Copiii mamelor care lucreaza sunt mai grasi si mai inactivi?

Copiii mamelor care lucreaza sunt mai grasi si mai inactivi?

Copiii mamelor care lucreaza sunt mai grasi si mai inactivi?

  • Copiii mamelor care lucreaza sunt mai grasi si mai lenesi – acesta este titlul unui articol publicat in presa britanica. Ziarul a publicat rezultatele unui studiu efectuat pe 12 mii de copii de varsta scolara. Se spune ca studiul a descoperit despre copiii ai caror mame lucreaza ca au sanse mai mari de a avea obiceiuri care duc la probleme de greutate. Printre aceste obiceiuri se numara gustarile nesanatoase, statul indelungat la TV sau petrecerea a peste 2 ore zilnic la jocurile pe computer, precum si faptul ca sunt adusi cu masina la scoala in loc de a merge pe jos ori cu bicicleta. Asa sa fie oare? Iata sfatul de la Desprecopii.com.
In orice caz, e dificil de stabilit…

Copiii mamelor care lucreaza sunt mai grasi si mai lenesi – acesta este titlul unui articol publicat in presa britanica. Ziarul a publicat rezultatele unui studiu efectuat pe 12 mii de copii de varsta scolara. Se spune ca studiul a descoperit despre copiii ai caror mame lucreaza ca au sanse mai mari de a avea obiceiuri care duc la probleme de greutate. Printre aceste obiceiuri se numara gustarile nesanatoase, statul indelungat la TV sau petrecerea a peste 2 ore zilnic la jocurile pe computer, precum si faptul ca sunt adusi cu masina la scoala in loc de a merge pe jos ori cu bicicleta. Asa sa fie oare?

Descoperirile acestui studiu sunt dificil de interpretat, si nu inseamna neaparat ca mamele care lucreaza sunt cauza principala a obiceiurilor nesanatoase respective ori ca ar fi un semnal ce le anunta. Comportamentul copiilor poate fi afectat de o multine de factori, insa desi cercetatorii ii iau in calcul pe unii dintre ei, este foarte posibil ca factorii sa fie interconectati (de exemplu, faptul ca o femeie lucreaza sau nu si statutul ei socioeconomic).

Cercetatorii observa ca alte studii nu au descoperit o legatura consistenta intre statutul profesional de angajat al mamei si obiceiurile alimentare sau timpul petrecut la televizor al copilului.

Si atunci, de unde a aparut concluzia?

Studiul a fost efectuat de un colectic condus de dr. S. Sherburne Hawkins de la UCL Institute of Child Health, Marea Britaniue. Studiul a fost finantat de catre Economic and Social Research Council, UK si un consortiu de organizatii guvernamentale. A fost publicat in Journal of Epidemiology si in Community Health, UK

Ce tip de cercetari au fost efectuate?

Este vorba despre un studiu prospectiv de masa numit UK Millennium Cohort Study. In cadrul lui a fost investigata asocierea potentiala dintre statutul de angajat al mamei si comportamentul ce ar putea duce la obezitate al copiilor.

Cercetatorii au invitat sa participe la studiu familiile ai caror copii s-au nascut in Marea Britanie intre anii 2000 and 2002, care aveau dreptul la alocatie si care traiau in Marea Britanie atunci cand copilul avea noua luni. Din cele 18553 de familii invitate, 72% au acceptat sa participe la studiu. Familiile au fost contactate din nou atunci cand copilul a implinit 3 ani, apoi la 5 ani.

Mamele au dat informatii despre statutul lor de angajat si despre istoricul profesional, la inceputul studiului si in inca doua momente in timp. Ele au precizat daca lucrau cu norma intreaga sau jumatate de norma, care le este programul de lucru si daca aveau un aranjament care le permite un program flexibil (de exemplu lucrul de acasa uneori). Femeile care au declarat ca nu lucrau in niciunul dintre cele trei momente au fost considerate ca neangajate.

Mamele au dat informatii si despre variate aspecte ale dietei copilului si ale activitatilor fizice sau ale inactivitatii la varsta de cinci ani. Printre aceste informatii se numarau: ce tip de gustari manca de obicei copilul, ce tipuri de bauturi consuma intre mese si cate portii de fructe (proaspete, inghetate sau uscate) mananca. Mamele au fost intrebate si cate ore pe zi petrece copilul la TV sau la calculator (inclusiv cu jocurile), cate zile pe saptamana merge copilul la un club sportiv sau participa la orice fel de activitate fizica si cum se deplaseaza spre scoala.

 

  Meseria de parinte

  Articole despre Psihologia Copilului

 Forumuri specializate ale comunitatii

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Familiile in care mama nu completase chestionarele au fost excluse, deoarece au fost cazuri in care doi copii fusesera recrutati din aceeasi familie sau chestionarul fusese incomplet ori completat cu date implauzibile. Dintre toate chestionarele, 12576 au fost completate integral.

Aranjamentele de plasare a copiilor in gradinite, de exemplu, au fost evaluate de la noua luni la trei ani. Copiii au fost impartiti in grupe in functie de faptul ca mergeau la gradinita sau la cresa, aveau bona, ori parintii erau cei care se ocupau de ei. Au fost colectate si alte informatii, precum statutul socioeconomic, insa metodele folosite la colectarea acestor informatii nu au fost prezentate in raport.

La varsta de 3 ani au fost masurate inaltimea, greutatea si indicele de masa corporala (BMI) al copiilor. Au fost folosite criteriile International Obesity Task Force pentru a stabili care copii sunt supra ponderali sau obezi.
Au fost analizate datele a 12576 copii, iar cercetatorii au examinat relatia dintre situatia de angajat a mamei si comportamentele sanatoase ale copilului. Cercetatorii au luat in considerare factori care pot afecta rezultatele (potentiali generatori de confuzii), precum apartenenta etnica, statutul socioeconomic, nivelul de educatie al mamei, faptul ca era vorba despre familii monoparentale, varsta mamei la nasterea copilului. Acesti factori au fost evaluati la inceputul studiului. Numarul copiilor pe care i-a nascut fiecare mama la ultimul punct de verificare a informatiilor a fost considerat un factor generator de confuzii.

Care au fost rezultatele studiului?

30% dintre mame nu lucrasera dupa nasterea copilului. Femeile care au erau angajate lucrau in medie 21 de ore pe saptamana timp de 45 de luni. La varsta de 5 ani a copilului, multi copii aveau comportamente care favorizau acumularea unei greutati in exces: 37% dintre copii mancau la gustari in primul rand cipsuri sau dulciuri, 41% beau in principal bauturi dulci intre mese, iar 61% foloseau televizorul sau computerul cel putin doua ore pe zi.

Copiii ai caror mame lucrasera in timpul studiului au fost comparati cu copiii ai caror mame nu lucrasera. Conform rezultatelor comparatiei, copiii ai caror mame lucrasera cu norma intreaga sau jumatate de norma aveau mai multe sanse sa manance fructe sau legume intre mese sau alte gustari, sa manance trei sau mai multe portii de fructe pe zi, sa ia parte la activitati fizice sub forma organizata cel putin trei zile pe saptamana si sa fie dusi la scoala cu masina. In plus, copiii ai caror mame lucrau cu norma intreaga sau jumatate de norma aveau sanse mai mici sa manance cipsuri sau dulciuri intre mese. Totusi, luand in considerare factorii care puteau afecta rezultatele (precum apartenenta etnica, statutul socioeconomic, nivelul de educatie al mamei, faptul ca era vorba despre familii monoparentale, varsta la nasterea copilului si numarul copiilor din casa) a schimbat multe dintre rezultatele comparatiei.

Aceste analize ajustate au aratat ca copiii ale caror mame lucrau cu norma intreaga sau jumatate de norma aveau mai multe sanse sa bea in principal bauturi indulcite intre mese si sa foloseasca televizorul sau computerul cel putin doua ore pe zi. Copiii ai caror mame lucrau cel putin 21 de ore pe saptamana aveau sanse mai mici sa manance fructe si legume intre mese sau alte gustari, si aveau sanse mai putine sa manance cel putin trei portii de fructe pe zi. Rezultatele privind faptul ca erau dusi la scoala cu masina au ramas aceleasi, copiii ai caror mame lucrau cu norma intreaga sau cu jumatate de norma avand sanse mai mari sa fie dusi la scoala cu masina. Noile rezultate nu au aratat diferente semnificative in consumul de cipsuri si dulciuri intre mese.

Cum interpreteaza cercetatorii aceste rezultate?

Cercetatorii au tras concluzia ca dupa ajustarea factorilor sociodemografici, copiii ai caror mame erau angajate aveau sanse mai mari de a avea obiceiuri alimentare proaste, sau sa aiba un program mai sedentar si sa fie dusi la scoala cu masina decat copiii ai caror mame nu lucrau deloc.

Ce cred autoritatile britanice despre acest studiu?

Rezultatele acestui studiu sunt dificil de interpretat deoarece relatia dintre situatia de angajat a mamei si comportamentele sanatoase erau pozitive inainte de ajustarea factorilor ce ar fi putut genera confuzii, insa in unele cazuri au devenit negative dupa ajustarea factorilor respectivi. Acest lucru ar putea fi cauzat de posibila interrelationare a factorilor care au fost evaluati si ajustati, de exemplu, faptul ca mama lucreaza sau nu si statutul ei socioeconomic.

Iata cateva aspecte care trebuie luate in considerare:

  • Cercetatorii au pus intrebari despre statutul de angajat al mamei numai in trei momente, ceea ce este posibil sa nu reflecte corect statutul de angajat al mamei pe intreaga perioada de cinci ani.
  • Diferentele observate este posibil sa nu fi fost asociate cu statutul de angajat al mamei, ci cu alti factori care erau diferiti de la un grup la altul. Pentru a reduce probabilitatea unor astfel de situatii, cercetatorii au luat in considerare o varietate de factori, insa este totusi posibil ca unii factori neluati in considerare sa-si fi facut efectul.
  • Chestionarul a pus intrebari simple despre aspecte precise ale dietei si activitatii copiilor, fiind posibil sa nu fi captat o imagine completa a starii lor generale de sanatate.
  • Increderea ce poate fi acordata acestor rezultate depinde de precizia informatiilor furnizate de mame asupra comportamentului copiilor. Cercetatorii au sugerat ca studiile viitoare ar putea, de exemplu, sa foloseasca masuratori obiective ale nivelului de activitate a copiilor.
  • Studiul nu a evaluat situatia de angajat a tatalui, deci efectele acestui factor nu sunt cunoscute. De asemenea, nu a evaluat investigat cat de sanatoase sunt obiceiurile alimentare parintilor, ceea ce este posibil sa influenteze rezultatele.
  • Comportamentele individuale evaluate nu indica de sine statator ca un copil este nesanatos, nici nu ofera o balanta generala a obiceiurilor lui sanatoase. De exemplu, copiii care sunt dusi la scoala cu masina este posibil sa manance multe fructe sau sa participe la acitvitati sportive.
  • Cercetatorii au observat ca alte studii nu au descoperit o relatie consistenta intre statutul de angajat al mamei, obiceiurile alimentare si timpul petrecut la TV.

 Va recomandam sa cititi neaparat din sectiunea despre Sport pentru copii, activitati educative, animalute:

 Cititi despre Alimentatia copilului si adolescentului:

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) august 2010

 Forumuri specializate ale comunitatii

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII