Educația non-materialistă a copilului intr-o lume materialistă: intre principii și realitate

Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista -  intre principii si realitate

Educația non-materialistă a copilului intr-o lume materialistă: intre principii și realitate

Cum ne putem învăța copilul să nu fie materialist într-o lume în care publicitatea și presa de scandal îi pot învăța pe copii că lucrurile materiale îi pot ajuta să facă față sentimentelor într-o viață cu puține satisfacții?

A-i educa pe copii despre ce este adevărata fericire reprezintă una dintre cele mai importante și provocatoare misiuni în viața de părinte. Fără să iți dai seama, poți transforma copilul într-un adult materialist, influențat fiind de viața încărcată a părinților și de stresul cotidian. Așadar, ce măsuri putem lua dacă dorim să îi învățăm pe copiii noștri să valorizeze aspectele non-materiale ale vieții?

- despre cresterea copiilor non-materialisti intr-o lume materialista, veti citi:
Atenuarea impactului negativ al publicitatii
In ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii
Rolul publicitatii in materialism
Asadar, ce putem face daca dorim sa ii invatam pe copiii nostri o viata care sa nu se bazeze pe lucrurile materiale?

Atenuarea impactului negativ al publicitătii

Între anotimpuri, și pentru că eram în căutarea hainelor de vară, am profitat de ocazie pentru a face ordine printre jucării și haine. În ultimele săptămâni, m-a cuprins o adevărată febră a ordinii.

Pe măsură ce lucram la eliminarea dezordinii din casa mea, umplând până la refuz coșul de gunoi și sacii de haine destinate unei asociații care ajută copiii foarte săraci din România, mi-am dat seama că acumulasem mult prea multe lucruri... Prea multe obiecte, haine, nimicuri. Aceasta mi-a relevat semnificația pe care societatea noastră o atribuie obiectelor materiale și cum aceasta influențează fericirea. Așadar, urmând un alt weekend dedicat sortării acestor ‘nimicuri’, am început să explorez literatura de specialitate referitoare la materialism și la căutarea satisfacțiilor în viață.

In ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii

In calitate de mama educata, am fost in mod special interesata sa aflu in ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii.

Un studiu aparut in revista olandeza Personality and Social Psychology Bulletin a tratat relatia de cauzalitate intre materialism si placerile vietii la copiii olandezi cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani. Materialismul a fost descris drept o preocupare in ceea ce priveste bunurile materiale si convingerea conform careia un anumit produs ofera fericire si succes.

Autorii studiului au descoperit ca experimentarea unei vieti cu satisfactii putine conduce la un materialism mai mare la copiii care privesc frecvent la televizor. Aceasta descoperire a fost atribuita publicitatii de la televizor, care adeseori echivaleaza fericirea cu posesia bunurilor materiale. In mod special, autorii studiului au observat ca publicitatea de la televizor ii poate invata pe copiii nefericiti ca lucrurile materiale ii pot ajuta sa faca fata sentimentelor unei vieti cu satisfactii putine.

educatie copil

Rolul publicitatii in materialism

De asemenea, rolul publicitatii in dezvoltarea materilsmului la copii a fost prezentat intr-o lucrare a lui Jean Twenge si Tim Kasser ce a fost publicata in ziarul american Pediatrics. Pentru a cerceta impactul generational al materialismului, psihologii  au folosit un esantion de peste 355.000 de elevi de clasa a 12-a ( cu varste de 17 si 18 ani) din trei generatii. Autorii au raportat ca expunerea la cote ridicate ale publicitatii (determinate fiind de cheltuielile publicitatii nationale) pe durata adolescentei a fost asociata in clasa a 12-a cu prioritizarea tintelor materiale.

Incepand cu varsta de 8 ani copiii pot fi deosebit de sensibili la publicitatile de la televizor, iar  aceasta este varsta la care copiii devin constienti de semnificatia lucrurilor si le privesc drept parte a identitatii, fericirii si statutului lor social.

Un nivel crescut al materialismului pe durata copilariei poate chiar sa scada satisfactiile vietii de la varsta adulta. Intr-adevar, studiile realizate cu adulti au asociat materialismul ridicat cu satisfactii putine ale vietii, fericire, vitalitate, cooperare sociala si comportament sustinut de mediul inconjurator, precum si cu cresterea depresiei, a anxietatii, a rasismului si a comportamentui antisocial (Twenge si Kasser, 2013).

Asadar, ce putem face daca dorim sa ii invatam pe copiii nostri o viata care sa nu se bazeze pe lucrurile materiale?

Sugestiile oferite de psihologi includ limitarea expunerii copiilor la publicitate, minimizarea acordata posesiilor materiale, educarea copiiilor cu privire la tehnicile folosite de publicitate si educarea copiilor cu privire la alte surse ale fericirii, precum prieteniile si jocurile.

La fel ca toti parintii, vreau ca ai mei copii sa fie fericiti si multumiti de viata. Presupun ca imi voi incuraja intotdeauna copiii sa depuna eforturi pentru a-si asigura securitatea financiara; am scris anterior despre potentialul educativ al televizorului.

Cu toate accestea, sper sa imi orientez copiii in directia opusa adoptarii valorilor materialiste, urmand sfaturile pentru o viata non-materialista. Pana la urma, mai putine lucruri de cumparat, curatat si aranjat inseamna mai mult timp liber pentru mama. Suna bine pentru mine! 

Publicitatea ii face pe copii sa devina materialisti

Copiii sunt foarte sensibili la reclama si publicitate. Pe bebelusi, chiar si pe cei foarte mici, ii atrag spoturile publicitare si asta de obicei ii amuza pe adulti. Pasiunea pentru publicitate a copiilor nu este insa doar o consecinta a imaginilor dinamice, a culorilor sau a personajelor mai mult sau mai putin haioase din spoturi.

Copiii care se considera nefericiti nu sunt neaparat cei care vad mai multa publicitate, ci mai degraba cei care sunt mai sensibili la efectele acesteia. Dr. Opree precizeaza insa ca acest materialism al copiilor nu  ...  citeste mai departe 

 

Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Ce mesaj dam copilului nostru? Ai bani ai parte sau ai carte ai parte? Haideti sa ne gandim la faptul ca noi, parintii avem responsabilitatea de a ne pregati copiii pentru societatea in care vor trai. Si ca daca noi crestem acum o generatie de copii materialisti, chiar ei vor suferi de golurile de caracter ale acelei civilizatii. .. citeste mai departe 

6 sfaturi de parenting care merita citite:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Nu cumpara copilului tau o masina, daca il iubesti
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

  Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
referinte: Personality and Social Psychology Bulletin, Olanda, Pediatrics, Journal of Psychology New York

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII