Viermi și paraziți la copii. Să ii cunoaștem și să știm cum scapăm de ei - sfaturile de la specialisti

Viermi si paraziti la copii. Sa ii cunoastem si sa stim cum scapam de ei - sfaturile de la specialisti

Viermi și paraziți la copii. Să ii cunoaștem și să știm cum scapăm de ei - sfaturile de la specialisti

Deși sunt mici - viermișorii și paraziții intestinali creează conflicte mari. Durerea de cap, slăbiciunea, respirația șuierătoare, grețurile, icterul - sunt doar câteva dintre manifestările prin care se face simțită prezența "atacatorilor". Parazitozele intestinale fac încă victime în unele părți ale globului. Bineînțeles, copiii - sunt cei mai expuși acestui război și cei mai vulnerabili...

• Iată modul în care au rezistat viermii și paraziții intestinali în fața medicinei moderne și cum putem câștiga lupta cu viermii și paraziții.

 - veti citi:
Cauzele aparitiei viermisorilor si parazitilor
Lambliaza (Giardoza)
Oxiuraza (Enterobiaza)
Ascaridioza (Limbricii)
Echinococoza (Hidatidoza sau Chistul Hidatic)
Teniaza (Panglica)
Cum are loc contaminarea cu paraziti
Mama are cel mai important rol in prevenirea contaminarii
Usturoiul - inamicul viermilor
Reguli de lupta impotriva viermilor si parazitilor
Parazitii intestinali ai animalelor de companie pot fi transmisi copilului 

Limbricii, impreuna cu oxiurii apar mai frecvent in mediul rural, in timp ce giardia afecteaza mai mult copiii din orase.

"Sund doua grupe de paraziti intestinali. Giardia - de exemplu - nu este un vierme - ci un organism unicelular, microscopic. A doua grupa - viermii intestinali sau helmintii, sunt paraziti cu dimensiuni mult mai mari, curpinse itnre un centimetru si 10 metri. Cei mai frecvent intilniti sunt oxiurii, limbricii si tenia. Se apreciaza la 50-60% proportia copiilor care 'au viemi'.

Limbricii, impreuna cu oxiurii apar mai frecvent in mediul rural, in timp ce giardia afecteaza mai mult copiii din orase. O data cu raspindirea cainilor comunitari sau de casa in marile orase, chistul hidatic s-a deplasat si el catre oras.

Cauzele aparitiei viermisorilor si parazitilor

Doua sau trei cause au permis surpavietuirea acestor paraziti - in ciuda terapiilor din ce in ce mai sofisticate. In primul rand - acesti viermisori - s-au adaptat si au devenit rezistenti la medicamente. De aceea - este necesara o innoire permanenta a arsenalului terapeutic. Traiul in colectivitati a favorizat raspandirea parazitilor.

Nefiind vorba - in general - de o boala mortala- ci doar sicaitoare, multi pacienti si medici au lasat atacul impotriva lor pe un plan inferior. Au interrupt tratamentul inainte de vreme, nu au revenit cind era cazul si inamicul s-a refacut intre timp. La Centru de Diagnostic si Tratament "Victor Babes" din Bucuresti - se folosesc in ambulator, metode extrem de moderne si precise pentru depistarea imunologica a viermilor. Tratamentul e condus stiintific de specialisti parazitologi si pediatri. Dar cati nu se trateaza "dupa ureche" acasa, cu doze gresit stabilite, care fac mai mult rau decit bine - intarind de fapt parazitii??

Sa facem cunostinta cu inamicul:

Lambliaza (Giardoza)

Este una dintre cauzele frecvente de diaree acuta si cronica - atit la adulti - cit si la copii. Transmiterea se face pe cale digestive, prin consum de apa sau alimente contaminate, precum si prin maini murdare. Parazitul se gaseste sub doua forme: chist si 'adult'. Omul se infesteaza ingerind chisturi de Giardia Lamblia. Odata ajunse in intestin, chisturile se transforma in Giardia, care se prinde de mucoasa intestinala si determina tulburarea absorbtiei, manifestata prin diaree. Uneori, boala trece neobservata. Diareea este insotita de dureri abdominale, balonare, greturi, varsaturi, stare de rau.

Caracteritica este data de durata mai indelungata a diareei - de 7-10 zile sau chiar mai mult. Diagnosticul se face prin examenul microscopic al 'scaunului' evidentiindu-se chisturile. Tratamentul consta in administrarea de substante antiparazitare, in functie de varsta si greutatea corporala. Este importanta administrarea tratamentului tututor membrilor familiei/comunitatii respective, din cauza riscului de re-infestare. Citeste si mai mlte detalii aici Giardoza: simptome, tratament si preventie

Oxiuraza (Enterobiaza)

Este o parazitoza intestinala produsa de un vierme de mici dimensiuni (un centimetru), numit stiintific Enterobius Vermicularis. Rarazitul are un ciclu de viata care se desfasoara intre stadiul de ou, larva si adult. Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare. Larvele se formeaza din oua, in intestinal subtire; ulterior, aceasta se transforma in viermi adulti si migreaza in portiunea terminala a intestinului subtire, in apendice si colon. Viermii femele adulte migreaza, in special noaptea, iesind din colon, prin anus in zona perineala, unde isi depun ouale. De aici, ouale pot ajunge din nou in tractul digestive si ciclul se reia.

Oxiuraza se manifesta prin mancarime a nivelul anusului, accentuata noaptea. In formele severe se adauga astenia si oboseala. Diagnosticul modern se bazeaza pe 'scotch test' - adica examinarea microscopica a unei benzi de scotch aplicata in prealabil in zona perineala si care pune in evidenta ouale de oxiuri. Rareaori se pot observa viermii adulti in scaun, in infestarile massive.

Ascaridioza (Limbricii)

Este determinate de Ascaris Lumbricoides - un vierme cu lungimea de 15-35 cm. Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare existente in mediul inconjurator. In intestin, din oua sunt eliberate larvele, care ajung pe cale circulatory in plamani - aici se matureaza, ulterior sajungind inapoi in trahee. De aici sunt inghitite, ajungind din nou in tractul digestive sub forma de viermisori adulti. Ouale lor sunt eleimiante odata cu scaunul, si astfel, cliclu se reia. Boala se manifesta prin tulburari digestive, malnutritie, greturi, varsaturi, crampe, balonare. De asemenea, se poate intilni migrarea la nivelul orificiilor respiratorii, genitale, etc. Diagnisticul se efectuaza prin examen coproparazitologic, cu evidentierea oualelor de Ascaris. Tratamentul se face sub supraveghere medicala.

Echinococoza (Hidatidoza sau Chistul Hidatic)

Este o afectiune parazitara in care omul este gazda intermediara pentru viermii din genul Echinococcus. Omul se infesteaza ingerind oua de Echinicoccus, de obicei din apa sau alimente contaminate cu resturi fecale provenite de la caini. De mentionat ca ouale sunt rezistente la uscaciune, supravietiund in praf perioade lungi de timp. Din oua ies in tubul digestive formele larvare care ajung pe cale sangiuna in diverse organe, formand chisturi. Chisturile se intilnesc de obicei in ficat si la plamani, dar pot aparea in orice tesut, inclusive in inima, creier sau oase. Simptomele depind de localizarea si marimea chistului, care poate determina modificari locale prin presiune. Ruperea chisturilor duce la fenomene alergice severe, pina la soc anafilactic. Diagnosticul se realizeaza prin explorari imagistice. Tratamentul este medicamentos si/sau chirurgical - in functie de aprecierea medicului specialist si de marimea, localizarea si numarul chisturilor.

Teniaza (Panglica)

Este determinate de doua specii de tenii: Saginata si Solium. Transmiterea Teniei se realizeaza prin ingestia de carne de vita cruda sau insuficient preparata termic (cruda) - care contine chisturi larvare de tenie. In intestin, formele larvare se transforma in viermi adulti, cu dimensiuni de aprox. 10 metri, care elimina oua prin segmentele lor terminale. Oale ajung in mediul exterior odata cu scaunul si reprezinta o sursa de infestare pentru bovine. Astfel, ciclul se reia. Clinic, boala poate trece neobservata. Intr-un numar mic de cazuri, se poate manifesta prin dureri abdominale moderate, astenie, stare de rau.

Transmiterea Teniei la om se face tot digestive, dar in acest caz, omul poate fi gazda intermediara sau definitive. Astfel, daca ingera oua de Tenia, devine gazda intermediara, imbolnavindu-se de cisticercoza. In acest caz este de vina consumul de carne de porc in stare cruda sau insufficient preparata termic - continind larve de Tenia. Simptomele in cazul Teniei sint desori absente iar in cazul cisticercozei este severa. Diagnosticul in teniaza se bazeaza pe examinarea fragmentelor de Tenie din scaun. Tratamentul se efectueaza cu substante antiparazitare si trebuie supravegheat de medic.

Cum are loc contaminarea cu paraziti

Viermii si parazitii pot folosi mai multe cai pentru a ajunge in organismul uman: alimentele - in special legumele si fructele nespalate, stropii sariti dintr=o baltoaca, lenjeria contaminata. Cel mai adesea ei se folosesc chiar de "mana" victimei. Giardia se dezvolta foarte bine in apa. Baltile si fantanile sint rezervoare de Giardia. Doar apa plata este 'curata', pentru ca nici fierberea nu reuseste sa omoare chistul de Giardia. Daca copilul baga mana in baltoaca si apoi duce mana la gura - se contamineaza . De asemenea, salatele insufficient spalate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Oxiurii determina aparitia unor mancarimi in zona perineala. Copilul se scarpina, iar ouale ajung sub unghie. De aici se ajunge usor la contaminarea altora. Chistul hidatic apare mai frecvent la copiii care traiesc cu un caine in casa - sau care baga mana in gura cainilor intilniti pe strada. In cazul in care cainele nu e bine deparazitat, prietenul omului devine sursa parazitozelor. Deci masurile de profilaxie tin stric de respectarea igienei in familie si colectiv.

Fierberea lenjeriei este si ea o conditie - daca nu folositi scutece de unica folosinta pentru copil. Tratamentul intregii familii e inutil - atunci cind copilul merge la gradinita - fiindca se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca parintii sa anunte gradinita pentru ca tratamentul sa fie extins la toti copiii din colectivitate. Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti ca micutul are viermisori. De obicei - sursa este un alt copil - care nu prezinta simptome.

Mama are cel mai important rol in prevenirea contaminarii

Si chiar si asa - atacatorii pot fi mai puternici decit apa si sapunul. Bineinteles - mama este prima luptatoare cu viermii si parazitii. Ea trebuie sa observele semnele de alerta - ducind imediat copilul la medic. Cu toate ce viermisorii se ascund in interiorul corpului, exteriorul ne poate spune multe - spune medical CP. La copiii care sufera din cauza viermisorilor, se constata reducerea greutatii, nervozitate si astenie. Mai toti au cearcane. Cei cu oxiuri nu se dihnesc, au un somn agitat, tulburat de mancarimile din zona funduletului. Se scarpina mai ales noaptea. Limbricii secreta o toxina neutropa care il face pe copil extrem de nervos si agitat. S-au vazut chiar si convulsii, confundate cu epilepsia. Cind incepe tratamentul, viermii mor si prin descompunere elimina o cantitate si mai mare de toxina, ceea ce agita si mai tare copilul. Atit oxiurii cit si limbricii dau dureri in zona buricului. Durerile localizate in jurul buricului sint un semn important al prezentei viermisorilor in organism. Se mai adauga lipsa de pofta de mancare si alternarea diareei cu constipatia.

Giardia are ca semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate. Parazitul ingreuneaza eliminarea secretiei biliare. Apar si importante deficiente de calciu si fier. Cel mai important semn al giardiei este respiratia matinala a copilului. Respiratia copilului are un miros urit, de oua clocite - din cauza ca acizii biliari nu trec in intestin ci se intorc in stomac. Un alt semn de alarma este pofta de lapte a copilului. Normal el trebuie sa bea 500-750 de ml lapte /zi. Cei care cer insistent lapte si beau peste 1 litru/zi - e posibil sa aiba viermisori. Laptele e foarte apreciat de parazitii intestinali care se 'linistesc' cind isi primesc Portia. Cind se agita de foame, determina aparitia colicilor.

Chistul hidatic se manifesta dupa localizare. Cel hepatic da icter si tulburari digestive, cel pulmonar face respiratia dificila iar cel cranian poate da convulsii si cefalee.

Usturoiul - inamicul viermilor

Toate tratamentele descoperite de-a lungul timpului, de la antibioticul Metronidazol, primul medicament activ asupra Giardiei, pina la Zentel, cea mai noua arma de distrugere in masa a tuturor viermisorilor au ramas putin in urma. Explicatia e simpla: intens folosite in primii ani de la inventare, armele s-au tocit, viermisorii dobindinf rezistenta. Medicii spun ca in present, accentul se pune pe produse care nu se absorb in intestin, avind efecte secundare minore. Doctorul CP spune ca si medicamentele clasice sint bune - cu conditia sa facem copilului testele hepatice inainte de administrare. De asemeni, tratamentul trebuie sa fie repetat, la interval de un an -pentru ca asa cum s-a infestat o data - se poate reinfesta in colectivitate.
Cit priveste remediile naturiste, sa spunem ca ele sint mai utile ca preventie decit ca tratament. Intre cura anuala de antihelmintice, intervenim cu mijloace naturale. Usturoiul este un foarte bun aliat impotriva parazitozelor intestinale. Anumite substante pe care le contine "ametesc; viermii si acestia nu se mai opun miscarilor tubului digestive care ii impinge spre rect, eliminindu-i. Usturoiul poate fi dat ca atare copilului mai maricel. Sub 3 ani, se recomanda administrarea sub forma de mujdei, cu care se condimenteaza cartofii prajiti, o mancare apreciata de copii. Semintele de dovleac au acelasi effect - dar se se pot da copiilor mai mari.

Folosirea Propolisului imparte medicii in doua tabere. Unii sustin ca este contraindicat in tratametul giardiei. In urma unor studii s-a demonstrat ca acesta face mai mult rau - stimulind starea de agitatie a copilului, fara sa deranzeze viermisorii. Pe de alta parte - propolisul si-a demonstrat ca o activitate anti-microbiala impotriva bacteriilor, virozelor sau infectiilor fungale ca - printre altele: E.coli, chamydia,salmonella, giardia.

Parintii sint pusi deci in situatia delicata de a alege o solutie. In cazul copiilor peste 2 ani medicul nostru - de la Desprecopii spune:

Va recomandam un tratament cu Fasigin, 50mg/kg corp pentru copil si respectiv de 1 comprimat pentru dvs. si sot. Un comprimat are 500 mg si se ia o singura data, atat pentru dvs. cat si pentru copil, in doza recomandata anterior. Se ia dupa masa.
Tratamentul va fi repetat peste 14 zile in aceleasi doze si la fel, in priza unica dupa masa. Este bine sa va preocupati si de igiena lenjeriei intime care trebuie fiarta.

Cum ii vedem

Giardia - pentru a o descoperi se iau 3 probe din scaune diferite care sunt analizate la microscop. Metodele mai moderne cauta antocorpi specifici la acest parazit
Oxiurii se pot vedea cu ochiul liber - fiind de marimea unei gamalii de ac, albi si in miscare.
Limbricii au citiva centimetri, putind fi vazuti cu ochiul liber. Ouale se vad la microscop.
Tenia poate iesi ca o plabglica si se vede cu ochiul liber.

Reguli de lupta impotriva viermilor si parazitilor

Spala-te pe maini

Cu apa si sapun (apa chair daca provine dintr-o sursa nepotabila - folosita cu sapun ca curata totusi mainile)

Inainte de inceperea mesei si dupa folosirea toaletei

Foloseste igienic grupul sanitar

Nu uita ca manuirea neingrijita a robinetelor, a lantului wc-ului, a clantelor - poate fi cauza infestarii cu paraziti. Oricit de 'civilizat' ai folosit hartia igienica, spalarea mainilor inainte de a-ti atinge lenjeria sau alte obiecte de toaleta este o regula de aur. In plus, pentru ca nu stii cum a procedat cel care a fost inainte la wc, spala cu apa si sapun robinetele si manerul lantului. Aeriseste bine grupul sanitar: mirosul urit este de fapt dovada prezentei in aer a particolelor microscopice de excremente. 

Pazeste-ti bucataria!

Nu amesteca in aceeasi sacosa painea neambalata cu cartofii, ceapa si salamul,

Spala bine in jet de apa legumele, fructele, telemeaua, ouale

Taie carnea pe funduri de lemn destinate special - diferite de cele pe care tai legumele.

Protejeaza alimentele, mai ales pe cele care nu se prepara termic

Acopera castronul cu salata, cratita cu mancare - cind oala e acoperita, gunoaiele nu intra.

Cumpara carne numai din locurile sigure - unde se efectueaza controlul veterinar

Nu gusta carnea cruda.

Parazitii intestinali ai animalelor de companie pot fi transmisi copilului

Parazitii intestinali pot fi transmisi copiilor, deoarece acestia au un sistem imunitar inca imatur si, adesea, nu se igienizeaza corespunzator. Viermii rotunzi sunt parazitii cei mai frecventi din sistemul digestiv al pisicilor, iar acest tip de viermi se poate raspandi la oameni cand ouale lor sunt ingerate.

Un copil ce vine in contact cu solul sau nisipul contaminat de oua ale viermilor rotunzi, poate prinde parazitul atunci cand isi contamineaza degetele cu ouale viermilor. Ouale de viermi rotunzi de pe degetele copiilor pot intra in organismul copilului atunci cand acesta isi baga degetele contaminate in gura. Iata cum pot transmite animalele paraziti copilului

Toate drepturile Desprecopii.com 2024
Material realizat cu sfaturile specialistilor de la Synevo

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 220:

 1. Daniela
  Danielatrimis la 29/4/2024

  Buna ziua,fetiţei mele de 1 an si 9 luni ,i-am dat sirop wormex pentru viermişori,si a început sa dea afara prin caca,niste firicele negre,probabil ca sunt asa la culoare din cauza siropului? Ca nu am mai vazut asa.

  Raspunde la acest comentariu
 2. Daniela
  Danielatrimis la 29/4/2024

  Bună ziua,fetiÈ"ºei mele de 1 an si 9 luni ,i-am dat sirop wormex pentru viermiÈ™ori,si a început sa dea afară prin caca,niste firicele negre,probabil ca sunt asa la culoare din cauza siropului? Ca nu am mai vazut asa.

  Raspunde la acest comentariu
 3. Rita
  Rita trimis la 24/1/2023

  Buna seara vreau sa ştiu daca are viermi sau limbrici eu nu eram acasa ca sa ma uit era sora mea si ma sunat spunad ca a vazut ceva lung si alb dar copilul meu nu are simptome de durere de burta are pofta de mancare nu il manânca funduletul nui rosu la fund nu are varsaturi aseara a facut caca si mam uitat si nu am vazut nimic astazi mam uitat la fundul lui sa vad daca vad vermisori si nimic chair nu stiu ce sa fac iam dat sirop de la farmacie am luat si eu pastile acum ma gândesc sa ma duc la doctor sau la analize habar nam

  Raspunde la acest comentariu
 4. ioana
  ioana trimis la 21/9/2016

  fetita mea a facut alergie la vermigal novo . o saptamana de stat la perfuzii. a ramas cu dureri articulare , aproape doua luni . din cauza alergie si a perfuziilor , a medicamentelor administrate a inceput sa se ingrase. daca maninca pine chiar si f putina se unfla. aveti grija

  Raspunde la acest comentariu
  • Lavinia
   Laviniatrimis la 1/4/2019

   Buna, ce vârsta avea fetița cand a facut alergia?

 5. PETRESCU MERCEDES MARIA
  PETRESCU MERCEDES MARIAtrimis la 19/5/2016

  Am o varsta înaintată, sunt bunica,duc nepotul la gradi,si am recidivat dupa 2 ani cu oxiuri.Pana acum m-am tratat naturist eu fiind alergica cu 2socuri anafilact. la activ. Mi s-a recomandat VERMIGAL NOVO si l-am administrat sub supraveghere med.Acum cine mi la recomandat este medic chirurg si nu mi-a specificat cum se administrează. Dilema este ca 3flacoane se administreaza consecutiv 3 zile la rând sau la interval de 7 zile cate 1 flacon suspensie ??? Mentionez ca sunt deosebit de agresive !CU MULTUMIRI ASTEPT RASPUNS PETRESCU M TIMISOARA 0724725336

  Raspunde la acest comentariu
 6. Gabi Radu
  Gabi Radutrimis la 11/8/2015

  Eu am 14 ani si am viermisori ,inafara de usturoi se mai poate face alt ceva , nuprea imi place usturoiul ,a si seminte de dovleac nu mai am

  Raspunde la acest comentariu
 7. voicu tabita
  voicu tabitatrimis la 1/7/2015

  buna si eu am o problema cu copilul meu in varsta de 3 ani nu mai are pofta de mancare de ceva timp si e cam slabut de cateva zile prefera sa bea mai multe lichide si dulciuri decat sa manance mancare credeti ca are viermisori?

  Raspunde la acest comentariu
 8. voicu tabita
  voicu tabitatrimis la 30/6/2015

  buna si eu am o problema cu copilul meu in varsta de 3 ani nu mai are pofta de mancare de ceva timp si e cam slabut de cateva zile prefera sa bea mai multe lichide si dulciuri decat sa manance mancare credeti ca are viermisori?

  Raspunde la acest comentariu
 9. Mihaela
  Mihaelatrimis la 31/3/2015

  Buna seara!am si eu mare nevoie de nevoie de niste sfaturi va rog :(...tocmai am descoperit la baiatul meu mare ca are viermi(a mai avut,dar am sperat sa nu mai fie probleme dupa tratament).de vreo doua zile ii miroase gurita si inainte de somn,se plangea ca il mananca funduletul si am zis sa il dau cu o crema si cand m-am uitat,avea oua si ii iesea un varf,ca un ac,prin piele cumva si intra inapoi.am ramas stupefiata.nu am vazut asa ceva pana acum.am mai citit,dar nu credeam... eu alaptez si am si pe bebe mic si mi-e frica sa nu ia si el.offf...ce am putea face,ce tratament sa nu afecteze copiii,laptele???Baiatul mare saracul,a slabit multisor si nu prea mananca,cere duciuri,smantana ar manca toata ziua daca i-as da...a luat Zentel,wormex si Hepaid.e posibil sa nu fi avut efect sau e posibil sa fi luat iar?Va rog sa imi raspundeti!Multumesc!

  Raspunde la acest comentariu
 10. drmv
  drmvtrimis la 2/2/2015

  :))) oua luate din atmosfera :))). pai daca umbli cu gura cascata... ..este este un articol bunicel

  Raspunde la acest comentariu
 11. laura
  lauratrimis la 10/11/2014

  buna, suspectam si noi problema asta la copilasul meu de 1 an si 7 luni , inca n-avem analizele si nu stim exact insa as dori sa stiu daca cumva acesti paraziti ies si pe gurita copilului, am constatat ca mesteca ceva fara sa-i fi dat nimic sa manance, apoi a scuipat o bucatica de carnita moale alba, lunguiata, nu luam inca nici un tratament dar starea copilului e de agitatie si nervozitate, bea laptic cu pofta si nu mananca decat uscaturi : paine, covrigi, putine fructe, problema o avem de cateva saptamani, va multumesc sper sa ma ajutati

  Raspunde la acest comentariu
 12. Dudas David
  Dudas Davidtrimis la 7/11/2014

  Și eu am limbrici ce să fac

  Raspunde la acest comentariu
 13. Cristi
  Cristitrimis la 3/9/2014

  Cititi asa-numitii iubitori de animale, care de fapt iubiti doar cainii! Unii dintre voi avand chiar anumite interese meschine.

  Raspunde la acest comentariu
 14. ela
  elatrimis la 4/3/2014

  chestia asta cu spalatul mainilor e apa de ploaie , baliverne , ouale sunt luate din atmosfera , iubiti cainii de casa si vagabonzi atunci mancati-le parazitii.

  Raspunde la acest comentariu
 15. daniela
  danielatrimis la 6/2/2014

  buna ziua!Eu am 14 ani si am viermisori .Ma manaca in zona anala si am dureri destul de mari .Ce ar trebui sa fac,ce medicamente sa i-au?

  Raspunde la acest comentariu
  • Iura
   Iuratrimis la 11/1/2020

   Buna ziua eu am 54 de ani am mincarimi anale si usturimi si durei mari ce medicament sau sfat imi puteti da multumim anticepat

 16. anne-mary
  anne-marytrimis la 6/1/2014

  Buna,am o fetita de 6 ani si jum care se confrunta cu mari prbl de la 1 an si 2 luni cu giardia si o usoara dermatita atopica. Am facut analize la multi specialisti.....dermatolog,ginecolog,psiholog,pediatru.....nimic. Toate analizele bune,cu exceptia faptului ca nu scapam de giardia cu nimic. Zentelul nu face fata....de wormex nu ma zic,sunt innebunita deoarece are si o mancarime genitala....e ffff emotiva......Daca poate cineva sa ma ajute ...am auzit ca exista un medic parazitolog la Colentina. D-na dr.Cretu Carmen. Oare e cinva care imi poate de nr dansei de tel sau sa-mi spuna cum sa procedez sa ajungem la dansa?VA MULTUMESC!!!!!

  Raspunde la acest comentariu
 17. Margaret
  Margarettrimis la 26/12/2013

  Multumesc - m-ai ajutat real

  Raspunde la acest comentariu
 18. adriana
  adrianatrimis la 9/12/2013

  buna ziua ma numesc adriaana am un baietel de6 ani si are chist hidatic va rog sa ma ajute cineva .

  Raspunde la acest comentariu
 19. alina
  alinatrimis la 31/10/2013

  buna ziua,am un baietel de 2ani si 4 luni,i-am facut analize,peste analize ca nu are pofta de mancare si nu ia in grutate,la analize cand le faceam in spital totul era bun si frumos asa ne zicea dr.insa acu 2-3zile am mers la particular si ne-a iesit ca ar avea niste oua,vermisori in scaun,e palid,are cearcane si nu papa cum trebuie,ce sa fac ,ce sa-i dau,va rog sa ma ajutati?

  Raspunde la acest comentariu
 20. zarzarica
  zarzaricatrimis la 28/6/2013

  Draga Alina fetita ta are oxiuri si daca migreaza are foarte multi. Pentru oxiuri eu foloseam VERMOX si luam toata familia si copiii si adultii. Peste 10-12 zile repetam iar tratamentul absulut toata lumea.Daca ai animale le faci si lor deparazitare de 2 .ori pe an .Foarte rar oxiuri ies la analiza,daca ai depistat nici nu mai trebuie sa pierzi timpul pe la analize.Treci direct la tratament dar dupa 1 luna du cateva probe de fecale sa nu aiba si giardia ca de asta se scapa mai greu

  Raspunde la acest comentariu
 21. alina
  alinatrimis la 19/6/2013

  Buna , am o fetita de 7 ani i 2 luni , de saptamana trecuta am vazut ca a iesit un viermisor din fundulet, la analize mentionez ca am dus si NU a iesit nimic cu toate ca eu am vazut ca are!!!Acum problema este alta care ma sperie am vazut ca migreaza si la putulica si imi este teama sa nu ii faca rau!!!Va rog sa imi spuneti daca ati mai intalnit aceasta problema si ce este de facut!!!Va multumesc!

  Raspunde la acest comentariu
 22. maria cristina
  maria cristinatrimis la 21/12/2012

  am o fetita de 3 ani si 4 luni nu are pofta de mancare si are cearcane

  Raspunde la acest comentariu
 23. ELENA HAIMAN
  ELENA HAIMANtrimis la 29/11/2012

  buna ziua am o fetita de 3 ani si 4 luni si are perioade cand ii miroase gura dimineata nu prea des dar ii miroase si mai imi zice ca o doare la fundulet de mancat mananca dar nu exagerat de mult e posibil sa aiba vreo problema va rog sami dati un sfat deoarece sunt in uk si momentat nu pot so inscriu la un medic de familie pentru ai face niste analize multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 24. olivia
  oliviatrimis la 30/10/2012

  Buna ziua!Am un baietel de 8 ani care imi tot spune de ceva timp ca il doare in jurul buricului.Ce analize ar trbui sa ii fac?

  Raspunde la acest comentariu
 25. IONESCU LARISA
  IONESCU LARISA trimis la 3/10/2012

  BUNA ZIUA ! AM UN BAIETEL DE 8 ANI, I-AM FACUT ANALIZELE DE GIARDIA SI NU I-A IESIT NIMIC DAR EU CONSIDER CA ARE SIGUR CA NU ARE POFTA DE MANCARE SI A SLABIT FOARTE MULT ADICA ARE 22,5 KG SI ARE 1,24 .SPUNETI-MI CE SA FAC .MULTUMESC

  Raspunde la acest comentariu
 26. MIHAELA
  MIHAELA trimis la 11/9/2012

  buna ziua tuturor...eu am doi copii, o fetita de 7 ani jumate si un baietel de 5 anisori, ai copiii mei nu prea au pofta de mancare si mai ales fetita este f palida si sensibila la toate mirosurile, iar intr-o seara a mancat-o f tare la fundulet incat mi-a spus sa mauit ca nu mai poate, iar eu am observat un oxiur cum iesea afara, f tare m-am speriat, iar baietelului ii miroase f urat din gura si mananca f putin. Mi-am sunat med de familie si i-am spus ce s-a intamplat, iar dansa mi-a spus sa le dau zentel, iar dupa 20 de zile sa repet din nou.Ma intreb daca e de ajuns doar un flacon, si cum pot scapa mult mai repede..

  Raspunde la acest comentariu
 27. monica
  monicatrimis la 31/5/2012

  am o fetita de 3 ani,nu are pofta de mancare,acum cateva zile se vaita k o doare burtica mia facut kiar si diaree,febra,am fost la med de familie si mia dat sai dau ceclor si zentel.as vrea sa stiu an perioada cu tratamentul cu zentel se poate da lapte la copil.

  Raspunde la acest comentariu
 28. issabela
  issabelatrimis la 8/5/2012

  buna ziua am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta cu un raspuns..... acum 3 saptamani am facut niste analize iar laproba de scaun mi sa depistat ca am giardia..... imediat am fost la farmacie si mi-am luat tratament.... de acolo mi s-a dat sa iau cv lichid care trebuia sa iau o data la 7 zile... eu am intrebat daca pot mari doza si sa o doza mai mare ca sa scap mai repede si am luat 3 doze in 3 zile dar am tinut si un fel de regim nu am mancat dulciurii nu am consumat lactate am mancat usturoi si seminte de dovleac si multe altele.... as dori sa stiu daca am vreo sansa ca sa scap de aceasta boala asta raspunsul dvs cat mai repede

  Raspunde la acest comentariu
 29. alina
  alinatrimis la 9/4/2012

  Buna ziuaAm un baitel de 3 ani si jumatate.. De cateva zile spune ca il deranjeaza cuculetul,...mai exact se scarpina in zona scrotuli. M-a uitat si nu are nici cea mai mica iritatie, dar nu stiu ce sa fac? La medicul de fam. mi-a spus ca asa fac ei la varsta asta. Am pus putina crema ''Fenistil'' ca i mai calmeaza,...dar cand ma uit la el,...iar e cu mana la cuc. Imi poate da cineva o solutie?un sfat?

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII