Griji de mămici: ce faci cand bebelușul are dermatită atopică? - sfatul medicului dermatolog

Griji de mamici -  ce faci cand bebelusul are dermatita atopica? - sfatul medicului dermatolog

Griji de mămici: ce faci cand bebelușul are dermatită atopică? - sfatul medicului dermatolog

Poveștile încep cu „a fost odată ca niciodată”, însă povestea multor părinți, poate chiar si a ta, începe cu diagnosticul: dermatită atopică.

Dermatita atopică căruia trebuie să îi faci față, este o afecțiune cutanată care îi provoacă copilului iritații ale pielii, roșeață, senzație puternică de mâncărime, disconfort, nopți de plâns și tulburări ale somnului. Iar lupta nu ține doar trei zile și trei nopți, ea este continuă. Pentru că dermatita atopică nu afectează doar sănătatea pielii copilului tău, ci si viața întregii familii.

Starea continuă de agitație și stres, suferința copilului și oboseala ta ca părinte duc la pierderea multor momente importante din viață. O noapte liniștită de somn, serbarea de sfârșit de an, aniversarea sau meciul de fotbal devin momente la care doar visați.

veti citi
Pielea bebelușului este foarte sensibilă și necesită o atenție deosebită
Evaluarea alergologică nu este o necesitate pentru bebelușii cu dermatită atopică
Rolul declanșatorilor în dermatita atopică

Pielea bebelușului este foarte sensibilă și necesită o atenție deosebită

Trebuie să recunosc că, de când am devenit mămică, sunt mult mai precaută cu produsele pe care le folosesc, asta deoarece zonele afectate necesită o igienă specială,o hidratare foarte bună și un tratament pentru refacerea lipidică. O comparație între pielea sugarului și cea a unui adult ne arată că deși la bază au aceeași structură, pielea bebelușului se diferențiază prin faptul că este imatură, are glande sudoripare incomplet dezvoltate și nu a dobândit aceleași calități și funcții. La bebeluși aria suprafeței pielii e de 2-3 ori mai mare decât cea a unui adult în raport cu greutatea. Așadar aceștia au pierderi mult mai mari, dar si contactul cu alergeni este mult mai mare. În plus bebelușii sunt mai sensibili la schimbările de temperatură și trebuie feriți de razele UV.

Dermatita atopică este cauzată de o combinație de factori

Dermatita atopică este cauzată de o combinație de factori care includ: genetica, funcția anormală a sistemului imunitar, mediul înconjurător, activități care pot determina sensibilitatea pielii și pielea care nu își îndeplinește corespunzător rolul de barieră. Dermatita atopică reduce capacitatea pielii de a reține apă, ceea ce duce la o deshidratare extremă, până în punctul în care devine inflamată, capătă un aspect solzos, se descuamează sau se crapă. 

Dermatita atopică este o afecțiune cronică, care nu se vindeca

Dermatita atopică este o afecțiune cronică, care nu se vindecă, însă majoritatea simptomelor se atenuează sau dispar odată cu vârsta. Nu există un ,,leac universal miraculos". Cu toate acestea, menținerea afecțiunii ,,sub control" este posibilă în cazul părinților bine informați și deschiși la măsuri preventive și curative. Ca urmare, copiii pot să o dezvolte dacă există un istoric familial. Acest lucru sugerează un rol genetic în dezvoltarea dermatitei atopice. Pielea și mucoasele unui copil care suferă genetic de dermatită atopică sunt mai sensibile la diverse substanțe care sunt prezente în mod natural în mediul nostru. 

Evaluarea alergologică nu este o necesitate pentru bebelușii cu dermatită atopică

Evaluarea alergologică a copiilor cu dermatită atopică nu este o necesitate: nu este folositoare nici pentru diagnosticarea bolii și nici pentru tratarea pacientului într-o manieră eficientă. Oricum, în anumite circumstanțe, poate fi necesară atunci când, de exemplu, există posibilitatea ca factorii alergeni să agraveze eczema. Chiar și așa, un număr mare de copii care au eczemă au și alergii alimentare.

Asta nu înseamnă că anumite alimente cum ar fi laptele, ouăle și fructele cu coajă lemnoasă - alergii alimentare frecvente declanșate la copiii cu eczeme - o provoacă sau o agravează. În 97% dintre cazuri, dermatita atopică se observă încă din primele luni de viață. 

Rolul declanșatorilor în dermatita atopică

Un declanșator nu este ceva care cauzează dermatita. Dar poate provoca apariția unei erupții sau o erupție mai gravă.

Cei mai frecventi declanșatori sunt substanțele care irită pielea, precum parfumul, săpunul, etc. În acelasi timp, la multe persoane cu eczeme, lâna sau fibrele artificiale care vin în contact cu pielea pot declanșa o erupție.

Alte condiții care pot declanșa dermatita atopica sunt cele care au un efect asupra sistemului imunitar. De exemplu: o răceala sau gripă, o infecție bacteriană, o reacție alergică (la ceva cum ar fi mucegaiul, polenul, animale de companie) sau stresul.

Acțiunile și mediile care determină pielea bebelușului să se usuce sau să devină mai sensibilă sunt:

• Expunere prelungită la apă

• Prea cald sau prea rece

• Transpirația urmată de frig

• Umiditate scăzută în timpul iernii

• Un climat uscat pe tot parcursul anului

Despre pielea bebelusului mai poti citi

Dermatita atopica a bebelusului - stiai ca laptele matern o poate trata?

Iritatiile de fundulet ale bebelusilor - de ce apar, prevenire si cum le tratam 

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ana
    Anatrimis la 18/3/2024

    Buna! Aş avea şi eu o întrebare. Baieţelul meu are 4 luni şi jumatate, şi de acum aproape 2 luni am observat ca are dermatita atopica. Este destul de suparatoare, şi îi dispare şi apare destul de frecvent. Roşeaţa şi mâncarime are doar pe obraji şi pe frunte. Momentan folosesc ulei de cocos pentru a hidrata zona, dar şi creme de la Roche Posay. Am încercat sa îl masez şi cu ulei ozonat în zonele afectate, însa îl deranjeaza foarte mult mirosul puternic al acestuia. Ce îmi puteţi recomanda?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII