Dezvoltarea puterii de decizie de la varste fragede: așa iți inveți copilul să facă alegeri - sfatul psihologului

Dezvoltarea puterii de decizie de la varste fragede: asa iti inveti copilul sa faca alegeri - sfatul psihologului

Dezvoltarea puterii de decizie de la varste fragede: așa iți inveți copilul să facă alegeri - sfatul psihologului

Alegerile ajută copiii să câștige independență și încredere. "Ți-ar plăcea un măr sau o banană?" De ce este important să lăsăm copiii să facă alegeri?

Oferirea de opțiuni este un instrument util de parenting pentru evitarea problemelor de comportament și ajută în același timp un copil să învețe să ia decizii și să-și exprime preferințele.

Ce sunt optiunile autentice?

O alegere autentica este reala. Alegerea copilului conteaza. Daca copilul alege marul, nu ii servim banana. Ati auzit vreodata un adult oferind copilului o alegere falsa? Optiunile false nu sunt o alegere. Alegerile false sunt acelea cand profesorul ii intreaba pe copii daca doresc sa faca un proiect de arta cand de fapt, se asteapta ca toti sa participe. Atunci cand un adult ofera o alegere unui copil, adultul trebuie sa respecte decizia copilului. Nu intrebati "Vreti sa ...", daca nu sunteti pregatiti pentru un raspuns negativ.

Timpul de joaca reprezinta o oportunitate perfecta de a oferi alegeri copiilor cu privire la ceea ce vor face, pentru cat timp si cu cine. Copilul experimenteaza satisfactia de a lua o decizie care are consecinte reale pentru viata sa.

Este practic sa oferim copiilor mai multi alegeri? Nu se vor simti coplesiti?

Da, copiii mici pot deveni coplesiti de prea multe optiuni. Alegerile trebuie sa fie limitate. De exemplu, copilul poate decide daca doreste sa citeasca o poveste inainte de somnul de pranz sau cel de seara. El poate decide care dintre cele trei povesti oferite o doreste si cu ce jucarie vrea sa doarma.

Trebuie sa fie stabiliti parametri rezonabili. Cand adultul face doua sau trei sugestii din care poate alege copilul, alegerea sa trebuie onorata. Adultii pot, de asemenea, ajuta copiii sa invete sa traiasca si sa lucreze in armonie, definind pentru ei ce actiuni nu sunt alegeri. Aruncarea nisipului, de exemplu, nu este o alegere. Copiii pot alege sa se joace in nisip fara a-l arunca sau pot alege altceva de facut.

Cum ofera profesorii si parintii alegeri copiilor mici?

Desi poate fi mai usor pentru adult sa faca o alegere pentru copil, merita efortul depus pentru a oferi copiilor posibilitatea de a se mandri cu capacitatea lor de a face alegeri independente. Cautati oportunitati in toate aspectele cotidiene ale vietii. Poate copilul sa aleaga ce pereche de sosete sau camasa sa poarte cand i se ofera cateva optiuni? Ar putea copiii sa decida ce melodii sa cante azi? Ar putea fi doua optiuni pentru gustari? Copiilor li se pot oferi si optiuni cu privire la momentul sau in ce ordine prefera sa faca anumite activitati. Acest lucru este util in special atunci cand nu exista optiuni cu privire la ce trebuie facut, dar exista posibilitatea de a alege cand sa faca un lucru. De exemplu, copiii pot alege daca doresc sa se joace in aer liber inainte sau dupa ce se odihnesc la pranz.

Beneficiile unei decizii luate de copil

Cea mai buna modalitate de a invata sa mergem cu bicicleta este sa ne urcam pe una. Cel mai bun mod de a invata sa cantam la un instrument muzical este de a practica. Cea mai buna modalitate de a invata cum sa facem alegeri bune este sa facem o multime de alegeri si sa aflam ce inseamna sa traim cu consecintele propriilor decizii.

Vietile noastre sunt definite de alegerile pe care le facem. Alegerile noastre ne duc mai departe spre ceva mai bun, ne pot impiedica sau ne pot tine mult in urma. Cea mai buna modalitate de a ajuta copiii sa invete sa faca alegeri intelepte este sa inceapa devreme, atunci cand alegerile sunt inconsecvente. Nu conteaza prea mult daca alege marul sau banana. Cu toate acestea, posibilitatea de a face aceasta alegere aduce cu ea o lectie de viata importanta. Daca aleg marul, sunt blocati cu marul. Deciziile noastre au consecinte. Copiii trebuie sa traiasca cu consecintele alegerilor lor. Astfel ei vor invata sa gandeasca prin deciziile lor si sa fie pregatiti sa traiasca cu alegerile facute.

Daca copiii invata sa traiasca cu deciziile lor cand sunt mici si daca li se dau multe oportunitati de a face alegeri pe masura ce cresc, atunci este mai probabil ca acestia sa poata lua decizii intelepte atunci cand sunt mai in varsta, cand consecintele pot aduce repercusiuni mult mai grave decat mar sau banana. Practica poate imbunatati capacitatea de luare a deciziilor, la fel cum poate imbunatati capacitatea de citire.

Alegerile submineaza autoritatea pentru adulti?

Copiii au nevoie de asigurarea ca adultii pot avea incredere in luarea deciziilor care ii vor mentine in siguranta. Adultul este cel care determina ce alegeri sunt sigure si intelepte sa le ofere copilului. Adultii isi pastreaza responsabilitatea finala, dar abandoneaza o parte din puterea decizionala copiilor, in momente adecvate. Adultii trebuie sa fie constienti de faptul ca atunci cand ofera copiilor optiuni autentice, adecvate, acestea contribuie la dezvoltarea personalitatii pozitive a copilului.

Cum se dezvolta abilitatile de luare a deciziilor pentru copii

Copiii invata abilitati bune de luare a deciziilor treptat si sunt puternic influentati de asteptarile si valorile pe care le invata de la cei din jurul lor. Acest lucru se intampla prin observarea celorlalti (parinti si ingrijitori), auzirea si discutarea valorilor si posibilitatea de a lua decizii si de a experimenta consecintele.

ofera alegeri copil

Abilitatile cheie pe care copiii trebuie sa le dezvolte pentru luarea deciziilor sunt:

• identificarea momentului in care trebuie luata o decizie
• gandirea la posibilele optiuni
• evaluarea optiunilor si alegerea strategiilor pentru luarea deciziei si revizuirea modului in care functioneaza
• invatarea de a lua in considerare situatia cu atentie si de a evalua optiunile inainte de a ajunge la o decizie ii ajuta pe copii sa ia decizii mai bune

De asemenea, ii ajuta sa inteleaga si sa ia in considerare opiniile celorlalti atunci cand iau decizii care ii afecteaza.

Iata cinci moduri de a ajuta copiii sa dezvolte abilitati bune de luare a deciziilor

Parintii si ingrijitorii ii pot ajuta pe copii sa invete cum sa ia decizii bune, ghidandu-i in mod eficient si sprijinindu-i:

1. Permiteti copiilor sa practice luarea unei decizii
2. Vorbiti despre deciziile de zi cu zi
3. Sprijiniti copiii sa utilizeze pasi decizionali
4. Puneti intrebari care sa promoveze decizii ce necesita gandire
5. Incurajati copiii sa stabileasca obiective realizabile. 

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII