Provocari din viata de parinte: ce faci cand bebelusul are dermatita atopica?

Provocari din viata de parinte: ce faci cand bebelusul are dermatita atopica?

Provocari din viata de parinte: ce faci cand bebelusul are dermatita atopica?

  • Poveștile încep cu „a fost odată ca niciodată”, însă povestea multor părinți, poate chiar si a ta, începe cu diagnosticul: dermatită atopică.


    Dermatita atopică sau “Zmeul” căruia trebuie să îi faci față, este o afecțiune cutanată care îi provoacă copilului iritații ale pielii, roșeață, senzație puternică de mâncărime, disconfort, nopți de plâns și tulburări ale somnului. Iar lupta nu ține doar trei zile și trei nopți, ea este continuă. Pentru că dermatita atopică nu afectează doar sănătatea pielii copilului tău, ci si viața întregii familii.

     

    Starea continuă de agitație și stres, suferința copilului și oboseala ta ca părinte duc la pierderea multor momente importante din viață. O noapte liniștită de somn, serbarea de sfârșit de an, aniversarea sau meciul de fotbal devin momente la care doar visați.

Pielea bebelușului este foarte sensibilă și necesită o atenție deosebită

Trebuie să recunosc că, de când am devenit mămică, sunt mult mai precaută cu produsele pe care le folosesc, asta deoarece zonele afectate necesită o igienă specială,o hidratare foarte bună și un tratament pentru refacerea lipidică. O comparație între pielea sugarului și cea a unui adult ne arată că deși la bază au aceeași structură, pielea bebelușului se diferențiază prin faptul că este imatură, are glande sudoripare incomplet dezvoltate și nu a dobândit aceleași calități și funcții. La bebeluși aria suprafeței pielii e de 2-3 ori mai mare decât cea a unui adult în raport cu greutatea. Așadar aceștia au pierderi mult mai mari, dar si contactul cu alergeni este mult mai mare. În plus bebelușii sunt mai sensibili la schimbările de temperatură și trebuie feriți de razele UV.

Dermatita atopică este cauzată de o combinație de factori care includ: genetica, funcția anormală a sistemului imunitar, mediul înconjurător, activități care pot determina sensibilitatea pielii și pielea care nu își îndeplinește corespunzător rolul de barieră. Dermatita atopică reduce capacitatea pielii de a reține apă, ceea ce duce la o deshidratare extremă, până în punctul în care devine inflamată, capătă un aspect solzos, se descuamează sau se crapă. 

Dermatita atopică este o afecțiune cronică, care nu se vindecă, însă majoritatea simptomelor se atenuează sau dispar odată cu vârsta. Nu există un ,,leac universal miraculos". Cu toate acestea, menținerea afecțiunii ,,sub control" este posibilă în cazul părinților bine informați și deschiși la măsuri preventive și curative. Ca urmare, copiii pot să o dezvolte dacă există un istoric familial. Acest lucru sugerează un rol genetic în dezvoltarea dermatitei atopice. Pielea și mucoasele unui copil care suferă genetic de dermatită atopică sunt mai sensibile la diverse substanțe care sunt prezente în mod natural în mediul nostru. 

Evaluarea alergologică nu este o necesitate pentru bebelușii cu dermatită atopică

Evaluarea alergologică a copiilor cu dermatită atopică nu este o necesitate: nu este folositoare nici pentru diagnosticarea bolii și nici pentru tratarea pacientului într-o manieră eficientă. Oricum, în anumite circumstanțe, poate fi necesară atunci când, de exemplu, există posibilitatea ca factorii alergeni să agraveze eczema. Chiar și așa, un număr mare de copii care au eczemă au și alergii alimentare. Asta nu înseamnă că anumite alimente cum ar fi laptele, ouăle și fructele cu coajă lemnoasă - alergii alimentare frecvente declanșate la copiii cu eczeme - o provoacă sau o agravează. În 97% dintre cazuri, dermatita atopică se observă încă din primele luni de viață. 

Rolul declanșatorilor în dermatita atopică

Un declanșator nu este ceva care cauzează dermatita. Dar poate provoca apariția unei erupții sau o erupție mai gravă.

Cei mai frecventi declanșatori sunt substanțele care irită pielea, precum parfumul, săpunul, etc. În acelasi timp, la multe persoane cu eczeme, lâna sau fibrele artificiale care vin în contact cu pielea pot declanșa o erupție.

Alte condiții care pot declanșa dermatita atopica sunt cele care au un efect asupra sistemului imunitar. De exemplu: o răceala sau gripă, o infecție bacteriană, o reacție alergică (la ceva cum ar fi mucegaiul, polenul, animale de companie) sau stresul.

Acțiunile și mediile care determină pielea bebelușului să se usuce sau să devină mai sensibilă sunt:

• Expunere prelungită la apă
• Prea cald sau prea rece
• Transpirația urmată de frig
• Umiditate scăzută în timpul iernii
• Un climat uscat pe tot parcursul anului

Bioderma a citit deja această poveste, știe cum poate fi învins „zmeul” și îți vine în ajutor, iar finalul poate fi unul fericit: o piele sănătoasă și calmată, care îți permite să te bucuri din nou de micile momente fericite alături de puiul tău.

Învinge “zmeul” și câstiga un Atoderm Balsam pentru micuțul tău

Participă la concursul Atoderm, scrie povestea ta cu această afecțiune cutanată, cum este viața familiei voastre de când vă confruntați cu dermatita atopică și poți câștiga un Atoderm Intensive Balsam 500 ml pentru puiul tău. Să puteți scrie cât mai multe povești fericite împreună!

Află mai multe despre concurs aici!

Păstrați doar amintirea momentelor frumoase

Campania „Poveștile cu final fericit se citesc pe piele” este modul prin care Bioderma te asigură că pielea copilului tău va purta doar amintirea momentelor frumoase petrecute împreună, fără iritație sau senzație de mâncărime.

Astfel, veți uita de toate problemele cauzate de dermatita atopică și veți păstra doar amintirea momentelor frumoase petrecute împreună!

Poveștile cu final fericit se citesc pe piele

Și se scriu cu Atoderm pe www.pieleuscata.com 

Te poți înscrie în campanie aici.

Află mai multe despre Atoderm Intensive Balsam.

Regulamentul campaniei este disponibil aici.

 

 

 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Provocari din viata de parinte: ce faci cand bebelusul are dermatita atopica?.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII