Intoleranța la lactoză la copil: 7 simptome de urmărit

Intoleranta la lactoza la copil: 7 simptome de urmarit

Intoleranța la lactoză la copil: 7 simptome de urmărit

Intoleranta la lactoză a copilul are la baza incapacitatea organismului de a digera zaharul din lapte si din alte produse lactate.

Urmatoarelele intrebari si raspunsuri, va vor ajuta sa intelegeti cele 7 simptome tipice ale intolerantei la lactoza, diagnostic si tratament.

- veti citi:
Ce cauzează intoleranța la lactoză a copilului?
In afară de lapte, ce alte alimente contin lactoză?
Cred că al meu copil este intolerant la lactoză. Cum pot ști cu sigurantă?
Testul hidrogenului in aerul expirat
7 simptome ale intolerantei la lactoză la copil:
Cum se tratează intoleranta la lactoză?
Alăptatul si intoleranta la lactoză a bebelusului

Ce cauzează intoleranța la lactoză a copilului?

Intoleranta la lactoză a copilul are la baza incapacitatea organismului de a digera zaharul din lapte si din alte produse lactate. Problema este cauzata de o deficienta de lactază – enzimă gasita in mucoasa intestinului subtire, responsabila de metabolizarea lactozei in intestinul subtire. Astfel, copiii care sunt intoleranti la lactoza nu produc suficienta lactaza.

Cand vine vorba ddespre simptomele intolerantei la lactoza, poate fi dificil sa stim dacă acestea sunt simptomele intolerentei la lactoza sau daca copilul are o alergie la lapte.

Urmatoarelele intrebari si raspunsuri, va vor ajuta sa intelegeti mai multe despre simptomele tipice ale intolerantei la lactoza, diagnostic si tratament.

In afară de lapte, ce alte alimente contin lactoză?

Lactoza este prezentă in multe alimente si chiar in unele medicamente. Producatorii includ deseori lapte sau produse lactate la produsele alimentare care se vand in conserva sau in mancaruri congelate. Cei care au simptome digestive (gaze, balonare, flatulenta) dupa ce consuma o mica cantitate de lactoza - trebuie sa fie constienti de faptul ca multe produse alimentare contin lactoza.

Intoleranta la lactoza nu pune in pericol viata copilului, nu conduce la complicatii pe termen lung, insa impune unele modificari in modul de alimentare. unor modificari in stilul de viata si, in special, in alimentatie.

Cred că al meu copil este intolerant la lactoză. Cum pot ști cu sigurantă?

O cale sigura de a cerifica daca un copil are probleme in digerarea lactozei este sa opresti alimentatia copilului tau cu orice aliment lactat, timp de doua săptamani. In aceste săptămani, urmarește daca simptomele copilului se imbunatatesc si introdu iar, lent, alimente lactate pentru a observa daca simptomele se inrăutătesc.

Medicul poate face copilului  testul hidrogenului in aerul expirat

Testul hidrogenului in aerul expirat este un test simplu, neinvaziv, superior testului de toleranța la lactoză din punct de vedere al sensibilitatii si specificitatii.

Dupa o perioada de repaus digestiv, copilul bea un lichid ce contine lactoza si se masoara apoi cantitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. In mod normal, respiratia contine o cantitate relativ mica de hidrogen. Daca lactoza nu este asimilata, ea fermenteaza la nivelul intestinului si se elimina o cantitate mai mare de hidrogen.

intoleranta lactoza copil
foto: 7 simptome ale intolerantei la lactoza la copil - infografic

7 simptome ale intolerantei la lactoză la copil:

1. Respiratie greoaie
2. Greata, senzatie de voma
3, Flatulenta
4. Eruptie alergica
5. Balonare
6. Crampe abdominale - citeste Cand copilul se plange des ca il doare burtica
7. Diaree 

Cum se tratează intoleranta la lactoză?

Tratamentul se face in functie de severitatea simptomelor digestive. Principiile de baza sunt:

Reducerea aportului de lactate
Suplimentarea alimentatiei cu alti nutrienti bogati in proteine, calciu si vitamina D
Administrarea de suplimente enzimatice

Alăptatul si intoleranta la lactoză a bebelusului: sfaturi obiective si nu de la producatorii de lapte

Mamelor li se spune adeseori ca bebelusii au intoleranta la lactoza daca sunt balonati sau au gaze, insa aceste cazuri sunt rare. Intoleranta la lactoza a devenit un diagnostic universal si rapid pentru orice copil care este balonat, are gaze sau prezinta tulburari intestinale.

Firmele producatoare de formula de lapte se joaca foarte usor cu temerile mamelor, convingandu-le ca produsele lor sunt cele mai bune pentru copii. Amintiti-va ca este in folosul lor sa descurajeze alaptatul si sa isi promoveze propriile produse citeste in continuare aici.

autor: redactor Milena Sadova,  -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte: Journal of Pediatrics , Web MD.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Digestie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII