Povestea fetitei cangur care avea o supărare ascunsă: despre enurezisul primar nocturn

Povestea fetitei cangur care avea o suparare ascunsa:  despre enurezisul primar nocturn

Povestea fetitei cangur care avea o supărare ascunsă: despre enurezisul primar nocturn

Enurezisul primar nocturn - sau când copilul face pipi in pat  este o problemă frecventă la copii care afecteaza 6-10% dintre copiii de peste 7 ani, avand importante consecințe sociale, emoționale și comportamentale.

• Iată care sunt simptomele si semnalele de alarmă ale acestui comportament si cum ne putem ajuta copilul sa depășeasca acesta perioadă. Dar citește mai intâi  povestea fetiței cangur care avea o supărare ascunsă...

- veti citi:
Povestea fetitei cangur care avea o supărare ascunsă
Enurezisul primar nocturn - sau când copilul face pipi in pat, este o problemă frecventă la copii
Probleme psihologice in cazul enurezisului
Ce putem face?
Când scăpam de scutecul de noapte: despre răbdare, calm si eventual Enurezis
Discutii pe forum despre Enurezis Nocturn
Despre scutece si olita informatii utile

Povestea fetitei cangur care avea o supărare ascunsă

A fost odata o fetita cangur si aceasta fetita cangur avea o mare suparare. Un necaz secret despre care nu ii spunese lui mami si nici lui tati. SI nici macar papusii sale preferate... Deci secretul era numai al ei, acuns undeva in adncul inimii. Si ea avea o inima mare, foarte mare - cam cat un balon. Dar in inima aceea mare erau foarte multe lacrimi si nimeni nu stia nimic despre lucrul asta. Si nimeni nu vedea oricum pentru ca era ceva ce nu se putea vedea...

Si seara, in pat - cu cearceaful pe nas, fetita ramanea cu ochii larg deschisi si nu spunea nimic lui mami si nici lui tati cand venea sa o sarute si sa ii spuna Noapte buna fetita mea.

Si numai ea, isi stia teama. Tarziu in noapte, fetita adormea. Dar nu stiti ce se intampla in fiecare dimineata. Tot patul era ud, inundat ca si cum un râu s-ar fi revărsat in casa lor. Parintii fetitei cangur credeau ca fetita a facut pipi in pat - dar de fapt erau lacrimile fetitei cangur.Pentru ca ea stia că atunci cand doarme - plange cu toate lacrimile ei mari...

Dar intr-o zi tati i-a dat un ursulet koala de plus si i-a spus - Poti sa spui toate secretele tale acestui urs koala pentru ca intelege totul cu ochii - uite cum ii stralucesc. Si in seara aceea, fetita i-a destainuit secretul micului koala - numai lui.
Iar necazul ei a disparut ca prin farmec. A doua zi dimineata, patul ei era uscat caci nu mai plansese. Cum putuse sa-si spuna secretul cuiva care a inteles-o, toate lacrimile ei s-au avaporat.
Asa se termina povestea fetitei cangur care avea o suparare ascunsa si din aceea zi, nu mai mai facut pipi in pat.

Enurezisul primar nocturn - sau când copilul face pipi in pat, este o problemă frecventă la copii

Enurezisul primar nocturn - sau cand copilul face pipi in pat  este o problema frecventa la copii care afecteaza 6-10% dintre copiii de peste 7 ani, avand importante consecinte sociale, emotionale si comportamentale. Care sunt simtomele si semnalele de alarma ale acestui comportament si cum ne putem ajuta copilul sa depaseasca acesta perioada?

Enurezisul primar nocturn este o tulburare de eliminare urinară în care copiii cu vârsta de cel puțin 5 ani au episoade repetate de incontinență urinară în timpul somnului, fără a exista o cauză organică sau medicală identificabilă.

Această afecțiune este caracterizată prin incapacitatea copilului de a controla vezica urinară în timpul somnului, ceea ce duce la eliberarea involuntară a urinei în pat în timpul nopții. Enurezisul primar nocturn este considerat "primar" deoarece copiii nu au avut niciodată controlul vezicii urinare în timpul nopții, iar "nocturn" pentru că aceste episoade se întâmplă în timpul somnului.

Cauza exactă a enurezisului primar nocturn nu este cunoscută, dar se crede că poate fi legată de factori genetici, neurologici sau hormonali. De asemenea, se crede că copiii care suferă de enurezis primar nocturn pot avea o vezică urinară mai mică decât alți copii sau pot produce mai multă urină în timpul nopții.

Probleme psihologice in cazul enurezisului

- Prezenta unor tulburari de comportament sau a altor probleme psihologice (ex. copil hiperkinetic sau cu deficit de atentie).

Simptomele enurezisului nocturn monosimptomatic au asociata de regula o serie de probleme (capacitate vezicala mica, simptome urologice (vezica urinara hiperactiva), infectii de tract urinar, tulburari de defecatie, consum inadecvat de lichide, tulburari de comportament).

Ce putem face?

Modul de abordare trebuie sa fie specific fiecarui copil
Se poate spera la o participare directa si concreta numai din partea copilului peste 8 ani
Orice apropiere, discutie asupra “problemei” copilului se va face cu maximum de atentie si cu delicatete; afirmandu-se de la inceput si pe parcurs ca e o “chestie” ce el, ajutat, o poate rezolva.
Se va urmari permanent “topirea” anxietatii copilului, tinandu-se permanent seama ca E.N.P. este o problema “autolimitata”
Desi metoda calendarului (cu bonusuri si penalizari) este unanim recomandata, aceasta va fi aplicata ca un concurs nu ca o sanctiune
Copilului i se va explica si va fi determinat ca dupa cina (ora 18,00) sa reduca consumul de lichide la minimum
Copilul va fi îndemnat/invatat ca “la culcare” sa-si goleasca complet vezica urinara
Noaptea, copilul va fi trezit, cu ceas desteptator, si dus/trimis sa urineze in stare “pe deplin treaz” la W.C.
In cursul zilei copilul va fi educat/reeducat pentru o "mictiune controlata" (la interval regulat si cu alternanta stop-mictiune-stop-mictiune) în doi timpi.

Copilului i se va explica, punct cu punct, planul terapeutic, asigurandu-ne asupra intelegerii si acceptarii recomandarilor. 

 

Când scăpam de scutecul de noapte: despre răbdare, calm si eventual Enurezis

Dupa ce copilul reuseste sa scape de scutecele de zi ... urmeaza urmatoarea provocare: renuntarea la scutecul de noapte dar si micile accidente de pipi noaptea in pat. Cand scapam de scutecul de noapte se intreaba mamicile de la Desprecopii. Iata date despre cand ar fi normal sa nu mai folositi scutec de noapte la copil plus alte detalii care va pot linisti dar si ce trebuie sa stiti despre Enurezisul Nocturn . 

Pe scurt ...cel mai bine ii puneti un scutec noaptea si asteptati calmi ca timpul sa rezolve aceasta problema :) citeste mai departe aici.

 

Discutii pe forum despre Enurezis Nocturn:

Enurezis nocturn la 12 ani-ce e de facut?
Enurezis nocturn, solutii
Enurezis nocturn secundar
fetita mea face pipi pe ea
Analize pentru enurezis nocturn
Chilotei cu sonerie??? Enurezis nocturn

Despre scutece si olita mai cititi:

Olita: cand e timpul potrivit pentru a scapa de scutece
Metode distractive pentru renuntarea la scutece
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita
Prima oara la olita
Operatiunea  Olita in 7 zile
9 idei fixe despre olita, la care trebuie sa renunti imediat

 Forumuri specializate ale comunitatii Desprecopii

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2024
sursa fotografie fetita cu cangur: kangarooworlds.com/joey_kangaroo_and_girl/ 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Enurezis

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII