Bolile alergice la copii: intrebări și răspunsuri pentru părinți de la medic

Bolile alergice la copii: intrebari si raspunsuri pentru parinti

Bolile alergice la copii: intrebări și răspunsuri pentru părinți de la medic

Alergiile sunt afecțiuni cauzate de un răspuns nepotrivit, diferit, al sistemului imun la una sau mai multe molecule, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor. Organismul creează un tip special de anticorpi, IgE – care se exprimă pe suprafața unor celule și declanșează reacția alergică. Substanțele care provoacă reacții alergice poartă denumirea de alergeni.


Despre alergiile la copii - simptome, teste, tratament - am pregătit o emisiune pentru părinți cu Doamna Dr. Antoanela Curici, asistent universitar, medic primar medicină de laborator și director medical Synevo.

Emisiune interviu cu Doamna Dr. Antoanela Curici, asistent universitar, medic primar medicină de laborator și director medical Synevo

Mulți părinți confundă alergiile cu răceli. Ce este alergia? Ce sunt bolile alergice și care sunt semnele că avem un copil alergic?

Alergiile sunt afecțiuni cauzate de un răspuns nepotrivit, diferit, al sistemului imun la una sau mai multe molecule, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor. Organismul creează un tip special de anticorpi, IgE – care se exprimă pe suprafața unor celule și declanșează reacția alergică. Substanțele care provoacă reacții alergice poartă denumirea de alergeni.

Alergiile sunt boli cronice, aceasta fiind cea mai frecventă afecțiune cronică din Europa. În acest context este important să îți alegi un medic bun, în care să ai încredere și care să monitorizeze această afecțiune pe parcursul întregii vieți.

Un alt aspect important de menționat este faptul că manifestările clinice nu apar la primul contact cu o substanță potențial alergenă. Este nevoie de un al doilea contact ca organismul să răspundă diferit, să producă o cantitate crescută de IgE care să determine simptomele specifice alergiilor.

Care este pasul următor? Mergem la medic? Există teste pe care la putem face?

Da, ar trebui să mergem la medic. La medicul de familie, la medicul pediatru sau la medicul alergolog. Simptomele sunt în general variate, unele dintre ele nespecifice și pot fi confundate adesea cu manifestările unei răceli, doar că, în cazul alergiei, copiii nu prea fac febră. Simptomele alergiilor depind de substanța implicată și pot fi: strănut, tuse, prurit - mâncărime intensă a pielii, rinoree - scurgere de materii fluide din nas, iritarea ochilor cu lacrimare intensă, urticarie - erupție cutanată însoțită de senzația de prurit.

Manifestările date de alergiile la polen sunt sezoniere și se repetă cu o anumită periodicitate. Pot apărea și manifestări severe, care te pot duce direct la urgențe, însă acestea sunt cazuri excepționale. Dacă vorbim de alergiile respiratorii majoritatea simptomelor sunt nespecifice și se confundă cu răceala, dar pentru stabilirea unui diagnostic corect trebuie să mergem la medic.

Ce fel de teste există și cum se efectuează ele?

Sunt mai multe tipuri de teste. Primul nivel de diagnostic în alergii este reprezentat de efectuarea testelor cutanate prin înțepare („prick” test), ce se fac în cabinetul medicului alergolog și se corelează în general bine cu manifestările clinice ale pacientului. Însă nu întotdeauna pot fi efectuate aceste teste, deoarece efectuarea lor depinde foarte mult de momentul în care pacientul a ajuns la medic, dacă are sau nu medicație, dacă este în timpul unei crize alergice sau de prezența altor contraindicații, și atunci al doilea nivel de teste este reprezentat de testele serologice. Aceste teste se fac în laboratoare specializate cu aparatură performantă și sunt de mai multe categorii. Ce ar trebui să știm este că nici un test nu este perfect - testele sunt complementare și se fac în etape, în funcție de momentul de diagnostic al pacientului.

Sunt teste de screening, care spun dacă ești sau nu alergic și pe care ar trebui să le facem de primă intenție. În cazul unui rezultat pozitiv la testele de screening următoarea etapă de diagnostic este identificarea tipului de alergie: respiratorie sau alimentară. Pentru acestea există pachete de analize specializate, care conțin alergenii cel mai frecvent întâlniți în populație, care determină alergii respiratorii sau alimentare.

Mai sunt teste specializate, testele de alergologie moleculară care sunt considerate teste de nivel 3, având o sensibilitate și o selectivitate mai mare comparativ cu testele tradiționale, oferind în plus informații cu privire la riscul de reacții alergice severe sau la posibilele reactivități încrucișate (crosreactivități), fie că vorbim de alergii respiratorii sau alimentare.

De la ce vârstă se pot efectua aceste teste și unde mergem să le facem?

Testele de alergologie pot fi efectuate în laboratoarele Synevo. În strânsă legătură cu vârsta, medicul pediatru și/sau alergolog, vor decide exact momentul în care este oportun să facem astfel de teste, în funcție de simptomatologie, în funcție de alimentație și de introducerea unor alimente noi, dacă vorbim de copiii mici. Medicul va decide exact care este schema de teste recomandată fiecărui pacient în parte.

Care sunt pașii următori? La ce să se aștepte părinții după etapa de testare și diagnosticare?

Dacă vorbim despre testele de screening, nu avem decât două răspunsuri: ești sau nu alergic. În funcție de acest rezultat se merge la etapa următoare de confirmare a diagnosticului cu teste specifice în care se evidențiază clar alergenii la care pacientul are manifestări alergice. După aceasta, urmează etapa de gestionare a acestei afecțiuni cronice, în care se administrează un tratament pe o perioadă mai lungă. De asemenea, se recomandă evitarea unor alimente dacă avem alergii alimentare. Există anumite măsuri profilactice și măsuri igienico-sanitare. Dacă vorbim de alergiile respiratorii trebuie să faci curățenie mai des, trebuie să elimini praful de casă, trebuie sa eviți alergenii respiratori în anumite perioade ale anului deoarece aerul este mai încărcat de particule de polen. Sunt foarte multe aspecte de luat în considerare și este nevoie de o monitorizare continuă a acestor afecțiuni.

► ► Întrebări din timpul transmisiunii online:

Sunt însărcinată și am o alergie alimentară. Ce șanse sunt să transmit alergia și copilului?

Alergiile au și etiologie genetică. Până de curând erau descrise familii în care numărul membrilor alergici era crescut, asta înseamnă că alergia are o componentă genetică, ceea ce se poate transmite, dar modalitatea în care se poate transmite depinde de modificările genetice pe care le are mama, adică există posibilitatea ca aceste modificări să fie transmise la făt, dar există și posibilitatea ca fătul să nu fie alergic. Dar, într-adevăr, există familii în care numărul de membri alergici este mare.

Pe de altă parte, există și atopia, care înseamnă predispoziția genetică de a face boala, dar asta nu înseamnă că o vei face neapărat. Trebuie să ai adăugați niște factori de mediu care să precipite declanșarea unei alergii.

Se spune că, dacă alaptez, scade riscul apariției unei alergii. Este adevărat?

Este și nu este adevărat. Unele studii arată că alăptarea este un factor protector, însă cu toate acestea sunt copii alăptați care vor dezvolta alergii. Alergiile se pot declanșa și la copiii care au fost alăptați o perioadă mai îndelungată.

Și eu și soțul suntem fumători înrăiți. Fumăm de față cu copiii, dar cum afectează fumatul o alergie la copii?

Expunerea la fumatul părinților în timpul copilăriei este un factor favorizant pentru declanșarea anumitor simptome. În sensul că, un copil care are o alergie respiratorie și care are o anumită sensibilitate, poate fi influențat de factorii de mediu. Și nu doar de fumat, ci și de factorii poluanți care se găsesc în aerul respirat din marele orașe.

Pot animalele de casă să creeze alergii la copii?

Este o întrebare complicată. Da, majoritatea animalelor au în piele sau salivă substanțe ce pot declanșa reacții alergice, dar apariția manifestărilor clinice depinde de răspunsul organismului la factorii alergizanți. Pentru că sunt copii care trăiesc cu animale și nu fac alergii, sunt alții care trăiesc cu animale și dezvoltă alergii. Este modalitatea organismului de a reacționa/răspunde la factorii de mediu.

Oana Celu: Fetiței mele i-a iesit histamina 4mm la testul cutanat. Este sau nu alergica?

Un test cutanat pozitiv trebuie corelat cu simptomatologia, și/sau cu alte teste. Nu se poate stabili un diagnostic de certitudine doar pe baza unui test.

Selena Dan: Pneumonia virala in care reiese IGE ul mare...reda faptul ca aceasta boala e pe fond alergic? Ce inseamna asta?

Valoare crescută a IgE total poate semnifica o afecțiune alergică sau parazitară, însă sunt necesare investigații suplimentare care sa identifice cauza creșterii IgE

Monica Mironica: Buna ziua. Fetita mea 11 ani are urmatoarele simptome: stranut urmat de tuse. Credeti ca poate fi vorba de o alergie? Mentionez ca ea a aparut acum 7 zile.

Pentru a stabili un diagnostic de alergie cel mai bine ar fi să consultați un medic pediatru/alergolog care va examina copilul și va recomanda dacă este nevoie teste serologice. În general, dacă aceste manifestări care nu sunt însoțite de febră și se repetă cu o anumita periodicitate ar putea ridica suspiciunea unei boli alergice.

Claudia Nicolae: Cat de eficiente sunt testele pe care le facem pt a depista de ce alergie suferim? Eu am facut un test, dar nu mi-a iesit alergie la ambrozie... si eu de fiecare data cand apare ambrozia sunt praf

Testele de laborator nu sunt perfecte, însă, este foarte important să alegem testul în funcție de etapa de diagnostic. Astfel, există teste de screening care ne spun dacă suntem alergici sau nu, apoi teste de identificare a alergiei care au o sensibilitate mai mare.

Top sfaturi pentru părinții care se confruntă cu bolile alergice la copii

Voi repeta ce am spus la început, și anume că alergia este o boală cronică și este foarte important să alegi un medic în care să ai încredere și să-i urmezi sfaturile.
Este, de asemenea, important să înțelegem că majoritatea alergiilor nu pot fi vindecate, însă există tratamente care ajută la ameliorarea simptomelor, de aceea trebuie atent monitorizate.

Teste specializate de alergologie si imunologie

Va rugam sa consultati toata gama de teste care identifica alergiile aici.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii