Sarcina falsa sau cand sarcina e imaginara

Sarcina falsa sau cand sarcina e imaginara

Sarcina falsa sau cand sarcina e imaginara

Sarcina falsă este o situatie rară, când o femeie crede că este însărcinată - și are simtome de sarcină însă acestea NU sunt cauzate de o sarcină.

Aceasta este sarcina falsă, denumită clinic pseudocieza si incepe cu convingerea ferma a femei ca asteapta un copil - cand de fapt e vorba despre asa ceva.

- veti citi:
există si cazuri când sarcina - mult asteptata sarcină, este doar o iluzie
Ce cauzează o sarcină falsă?
Simptomele sarcinii false
Testele pentru sarcină falsă
Ce se face in cazul sarcinii false

Din păcate, există si cazuri când sarcina - mult asteptata sarcină, este doar o iluzie

Exista si situatii cand o femeie crede că este însărcinată - si are simptome de sarcina insa acestea NU sunt cauzate de o sarcină.

Aceasta este sarcina falsă, denumită clinic pseudocieza si incepe cu convingerea ferma a femei ca asteapta un copil - cand de fapt NU e vorba despre asa ceva.

Chiar daca pare incredibil, nu numai femeile pot avea o sarcina falsă. SI unii bărbați se confruntă cu un fenomen asemănător, cunoscut sub numele de "couvade" sau "sarcină simpatică". Ei vor dezvolta multe din aceleași simptome ca si partenerele lor insărcinate - inclusiv creșterea în greutate, greața și durerile de spate.

Ce cauzează o sarcină falsă?

Doar recent, medicii au început să înțeleagă problemele psihologice și fizice care sunt la originea unei sarcini false. Desi cauzele exacte inca nu sunt cunoscute, doctorii suspecteaza ca anumiti factori psihologici pot convinge corpul "sa creadă" ca este insarcinat.

Atunci când o femeie simte o dorință intensă de a rămâne gravidă, care poate fi cauzată de infertilitate, repetarea avorturilor, menopauza iminentă sau dorința de a se căsători, corpul ei poate produce unele simptome de sarcină (cum ar fi o abdomen marit, sânii măriti și chiar senzația de mișcare fetală). Creierul femeii interpretează greșit aceste semnale ca sarcină și declanșează eliberarea hormonilor (cum ar fi estrogenul și prolactina) care duc la simptome reale ale sarcinii.

Unii cercetători au sugerat că dorinta intensă, sărăcia, lipsa de educație, abuzul sexual în copilarie sau problemele de relație ar putea juca un rol în declanșarea unei sarcini false. A avea o sarcină falsă nu este aceeași cu cea care susține că este însărcinată pentru un beneficiu (de exemplu, pentru a profita financiar) sau pentru a avea iluzii de sarcină (cum ar fi la pacienții cu schizofrenie).

Simptomele sarcinii false

Femeia cu sarcină falsă are multe din aceleași simptome ca și cele care sunt gravide, inclusiv:

- intreruperea perioadei menstruale
- mărirea abdomenului
- Sâni durerosi si marit,
- modificări ale mameloanelor și, eventual, producția de lapte
- senzație de mișcări fetale
- greață și vărsături
- creștere în greutate

Aceste simptome pot dura de la câteva săptămâni, timp de nouă luni sau chiar mai mulți ani. Un procent foarte mic de femei cu sarcină falsă va ajunge la biroul medicului sau la spital cu ceea ce se simte ca dureri de travaliu.

Testele pentru sarcină falsă

Pentru a stabili dacă o femeie se confruntă cu o sarcină falsă, medicul va evalua de obicei simptomele ei, va efectua un examen pelvian și ultrasunete abdominale (ecografie) - aceleași teste utilizate pentru a simți și a vizualiza copilul în timpul unei sarcini normale.

Într-un caz de sarcină falsă, pe ecografie nu va fi observat un copil și nu vor exista bătăi de inimă. Uneori însă medicul va găsi unele dintre schimbările fizice care apar în timpul sarcinii, cum ar fi uterul mărit și colul uterin. Testele de sarcină cu urină vor fi insa întotdeauna negative în aceste cazuri, cu excepția cancerelor rare care produc hormoni asemănători cu sarcina.

Anumite afecțiuni medicale pot imita simptomele sarcinii, inclusiv sarcina ectopică, obezitatea morbidă și cancerul. Aceste condiții pot fi eliminate prin teste.

Ce se face in cazul sarcinii false

Când o femeie care crede ca este insarcinată, mai ales pentru o perioadă de câteva luni afla ca NU este... socul poate fi puternic.  Este de datoria partenerului si a medicului sa ii ofere sprijin psihologic, inclusiv terapie, pentru a ajuta femeia sa isi recapete echilibrul.

Oare sunt gravidă? Simptome precoce de sarcină

Sunt gravida? Care sunt primele semne care pot indica  o sarcina? Simptomele precoce ale sarcinii - pot anunta ca barza se gandeste la tine. Iata care sunt simptomele precoce ale sarcinii... de care e bine sa stii deja.

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2019  

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII