Fertilizarea in vitro nu poate intoarce ceasul biologic dar rata de succes la femeile de peste 40 de ani este in crestere

Fertilizarea in vitro nu poate intoarce ceasul biologic dar  rata de succes la femeile de peste 40 de ani este in crestere

Fertilizarea in vitro nu poate intoarce ceasul biologic dar rata de succes la femeile de peste 40 de ani este in crestere

Fertilizarea in vitro nu poate intoarce ceasul biologic - insa rata de succes la femeile de peste 40 de ani este in crestere.


Cu 40 de ani in urma, medicii au demonstrat in cele din urma ca infertilitatea nu trebuie sa fie intotdeauna inevitabila.


La vremea respectiva, nasterea lui Louise Brown, in Oldham, Manchester, la 25 iulie 1978, a fost intampinata cu o groaza previzibila: ar putea acest copil "test" sa fie inceputul unui viitor science fiction? Este nefiresc? Ne-etic? O revista a afirmat ca, conceperea lui Brown prin FIV este "cea mai mare amenintare de la bomba atomica".

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum o femeie cu varsta peste 42 ani poate concepe fara a folosi ovule donatoare
Populatia pacientilor cu FIV este in crestere
Cum functioneaza fertilitatea la femei
Deci, ce sunt numerele pentru varsta si fertilitate?
Studiul faimos care a provocat "mitul clasei biologice"
Oare vom deveni mai buni in prezicerea succesului?
Tehnologia moderna ce se poate eschiva limitei de varsta

Patru decenii si opt milioane de copii mai tarziu, FIV este inca o procedura scumpa, dar acceptata pe scara larga, extrem de reusita si disponibila in general pentru oricine are bani - fie ca au probleme de fertilitate, fie ca au intarziat conceperea unui copil dincolo de sfera naturala a fertilitatii.

Inseamna ca, intr-un an, orice femeie cu varsta sub 42 de ani poate avea o probabilitate de 80% de a concepe folosind propriile ovule si chiar putem examina embrionii pentru defecte genetice inainte de a fi implantate. si bebelusii sunt sanatosi - departe de extraterestrii straini pe care criticii i-au prezis in anii '70.

Cum o femeie cu varsta peste 42 ani poate concepe fara a folosi ovule donatoare

Si totusi, in ciuda tuturor eforturilor facute pentru a ne perfectiona in urmarirea nivelurilor hormonale ale femeilor si a prezice sansa de succes si chiar venirea cu modalitati de a face ovule artificiale, un lucru ramane acelasi: inca nu stim cum o femeie cu varsta peste 42 ani poate concepe fara a folosi ovule donatoare, folosindu-si ovulele congelate sau explorand tehnicile experimentale de editare a ovulelor.

Aici, unii dintre specialistii de top ai fertilitatii din America explica ce urmeaza pentru fertilitate: ceea ce stim, ceea ce nu stim si ceea ce se afla la orizont cand ajungem la unul dintre cele mai importante momente ale medicinei moderne.

Populatia pacientilor cu FIV este in crestere

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti despre FIV este ca ocupa o populatie diferita de cea pentru care a fost creata.

La inceput, a fost inventat pentru cupluri cu tuburi Fallopiane blocate sau sperma slab calitativa sau cu deficite. Louise Brown, mama lui Lesley, care avea 30 de ani cand a nascut, avea blocate tuburile Fallopiene. Majoritatea pacientilor din anii 1980 si inceputul anilor 1990 care au intrat in aceasta categorie au avut o varsta medie de 25 de ani.

Asta s-a schimbat repede. Din cei opt milioane de copii nascuti la nivel mondial din 1978, doua treimi s-au nascut dupa anul 2007. si 90% dintre mamele cu FIV in ultimul deceniu au fost in varsta de 30 de ani, au incercat si nu au conceput in mod natural sau au inceput tarziu programul de fertilizare.

De fapt, rata femeilor de peste 42 de ani care se inscriu la FIV creste de sase ori mai repede decat cele care au 30 si putin peste, potrivit Societatii de Tehnologie de Reproducere Asistata (SART).

Acest lucru schimba denumirea jocului – indreptand inovatorii de fertilitate catre explorarea tuturor optiunilor, de la editarea embrionilor pana la gametogeneza in vitro (sau IVG, care ar putea face ovule din pielea umana pe orice parte a corpului).

"Numarul pacientilor este diferit de cel cu care ne-am confruntat la inceput", spune Dr. John Zhang, de la Centrul de fertilitate New Hope din New York, transmite DailyMail.com.

"Oamenii care vin la noi sunt complet diferiti. Este ca o petrecere diferita. Si stii ce? Nu poti servi aceeasi mancare sau aceeasi bautura unei alte multimi la o petrecere diferita. Pur si simplu nu poti."

Cum functioneaza fertilitatea la femei

O femeie are toate ovulele pe care le va avea vreodata pana in 20 de saptamani de gestatie in uter - aproximativ doua milioane - si dupa nastere, incep sa se epuizeze. La pubertate are 300.000. Numai o parte din aceste ovule sunt maturate pentru fertilizare. In timpul vietii, majoritatea femeilor vor maturiza aproximativ 400 de ovule pentru ca sperma sa se insemineze - de obicei, un ovul pe ciclu.

In timp ce sperma poate trai in uter pana la o saptamana, ovulele mature au doar o zi la dispozitie. Daca sperma nu ajunge in 24 de ore, ovulul moare si se inmoaie, impreuna cu sangele care se ridicase pe peretii uterului ca o perna pentru ovulul fertilizat care se implanteaza si se dezvolta ntr-un copil.

In general, pana la varsta de 42 de ani, o femeie opreste maturarea ovulelor sanatoase pentru fertilizare. Asta nu inseamna ca nu are ovule pentru ca sperma sa fertilizeze. Dar sansa ca aceste ovule sa fie normale din punct de vedere genetic, si capabile sa se dezvolte intr-un copil, este mica.

"Varsta nu poate fi subevaluata. Acesta este factorul de conducere", spune pentru DailyMail.com Dr. Zev Williams, MD, sef al Diviziei de Endocrinologie si Infertilitate Reproductiva la Universitatea Columbia Medical Center. "Ar putea avea loc fertilizarea? Da. Cu toate acestea, sansele unei sarcini viabile sunt scazute. Femeia s-ar putea sa nu stie nici macar ca era insarcinata sau ar putea fi o pierdere timpurie a sarcinii. Mareea diferenta consta in sansele ca ovulul sa fie normal cromozomic [adica ca toti cei 24 de cromozomi sa fie bine, ceea ce este esential pentru dezvoltare]. Daca iei 10 embrioni de la o femeie de 25 de ani si ii testezi genetic, 60% ar fi normali. La o varsta de 42 de ani s-ar putea gasi doar un cromozom normal. Este o mare diferenta."

Deci, ce sunt numerele pentru varsta si fertilitate?

Cand vine vorba de varsta si fertilitate, exista numeroase numere plutitoare in diverse brosuri, articole si rapoarte clinice.

In general, majoritatea practicantilor - si statisticile SART - sunt de acord cu aceste cifre:

• Intr-un an, femeile cu varsta sub 40 de ani au o sansa de 80% de concepere intr-un an
• Intr-un an, femeile de peste 42 de ani au o probabilitate de 1-3% de a concepe intr-un an
• Pe ciclul FIV, femeile sub 35 de ani au o sansa de 48,5% sa recupereze ovule viabile
• Pe ciclul IVF, femeile de peste 40 de ani au o probabilitate de 3,2% de a recupera ovule viabile
• Sub 35 de ani, 60% din embrionii unei femei fertilizate prin FIV trebuie sa fie "normal cromozomiali" (cu nicio mutatie in cei 24 de cromozomi)
• Peste 40 ani, 10% din embrionii lor vor fi normal cromozomiali

Aparitia FIV a insemnat ca orice femeie cu varsta sub 42 de ani ar putea avea o probabilitate de aproximativ 80% sa conceapa intr-un an si chiar putem examina embrionii pentru mutatii genetice inainte de a fi implantati, adica copiii sunt sanatosi - departe de extraterestrii nefiresti, prezisi in anii '70.

Studiul faimos care a provocat "mitul clasei biologice"

Un studiu din 2004, citat recent intr-un episod al emisiunii "Adam Ruins Everything", a lansat ideea ca "ceasul biologic" al unei femei incepe sa se apropie de sfarsit dupa varsta de 35 de ani. Studiul, realizat de Institutul National de Sanatate in 2004, a constatat ca "multe cupluri infertile vor concepe daca vor incerca un an suplimentar".

Autorul principal, dr. David Dunson, din filiala biostatistica, a constatat ca o femeie are la fel de multe sansa sa conceapa la 37 (82 la suta intr-un an), la fel ca ea la 32 (86 la suta). Cu toate acestea, in timp ce show-ul a declarat ca aceasta este dovada ca femeile la varsta de 30 de ani si la inceputul anilor 40 pot avea sarcini viabile, acest lucru este putin exagerat, conform concluziei doctorului Dunson.

Dr. Dunson a constatat ca, pe masura ce imbatranim, exista o diferenta intre infertilitate si sterilitate. Majoritatea femeilor, a constatat el, devin treptat infertile, cu timpul (mai putin capabile sa conceapa fara un an de contact neprotejat). Cu toate acestea, in ciuda faptului ca unii sugereaza acest lucru, el a insistat ca femeile de peste 40 de ani nu devin neaparat sterile (complet incapabile sa conceapa fara reproducere asistata).

Potrivit dr. Jennifer Mersereau, MD, profesor asociat la Departamentul de Endocrinologie si Infertilitate a Reproducerii de la Universitatea din Carolina de Nord, aceasta este una dintre cele mai mari confuzii pe care le observa la pacienti.

"O mare conceptie gresita este efectul varstei materne si al rezultatelor", explica ea. Cu adevarat, o multime de pacienti nu inteleg ca sansa de a concepe scade dramatic cu inaintarea in varsta, chiar si cu FIV. "Ei vad ca vedetele din filme raman insarcinate la varsta de 45 de ani, asa ca presupun ca toti putem face asta. Oamenii sunt foarte suparati atunci cand le spui ca, pentru majoritatea oamenilor, nu functioneaza asa.

Oare vom deveni mai buni in prezicerea succesului?

In aceste zile, predictiile FIV sunt mult mai clare decat au fost in urma cu 40 de ani, dar inca nu putem spune cu certitudine ca va fi un succes. S-ar putea sa fie doua femei de 35 de ani cu exact acelasi stil de viata, IMC si fundal pentru FIV - si un doctor nu poate spune sigur daca una sau ambele vor vedea succesul intr-o singura runda, doua runde, trei runde, mai multe runde sau niciodata.

Potrivit doctorilor Zhang, Williams si Mersereau, acest lucru nu se va schimba curand. Varsta este in continuare factorul definitoriu, dar este atat de variabil in functie de ciclul fiecarei femei.

"Daca doriti sa stiti pe ciclu sau pe luna, este foarte variabil. Aceasta depinde in intregime de individ", spune dr. Zhang.

Tehnologia moderna ce se poate eschiva limitei de varsta

"Daca doriti sa aveti un copil cu ADN-ul dvs., atunci nu exista limita de varsta", explica Dr. Zhang, renumit pentru transferurile nucleare de pionierat (asa-numitul "copii cu trei parinti" care utilizeaza ADN-ul unui donator, precum si al mamei si tatalui pentru a elimina bolile ereditare).

Intrebat de un numar, el a spus ca "fara limita" inseamna "fara limita". In teorie, am putea face copii folosind ADN-ul de 85 de ani intr-un context de laborator. Pe baza intelegerii noastre asupra biologiei de baza a reproducerii, este foarte probabil ca femeile sa aiba un copil la orice varsta doresc.

"Daca vrei sa ai un copil, adica sa dai nastere unui copil, aceasta limiteaza varsta la 55 de ani sau 65 de ani, daca doamna este in stare buna de sanatate".

Deci, cum functioneaza asta?

Dupa varsta de 42 de ani, exista cateva optiuni.

O optiune, care va deveni din ce in ce mai frecventa, este ca o femeie ar putea folosi ovule sau embrioni pe care ea le-a inghetat ani in urma. Alta, este ca ar putea folosi ovule sau embrioni donatori. Apoi, exista tehnologiile mai controversate.

Exista perspectiva IVG (gametogenisis in vitro), care este crearea ovulelor umane care contin ADN-ul unei persoane utilizand celulele luate de oriunde - de la obraz pana la brat. Dr. Zhang continua, de asemenea, sa aiba sperante pentru o mai larga acceptare a tehnicii sale de transfer nuclear. Tehnica, numita "copilul cu trei parinti", foloseste ADN-ul mamei si al tatalui, precum si cel al donatorului de a edita embrionul pentru a elimina bolile ereditare.

Aceste tehnologii din urma nu sunt lipsite de critici.

"Cred ca aceste noi tehnologii, cum ar fi transferul nuclear in care exista ADN-ul parintilor cu trei parinti intr-o celula a copilului viitor, este intr-adevar un teritoriu neexplorat", avertizeaza dr. Mersereau.

"Nici un om nu se dezvolta asa in mod natural. Nu stim cu adevarat care vor fi efectele pe termen lung pentru un copil. Acest lucru este intr-adevar diferit de stabilitatea fertilitatii pe care o avem in zilele noastre. Majoritatea tarilor si societatilor spun ca acest lucru este cu adevarat interesant, dar trebuie sa-l luam cu precautie extrema".

Dr. Zhang este, desigur, mai relaxat in legatura cu asta. El insista ca aceste aventuri sunt cheia prin care se poate acorda tuturor femeilor optiunea maternitati.

El crede ca controversa actuala cu privire la aceste tehnici este comparabila cu controversa privind FIV in anii '70 - si numai daca putem ajunge la formularea corecta, lucrurile se vor desfasura mai usor ("Nu-mi place sa folosesc cuvantul" artificial "sau" hibrid " , ii face pe oameni sa se sperie ").

De fapt, el spune ca majoritatea pacientilor cu care vorbeste sunt disperati pentru ca aceste evolutii sa se miste mai repede, desi guvernele controleaza puternic orice cercetare. Insa el insista ca nu este etic sa impulsioneze conceperea unui copil dincolo de varsta de pensionare.

"Este putin diferit daca te uiti la problema din punct de vedere etic. Etica si socio-economia trebuie sa fie luate in considerare, pentru ca daca o mama are un copil la 85 de ani - ceea ce cred cu adevarat ca nu este o problema din punct de vedere biologic – cand acel copil va fi adolescent, parintele a decedat."

Sterilitatea: 10 intrebari si raspunsuri esential

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Dar, cu cat veti fi mai informata, cu atat drumul pana la momentul de a deveni mamica este mai scurt.

Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul tratamentului.

Iata 10 intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stiti - oferite de specialistii de la Desprecopii.com:

 Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV: Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

 Asteptand un ingeras in viata noastra ! :Tratamentul infertilitatii este un proces de lunga durata in care vei dori sa te simti comfortabil cu decizia luata.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII