Dezvoltarea timpurie este esentiala pentru dezvoltarea inteligentei unui copil
Mai repede decât ne-am fi gândit vreodată: primii ani de viață ai copilului îi pregătesc drumul către viața de adult. În primii ani de viață, începând chiar din timpul sarcinii și până la vârsta de 3 ani, bebelușii au nevoie de nutriție, protecție și stimulare pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.
În primii ani de viață, creierul copilului formează noi conexiuni la o rată uluitoare - potrivit Centrului pentru Copii în Dezvoltare al Universității Harvard, mai mult de 1 milion în fiecare secundă - un ritm neîntâlnit.
In procesul dezvoltarii creierului, legaturile neuronale sunt modelate de gene si experiente de viata, si anume: o alimentatie buna, protectie, stimularea limbajului, joaca libera, libertarea de miscare si atentie din partea parintilor. Aceasta combinatie stabileste baza viitorului copilului.
Cu toate acestea, prea multi copii sunt inca lipsiti de o nutritie adecvata, joaca si iubire, lucruri esentiale de care creierul lor are nevoie pentru a se dezvolta. Uneori, pur si simplu, nu acordam suficienta atentie creierului bebelusilor si ne focusam mai mult pe corpul lor.
Importanta dezvoltarii timpurii a bebelusului
Dezvoltarea emotionala, sociala si fizica a bebelusilor si copiilor mici are un efect direct asupra dezvoltarii lor generale si asupra adultilor care vor deveni. De aceea, intelegerea necesitatii de a investi in copiii foarte mici este esentiala pentru bunastarea lor in viitor.
Primii ani de dezvoltare umana stabilesc arhitectura si functia de baza a creierului. Aceasta perioada timpurie de dezvoltare (de la conceptie si pana la varsta de 6-8 ani), afecteaza urmatoarea etapa a dezvoltarii, precum si etapele ulterioare. Dezvoltarea timpurie slaba afecteaza sanatatea (fizica si mentala), comportamentul si invatarea pe viitor.
Joaca este o parte importanta a dezvoltarii timpurii
Joaca ajuta creierul sa se dezvolte, si in acelasi timp dezvolta abilitatile de comunicare.
Jocurile simple precum dansul cu bebelusul in brate, muzica sau joaca de-a v-ati ascunselea, sunt mult mai importante decat o modalitate de a face timpul sa treaca mai repede. Acestea ii invata pe bebelusi primele notiuni despre comunicare si ii ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii.
Jocuri simple ca stivuirea si apoi daramarea unor cuburi, permit copiilor mici sa descopere concepte de matematica si stiinta, inclusiv forme, gravitate si echilibru. Aceste jocuri din copilarie sunt vitale pentru a pune bazele educatiei formale. In majoritatea cazurilor, procesul de invatare incepe cu parintii care se joaca cu ei, le raspund si se angajeaza in activitati impreuna.
Toate aspectele dezvoltarii sunt interconectate
De exemplu, capacitatea unui copil de a invata informatii noi este influentata de capacitatea lui de a interactiona in mod corespunzator cu ceilalti, dar si de capacitatea de a-si controla impulsurile imediate.
Ce este dezvoltarea sociala si emotionala?
Dezvoltarea sociala si emotionala este schimbarea in timp a capacitatii copiilor de a reactiona si de a interactiona cu mediul social.
Dezvoltarea sociala si emotionala este complexa si include multe domenii de crestere. Fiecare este descrisa detaliat mai jos:
Temperament: modul in care un copil mic actioneaza si raspunde unor situatii diferite, ingrijitorilor si strainilor
Atasament: legatura emotionala dintre copil si ingrijitor
Abilitati sau competente sociale: capacitatea de a se intelege cu alte persoane
Controlul emotiei: abilitatea unui copil de a-si controla emotiile si reactiile la mediul inconjurator.
Ce ar trebui sa faca parintii daca sunt preocupati de dezvoltarea bebelusului lor?
Reperele sociale si emotionale ne informeaza daca un copilas dobandeste abilitati in intervalul de timp la care ne-am asteptat. Cu toate acestea, daca aveti ingrijorari in privinta dezvoltarii sale, va recomandam sa discutati cu medicul pediatru.
Ce este atasamentul si ce legatura are cu dezvoltarea timpurie?
Atasamentul este legatura emotionala dintre copil si ingrijitor. Abilitatea de a forma un atasament este prezenta de la nastere si joaca doua roluri importante pentru copiii mici. In primul rand, ii motiveaza pe copii sa stea langa un ingrijitor, care ii ofera siguranta, si in al doilea rand, permite copiilor sa depinda de ingrijitorul lor ca sursa de sprijin, in timp ce exploreaza imprejurimile. Copiii care fac acest lucru cu succes, au ceea ce se numeste adeseori "atasament sigur".
Dezvoltarea unui atasament sigur este importanta din mai multe motive:
Promoveaza o relatie pozitiva intre copil si ingrijitor
Reduce riscul de probleme sociale si emotionale mai tarziu in copilarie si in viata de adult
Incurajeaza relatiile sanatoase in afara casei (cu alte persoane)
Promoveaza relatii pozitive si de incredere in copilarie, adolescenta si maturitate
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII