Dezvoltarea puterii de decizie de la varste fragede

Dezvoltarea puterii de decizie de la varste fragede

Dezvoltarea puterii de decizie de la varste fragede

Pe scurt

  • Alegerile ajuta copiii sa castige independenta si incredere


    Ti-ar placea un mar sau o banana? De ce este important sa lasam copiii sa faca alegeri?


    Furnizarea de optiuni este un instrument util de parenting pentru evitarea problemelor de comportament si ajuta in acelasi timp un copil sa invete sa ia decizii si sa-si exprime preferintele.

Ce sunt optiunile autentice?

O alegere autentica este reala. Alegerea copilului conteaza. Daca copilul alege marul, nu ii servim banana. Ati auzit vreodata un adult oferind copilului o alegere falsa? Optiunile false nu sunt o alegere. Alegerile false sunt acelea cand profesorul ii intreaba pe copii daca doresc sa faca un proiect de arta cand de fapt, se asteapta ca toti sa participe. Atunci cand un adult ofera o alegere unui copil, adultul trebuie sa respecte decizia copilului. Nu intrebati "Vreti sa ...", daca nu sunteti pregatiti pentru un raspuns negativ.

Timpul de joaca reprezinta o oportunitate perfecta de a oferi alegeri copiilor cu privire la ceea ce vor face, pentru cat timp si cu cine. Copilul experimenteaza satisfactia de a lua o decizie care are consecinte reale pentru viata sa.

Este practic sa oferim copiilor mai multi alegeri? Nu se vor simti coplesiti?

Da, copiii mici pot deveni coplesiti de prea multe optiuni. Alegerile trebuie sa fie limitate. De exemplu, copilul poate decide daca doreste sa citeasca o poveste inainte de somnul de pranz sau cel de seara. El poate decide care dintre cele trei povesti oferite o doreste si cu ce jucarie vrea sa doarma.

Trebuie sa fie stabiliti parametri rezonabili. Cand adultul face doua sau trei sugestii din care poate alege copilul, alegerea sa trebuie onorata. Adultii pot, de asemenea, ajuta copiii sa invete sa traiasca si sa lucreze in armonie, definind pentru ei ce actiuni nu sunt alegeri. Aruncarea nisipului, de exemplu, nu este o alegere. Copiii pot alege sa se joace in nisip fara a-l arunca sau pot alege altceva de facut.

Cum ofera profesorii si parintii alegeri copiilor mici?

Desi poate fi mai usor pentru adult sa faca o alegere pentru copil, merita efortul depus pentru a oferi copiilor posibilitatea de a se mandri cu capacitatea lor de a face alegeri independente. Cautati oportunitati in toate aspectele cotidiene ale vietii. Poate copilul sa aleaga ce pereche de sosete sau camasa sa poarte cand i se ofera cateva optiuni? Ar putea copiii sa decida ce melodii sa cante azi? Ar putea fi doua optiuni pentru gustari? Copiilor li se pot oferi si optiuni cu privire la momentul sau in ce ordine prefera sa faca anumite activitati. Acest lucru este util in special atunci cand nu exista optiuni cu privire la ce trebuie facut, dar exista posibilitatea de a alege cand sa faca un lucru. De exemplu, copiii pot alege daca doresc sa se joace in aer liber inainte sau dupa ce se odihnesc la pranz.

Beneficiile unei decizii luate de copil

Cea mai buna modalitate de a invata sa mergem cu bicicleta este sa ne urcam pe una. Cel mai bun mod de a invata sa cantam la un instrument muzical este de a practica. Cea mai buna modalitate de a invata cum sa facem alegeri bune este sa facem o multime de alegeri si sa aflam ce inseamna sa traim cu consecintele propriilor decizii.

Vietile noastre sunt definite de alegerile pe care le facem. Alegerile noastre ne duc mai departe spre ceva mai bun, ne pot impiedica sau ne pot tine mult in urma. Cea mai buna modalitate de a ajuta copiii sa invete sa faca alegeri intelepte este sa inceapa devreme, atunci cand alegerile sunt inconsecvente. Nu conteaza prea mult daca alege marul sau banana. Cu toate acestea, posibilitatea de a face aceasta alegere aduce cu ea o lectie de viata importanta. Daca aleg marul, sunt blocati cu marul. Deciziile noastre au consecinte. Copiii trebuie sa traiasca cu consecintele alegerilor lor. Astfel ei vor invata sa gandeasca prin deciziile lor si sa fie pregatiti sa traiasca cu alegerile facute.

Daca copiii invata sa traiasca cu deciziile lor cand sunt mici si daca li se dau multe oportunitati de a face alegeri pe masura ce cresc, atunci este mai probabil ca acestia sa poata lua decizii intelepte atunci cand sunt mai in varsta, cand consecintele pot aduce repercusiuni mult mai grave decat mar sau banana. Practica poate imbunatati capacitatea de luare a deciziilor, la fel cum poate imbunatati capacitatea de citire.

Spune Da!

Vino alaturi de noi in aventura catre autonomie si Spune Da dezvoltarii si creativitatii copilului tau.

Calatoriile cele mai frumoase incep cu un „DA”. Asa ca, daca esti pregatit si gata de plecare, sa pornim intr-o aventura!

Obiectivul Danonino este de a-i ajuta pe micuti sa creasca fericiti, increzatori si autonomi. Ghideaza-i sa ia propriile decizii si permite-le sa descopere lumea in ritmul si felul lor.

Spune Da autonomiei copilul tau pentru un viitor mai sanatos si fericit.

Alegerile submineaza autoritatea pentru adulti?

Copiii au nevoie de asigurarea ca adultii pot avea incredere in luarea deciziilor care ii vor mentine in siguranta. Adultul este cel care determina ce alegeri sunt sigure si intelepte sa le ofere copilului. Adultii isi pastreaza responsabilitatea finala, dar abandoneaza o parte din puterea decizionala copiilor, in momente adecvate. Adultii trebuie sa fie constienti de faptul ca atunci cand ofera copiilor optiuni autentice, adecvate, acestea contribuie la dezvoltarea personalitatii pozitive a copilului.

Cum se dezvolta abilitatile de luare a deciziilor pentru copii

Copiii invata abilitati bune de luare a deciziilor treptat si sunt puternic influentati de asteptarile si valorile pe care le invata de la cei din jurul lor. Acest lucru se intampla prin observarea celorlalti (parinti si ingrijitori), auzirea si discutarea valorilor si posibilitatea de a lua decizii si de a experimenta consecintele.

Abilitatile cheie pe care copiii trebuie sa le dezvolte pentru luarea deciziilor sunt:

• identificarea momentului in care trebuie luata o decizie
• gandirea la posibilele optiuni
• evaluarea optiunilor si alegerea strategiilor pentru luarea deciziei si revizuirea modului in care functioneaza
• invatarea de a lua in considerare situatia cu atentie si de a evalua optiunile inainte de a ajunge la o decizie ii ajuta pe copii sa ia decizii mai bune

De asemenea, ii ajuta sa inteleaga si sa ia in considerare opiniile celorlalti atunci cand iau decizii care ii afecteaza.

Iata cinci moduri de a ajuta copiii sa dezvolte abilitati bune de luare a deciziilor

Parintii si ingrijitorii ii pot ajuta pe copii sa invete cum sa ia decizii bune, ghidandu-i in mod eficient si sprijinindu-i:

1. Permiteti copiilor sa practice luarea unei decizii
2. Vorbiti despre deciziile de zi cu zi
3. Sprijiniti copiii sa utilizeze pasi decizionali
4. Puneti intrebari care sa promoveze decizii ce necesita gandire
5. Incurajati copiii sa stabileasca obiective realizabile. 

Articolul face parte din campania „Descopera puterea unui simplu DA” sustinuta de Danonino prin care parintii sunt incurajati sa sprijine autonomia copiilor si sa spuna DA micilor lor incercari.
 

 

  Vezi si alte pareri aici

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII