Hotii si vardistii, versiunea moderna, de iarna

Hotii si vardistii, versiunea moderna, de iarna

Hotii si vardistii, versiunea moderna, de iarna

Va mai amintiti jocurile copilariei?

 

Tara, tara, vrem ostasi, Melcul, Frunza; minunatul "elastic" pentru fete, Castelul, Tarile, Ratele si vanatorii, Un, doi, trei la perete stai si multe altele. Verile copilariei le petreceam in aer liber si pareau foarte lungi. Iernile friguroase si zilele ploioase de vara insemnau stat in casa si plictiseala mare. Nu aveam tablete, calculator sau... Playmobil.

Hotii si Vardistii

Jocul meu preferat era “Hotii si Vardistii”. Un joc cu reguli simple: ne strangeam vreo 12 copii si ne imparteam in doua echipe; unii erau hotii, ceilalti vardistii. Vardistii trebuiau sa-i prinda pe hoti care fugeau si se ascundeau intr-un perimetru delimitat.

Lumea in cartier stia cand incepe jocaca caci era forfota mare. Jocul incepea in general pe inserate si ne jucam pana aproape de miezul noptii cand apareau primii parinti nervosi care isi “saltau” (uneori la propiu) copiii care dupa o sapuneala si o masa de seara ajungeau rapid in pat.

Cel mai trist era cand ploua sau in zilele de iarna friguroase cand nu puteam sa jucam aceste jocuri. Ne plictiseam in casa. Fara tableta, calculator si... fara Playmobil.

Hotii si Vardistii cu Playmobil

Cei mici se pot juca acum de-a Hotii si Vardistii si in casa, iarna sau in zilele ploioase cu seturile de politie de la Paymobil.

Scenarile de joaca pot sa fie mult mai diverse: hotii pot fi prinsi si dusi la inchisoare de unde pot sa evadeze. Politistii se pot aduna sa faca planuri in camera de comanda si au acces la masini, motociclete, blocaje rutiere si chiar un elicopter. Seturile de politie de la Playmobil garanteaza ore intregi de joaca. In plus, joaca cu Playmobil favorizeaza abilitatile sociale, motorii, cognitive si emotionale si incurajeaza copilul sa-si foloseasca imaginatia, imbogatind stilul lor de viata. Prin interpretarea rolului, copilul isi dezvolta vocabularul si abilitatile de relationare cu cei din jur.

Mie imi plac figurinele Playmobil pentru ca se aseamana mult cu oamenii si astfel scenarile de joaca sunt mai naturale iar copiii se pot conecta la nivel personal cu jucaria. Figurinele Playmobil au fete zambitoare, isi pot rasuci capul si mainile si se pot apleca de la talie pentru a fi cat mai expresive in timpul scenariilor de joaca.

Copiii pot sa creeze mai multe roluri nu doar hoti si vardisti. De exemplu: agent de paza, pilot de elicopter, functionar la birou, supraveghetor camere video iar exemplele pot continua. Prin crearea de scenarii de joaca si prin interpretarea acestor roluri copilul isi dezvolta vocabularul si abilitatile de relationare cu cei din jur.

Importanta jocului in aer liber

Copiii din ziua de astazi isi petrec ore intregi de joaca cu tableta si telefonul in mana sau in fata calculatorului.

Noi (parintii) cand ne jucam de-a Hotii si Vardistii, nu ne rezumam la un birou si un ecran de calculator, ci la un cartier intreg care cuprindea cateva blocuri cu mai multe scari, o centrala termica, cateva case din vecini, un parc de joaca si toate masinile parcate in zona. Chiar daca perimetrul de joaca virtualizat din jocurile pe calculator este mult mai vast, copilul tot pe scaun ramane...

Vreau ca fetita mea sa nu stea proptita in fata calculatorului toata ziua, asa ca o sa ma aiba tovarasa de joaca. Vreau sa-i incant si ei copilaria, sa fie frumoasa asa cum a fost a mea, cu jocuri pe masura varstei.” spune o mamica din Comunitatea Desprecopii.

Jocul in aer liber are un rol crucial in dezvoltarea fizica, sanatoasa si armonioasa a copilului. Intr-o epoca in care telefonul, tabletele si calculatorul domina joaca copilului si il atrag in plasa sedentarismului, activitatile in aer liber sunt si mai importante. Copilul isi dezvolta in aer liber multe abilitati complet diferite de cele pe care le dobandeste din joaca de interior.

Dar daca jocul in aer liber nu este posibil si copilul trebuie sa se joace in casa, exista multe alte variante in afara tabletei si calculatorului:

- Activitati care sa stimuleze dezvoltarea motoricii fine: Playmobil, Desenat/Colorat, constructia unui set sau rezolvarea unui Puzzle
- Jocurile de tip table de joc: Sah, Nu te supara frate, etc.
- Jocuri de rol cu figurine (Playmobil)
- ... si nu in ultimul rand (daca il convingeti pe copil) ... cititul unei carti

Desprecopii.com cumpăra seturile Playmobil online, de la Ara Toys

Atentie ce jucarie cumparati!

Orice parinte trebuie sa-si puna o serie de intrebari atunci cand cumpara o jucarie noua pentru copii: ce ofera jucaria copilului si cu ce il ajuta?Are si o latura educativa? Cat timp o sa se joace cu ea pana se plictiseste? Este aceasta o jucarie sigura? Este adecvata pentru varsta lui?

PLAYMOBIL este o jucarie cu o lunga traditie si are raspunsuri la toate aceste intrebari! Cu PLAYMOBIL, totul este posibil!

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jocuri