Durerile abdominale - ghid de semne si simptome

Durerile abdominale - ghid de semne si simptome

Durerile abdominale - ghid de semne si simptome

Durerile abdominale - dureri vagi, senzatii de arsura, dureri ascutite, junghiuri - reprezinta unul dintre cele mai acuzate simptome din medicina. Cei mai multi oameni pun durerile abdominale pe seama problemelor cu stomacul, insa stomacul este numai unul dintre sursele potentiale ale problemelor. Orice organ din sectiunea mediana poate provoca dureri, cum ar fi apendicele, vezica biliara, pancreasul, rinichii si intestinele.

Iata un ghid al semnelor si simptomelor si bolilor pe care le pot ascunde durerile abdominale.

Nu ignorati durerile abdominale

Durerile abdominale, dureri vagi, senzatii de arsura, dureri ascutite, junghiuri - reprezinta unul dintre cele mai acuzate simptome din medicina. Cei mai multi oameni pun durerile abdominale pe seama problemelor cu stomacul, insa stomacul este numai unul dintre sursele potentiale ale problemelor. Orice organ din sectiunea mediana poate provoca dureri, cum ar fi apendicele, vezica biliara, pancreasul, rinichii si intestinele.

Oricand resimtiti dureri abdominale, nu trebuie sa le ignorati. Urmarind si luand in considerare de timpuriu simptomele, puteti detecta diferenta intre o problema minora si o urgenta medicala. Iata un sfat foarte simplu: daca durerea este intensa, contactati imediat un medic.

Ar trebui sa contactati medicul sau sa mergeti imediat la spital daca durerea abdominala este insotita de diaree cu sange, voma cu sange, scaune negre, sau febra peste 38 grade. Chiar daca nu indica o urgenta, durerea abdominala transmite in mod cert un mesaj. Va poate spune ca trebuie sa va schimbati stilul de viata sau sa programati o consultatie la medic. Oricum ar fi, poate fi vorba despre o afectiune inca nedescoperita.

Ghidul durerilor abdominale

Ce mesaj va transmite corpul prin durerea abdominala? Iata un tabel care va ajuta sa descifrati mesajul. Nu uitati: numai un medic poate diagnostica sursa durerii abdominale. Daca aveti intrebari, aveti grija sa va programati la medic.

►Simptome Durere intensa in partea din dreapta-jos a abdomenului, ce pot incepe ca senzatii vagi, jenante in jurul ombilicului. Este posibil sa aveti greturi, voma, sau febra usoara.

Cauze posibile Apendicita

Ce trebuie sa faceti Mergeti imediat la sectia de urgenta a unui spital.


Simptome Dureri severe care incep in partea superioara a abdomenului si adesea se raspandesc spre margini si spre spate. Durerea poate aparea la scurt timp dupa o masa copioasa, ori la 6-12 ore dupa ce ati baut destul de mult. Este posibil sa aveti si greturi, voma, febra, pielea galbuie si pulsul marit.

Cauze posibile Pancreatita

Ce trebuie sa faceti Sunati la 112 sau mergeti imediat la sectia de urgenta a unui spital. Pancreatita acuta poate duce la stare de soc, apoi la moarte daca nu este tratata rapid.


Simptome Dureri abdominale extrem de ascutite, poate insotite de alte simptome acute.

Cauze posibile

*Boala inflamatorie pelvina
*Atac de cord|
*Ulcer gastric perforat
*Soc, cauzat de alergie
*Urgenta diabetica
*Otravire

Ce trebuie sa faceti Sunati la 112 sau mergeti imediat la sectia de urgente a spitalului.


Simptome Dureri in partea superioara a abdomenului, ce pot radia spre partea de sus a spatelui, piept, sau umarul drept, greata, voma sau gaze.

Cauze posibile Calculi biliari

Ce trebuie sa faceti Daca este prima criza de acest fel, sunati un medic de urgenta. Daca nu puteti contacta un medic la telefon, mergeti la sectia de urgente a unui spital. Nu mancati si nu beti nimic.


Simptome In cazul unei femei insarcinate: dureri severe care apar brusc in partea din dreapta jos sau stanga jos a abdomenului, de obicei fara voma sau febra.

Cauze posibile Sarcina ectopica

Ce trebuie sa faceti Sunati medicul pentru si cereti o programare la consult cat mai curand. Daca aveti dureri abdominale foarte puternice sau sangerare, sunati la 112 sau mergeti imediat la sectia de urgente a unui spital.


Simptome Crampe moderate sau severe care cresc apoi scad in intensitate, sau crampe care apar dupa mese, insotite de voma, mai ales daca voma are miros de scaun. Alte semne posibile sunt scaunele apoase sau moi, ori absenta scaunelor.

Cauze posibile Ocluzie intestinala

Ce trebuie sa faceti Mergeti imediat la sectia de urgența a unui spital.


Simptome Durere sau tensiune in partea de jos stanga a abdomenului, insotita de febra. Este posibil sa aveti si greturi, voma, frisoane, crampe stomacale si diaree sau constipatie.

Cauze posibile Diverticulita

Ce trebuie sa faceti  Mergeti imediat la medic. Daca aveti dureri abdominale ascutite insotite de febra, frisoane, edeme, sau greata si varsaturi, sunati la 112 sau mergeti imediat la urgente. Puteti avea peritonita, o infectie a cavitatii abdominale care pune viata in pericol.


 Simptome Dureri abdominale cronice insotite de urina de culoare inchisa si ingalbenirea pielii si a ochilor.

Cauze posibile Hepatita virala

Ce trebuie sa faceti Mergeti la medic cat mai curand.


Simptome Dureri de spate ce radiaza de obicei sub cutia toracica, in jurul fruntii si in vintre.

Cauze posibile Calculi renali

Ce trebuie sa faceti Mergeti la medic cat mai curand.


Simptome Dureri sfasietoare, junghiuri in partea superioara a abdomenului; dureri de spate intre omoplati; durere sub umarul drept; greata, voma si indigestie.

Cauze posibile Calculi biliari sau o infectie a vezicii biliare.

Ce trebuie sa faceti Mergeti la medic cat mai curand. Daca aveti si transpiratii reci, frisoane si febra, mergeti imediat la medic.


Simptome Dureri abdominale cronice in cadranul din dreapta sus al abdomenului, insotite de febra, dureri de gat si oboseala extrema.

Cauze posibile Mononucleoza sau alta infectie virala.

Ce trebuie sa faceti Mergeti la medic cat mai curand. In afara de medicamentele pe care va trebui sa le luati, veti avea nevoie de multa odihna.


Simptome Scaune cu sange sau sangerare din rect. In unele cazuri, dureri abdominale.

Cauze posibile Hemoroizi care sangereaza, polipi in colon, sau (rareori) cancer colono-rectal. (Hemoroizii si polipii rareori provoaca dureri abdominale.)

Ce trebuie sa faceti Mergeti la medic cat mai curand.


 Simptome La femei: durere vaga, constanta in partea inferioara a abdomenului insotita de scurgeri vaginale si febra.

Cauze posibile Boala inflamatorie pelvina.

Ce trebuie sa faceti Mergeti la medic cat mai curand.


Simptome  Dureri stomacale vagi, chinuitoare care apar si dispar. Durerea este adesea agravata cand stomacul este gol si dispare dupa ce mancati. Este posibil si sa aveti indigestie, greturi, voma, arsuri, gaze si scaune inchise la culoare.

Cauze posibile

*Ulcer gastric (ulcer peptic)
*Gastrita (inflamarea captuselii stomacului)

Ce trebuie sa faceti Luati un antiacid sau acetaminofen daca este necesar, dar evitati aspirina, ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene.

Nu beti alcool, nici nu fumati. Daca durerea persista sau revine rapid, mergeti la medic.

Sunati la 112 sau mergeti la urgente imediat daca vomitati cu sange sau orice altceva care arata ca zatul de cafea; daca aveti stare de slabiciune, frisoane, sau transpirati excesiv, daca aveti scaune negre sau cu sange, sau daca va simtiti capul greu ca si cum urmeaza sa lesinati.
Mergeti imediat la medic daca aveti dureri ascutite de spate insotite de simptome de ulcer. Daca durerea persista sau daca revine rapid, mergeti la medic. Mergeti cat mai curand la medic si daca aveti dificultati la inghitire, in special la ingitirea alimentelor solide.


Simptome Dureri vagi, raspandite, asemanatoare crampelor, insotite de balonare, oboseala, gaze si uneori de greturi. Puteti avea si diaree, constipatie, sau ambele.

Cauze posibile Sindromul colonului iritabil

Ce trebuie sa faceti Incercati sa reduceti stresul. De asemenea, reducerea grasimilor din dieta dumneavoastra va poate ajuta. Daca aveti constipati, incercati sa mancati mai multe fibre si sa beti mai multa apa. Daca problemele persista, mergeti la medic.


Simptome Dureri in abdomenul inferior. Este posibil ca fecalele sa conțina sange sau mucus, sa aveti febra, pierdere inexplicabila in greutate, urticarii, oboseala, sau dureri ale incheieturilor.

Cauze posibile Boala Crohn (daca durerea este in partea dreapta) sau colita ulceroasa (daca durerea este in partea stanga).
Dizenteria este si ea o posibilitate.

Ce trebuie sa faceti Mergeti cat mai curand la medic. Aveti grija sa-i spuneți medicului ca riscati sa aveti dizenterie, sau diaree cu sange, care este cauzata adesea de expunerea la apa contaminata cu bacterii sau protozoare. Daca vi se pune diagnosticul de colita ulceroasa sau boala Crohn, trebuie sa mancati alimente hranitoare, sa va odihniti cat mai mult si sa reduceti stresul.  Evitati alcoolul si aspirina.


Simptome  Tensiune in abdomenul superior, mai ales asociata cu arsuri stomacale.

Cauze posibile Hernie hiatala

Ce trebuie sa faceti Faceti o programare la medic. Puteti sa va ajutati evitand mesele copioase (in special cu mai putin de trei ore inainte de culcare), tinand in pat capul mai ridicat decat corpul cu 10-15 cm, si evitand sa va intindeti inainte de a trece trei ore dupa ce ati mancat.


Simptome  Durere in abdomenul inferior, adesea combinata cu arsuri sau usturime la urinare; scurgeri galbui; dificultati la urinare; urina cu miros puternic, inchisa la culoare, sau care contine sange; iar la femei, dureri in timpul actului sexual

Cauze posibile Infectie a tractului urinar

Ce trebuie sa faceti Mergeti la medic cat mai curand. Va puteti ajuta band cel putin 8-10 pahare de apa sau lichide limpezi in fiecare zi.

Unii medici recomanda sa evitati alcoolul, cafeina si alimentele picante. Evitati contactele sexuale pana cand va faceti bine.


Simptome Disconfort stomacal sau balonare dupa ce ati baut sau mancat lactate, ca laptele de vaca sau inghetata.

Cauze posibile Intoleranta la lactoza

Ce trebuie sa faceti Evitati produsele lactate sau luati medicamente care va ajuta sa digerati lactoza.


Simptome Balonare insotita de mai putin trei scaune pe saptamana, dureri abdominale, sau scaune tari, uscate pe care le eliminati cu greu.

Cauze posibile Constipatie

Ce trebuie sa faceti Adoptati o dieta cu multe fibre, beti multe lichide si plimbati-va sau faceti zilnic miscare.

Daca problemele persista, cereti sfatul medicului.


Important de citit pentru sanatatea familiei

 

Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?

Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?

Ne place gratarul, fripturica calda si aromata de la cuptor, micii serviti la iarba verde. Auzim insa multe opinii impotriva carnii. E mai sanatos sa devenim vegetarieni? E mai sanatos sa mancam …

Calendar de circulatie al virusurilor

Calendar de circulatie al virusurilor

Toamna este anotimpul in care virusurile incep sa devina extrem de activi si sa calatoareasca.Daca nu ati stiut, si virusii au un calendar de calatorie. Vin si pleaca provocand viroze, epidemii si…

Nisipul plajei ne poate imbolnăvi: 10 boli pe care le poți lua de la nisip

Nisipul plajei ne poate imbolnăvi: 10 boli pe care le poți lua de la nisip

Nisipul plajei ne poate îmbolnăvi. Contactul cu nisipurile plajelor ne pune în contact cu stafilococi, bacterii, paraziți. Iată bolile pe care le poți lua de la nisip.…


 

 Comunitate, grupuri de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2017
referinte: WEBMD 2016, Vrouw.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 13 comentarii

  1. Bulat
    Bulat trimis la 7/1/2021

    Adesea când îmi îmi amintesc de careva cazuri neplacute în burta am un junchi care parca se ridica, da o sşabiciune apoi simpt ca prost lucreaza ţi inima.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Maria
    Mariatrimis la 16/11/2015

    De aproape 4luni am dureri abdominale care incep din jurul bunicului si o senzatie de usturime continua am facut multe analize am înghițit o grămadă de antibiotice si degeaba am facut gentamucina cu ampicilina ptr infecție urinara nu a trecut ,am fost tratată si de metro anexată cu indometacin aupozitoare nos-pa tavanul de 500 apoi am mai facut un ecograf si mi s-a spus ca ar fi o infectie la vezi ca iar indometacin supozitoare nos-pa cystone dar simptomele continua parca beau apă goală , sunt disperată ce sa faca? Ajutati-ma ca îmi vine sa îmi iau lumea in cap.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Andreea Pachioti
      Andreea Pachiotitrimis la 25/4/2021

      Și eu ma simt rau. Am luat tratament . Antibiotice pentru infecţie urinara. tract urinar dar tot nu mi-a trecut durerea. Și zilnic ma doare în partea dreapta şi în partea stânga. Pe ambele parţi.acum un minut ma durut în partea stânga . Și acum ma doare în dreapta sus. ÃŽn partea dreapta.si am stare de voma îmi . Nici eu nu mai ştiu ce sa mai fac. Parca zici ca se sfârşeşte lumea. îmi vine sa ma distrug. Și analizele de laborator de urina nu ai ieşit cum trebuie. Peste tot scrie urina prezent. Am avut hematurie şi de asta nu ai ieşit cum trebuie . Acum osa trebuiasca sa le mai repetam încaodata adica sa la E fac dinou. Dar asta e. Eu nu pot bs cred ca eu am pietre la rinichi. Merg la ginecolog şi osa aflam de la ginecologie de zice doamna doctor b. Osa fac toate analizele. Plus ecografia abdominala.eu mai bine intru în operaţie. Ca sa ma fac mai bine. ca sa nu ma mai doara.

    • Geanina
      Geaninatrimis la 20/9/2017

      Si antibioticele contribuie acum la disconfortul gastric. Senzatia de usturime este de fapt de la arsurile gastrice. Bine ar fi sa incerci un regim alimentar, sa elimini alimentele acide de genul fast-food, sucuri, mai putina carne si mai multe legume si cereale. Bea apa alcalina care te va ajuta la echilibrarea organismului. Cauta pe etichele valoarea ph-ului sa fie peste 7, chiar peste 8, eu am gasit Calipso cu 8,2. Te ajuta sa aduci in organism un mediu bazic unde cele mai multe boli nu se pot dezvolta.

  3. elena
    elenatrimis la 25/1/2015

    Am o durere în partea stanga sub partea coastei ce pote fi?0

    Raspunde la acest comentariu
  4. elena
    elenatrimis la 25/1/2015

    Am o durere în partea stanga sub partea coastei ce pote fi?0

    Raspunde la acest comentariu
  5. constantin bogdan
    constantin bogdantrimis la 8/1/2015

    Am o usturime abdominala stanga jos difuza parca vine din spate pe urma semuta pedrrapta nu-mi dau seama de la ce usturimea parca ie in grăsime spre suprafata sunt balonat mai mereu si elimin gaze orice asmanca usturimea nu dispare

    Raspunde la acest comentariu
  6. brasoveanu anca
    brasoveanu ancatrimis la 8/2/2013

    Ma numesc an a si am cateva luni de cand am dureri jos CA si cand as avea menstruatie dureri la contact sexual si urine tot timpul.am list antibiotice zinat si ciprinol dar nu sa schimbat nimic.va rog datimi un sfat.

    Raspunde la acest comentariu
  7. laura banaru
    laura banarutrimis la 10/12/2012

    am dureri abdominale de o saptamana imi merge burta imi vine sa vars..nici nu stiu ce ma doare toata burta ma doare ce sa fac???

    Raspunde la acest comentariu
  8. George Bogsan
    George Bogsantrimis la 23/10/2012

    Am dureri usoare in partea dereapta de jos a abdomenului ma precis cam la nivelul soldului, si sint persistente

    Raspunde la acest comentariu
  9. Oana
    Oanatrimis la 3/10/2012

    Buna ziua! Am o cunostinta care acuza dureri abdominale in partea superioara, varsa cu sange si are stari febrile...nu accepta sa mearga la medic, cu toate ca eu cred ca e vorba de o problema grava...imi puteti spune ce afectiuni au astfel de simtome, va rog!

    Raspunde la acest comentariu
  10. nicoleta
    nicoletatrimis la 23/8/2012

    buna ziua de la 14 ani a inceput sa ma doara in partea stanga a abdomenului ,o durere de ne suportat insotita de voma ,nici pe picoare nu puteam sta ,la dooctor mi-a spus ca am chist ovarian de 7 cm,am urmat tratament flamexin si anticonceptionale ,a trecut 10 ani de atunci dar durerea continua unde am fost au spus ca nu am nimic ,altii au spus ca e chist altii spun ca ar fi fibron ,nu sunt casatorita ,am luat si in greutate abdomenul meu este mare credeti-ma ca nu mai stiu ce sa fac aceste dureri cand ma iua nici nu pot sa mai merg ma svarcolsc pe jos ce sa fie ?va rog dati-mi un raspuns ,va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  11. elena
    elenatrimis la 9/8/2012

    de doua zile am o durere in partea stinga in sold ,o durere care seridica si coboara pe picior la vale ,astazi m-a luat o altadurere deasupra pieptului drept sus ,e ca un junghi ,la care ma tine si in spate pe coloana ,nustiu de la ce ? asa din bun senin ,se pare un curent ,dar nu ma pot misca ce as putea lua ? am luat un fasconal si atit ,dar tot ma doare

    Raspunde la acest comentariu
  12. MUNTEANU MARIAN
    MUNTEANU MARIANtrimis la 23/2/2012

    buna ziua in 2009 a fost operat de apendicita peritonita si de atunci am vomitat zilnic in timpu asta am fost de multe ori la doctor dar nu mia gasit nimic iar anu asta am fost operat din nou tot la apendic si mia gasit infctie puroi dupa 4 zile de la externare a inceput sa curga puroi prin operatie timp de 4 zile dupa care rana sa inchis o saptamina ma m simtit mai bine dupa aceea a inceput acelasi sintome dureri abdominale varsaturi vomit dureri in cosu pieptului in partea de jos unde a fost apendicul si in spate mia amortesc miinele si picioarele chiar daca merg sau stau nu mai stiu ce sa mai fac ma duc la doctor si imi spune ca nu am nimic dar pe mine ma doare si vomit at putea sa mi dati un sfat ce as putea faceanu asta am fost operat a doua oara

    Raspunde la acest comentariu
  13. munteanu marian
    munteanu mariantrimis la 16/10/2011

    buna ziua in 2009 am fost operat de apendicita peritonita pina la opratie am avut dureri abdominale si varsaturi dupa operatie nu mai durut dupa doua saptamini a inceput aceleasi dureri si varsaturizilnic am fost la doctor da nu mia gasit nimic si in tot acest timp am avut dureri si varsaturi si frisoane reci anul acesta in iunie am fost operat din nou tot de aceeasi operatie la apendic si mia scos puroi dupa operatie la vreo 4 zile de la externare a inceput sa mi curga puroi prin operatie a curs 3 zile dupa care operatia sa inchis timp de 2 saptamini mam simntit binisor dar a inceput sa ma doara la fel si varsaturi ma doare intruna si vomit si doctori imi spun ca nu am nimic dar pe mine ma doare zilnic si vars nu ce sa mai fac am 37 de ani si nu vreau sa mor asa de tanar mai ales ca am si un copil de crescut ati putea sa ma ajutati sa ma fac bine va rog mult va multumesc aresa mea e mario00008@yahoo.com ps imi amortsc miinile si picioarele daca stau chiar si in mers

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII