.com
www.hotelgoldenrome.com
www.napoleon.it
www.crostihotel.it

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII