Cum să stimulezi copilul să-si facă prieteni noi

Cum sa stimulezi copilul sa-si faca prieteni noi

Cum să stimulezi copilul să-si facă prieteni noi

Noi, parintii - stim ca prietenia este importanta. Prietenii ne imbogatesc viata, ne stimuleaza stima de sine si ne ofera suportul moral de care avem nevoie. 

Din punct de vedere al dezvoltarii, a-ti face un prieten la scoala este la fel de important ca si obtinerea unei note mari. A invata cum sa formezi relatii de succes intre egali este o abilitate critica pentru copii si una pe care o vor folosi - si o vor rafina - toata viata.

Dar unii copii se integreaza mai greu. In timp ce parintii nu isi pot face prieteni in locul copiilor lor, ei ii pot ajuta sa dezvolte si sa practice abilitati sociale cheie. Daca observati ca al vostru copil se lupta pentru a-si face prieteni sau este respins de alti copii, iata ce puteti face pentru a-l ajuta.

Unii copii sunt mai timizi din punct de vedere social

Dar unii copii se integreaza mai greu. In timp ce parintii nu isi pot face prieteni in locul copiilor lor, ei ii pot ajuta sa dezvolte si sa practice abilitati sociale cheie. Daca observati ca al vostru copil se lupta pentru a-si face prieteni sau este respins de alti copii, iata ce puteti face pentru a-l ajuta.

Dezvoltarea abilitatilor sociale

Abilitatile sociale nu apar in mod natural la toti copiii. Copiii impulsivi si hiperactivi actioneaza adesea in moduri care le impiedica dorinta puternica de prietenie. Ei au adesea probleme in a face cu randul si de a-si controla mania atunci cand nu le iese ceva conform asteptarilor. Copiii mai putini inactivi pot ramane pe margine, nestiind cum sa se afirme. Daca observati ca copilul se straduieste sa interactioneze cu colegii sai, incercati sa ii oferiti cateva sfaturi. Jucati jocuri in familie, faceti cu randul si explicati-i ca prietenii se asteapta la acelasi comportament. Copiii impulsivi vor beneficia, de asemenea, de aplicarea diferitelor strategii pentru solutionarea conflictului de la egal la egal. Jocul pe roluri poate fi foarte util aici. Desigur, ca parinte, ar trebui sa aveti grija sa va manifestati un comportament social pozitiv atunci cand vorbiti cu membrii familiei si prietenii.

Pentru copiii care au nevoie de indrumari mai intense, expertii sugereaza folosirea unor conversatii simple de zi cu zi pe care copiii le pot practica cu parintii lor. Puteti lucra cu medicul copilului dvs. sau cu terapeutul comportamental pentru a selecta scenariile adecvate si pentru a dezvolta o strategie pentru repetarea si implementarea acestora. Scripturile sociale sunt deosebit de utile pentru copiii din spectrul autismului care au nevoie sa invete in mod deliberat abilitati sociale cheie, cum ar fi stabilirea contactului vizual si reactia la starea de spirit a altora.

In cele din urma, daca copilul are dificultati in a-si face prieteni, este indicat sa vorbiti si cu profesorul sau. De multe ori copiii vor spune "toata lumea ma uraste", dar este posibil sa nu poata descrie ce se intampla. Profesorii pot da un sentiment mai bun interactiunilor copilului si ii pot sugera colegi pozitivi.

Practica in timpul intalnirilor de joaca

Jocurile copiilor supravegheate de parinti reprezinta o modalitate excelenta pentru copii de a-si construi muschi sociali. Unele activitati pentru pregatirea intalnirilor de joaca includ:

• Discutati cu copilul despre ce inseamna sa fii o gazda buna. Ce va face copilul pentru a-si face oaspetii sa se simta confortabil?
• Puneti-va copilul sa aleaga cateva jocuri in avans. Cum va sti copilul cand este timpul sa treaca la urmatorul joc?
• Intreabati-va copilul cum va sti daca oaspetii sai se simt bine. Zambesc? Rad?

 Atata timp cat copiii nu sunt implicati intr-un joc periculos, lasati-i sa se desfasoare. Copiii invata din consecintele naturale ale actiunilor proprii, motiv pentru care este atat de important sa-i lasam sa practice socializarea intr-un mediu prietenos.

Iar cand analizati modul in care a decurs activitatea, concentrati-va asupra comportamentelor bune si pozitive pe care doriti sa le promovati. Copiii sunt mai motivati prin lauda. In loc de "buna treaba", spuneti "Mi-a placut cum ai impartit jucariile cu prietenul tau".

Cum ajutam copilul timid?

Unii copii se integreaza in mod natural intr-un grup de prieteni, in timp ce altii au nevoie de mai mult timp. Nu va faceti griji daca copilul dvs. este mai ezitant in situatiile sociale si evitati sa il impingeti de la spate sa faca ceva ce nu isi doreste. Exista o diferenta intre adaptare si acceptare. Pentru copiii mai timizi vrem sa le oferim oportunitati de intalnire cu copii noi, dar vrem sa ajutam tranzitia, astfel incat sa nu se simta inconfortabili.

Incercati sa planificati mai intai intalnirile de joaca la domiciliul propriu, unde copilul se va simti bine si in siguranta. Daca copilul este reticent, incercati sa gasiti un partener de joaca familiar. Ca si in cazul oricarei indemanari sociale, parintii pot ajuta copiii timizi sa repete pentru o situatie care ii face nervosi, cum ar fi petrecerea de aniversare sau intalnirea cu un nou grup de oameni.

Daca este necesar, antrenati-va usor copilul

Dar, uneori, o viata sociala stanjenitoare poate fi cauzata de un comportament minor - copilul poate fi usor antrenat prin intermediul jocului simplu de rol. De exemplu, o multime de copii timizi au probleme cu salutul, privesc in jos si mormaie ceva atunci cand sunt introdusi unui comportament care poate fi interpretat de alti copii ca fiind lipsa de interes. Parintii ar trebui sa-i ajute pe copii sa practice contactul vizual, sa zambeasca, sa vorbeasca tare, clar si sa foloseasca numele celeilalte persoane. Trebuie sa lucrati cu personalitatea copilului, nu impotriva acesteia. Nu toata lumea se naste extrovertita.

Fiti empatici, dar obiectivi

Copiii au nevoie de noi sa fim empatici, dar trebuie sa NU ne confundam propriile sentimentele cu ale lor.

Fiecare copil este diferit

Exista si o diferenta intre copiii care sunt timizi si copiii care sunt pur si simplu mai introvertiti si prefera sa-si petreaca timpul in lectura sau desen. Un copil care prefera sa-si petreaca timpul intr-un mod linistit sau in grupuri mici, nu evita neaparat alti copii. Dar este esential ca mai multi copii introvertiti sa aiba oportunitati de a-si face prieteni.

In cele din urma, este important ca parintii sa nu plaseze prea multe dintre asteptarile lor sociale asupra copiilor. Pastrati lucrurile in perspectiva. Copii au nevoie doar de unul sau doi prieteni buni. Nu trebuie sa va faceti griji ca nu este cel mai popular copil din clasa.

Poate cel mai important, trebuie sa-i aratati copilului cum sa fiti buni prieteni. Cea mai buna modalitate este de a modela comportamentul pe care doriti sa il vedeti. Exista mai multe moduri in care puteti realiza acest lucru la domiciliu:

• Ajutati copilul sa-si identifice propriile puteri
• Copilul trebuie sa vada ca puteti glumi usurinta chiar despre propria persoana
• Ascultati copilul fara sa il criticati
• Fiti bun, oferiti complimente, salutati cu drag prieteni, sau cand suna cineva la usa, deschideti zambind
• Fiti intelegator si manifestati empatie
• Nu va plangeti - in schimb, invatati copilul sa accepte ceea ce nu poate fi schimbat, si sa munceasca pentru cele care pot fi schimbate

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2021
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: The Journal of Psychology

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII