Hărțuirea intre fete - cum reacționăm noi, părinții - sfatul psihologului

Hartuirea intre fete - cum reactionam noi, parintii - sfatul psihologului

Hărțuirea intre fete - cum reacționăm noi, părinții - sfatul psihologului

Hărțuirea este o forma de intimidare (bullying) ce  implică agresiune relațională: bârfe despre victimă, excluderea și izolarea ei, ignorarea și respingerea. Acest lucru este realizat într-un mod foarte sofisticat, adesea în afara supravegherii adulților.  Există diferite forme de intimidare. Fetele și băieții se hărțuiesc de obicei într-un mod diferit.

Cum ne putem ajuta fata să treacă mai usor peste hărtuirea si agresiunea psihică dintre fete ?  Este important să abordăm hartuirea între fete cu sensibilitate și să oferim sprijin corect copilului în această situație dificilă. Iată sfaturi de la psihologul specializat in parenting.

- veți citi:
Ce este hărțuirea/agresivitatea între fete?
Discutați despre asta
Nu judecați
Mai multe sfaturi

Hărțuirea - ca formă de intimidare intre fete

Hartuirea este o formă de intimidare care este mai frecventă în rândul fetelor. Aceasta formă de intimidare implică agresiune relațională: bârfe despre victimă, excluderea și izolarea ei, ignorarea și respingerea. Acest lucru este realizat într-un mod foarte sofisticat, adesea în afara supravegherii adulților. Prin intermediul relațiilor cu ceilalți, copiii indică cine este acceptat în grupul lor și cine nu.

Băieții sunt mai familiarizați cu agresiunea fizică decât fetele. Aceștia rezolvă mai direct conflictele, pentru că interacționează fizic deja la o vârsta fragedă. Fetele vor să fie plăcute mai repede. Barfa și căutarea de sprijin este, prin urmare, o caracteristică a comportamentului feminin.

Discutați despre asta

Hărțuială între fete poate (din păcate) să apară oriunde. La școala primară, liceu, la un club sportiv sau în cartier. De obicei este o fază care trece, dar care poate lasă sechele emoționale îndelungate asupra fetelor. Cercetătorul și scriitorul american Kim Cook îi sfătuiește pe părinți să vorbească mult cu fiicele lor despre prietenie. Acest lucru este deja posibil atunci când au doi sau trei ani.

De exemplu, întrebați-vă copilul cu cine îi place să se joace și cu ce jocuri. Are un conflict cu un alt copil? Apoi, întrebați-o mai târziu dacă dorește să se joace din nou cu acel copil. Dacă nu este cazul, lăsați situația așa cum este. Fetele pot indica de la o vârstă timpurie cu cine se înțeleg și cu cine nu.

Nu judecați

În calitate de părinte, poate fi dureros să auziți că fiica dvs. este agresată de prietenele ei. S-ar putea să fiți înclinat să judecați direct celelalte fete. Amintiți-vă că nu vă ajutați fiica cu asta. Puteți însă să o ascultați și să-i respectați sentimentele. Mai întâi, dați de înțeles că nu vi se pare ok și simpatizati cu ea. Poate fi o ușurare imensă pentru ea să-și ușureze inima și poate ea însăși va ajunge la o soluție în timp ce vorbește cu dvs.

Fiica dvs. vrea să se apere singură de aceste situații, dar nu știe cum să facă asta? Învațați-o, de exemplu, această propoziție: „Nu-mi place dacă ești atât de rea cu mine. Te rog să încetezi. Hartuitorilor le place să ia în vizor persoane care nu îndrăznesc să își ia apărarea.

Mai multe sfaturi si sfatul psihologului:

Hărțuirea între fete poate fi o problemă serioasă și trebuie abordată cu seriozitate. Iata câteva sugestii privind modul în care puteți reacționa:

♦ Ascultați și credeți copilul. În primul rând, trebuie să acordați atenție fetei dumneavoastră și sa o credeți atunci când vorbește despre hărțuirea pe care o experimentează. Nu e bine sa minimalizam problema sau nu-i spuneți că este "doar un joc" sau "trebuie să învețe să se descurce singură". Este important să-și simtă sprijinul și să-i oferiți un mediu sigur și înțelegător.

♦ Încurajați-o  să vorbească cu o persoană de încredere. Ați putea sugera să discute cu un profesor, un consilier școlar sau un alt adult de încredere despre problemele sale. Aceste persoane pot oferi sfaturi și sprijin în timpul acestui proces dificil.

♦ Discutați despre modul de a face față conflictului. Puteți să discutați cu copilul dumneavoastră despre diferitele modalități de a face față conflictelor în mod eficient. Încurajați-o să găsească soluții care să nu ducă la violență sau hărțuire în schimb.

♦ Vorbiți cu părinții celor care o hărțuiesc. Încercați să contactați părinții celor care o hartuiesc si sa discutați cu ei despre situația. Ați putea sugera că împreună să găsiți o soluție pentru a ajuta copiii dumneavoastră să se înțeleagă mai bine.

♦ Luați în considerare implicarea școlii. Dacă hărțuirea persistă, ar trebui să luați în considerare implicarea școlii. În multe cazuri, școlile au protocoale specifice pentru a aborda aceste probleme și pot ajuta la găsirea unei soluții.

Dacă ești îngrijorat/ă de faptul că fata ta se luptă cu sentimente de nesiguranță, fă-ți timp pentru a vorbi cu ea despre cum se simte și întreab-o cum o poți sprijini/ajuta cel mai bine în luptele sale. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a o ajuta să depășească acest moment, contactează un specialist.

Este fiica dvs. ținta „fetelor rele” din cauza felului în care arată?

Învațați-o că nu este important cum arată, ci la ce este bună. De exemplu, nu vorbiți despre picioarele ei lungi, ci despre picioarele ei puternice cu care probabil va alerga foarte repede. Prin a vă convinge fiica că este puternică, aspectul ei devine mai puțin important.

Nu subestimați acestă formă de intimidare, care poate fi temporară, dar care poate lăsa urme în anii următori. Încercati să continuați să vorbiți despre asta. Dacă nu reușiți, solicitați ajutor profesionist.

Aveți impresia că însuși fiica dvs. este o agresoare?

Întrebați-o de ce face asta și dați-i de înțeles că nu agreați deloc acest fel de comportament.

Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce

Hartuirea copilului la scoala este un fenomen care se intampla mult prea des si poate, din pacate, lasa rani profunde in sufletul copilului.

Cum ne invatam copilul cum sa se fereasca de cei care il intimideaza si cum il educam sa nu intimideze alti copii... iata sfaturile de la Desprecopii...

 


autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII