Alaptatul si intoleranta la lactoza a bebelusului: sfaturi obiective si nu de la producatorii de lapte

Alaptatul si intoleranta la lactoza a bebelusului -  sfaturi obiective si nu de la producatorii de lapte

Alaptatul si intoleranta la lactoza a bebelusului: sfaturi obiective si nu de la producatorii de lapte

Mamelor li se spune adeseori ca bebelusii au intoleranta la lactoza daca sunt balonati sau au gaze, insa aceste cazuri sunt rare. Intoleranta la lactoza a devenit un diagnostic universal si rapid pentru orice copil care este balonat, are gaze sau prezinta tulburari intestinale.

Firmele producatoare de formula de lapte se joaca foarte usor cu temerile mamelor, convingandu-le ca produsele lor sunt cele mai bune pentru copii. Amintiti-va ca este in folosul lor sa descurajeze alaptatul si sa isi promoveze propriile produse.

- despre alaptare si intoleranta la lactoza a bebelusului veti citi:
Balonari si gaze = intoleranta la lactoza?
Nu aveti incredere in sfaturile firmelor producatoare de lapte pentru copii
Nou-nascutii si laptele
Daca bebelusul e balonat
Ce trebuie sa stii despre alaptat si intoleranta la lactoza
Poate bebelusul alaptat sa se baloneze din cauza alimentatiei mamei?
Foarte putini copii sufera de intoleranta la lactoza

Balonari si gaze = intoleranta la lactoza?

Mamelor li se spune adeseori ca bebelusii au intoleranta la lactoza daca sunt balonati sau au gaze, insa aceste cazuri sunt rare. Intoleranta la lactoza a devenit un diagnostic universal si rapid pentru orice copil care este balonat, are gaze sau prezinta tulburari intestinale.

Companiilor producatoare de formula de lapte le place sa foloseasca acest diagnostic universal in favoarea lor, prin folosirea unor reclame precum: “Similac Sensitive: Pentru balonarea si fatulenta cauzata de sensibiltatea la lactoza. Majoritatea copiilor sunt balonati si flatuleaza cateodata, insa daca al tau copil are frecvent aceste simptome, ar putea fi un semn ca este timpul sa schimbi formula de lapte.  Poti avea incredere in Similac Sensitive ca va oferi un start bun dezvoltarii sistemului digestiv al bebelusului tau.

Nu aveti incredere in sfaturile firmelor producatoare de lapte pentru copii pentru ca este in avantajul lor ca mamele sa renunte la alaptare

In realitate, nu puteti avea incredere ca o firma producatoare de formula de lapte ofera sfaturi bune in privinta alaptarii, deoarece este in avantajul lor sa nu alaptati. Veti merge la o companie producatoare de tutun pentru a va sfatui cum sa renuntati la fumat? Probabil ca nu.

Nou-nascutii si laptele

Foarte multi nou-nascuti au varsaturi si gaze intestinale din cauza faptului ca sistemul lor digestiv este imatur, ei fiind la inceputul tranzitiei de la uter (unde primeau substantele nutritive 24/7 prin intermediul placentei) la digerarea laptelui.

La inceputul acestui proces, este indicat sa ii oferi nou-nascutului cantitati mici de colostru pentru ca sistemul digestiv sa digere cu usurinta cantitati mari de lapte matern, atunci cand va fi cazul. Laptele produs pentru prima data de sani se numeste lapte tranzitional (deoarece este un mix de colostru si lapte), producerea laptelui matern are loc la 7-10 zile dupa nastere.

Desi laptele matern este mai usor de digerat decat laptele formula, este de asteptat ca toti copii sa verse si sa flatuleze indiferent daca sunt alaptati sau hraniti cu lapte formula. Multe mame care alapteaza se ingrijoreaza asupra scaunelor moi frecvente ale copiilor, insa astfel de simptome sunt normale pentru copii alaptati.

Pe langa sistemul digestiv imatur, sunt si alte conditii care cauzeaza varsaturile si gazele: suplimentele precum fluorul sau fierul si bolile gastro-intestinale ( gastroenterita).

Daca bebelusul e balonat

Mamele copiilor balonati ar trebui sa mearga la medic pentru a afla cum sa le produca flatulenta sau varsaturile; in majoritatea cazurilor, acestia nu iti pot oferi niciun raspuns simplu. Doctorii urasc foarte tare sa primeasca intrebari despre flatulenta, varsaturi si colici de la parinti. In mare parte, acest lucru este din cauza ca nu au nici o idee asupra cauzelor acestor simptome sau cum sa le trateze. Un copil nefericit reprezinta o trauma pentru parinti, in mod special atunci cand simt ca nu pot face nimic pentru a se imbunatati starea copilului.

Odata cu trecerea timpului, majoritatea sistemelor digestive ale nou-nascutilor se maturizeaza de la sine, iar simptomele neplacute dispar, la unii mai devreme decat la altii, insa de obicei aceasta se intampla pe la varsta de 3-4 luni. Suntem constienti de faptul ca atunci cand copilul tau se simte inconfortabil sau are dureri, chiar si cateva minute ti se par o eternitate.

Iata ceea ce trebuie sa stii despre alaptat si intoleranta la lactoza:

Lactoza reprezinta zaharul din produsele lactate, inclusiv laptele matern si laptele formula.
Intoleranta la lactoza este cauzata de deficitul enzimei lactaza, care descompune lactoza (zaharul din lapte) astfel incat sa poata fi digerata usor.
Toti copii se nasc cu lactoza in intestine. Pe masura ce cresc si sunt intarcati, enzima lactaza scade. Acesta este motivul pentru care intoleranta la lactoza apare pana la varsta de 3, 4 ani, varsta naturala de intarcare a copilului.
Intoleranta primara la lactoza este o situatie foarte rara in care copii se nasc cu inabilitatea de a digera lactoza din produsele lactate, inclusiv cea din laptele matern si formula. S-a estimat ca din 85.00 de copii , unul singur se naste cu intoleranta primara la lactoza. Copii cu boli genetice iau mult in greutate, se deshidrateaza usor si sunt bolnavi inca de la nastere. Pentru a se dezvolta, ei trebuie sa consume produse care nu contin lactoza.
Intoleranta secundara la lactoza este un alt tip, insa mult mai comun de intoleranta la lactoza. Bolile gastro-intestinale precum gastroenterita (care sunt foarte comune in laptele formula pentru bebelusi) pot cauza diaree si irita stomacul copilului. Aceasta iritatie poate provoca o scadere temporara a productiei de lactaza.
Tipul de intoleranta tranzitorie la lactoza dureaza pana cand stomacul copilului este vindecat.
Laptele matern va contine aceeasi cantitate de lactoza, indiferent de ceea ce consuma mamele care alapteaza.
Mamele care isi hranesc copii numai cu lapte matern reglementeaza consumul acestuia astfel incat el sa nu fie supra-hranit, insa copilul primeste lactoza in exces datorita surplusului de lapte al mamei. Problema nu este lactoza din laptele mamei, ci faptul ca sugarul primeste mai mult lapte (=mai multa lactoza) decat poate sa digere. Aceasta poate conduce la un dezechilibru intre laptele din fata si cel din spate.

Foarte putini copii sufera de intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este un termen utilizat pe scara larga pentru a incuraja mamele care alapteaza sa foloseasca laptele formula, insa in realitate, foarte putini copii sufera de intoleranta la lactoza.

Ganditi-va bine inainte sa inlocuiti alaptatul cu formula de lapte, fiindca vi s-a spus ca sugarul este intolerant la lactoza. Firmele producatoare de formula de lapte se joaca foarte usor cu temerile mamelor, convingandu-le ca produsele lor sunt cele mai bune pentru copii. Amintiti-va ca este in folosul lor sa descurajeze alaptatul si sa isi promoveze propriile produse.

Zilele trecute am fost la cumparaturi si am vazut o cutie de formula de lapte foarte scumpa. Pe eticheta scria ca produsul a fost “inspirat” de laptele matern.

Acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit.

Lasati cumparatorul sa fie grijuliu, in mod special atunci cand decizia il va priva pe copil de multe dintre beneficiile oferite de alaptat.

Poate bebelusul alaptat sa se baloneze din cauza alimentatiei mamei?

Copilul alaptat (sau cel hranit cu biberonul) va avea gaze, indiferent de ce mananca. Gazele sunt parte a procesului de digestie si le avem cu totii  - copii si adulti. Bebelusii sunt mai putin politicosi decat persoanele in varsta si au tendinta de a reactiona ca si cum nu e mare lucru.

Dar, daca mamica are o abundenta de lapte, bebelusul ar putea suferi de ceea ce se numeste "supraincarcare cu lactoza", adicaprimeste o cantitate mare de lapte cu mai putine grasimi care sa incetineasca procesul de digestie. Ca urmare, sistemul sau nu are suficient timp sa elibereze enzima care digera lactoza citeste in continuare aici >

Despre alaptare, merita sa cititi si:

 

Super alimente pentru mămici care alăptează: astfel bebe primește nutrienți de calitate

Super alimente pentru mămici care alăptează: astfel bebe primește nutrienți de calitate

Alimentația sănătoasă este unul dintre aspectele pe care proaspetele mămici care alăptează nu ar trebui să îl neglijeze. Contrar tendinței de a…

Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

O lamurire in cazul mamicilor care alapteaza. Se poate face vaccinul antigripal in timp ce alaptam bebelusul? Iata raspunsul specialistilor.

Are importanță mărimea sânilor in alăptare? Produc mai putin lapte pentru bebe? Avem răspunsul.

Are importanță mărimea sânilor in alăptare? Produc mai putin lapte pentru bebe? Avem răspunsul.

Este adevărat ca mămicile cu sâni mici nu produc lapte suficient sau nu iși pot alăpta bine bebelușul ? - e o intrebare pe care o primim des la Desprecopii.…

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.  Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.


Pentru suport, mereu la indemna, forumul mamicilor incepatoare:

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

autor: Alina Ciobanu, Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2018
referinte: oudersonline.nl, Journal of Pediatrics, UK, 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Talpos lucian
    Talpos luciantrimis la 15/3/2017

    Buna seara. Avem si noi o problema cu Matei.are 5 luni jumate. In 28 februarie de ziua lui am inceput diversificatea ca la carte(stiu ca copii nu se cresc ca la carte dar auzi tot felul incepe cu legumele ca daca incepi cu fructe nu mai manaca dupa accea legume)zis si facut prima zi morcov fiert bine dat prin sita.prima zi mai rau la mancat vreo 3 lingurite a doua zi bine a treia zi mai puti a patra zi bine a cincea zi bine.trecem la patrunjel la fel pregatit ca morcovu conbinat cu morcov 4 zile a mancat foarte bine am trecut la urmatoarea leguma pastarnacul.(de care imi pare rau ca am inteoduso😭😭😭)dupa 2 zile in care a mancat foarte bine a inceput calvarul pt noi.DIAREEA!!!! Dupa 2 zile de diaree crezand ca trece de la sine am plecat la doctor. Doctorul nea dat debridat de 3 x pe zi si hidrasec de3x pe zi.sa facut o saptamana de cand am fost la doctor si nici o imbunatatire cate 2 scaune pe zi bune restul verzi si lichide de nu mai ramanea nimica in pampera.am bagat si mucilagiul de orez 2 scaune bune restul iarasi apoase ai fara consistenta. Matei este alapatat exclusiv la san nu am avut probleme cu coloci sau cu diarrea. am intrerupt si diversificatea pt ca nu mai stiam ce sa facem pt ca baietelul nu mai se oprea cu diareea. Maine o sa mergem sa ii facem toate analizele din scaun ca nu mai suport sa il vad asa. NU ARE ALETE SIMPTOME FERBRA SAU VARSATURI DOAR DIAREEA ASTA SPURCATA ESTE VESEL NE JUCAM RADEM DOAR DIAREEA ASATA URATA. SI AM FACUT SI VACCINUL ROTAVIRUS. VA ROG DIN SUFLET DACA NE PUTETI AJUATA PUISORUL. VA MULTUMIM DIN SUFLET SI MULTA SANATATE TUTUROR COPIILOR

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII