Ce mananca bebelusul la 12 luni: alimente esentiale si sugestii de retete

Ce mananca bebelusul la 12 luni: alimente esentiale si sugestii de retete

Ce mananca bebelusul la 12 luni: alimente esentiale si sugestii de retete

Copilasul tau implineste un anisor si deja este pretentios la mancare? Mii de parinti din intreaga lume se confrunta cu aceasta problema in fiecare zi - ce sa le mai faca de mancare micilor mofturosi?

Iata cateva idei de alimentele pline de vitamine, necesare unui copilas de 12 luni.

in acest articol veti citi mai multe despre:

Bebelusul de 12 luni - ce ii dam de mancare?

Un bebelus de 12 luni papa deja o serie de alimente si toate retetele de papica de la luna 11 - sunt inca foarte delicioase. Dar sa continuam si sa vedem ce retete putem oferi unui bebelus de 12 luni?

Alimentatia copilului de 1 an este foarte importanta, deoarece bebelusul trebuie sa primeasca toate vitaminele si mineralele de care are nevoie. Urmatoarele 10 alimente ar trebui sa fie incluse in meniul copilului de 1 an: 

Ce mananca bebelusul de 12 luni, infografic:

- ce mananca bebelusul de 12 luni, infografic -

Linte

Lintea este foarte sanatoasa si o sursa ieftina de proteine. O puteti amesteca cu legume si orez, plus cateva condiment precum oregano sau busuioc. De asemenea, puteti face si o supa crema delicioasa.

Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca?

Societatea Americana de Pediatrie ii sfatuieste pe parinti ca dupa 12 luni sa diversifice alimentatia copilului din ce in ce mai intens, acest lucru insemnand inclusiv introducerea laptelui de vaca. Dupa un an, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera si laptele de vaca, bogat in calciu, fosfor, vitamina A, proteine si carbohidrati. In plus, laptele de vaca din comert este adesea imbogatit cu vitamina D, astfel incat calciul sa poata fi mai usor asimilat  - citeste toate detaliile aici:

Banane

La aceasta varsta, copii invata sa mearga si descopera multe lucruri. Deci, au nevoie de energie! Banana, un super-aliment si o mare sursa de carbohidrati, este exact ce au nevoie. O puteti face piure sau ameseca cu alte fructe. Cititi 16 retete rapide cu banane pentru bebelusi AICI

Avocado

Desi avocado este un fruct, este bogat in proteine ​​si grasimi mononesaturate, adica grasimi care ajuta la dezvoltarea creierului. Indepartati coaja si mixati pulpa cu branza si/sau alte fructe. Iata 12 retete sanatoase cu avocado pentru bebelusi AICI

Dovleac

Cu o multitudine de substante nutritive cum ar fi complexul de vitamina C si B, potasiu, beta-caroten, fibre si chiar acizi grasi omega 3, dovleacul este un super-aliment. Datorita gustului sau dulce, este popular si in randul copiilor. Puteti sa il pregatiti la aburi, sa il fierbeti, coaceti sau gati in supe. Iata 14 retete gustoase cu dovleac - pentru bebelusi

Legume cu frunze

"Chestiile" verzi sunt adesea un semn de alarma pentru copii! Dar cantitatile mari de fier si acid folic, oferite de legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau kale, sunt, fara indoiala, bune pentru copii. O idee buna ar fi de a le amesteca cu alte ingrediente, cum ar fi branza usor dulce (care adauga vitamina B2 la amestec) sau fructe precum prune sau piersici.

Morcovi

Beta carotenul prezent in morcovi este extrem de hranitor si se transforma, in esenta, in vitamina A, care este importanta pentru sanatatea ochilor. La gatit, morcovii devin mai dulci, ceea ce ii face populari in randul copiilor.

Broccoli

Stim ca un simplu broccoli poate incepe o greva a foamei in randul copiilor mai mari, bebelusii insa dezvolta adesea o placere spre gustul sau unic. Broccoli are proprietati anti-cancer si vitamina C. Ideal este sa il gatiti la aburi pana se inmoaie putin.

Citrice

Citricele sunt bogate in vitamina C si antioxidanti. Acest lucru ajuta la intarirea colagenului care se gaseste in oase, muschi si alte tesuturi, ajuta la vindecarea taieturilor, a ranilor, si contin de asemenea potasiu, care ajuta la contractia musculara si mentinerea echilibrului fluidelor in organism.

Citricele sunt adesea prea acide pentru cei mici, dar odata ce copilul implineste 1 an, sunt ok. Este important sa ii oferiti cantitati mici la inceput si sa fiti atenti la orice semne de aciditate.

Oua

Ouale sunt foarte importante in dieta copilului - citeste aici cand si cum se introduce oul in dieta beblusului. Albusul este o sursa buna de proteine, iar galbenusul contine zinc si vitaminele A, B12, D si E. De asemenea, are un compus numit colina, care este esential pentru dezvoltarea creierului. Ouale, in special albusul, se ofera copiilor dupa ce impliensc 1 an, din cauza unei posibile reactii alergica. Citeste 18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi

Peste

Pestele este o sursa de proteine ​​care ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Somonul si macroul ofera vitamine solubile in grasimi si grasimi esentiale, cum ar fi DHA, care ajuta la dezvoltarea creierului, a ochilor si a sistemului imunitar.

Nu uitati sa consultati medicul pediatru inainte de a introduce peste in alimentatia copilului, deoarece poate declansa reactii alergice. Citeste Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Asigurati-va ca pestele are un continut scazut sau inexistent de mercur.

In afara de a incerca aceste alimente, cel mai bine este sa incurajati copilul sa guste. Daca nu ii place ceva, puteti incerca intotdeauna sa adaugati un alt aliment pentru a-i schimba gustul (sau condiment).

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste la acest link despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

retete diversificare

Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare

La 12 luni, si dupa 6 luni complete de diversificare, ora mesei poate fi foarte distractiva atat pentru copoii cat si pentru parinti. Majoritatea copiilor vor sa manance singuri, dar daca nu ii tenteaza acest lucru, nu este nici un motiv de ingrijorare, au suficient timp sa invete. Incepand de la 1 anisor, copiii au voie sa manance aproape orice, dar cu masura! In mod evident nu le vom dat mancare prajita si dulciuri la discretie.

Pe cat posibil este recomandat sa evitam zaharul si sa folosim cat mai putina sare! - Iata si cateva idei de retete speciale pentru bebelusii in varsta de 12 luni: AICI 

 Mai Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni) 

 Comunitatea Desprecopii - forum despre diversificare si retete pentru bebelusi

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII