Dezvoltarea timpurie este esentiala pentru viitorul adult

Dezvoltarea timpurie este esentiala pentru viitorul adult

Dezvoltarea timpurie este esentiala pentru viitorul adult

Mai repede decat ne-am fi gandit vreodata: primii ani de viata ai copilului ii pregatesc drumul catre viata de adult.


In primii ani de viata, incepand chiar din timpul sarcinii si pana la varsta de 3 ani, bebelusii au nevoie de nutritie, protectie si stimulare, pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului.

 

In primii ani de viata, creierul copilului formeaza noi conexiuni la o rata uluitoare - potrivit Centrului pentru Copii in dezvoltare al Universitatii Harvard, mai mult de 1 milion in fiecare secunda - un ritm nemaiintalnit.

In procesul dezvoltarii creierului, legaturile neuronale sunt modelate de gene si experiente de viata, si anume: o alimentatie buna, protectie, stimularea limbajului, joaca libera, libertarea de miscare si atentie din partea parintilor. Aceasta combinatie stabileste baza viitorului copilului.

Cu toate acestea, prea multi copii sunt inca lipsiti de o nutritie adecvata, joaca si iubire, lucruri esentiale de care creierul lor are nevoie pentru a se dezvolta. Uneori, pur si simplu, nu acordam suficienta atentie creierului bebelusilor si ne focusam mai mult pe corpul lor.

Importanta dezvoltarii timpurii a bebelusului

Dezvoltarea emotionala, sociala si fizica a bebelusilor si copiilor mici are un efect direct asupra dezvoltarii lor generale si asupra adultilor care vor deveni. De aceea, intelegerea necesitatii de a investi in copiii foarte mici este esentiala pentru bunastarea lor in viitor.

Primii ani de dezvoltare umana stabilesc arhitectura si functia de baza a creierului. Aceasta perioada timpurie de dezvoltare (de la conceptie si pana la varsta de 6-8 ani), afecteaza urmatoarea etapa a dezvoltarii, precum si etapele ulterioare. Dezvoltarea timpurie slaba afecteaza sanatatea (fizica si mentala), comportamentul si invatarea pe viitor.

Joaca este o parte importanta a dezvoltarii timpurii

Joaca ajuta creierul sa se dezvolte, si in acelasi timp dezvolta abilitatile de comunicare.

Jocurile simple precum dansul cu bebelusul in brate, muzica sau joaca de-a v-ati ascunselea, sunt mult mai importante decat o modalitate de a face timpul sa treaca mai repede. Acestea ii invata pe bebelusi primele notiuni despre comunicare si ii ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii.

Jocuri simple ca stivuirea si apoi daramarea unor cuburi, permit copiilor mici sa descopere concepte de matematica si stiinta, inclusiv forme, gravitate si echilibru. Aceste jocuri din copilarie sunt vitale pentru a pune bazele educatiei formale. In majoritatea cazurilor, procesul de invatare incepe cu parintii care se joaca cu ei, le raspund si se angajeaza in activitati impreuna.

Stiai ca scutecele nepotrivite pot afecta dezvoltarea fizica a copilului?

Conform unui studiu realizat in 2012 de Institutul National de Sanatate din SUA, scutecele care atarna greu pot impiedica abilitatea copilului de a merge corespunzator si ii pot afecta dezvoltarea fizica. 

Este important sa alegeti un scutec care ofera o libertate mare de miscare si sa il schimbati la timp ca sa nu atarne greu. Conform testarilor independente Desprecopii.com, scutecul cel mai confortabil si care ofera cea mai mare libertate de miscare este scutecul chilotel de la Pampers

Esti un tatic implicat? Hai la TATITLON!

Esti un tatic activ si implicat in cresterea bebelusului? Participa la TATITLON si poti castiga o masina!

 

Toate aspectele dezvoltarii sunt interconectate

De exemplu, capacitatea unui copil de a invata informatii noi este influentata de capacitatea lui de a interactiona in mod corespunzator cu ceilalti, dar si de capacitatea de a-si controla impulsurile imediate.

Ce este dezvoltarea sociala si emotionala?

Dezvoltarea sociala si emotionala este schimbarea in timp a capacitatii copiilor de a reactiona si de a interactiona cu mediul social.

Dezvoltarea sociala si emotionala este complexa si include multe domenii de crestere. Fiecare este descrisa detaliat mai jos:

Temperament: modul in care un copil mic actioneaza si raspunde unor situatii diferite, ingrijitorilor si strainilor
Atasament: legatura emotionala dintre copil si ingrijitor
Abilitati sau competente sociale: capacitatea de a se intelege cu alte persoane
Controlul emotiei: abilitatea unui copil de a-si controla emotiile si reactiile la mediul inconjurator.

Ce ar trebui sa faca parintii daca sunt preocupati de dezvoltarea bebelusului lor?

Reperele sociale si emotionale ne informeaza daca un copilas dobandeste abilitati in intervalul de timp la care ne-am asteptat. Cu toate acestea, daca aveti ingrijorari in privinta dezvoltarii sale, va recomandam sa discutati cu medicul pediatru.

Ce este atasamentul si ce legatura are cu dezvoltarea timpurie?

Atasamentul este legatura emotionala dintre copil si ingrijitor. Abilitatea de a forma un atasament este prezenta de la nastere si joaca doua roluri importante pentru copiii mici. In primul rand, ii motiveaza pe copii sa stea langa un ingrijitor, care ii ofera siguranta, si in al doilea rand, permite copiilor sa depinda de ingrijitorul lor ca sursa de sprijin, in timp ce exploreaza imprejurimile. Copiii care fac acest lucru cu succes, au ceea ce se numeste adeseori "atasament sigur".

Dezvoltarea unui atasament sigur este importanta din mai multe motive:

 Promoveaza o relatie pozitiva intre copil si ingrijitor
 Reduce riscul de probleme sociale si emotionale mai tarziu in copilarie si in viata de adult
 Incurajeaza relatiile sanatoase in afara casei (cu alte persoane)
 Promoveaza relatii pozitive si de incredere in copilarie, adolescenta si maturitate

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️